Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Queenstown, adrenalin pouze pro movitější

Queenstown je dobře známé resortní město jižního ostrova Nového Zélandu. Leží v zátoce Queenstown Bay, u jezera Wakatipu. Posazeno v nádherném prostředí mezi horskými štíty Remarkables. Blyštivá hladina jezera Wakatipu dotváří idylický obraz ráje cestovatelů.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | socha Williama Reese

Prvním návštěvníkem oblasti nynějšího města Queenstown byl William Gilbert Rees společně s několika druhy v roce 1860. Hledali v zde místo, kde by se dala založit farma pro chování ovcí. Po svém návratu v roce 1862 pro svou farmu si nakonec zvolili ideální místo, přímo v zátoce jezera Wakatipu později nazvané Queenstown Bay. Na území jejich někdejší farmy se nyní nachází centrum města Queenstown a socha jeho zakladatele Williama Gilberta Reese, nyní zdobí pěší zónu okolo jezera Wakatipu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Pohled přes jezero Wakatipu

Reesova pastýřská snaha však měla jen krátké trvání. V roce 1862, kdy bylo objeveno zlato v řece Arrowtown, musely Reesovy farmářské tendence ustoupit zájmům vlády Nového Zélandu a tak bylo založeno město Queenstown, které tehdy sloužilo především jako zásobovací centrum neustále se zvyšujícím počtům zlatokopů. Během roku byl Queenstown městem s ulicemi a stálými budovami, populace se během prvních let vyšplhala k pěti tisícům.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QQueenstown | Jedno z desítky informačních center

Dodnes se vedou spory o tom, jak vlastně vznikl název města Queenstown. Nejrozšířenějším názorem je prohlášení jednoho z zlatokopů, že město je "vhodné i pro královnu", tedy QueensTown, u toho tedy zůstaneme i my.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Queenstown Mall

Ke konci 19. století však byly všechny zásoby zlata v okolí vyčerpány a město Queenstown ztratilo svůj původní účel. Po roce 1900 v Queenstown zůstalo pouhých 190 stálých obyvatel. Až do 50. let 20. století město hledalo svůj nový směr. Ovšem od roku 1950 začal zájem opět stoupat a to zejména díky sněhu, který pokrývá okolní svahy v zimě. Město Queenstown se brzy stalo vyhlášeným zimním resortem jižního ostrova Nového Zélandu a tak to zůstalo až do dnešních dnů.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Kavárny v centru

Další turisty přitahuje město Queenstown v létě, kdy slouží jako resortní místo pro outdoorové nadšence, kteří Queenstown používají jako základnu pro výlety po okolí. Queenstown nabízí dostatek ubytovacích zařízení a několik outdoorových obchodů. [nutno všakpodotknout, že většina zmíněných obchodů přizpůsobila své ceny vysoké poptávce a tak není divu že je zboží v průměru o třetinu dražší než najiných místech Nového Zélandu] Vzhledem k počtu turistů, navštěvujících Queenstown v létě i v zimě najdete na pěší zóně nespočet butiků, obchodů s dárkovým a upomínkovým zbožím. Za zmínku stojí i obchod maorské návrhářky nazvaný Out There: This is my Playground, informace naleznete na webu www.otclothing.com. Ale pozor, jediný kamenný obchod se nachází v Queenstown, takže pokud si to rozmyslíte pozdě, budete se muset vrátit, tak jako my.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Západ slunce nad Wakatipu

Zdá se tedy, že Queenstown nikdy nespí. Do určité míry za to může i fakt, že Queenstown se polohou nachází na důležité křižovatce, zejména pro ty, kteří se vydávají dále do národního parku Firodland, nebo Mt. Aspiring. Tento fakt jen dokazuje množství aut, camperů a všemožných turistických autobusů.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Fireshow v parku

Jak už bylo zmíněno na jiném místě, o Queenstown se referuje také jako o hlavním městě adrenalinu na Novém Zélandu. Podobně jako v Taupo na severním ostrově Nového Zélandu, Queenstown nabízí spoustu různých adrenalinových zážitků, od bungy jumpingu, přes projížďky narychlých člunech po jezeře Wakatipu a řece Shotover, až po seskoky padákem v tandemu. Queenstown jde však v nabídce těchto adrenalinových zážitků ještě dál a tak je velice pravděpodobné, že vám v backpackeru nabídnou slevu na nějaký adrenalinový šok, jen proto, abyste se ubytovali u nich. Vzájemná provázanost a koexistence jednotlivých turistických atrakcí je až s podivem. V Queenstown totiž najdete několik informačních center, které však v nabídce mají naprosto stejné atrakce za úplně stejné ceny. Při procházce Queenstown nám tak vrtalo hlavou, jak se můžou všechny tyto zprostředkovatelé uživit.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Parník SS Earnslaw

Vzhledem k tomu že adrenalinové zážitky a různá "comba" nejsou náš šálek kávy, vydali jsme se raději na procházku okolo jezera Wakatipu. Nutno podotknout, že i přesto, že je Queenstown centrem komerce [někdy až moc očividně], svoje kouzlo určitě má. Zejména večerní a noční procházky po nábřeží jezera Wakatipu jsou přímo kouzelné. Všem doporučujeme večerní posezení v kavárně Patagonia s šálkem Flat White a výbornou zmrzlinou.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Mlžné Hory - Remarkables

Výborným místem, zejména v podvečer, je park, který se také nachází na nábřeží. Je to místo, kde se scházejí alternativní cestovatelé a backpackeři z celého světa. Není neobvyklé pozorovat hudební produkce [různé kvality] ať už pro zisk, či pro zábavu, taneční vystoupení, breakdance, fireshow, nebo i tanec haka. Procházka okolo jezera Wakatipu a návštěva parku je krásnou tečkou za dnem stráveným v Queenstown.

Queenstown | naše doporučení: Fergburger

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Fergburger - Cock a Doodle Oink

Jakmile se budete blížit k vyhlášenému podniku Fergburger, zarazí vás jedna věc! Tady to žije! Fronta před Fergburgerem jasně naznačuje oblíbenost tohoto podniku zejména mezi mladými lidmi. Nechali jsme se zlákat, a ač nejsme vyloženými milovníky masa v housce, musíme uznat, že hamburgery poeticky nazvané "Cock a doodle Oink" nebo "Cock a Doodle Doo" jsou opravdovou lahůdkou. Chcete li po fazolích z konzervy vyzkoušet něco více "no nevím jestli hodnotnějšího je to pravé slovo", zajděte si do Fergburger. Nebudete litovat.

Queenstown | město adrenalinu

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Kawarau Jet - tryskový člun

Abychom tedy alespoň ve zkratce zmínili adrenalinové možnosti, uvádíme seznam nejčastějších a nejnavštěvovanějších adrenalinových atrakcí. Pokud jste do Queenstown přijeli za tímto účelem, jistě vám přijde vhod kombinace těchto adrenalinových zážitků, zvaná "combo". Těch je několik, můžete zkombinovat skok bungy z římsy nad Queenstown s jízdou na rychlém člunu, nebo seskok s padákem. Ceny těchto adrenalinových zážitků byly však nad rámec našeho rozpočtu a tak jsme se po nich ani moc nepídili. Informace o všech možnostech vám rádi poskytnou v jednom z několika infocenter, které v Queenstown najdete na každém rohu.

Queenstown | bungy jumping

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Kawarau Gorge bungy

Queenstown | Kawarau Gorge bungy

Tento skok z historického mostu v Kawarau Gorge je nejstarším skokem Bungy na Novém Zélandu, potažmo na celém světě. Zakladatelem je A.J. Hackett. Přímo v Kawarau Gorge najdete infocentrum nazvané Kawarau Bungy Centre, kde je kromě kavárny a restaurace také muzeum, kde naleznete všechny informace o zrodu a historii tohoto adrenalinového sportu. Ačkoliv jsme si na gumovém laně neskočili, musíme uznat že při pohledu z mostu dolů do rokle, kterou ohraničují ostré útesy se nám zamotala hlava. Skok Bungy v Kawarau Gorge je opravdu umístěn v krásném prostředí a měří 43 metrů.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Kawarau Gorge bungy

Queenstown | Pipeline Bungy

Pokud vám Kawarau nepřijde jako dostatečná výzva, Pipeline nedaleko města Queenstown vám nabídne skok k hladině řeky Shotover. Tento skok je dlouhý 101 metrů a provozovatelem je také A.J.Hackett. Místo se nachází asi 40 minut jízdy od Queenstown a pokud nemáte vlastní dopravu, agentura A.J.Hackett vám může zařídit skok i s odvozem.

Queenstown | Nevis Highwire

Do třetice všeho dobrého, opět pod taktovkou A.J.Hackett je tento skok nejvyšším skokem bungy v okolí Queenstown. 143 metrů hluboká rokle nad řekou Nevis vám zježí chlupy na celém těle. Aby toho nebylo dost, agentura nabízí "combo" zvané "Thrillogy", které vás bude stát okolo 300 NZD a kombinuje všechny tři zmíněné skoky. Více informací naleznete na www.ajhackett.com

Queenstown | plavba rychlým člunem

Další populární adrenalinovou atrakcí v Queenstown je plavba rychlým člunem po řece Shotover nebo Kawarau. Vynálezcem tryskového člunu je novozélanďan a tak není divu, že tuto zábavu naleznete v každém větším městě Nového Zélandu. Plavby rychlým člunem si můžete zabookovat přímo v jednom z informačních center, nebo na stránkách jedné z agentur. Nebudu je vypisovat všechny, stačí jeden příklad za všechny. Agentura Shotover Jet je asi nejnavštěvovanějším a nejlepším provozovatatelem této zábavy. Více informací naleznete na www.shotoverjet.co.nz

Queenstown | tandemový paragliding a skydiving

Úžasné prostředí a umístění města Queenstown přímo vybízí k tomu abyste si jej prohlédli z výšky. Sloupce stoupajícího teplého vzduchu vytvářejí dokonalé podmínky pro paragliding. Počet závěsných kluzáků, které brázdí zdejší oblohu vás při návštěvě Queenstown určitě překvapí A nebyl by to Queenstown, aby se toho nechytila nějaká agentura. Pokud máte pro strach uděláno, navštivte informační centrum a zabookujte si svůj let. www.paraglide.net.nz. Agentura NZONE nabízí tandemové seskoky padákem, jejich web naleznete na www.nzone.biz

Queenstown | rafting v peřejích

Novy-Zeland-adrenalinove-atrakce-raftingNový Zéland, Queenstown | Rafting v peřejích

Zpěněné peřeje na řekách Shotover a Kawarau v okolí Queenstown přímo vybízejí ke sjetí na raftu. Za ceny okolo 150 NZD vás agentura Queenstown Rafting doveze k řece, vybaví vás potřebnými bezpečnostními prvky a poskytne vám velkou dávku adrenalinu při sjíždění peřejí na řece Kawarau. Výlet trvá okolo pěti hodin, na vodě potom strávíte si polovinu. Další možností je bodyboarding. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, jedná se o krátké prkno, podobné surfovému, na kterém se leží. Je to zvláštní forma zábavy, ale ve zpěněných peřejích řeky Kawarau si užijete spoustu srandy. Více informací na www.rafting.co.nz nebo Mad Dog Riverboarding na adrese www.riverboarding.co.nz

Queenstown | natáčení Pána Prstenů

Jak už bylo zmíněno v našem průvodci, přímo v Queenstown se natáčelo několik scén z filmu Pán Prstenů. V Queenstown dokonce naleznete obchod, kde se dají zakoupit nejrůznější relikvie z filmu Pán Prstenů. Ať už se jedná o Jeden Prsten, Glamdring, nebo Žihadlo, ceny jsou astronomické. Skalní fanoušci Pána Prstenů si však mohou zabookovat výlet, který vás na jednotlivá místa natáčení zavede.

Bohužel, téměř všechna místa, kde se Pán Prstenů natáčel jsou na soukromém pozemku, pokud je chcete vidět, nezbývá než bookovat výlet. Na www.zqn.co.nz naleznete některé z možností.

A co dál

Pokud ještě nemáte dost adrenalinu, navštivte Independent Traveller's adventure Guide www.itag.co.nz, kde najdete aktuální seznam adrenalinových a jiných aktivit nejen v Queenstown.

Queenstown | kde přespat

V hostelu

Město Queenstown nabízí nespočet levných hostelů, namátkově můžeme vybrat například YHA [která má v Queenstown hned dva hostely]. Rezervace na www.yha.org.nz. Dalším oblíbeným a na poměry Queenstown relativně laciným hostelem je Bungi Backpackers, nedaleko lázní. Rezervace a informace na www.bungibackpackers.co.nz Pro více možností navštivte některou z informačních kanceláří v Queenstown.

V campervanu

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-QNový Zéland, Queenstown | Moke Lake

S campervanem se vám situace v Queenstown trochu zkomplikuje. Vzhledem k tomu, že se zdejší městská rada snaží tento typ cestovatelů potírat všemi prostředky, nejspíše vás při pokusu přespat na veřejných prostranstvích vyhodí. Pokud máte namířeno dále směrem do Glenorchy, po cestě je několik dobrých odpočívadel, kde se dá v pohodě přenocovat. Na název si už nevzpomenu, ale jsou zakreslená v mapě. Pokud chcete relax u vody, u jezera Moke Lake, nedaleko Queenstown se nachází příjemný DOC kemp. Voda je skvělá na koupání a prostředí dokonalé. Jen dejte pozor, stoupák který musíte po cestě na Moke Lake absolvovat je vražedný a to zejména v horkém letním dni. My jsme naši dodávku málem uvařili.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy