Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Alexandra, další třešňový úlet

Nevelké město Alexandra se nachází v oblasti jižního ostrova Nového Zélandu, zvané Central Otago. Nebýt sezónní práce trhání třešní, asi bychom se městu Alexandra vyhnuli. Výborné klima, které se vyznačuje především suchým podnebím činí zdejší oblast ideální pro pěstování nejrůznějšího ovoce.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ANový Zéland, Alexandra | Most přes řeku Clutha

Město Alexandra bylo založeno v roce 1860 za soutoku řek Clutha a Manuherikia. Původně sloužilo, jako mnoho jiných měst v Central Otago, zlatokopům. Pojmenování získalo po dánské královně Alexandře dánské. Zvláštní způsob těžby zlata bagrem, dal vzniknou haldám za městem Alexanra, které jsou nyní historickou rezervací.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ANový Zéland, Alexandra | Centrum města

Poté co zlato došlo, Alexandra přestala být atraktivní. Město se vylidnilo a chátralo. Chvíli trvalo, než si město Alexandra vyhlédli farmáři, kteří si se zdejším ideálním klimatem věděli rady. A tak v oblasti Central Otago vznikl nespočet sadů, díky kterým je dnes Alexandra obrovským vývozcem ovoce a to zejména peckovin a jablek.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ANový Zéland, Alexandra | Hlavní ulice

A nebýt třešní, i my bychom se městu Alexandra vyhnuli obloukem. Samotné město totiž kromě cyklotreku nazvaného Central Otago Rail Trail, nic jiného nenabízí. Historické budovy v Alexandra již dávno ustoupily moderní architektuře, treky v Alexandra nejsou a na Central Otago Rail Trail jsme neměli kolo.

Novy-Zeland-sezonni-prace-na-Novem-ZelanNový Zéland, Alexandra | Sbírání třešní

Sezóna sběru třešní v Alexandra začíná zhruba na začátku ledna. Nejrannější odrůdy třešní Dawson se sbírají už od půlky prosince, ale ty zase všichni farmáři nepěstují. Do Alexandry se na sezónu každoročně sjíždějí stovky lidí a tak liduprázdná Alexandra, čítající okolo 6.000 stálých obyvatel nebývale ožije. Je to skvělá zkušenost, ale i pokud jste na Nový Zéland nepřijeli za prací, rozhodně stojí za to si nějakou sezónní práci vyzkoušet. Poznáte spoustu nových lidí, které byste jinak nikdy nepoznali. My si íky cestě na Nový Zéland, našli několik dobrých přátel, a to i zahraničních.

Novy-Zeland-sezonni-prace-na-Novem-ZelanNový Zéland, Alexandra | Sbírání třešní v Alexandra

Atmosféra v Alexandra v průběhu sklizně třešní byla skvělá a uvolněná, přišla nám mnohem uvolněnější než předchozí léto, které jsme strávili v Hastings. Nevím, jestli to bylo tím, že v Alexandra nebylo tolik lidí, jako v Hastings, každopádně se nám v Alexandra líbilo. Pickeři si během sezóny vytvoří různé rituály, mezi které patří víkendový nákup v Countdownu, víkendová návštěva přehrady Dunstan, neboo praní prádla v jediné prádelně v Alexandra.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ANový Zéland, Alexandra | Prádelna s internetem

Nevím, jestli jsem to už zmiňoval, ale Nový Zéland má podobně jako Spojené Státy veřejné prádelny. Přesně takové, jaké znáte z amerických seriálů. Pračky jsou na dva, nebo tři dolary prášek si však musíte přinést svůj. Díky tomu, že tato prádelna je jediná v Alexandře, budete často potkávat stejné lidi. Podobně jako při nákupech ve Warehouse, nebo v Countdownu, po měsíci si uvědomíte že polovinu lidí znáte od vidění. Je to zvláštní pocit.

Cykloturistika v Alexandra a Central Otago Rail Trail

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Central Otago | Krajina Central Otago

Alexandra je však vyhlášena jinou oblastí turismu a tou je cykloturistika. Nejoblíbenější a nejnavštěvovanější trasa pro cyklisty je zřejmě Otago Central Rail Trail. Trať byla postavena na konci 19. století a sloužila zejména k propojení dunstanských zlatých polí s městem Dunedin. Jakmile ale zlato došlo, trať postupně ztrácela svůj původní účel. Po sto letech provozu byla tato trať zrušena a byly vytrhány koleje.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Central Otago

V roce 2000 přišlo DOC s nápadem otevřít cyklotrasu, která byla nazvána Central Otago Rail Trail. Trať začíná ve vesnici Clyde, nedaleko Alexandra a končí v Middlemarch, asi 40 km od Dunedinu. Pokud si chcete tuto krásnou trasu projet a nemáte na Novém Zélandu kolo, nezoufejte. Central Otago Rail Trail je totiž mezi cestovateli oblíbená natolik, že kolem ní vznikl celý turistický bussiness.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Central Otago | Vyprahlá krajina

Podél celé 150 km dlouhé trati je dostatek ubytovacích kapacit, půjčoven kol i kempů. Pokud vás Central Otago Rail Trail zaujala, podívejte se na www.otagocentralrailtrail.co.nz kde najdete spoustu doplňujících informací o trati, počasí a možnostech ubytování.

Clyde

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ANový Zéland, Alexandra | Clyde leží asi 10 km od Alexandra

Malá, klidná a romantická vesnička Clyde se nachází asi 10 kilometrů od Alexandra. Clyde najdete ve farmářské krajině Central Otago, okolo naleznete spoustu sadů, pokud tedy hledáte sezónní práci v sadu, máte zde velké šance. Clyde byl původně znám jako Dunstan, a jeho lesk a slávu provázelo jako mnoho podobných vesniček v okolí zlato. Clyde byl poslední stanicí na železniční trati vedoucí z Dunedinu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ANový Zéland, Alexandra | Zlatá horečka je v Clyde vidět všude

Dnes Clyde žije především z turismu, nedaleko se totiž nachází přehrada s hydroelektrárnou. V jezeře Dunstan, které vzniklo přehrazením řeky Clutha je v létě úžasné koupání. Pokud tedy uvíznete v Alexandra na sběr třešní, meruňek nebo nektrainek či broskví, určitě do Clyde zavítáte. Vesnička Clyde dodnes vyzařuje kouzlo zlaté horečky a ačkoliv se zde zlato dávno netěží, atmosféra Clyde je úžasná. Historické budovy v Clyde a zejména banka [která už dlouho jako banka nefunguje], jen dokazují bývalou prosperitu tohoto regionu.

Alexandra | kde přespat

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy