Vzdělávací projekt Svět kolem nás

St. Bathans, město duchů

Město duchů St. Bathams

St. Bathans je historické zlatokopecké a hornické městečko v oblasti Central Otago, které leží zhruba 60 kilometrů severně od Alexandry. Přezdívá se mu město duchů. Z původních 2000 obyvatel v 19. století tady zbylo posledních pár usedlíků.

Novy-Zeland-St-Bathans-vesnice.jpgNový Zéland | St. Bathans - město duchů

St. Bathans bylo založeno v roce 1863 jako základna pro nově vznikající zlaté doly v okolí. Bylo to typické zlatokopecké městečko, kde první budovy nebyly určeny k dlouhému pobytu - vzhledem k vrtkavé povaze těžbě zlata. Ale některé vydržely až dodnes a dotvářejí tak atmosféru městečka. Typickou budovou zlatokopecké éry je St. Bathans Hall, která je postavena z hliněných cihel.

Novy-Zeland-St-Bathans-hotel-Vulcan.jpgNový Zéland | St. Bathans - hotel Vulcan

Tato budova je nejstarší Community hall z hliněných cihel na Novém Zélandu. Byla postavena v roce 1892 - 93 a byla určena pro veřejnost jako centrum zábavy. Nyní tato budova zaujímá místo ve skupině historických budov ve St. Bathans, společně s Masonic Lodge, školou, kanceláří těžební společnosti, divadlem a tanečním sálem [celkem je zde 21 historických míst]. Asi nejznámější budovou v St. Bathans je hotel Vulcan z roku 1863 a říká se, že tu straší.

Blue Lake

Novy-Zeland-St-Bathans-jezero-Blue-Lake.Nový Zéland | St. Bathans - jezero Blue Lake

Původně St. Bathans leželo v malé rokli. Ale po určité době těžby byl Kildare Hill, který ohraničoval městečko z jedné strany, srovnán se zemí. Kolem roku 1936 následkem další intenzivní těžby vzniklo jezero. Dno jezera leží asi 40 metrů pod úrovní hlavní ulice města. Naplnilo se vodou obohacenou o minerály, což mu dává jeho neskutečně modrou barvu a jméno - Blue Lake. Kolem jezera si můžete udělat zhruba dvoukilometrovou procházku.

Novy-Zeland-St-Bathans-track-okolo-Blue-Nový Zéland | St. Bathans - track okolo Blue Lake

St. Bathans není něco, co byste museli vidět. Ale pokud pracujete v Alexandře v sadu, je to hezký výlet ... i do minulosti. Na pohledech většinou uvidíte hotel Vulcan a ulici před ním přeplněnou ovcema ... takhle to vždycky nemusí vypadat, když dorazíte na místo:-)

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy