Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Průvodce

 
11. 05. 2013
1

Dalším místem kde na Novém Zélandu v 70. letech 19. století proběhla zlatá horečka, je malé městečko nedaleko Queenstown, zvane Arrowtown. Město Arrowtown dodnes vyzařuje atmosféru zlaté horečky a pokud vás historie alespoň trochu zajímá, v Arrowtown naleznete kromě historických budov i čínské sídliště.

Arrowtown byl založen roku 1860, kdy bylo na břehu řeky Arrow nalezeno zlato. Podobně jako na jiných zlatých polích Otaga, i sem se nahrnuly stovky a tisíce zlatokopů, toužícím urvat si alespoň kousek tohoto blyštivého kov pro sebe. Jak už bylo zmíněno v úvodu, centurm města Arrowtown bylo renovováno a v současnosti se zde nachází okolo 60 původních kamenných a dřevěných domů.

Arrowtown vás nezdrží více než na jeden den, ale podle našeho názoru stojí návštěva Arrowtown zato. Město se nyní orientuje převážně na turisty, v centru naleznete několik galerií, obchodů se suvenýry a samožřejmě i zlatnictví. Kavárny, které lemují hlavní ulici Arrowtown, přímo svádějí dát si šálek Flat White a jen tak relaxovat na sluníčku.

 
11. 05. 2013
2

Queenstown je dobře známé resortní město jižního ostrova Nového Zélandu. Leží v zátoce Queenstown Bay, u jezera Wakatipu. Posazeno v nádherném prostředí mezi horskými štíty Remarkables. Blyštivá hladina jezera Wakatipu dotváří idylický obraz ráje cestovatelů.

Prvním návštěvníkem oblasti nynějšího města Queenstown byl William Gilbert Rees společně s několika druhy v roce 1860. Hledali v zde místo, kde by se dala založit farma pro chování ovcí. Po svém návratu v roce 1862 pro svou farmu si nakonec zvolili ideální místo, přímo v zátoce jezera Wakatipu později nazvané Queenstown Bay. Na území jejich někdejší farmy se nyní nachází centrum města Queenstown a socha jeho zakladatele Williama Gilberta Reese, nyní zdobí pěší zónu okolo jezera Wakatipu.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
26. 11. 2013
3

Nevelké město Alexandra se nachází v oblasti jižního ostrova Nového Zélandu, zvané Central Otago. Nebýt sezónní práce trhání třešní, asi bychom se městu Alexandra vyhnuli. Výborné klima, které se vyznačuje především suchým podnebím činí zdejší oblast ideální pro pěstování nejrůznějšího ovoce.

Město Alexandra bylo založeno v roce 1860 za soutoku řek Clutha a Manuherikia. Původně sloužilo, jako mnoho jiných měst v Central Otago, zlatokopům. Pojmenování získalo po dánské královně Alexandře dánské. Zvláštní způsob těžby zlata bagrem, dal vzniknou haldám za městem Alexanra, které jsou nyní historickou rezervací.

Poté co zlato došlo, Alexandra přestala být atraktivní. Město se vylidnilo a chátralo. Chvíli trvalo, než si město Alexandra vyhlédli farmáři, kteří si se zdejším ideálním klimatem věděli rady. A tak v oblasti Central Otago vznikl nespočet sadů, díky kterým je dnes Alexandra obrovským vývozcem ovoce a to zejména peckovin a jablek.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
23. 12. 2016
4

St. Bathans je historické zlatokopecké a hornické městečko v oblasti Central Otago, které leží zhruba 60 kilometrů severně od Alexandry. Přezdívá se mu město duchů. Z původních 2000 obyvatel v 19. století tady zbylo posledních pár usedlíků.

St. Bathans bylo založeno v roce 1863 jako základna pro nově vznikající zlaté doly v okolí. Bylo to typické zlatokopecké městečko, kde první budovy nebyly určeny k dlouhému pobytu - vzhledem k vrtkavé povaze těžbě zlata. Ale některé vydržely až dodnes a dotvářejí tak atmosféru městečka. Typickou budovou zlatokopecké éry je St. Bathans Hall, která je postavena z hliněných cihel.

Tato budova je nejstarší Community hall z hliněných cihel na Novém Zélandu. Byla postavena v roce 1892 - 93 a byla určena pro veřejnost jako centrum zábavy. Nyní tato budova zaujímá místo ve skupině historických budov ve St. Bathans, společně s Masonic Lodge, školou, kanceláří těžební společnosti, divadlem a tanečním sálem [celkem je zde 21 historických míst]. Asi nejznámější budovou v St. Bathans je hotel Vulcan z roku 1863 a říká se, že tu straší.

11. 05. 2013
5

Maličké Glenorchy se nachází na jednom konci jezera Wakatipu, utopené mezi horami v nádherném prostředí národního parku Mt. Aspiring. Vesnička Glenorchy by sama o sobě asi nebyla moc navštěvovaná, nebýt fascinujících scenérií a spousty nádherných horských treků.

Do Glenorchy se dostanete po zpevněné silnici asi 45 kilometrů z města Queenstown. Po cestě vás čekají úžasné pohledy na okolní hory Národního parku Mt. Aspiring a jezero Wakatipu. Určitě si udělejte malou zastávku u jezera, malé zdržení stojí za ten pohled.

Glenorchy je základnou pro výlety a túry v Národním Parku Mt. Aspiring. V Glenorchy si můžete domluvit shuttlebus který vás dopraví na začátek trasy, nachází se zde kemp a vybavené informační centrum DOC. Pokud plánujete jeden z delších treků, jako například Rees-Dart, Caples, Greenstone nebo Routeburn, rozhodně se v infocentru zastavte a zeeptejte se na aktuální informace o stavu treků. Seznam všech tras, které se dají v oblasti Glenorchy podniknout naleznete na stránkách DOC zde.

11. 05. 2013
6

Routeburn Track naleznete na pomezí nejnavštěvovanějšího Národního Parku Nového Zélandu, Fiordland, na jihozápadě jižního ostrova Nového Zélandu . Počítá se mezi velkou devítku novozélandských Great Walks a pokud tedy plánujete jeho zdolání, musíte si opředu zabookovat ubytování v jedné ze čtyř chat. Routeburn Track je posazen v nádherném prostředí Národního Parku Mt. Aspiring.

Jak jsme již zmiňovali, trasy v Národním parku Mt. Aspiring jsou značně flexibilní a díky tomu se můžete vytratit do divočiny až na několik dní. Vše záleží jen na vašich časových možnostech [a také na počasí, na které se na Novém Zélandu bohužel nelze spolehnout].

Při zdolávání Routeburn Track vás čekají úžasné [někdy až kýčovitě úžasné] výhledy na štíty okolních hor. Budete procházet podhorskou buší, ve které nechybí stromové kapradiny a novozélandské pabuky. Až se vyškrábete okolo vodopádu Routeburn Falls, čeká vás úžásný přechod alpské sekce, plné vysokohorské flóry. Nad hlavou vám pravděpodobně přelétne horský papoušek Kea. Jakmile se přehoupnete sedlem Harris Saddle, v dálce uvidíte třpytivé odlesky fjordu Milford Sound.

11. 05. 2013
7

Město Te Anau leží na jihozápadě jižního ostrova Nového Zélandu. Můžeme říct, že je hlavním městem a zároveň vstupní branou do národního parku Fiordland. Fiordland to je nádherná a drsná divočina, do které se zarývá Tasmanovo moře v podobě hlubokých úžin neboli fjordů.

Město Te Anau leží na východním pobřeží jezera Te Anau, které je druhým největším jezerem Nového Zélandu. Město slouží hlavně jako základna cestovatelům, kteří se chystají na Kepler Track nebo Milford Track, nebo hodlají navštívit nejoblíbenější místo Nového Zélandu - Milford Sound.

Město je vhodné k doplnění zásob, zjištění informací o trecích či případné rezervaci chat na trecích. Kromě procházek kolem jezera a posedávání v kavárnách tady není moc co dělat.

11. 05. 2013
8

Kousek od Te Anau leží malé městečko Manapouri na břehu stejnojmenného jezera. Hluboké jezero Manapouri nabízí odpočinkový den strávený kajakováním. Manapouri je také odrazovým můstkem k výletním plavbám po fjordu Doubtful Sound.

My jsme půjčili kajaky od firmy Adventure Kayak & Cruise, která nabízí i jednodenní a vícedenní výlety na Doubtful Sound. Půjčují kajaky pro dva za zhruba 50 NZD na osobu na den. Nečekejte žádné dobrodružství spíš pohodový den plný malých lagun, pláží, ostrůvků, jeskyní. V půjčovně Vám vysvětlí základní věci ohledně kajakování, bezpečnost a dostanete mapu a navrhnou Vám i trasu vzhledem k Vašim zkušenostem a fyzické zdatnosti.

Pokud máte po dokončení Kepler tracku síly a jeden den navíc doporučujeme udělat si tady zastávku. Dostanete se na odlehlé pláže a zákoutí, kde Vaším jediným společníkem při pikniku budou sandflies:) Zároveň to zvládnou i méně zdatní jedinci, protože na jezeře Vám nehrozí žádné proudy nebo vlny ... je to olej:)

11. 05. 2013
9

Když se řekne Milford Sound, většině cestovatelů se vybaví Firodland a hluboké tmavě modré fjordy vyřezané hluboko do pevniny. Opravdu, málokterý cestovatel nikdy o tomto kousku Nového Zélandu neslyšel. Mnozí cestovatelé také jedním dechem dodávají, že silnice která do malé vesničky Milford Sound vede, je nejkrásnější jízdou na světě. Možná je to pravda, nicméně musíte přehlížet ty davy turistů a spousty aut a autobusů.

Milford Sound je považován za nejkrásnější místo Nového Zélandu a za jedno z nejkrásnějších míst na světě. Tento nejznámější novozélandský fjord se nachází na jihozápadě jižního ostrova v Národním Parku Fiordland.

Maorové nazývali Milford Sound Piopiotahi - tento název se odvíjí od slova piopio, což je pták podobný drozdu [dnes už je tento druh vyhynulý]. Doslova by se název dal přeložit jako jediný (nebo jedinečný) piopio a je vázán k legendě, kdy se Maui pokoušel získat pro lidstvo nesmrtelnost. Maui při tomto pokusu zemřel, piopio byl zarmoucen a odletěl do Milford Sound truchlit.

11. 05. 2013
10

Stewart island naleznete na úplném jihu jižního ostrova Nového Zélandu, velikostí je třetím největším ostrovem Nového Zélandu. Svou odlehlostí od hlavní pevniny Nového Zélandu si Stewart island zachoval unikátní životní podmínky, ve kterých se daří ptákům. Na ostrov Stewart island dnes proto míří stovky ornitologů a milovníků ptáků.

Maorský název Stewart Island Te Punga o Te Waka a Maui [kotva Mauiho waky] dokládá význam ostrova v maorské mytologii. Týká se maorské legendy o stvoření Nového Zélandu, ve které Stewart Island/Rakiura ztvárnil kotvu Mauiho člunu.

Maorové nazývají Stewart Island Rakiura [zářící obloha], což se vztahuje k polární záři [Aurora Australis], kterou nad Stewart Island můžete v určité období pozorovat.

Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 14,009 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy