Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Glenorchy, malý ráj na úpatí hor

Maličké Glenorchy se nachází na jednom konci jezera Wakatipu, utopené mezi horami v nádherném prostředí národního parku Mt. Aspiring. Vesnička Glenorchy by sama o sobě asi nebyla moc navštěvovaná, nebýt fascinujících scenérií a spousty nádherných horských treků.

Novy-Zeland-Glenorchy-cesta-do-GlenorchyNový Zéland | Glenorchy, cesta do Glenorchy

Do Glenorchy se dostanete po zpevněné silnici asi 45 kilometrů z města Queenstown. Po cestě vás čekají úžasné pohledy na okolní hory Národního parku Mt. Aspiring a jezero Wakatipu. Určitě si udělejte malou zastávku u jezera, malé zdržení stojí za ten pohled.

Novy-Zeland-Glenorchy-Glenorchy.jpgNový Zéland | Glenorchy

Glenorchy je základnou pro výlety a túry v Národním Parku Mt. Aspiring. V Glenorchy si můžete domluvit shuttlebus který vás dopraví na začátek trasy, nachází se zde kemp a vybavené informační centrum DOC. Pokud plánujete jeden z delších treků, jako například Rees-Dart, Caples, Greenstone nebo Routeburn, rozhodně se v infocentru zastavte a zeeptejte se na aktuální informace o stavu treků. Seznam všech tras, které se dají v oblasti Glenorchy podniknout naleznete na stránkách DOC zde.

Ačkoliv v Glenorchy naleznete obchod a benzínovou pumpu, doporučujeme načerpat zásoby už v Queenstown. Ceny v Glenorchy jsou o dost vyšší.

Rees-Dart track

Novy-Zeland-Glenorchy-svitani-nad-ChinamNový Zéland | Glenorchy, svítání na Rees Dart

Rees-Dart track je velkou výzvou pro každého milovníka outdoorové turistiky. Náročný čtyř až pětidenní trek vás povede úžasnými scenériemi Národního parku Mt. Aspiring. Pokud budete mít dostatek energie, můžete si udělat odbočku na ledovec Dart. Trasu můžete jít oběma směry, je ale potřeba domluvit si transport. Většina lidí začíná trasou Rees a plochou sekci okolo řeky Dart si nechá na závěr. Ujistěte se, že máte nakoupené lístky do chat před tím než vyrazíte. Jedna noc v chatě na trase Rees-Dart stojí 10NZD.

Rees-dart | Od Muddy Creek do Rock Hut

Novy-Zeland-Glenorchy-Rees-Dart.jpgNový Zéland | Rees Dart

Trasa Rees Dart je rozdělena na několik sekcí. Od Muddy Creek k Shelter Rock Hut je to 19 kilometrů a cesta by vám měla zabrat šest až osm hodin. Tato část trasy vede travnatými pastvinami a bukovým lesem. Poté co se vyhoupnete nad les, projdete několika údolími. Na pozoru se musíte mít zejména zjara, kdy je ještě sníh, protože budete procházet lavinovými poli. Poté už vás čeká odpočinek v chatě Shelter Rock Hut.

Rees-dart | Od Rock Hut k chatě Dart Hut

Novy-Zeland-Glenorchy-reka-Dart-river.jpNový Zéland | Rees Dart

Druhá část trasy vede podél řeky Rees, v závěru strmě šplhá do sedla Rees Saddle. Trasa je značená kůly s oranžovými značkami. Tato část vám zabere čtyři až šest hodin a měří 9 kilometrů. Těsně před chatou Dart Hut, trasa přechází řeku Snowy River přes zavěšený most.

Právě od chaty Dart Hut si můžete udělat dvě volitelné odbočky. První vede k ledovci Dart Glacier. [od kterého se dá pokračovat přes sedlo Cascade Saddle do údolí Matukituki Valley, na druhé straně, směrem k Wanaka. Pokud chcete jít tuto trasu, pořiďte si kvalitní mapu a ověřte si informace o sněhu] Druhá volitelná odbočka vede do údolí Whitbourn Valley a k ledovci Whitbourn Glacier. Jedna cesta měří 7 kilometrů a zabere vám i s návratem 6-8 hodin. Cesta je značena kůly s oranžovými značkami.

Rees-dart | Od Dart Hut k Chinamans Carpark

Novy-Zeland-Glenorchy-Rees-Dart-cesta-buNový Zéland | Rees Dart

Třetí část trasy Rees-Dart sestupuje od chaty Dart Hut do údolí a na pláně Cattle Flats. Cesta je značená kamennými mohylami a oranžovými značkami. Poslední kousek vede opět bukovým lesem a končí v Daleys Flat Hut. Celá část měří 18 kilometrů a cesta by vám měla trvat 5-7 hodin.

Novy-Zeland-Glenorchy-reka-Dart-river-chNový Zéland | Rees Dart

Tento úsek je nejsnadnější částí celé trasy Rees-Dart, která vede okolo řeky Dart, a po většinu času ve stínu bukového lesa. Po 16 kilometrech dorazíte na parkoviště Chinaman's carpark. Můžete si domluvit transport přímo odsud, případně až z Paradise, které je jěště dalších 6 kilometrů chůze.

Těsně před parkovištěm Chinaman's carpark je brod, který vám zejména po dešti může zkomplikovat přístup autem. Také auta s nízkým podvozkem mívají s brodem problémy. Naštěstí se dá auto zaparkovat i před brodem. Pokud nechcete vyhazovat peníze za placené shuttly, můžete se domluvit s jinými cestovateli, aby pro vás po skončení treku přijeli autem. Nejlepší je, když jsou dvě dvojice, které se domluví, že půjdou naproti sobě. Stačí si jen vyměnit klíče od auta a po skončení treku se sejít na smluveném místě. Fantazii se meze nekladou.

Caples a Greenstone Track

Novy-Zeland-Glenorchy-Greenstone-Caples-Nový Zéland | Glenorchy, Greenstone-Caples

Tyto dva treky se často referují jako jeden, protože je zde možnost projít si Caples Track a vrátit se po Greenstone, či naopak. Další možností je projít si trasu Greenstone nebo Caples a vrátit se po trase Routeburn. Trasy Greenstone a Caples začínají na východní straně jezera Wakatipu, asi 10 kilometrů od vesničky Kinloch. Pokud plánujete trasy Greenstone nebo Caples a nemáte vlastní dopravu, buď se domluvte s některým z cestovatelů, nebo si shuttle naplánujte ještě v Glenorchy či Queenstown. Začátek treků totiž leží stranou od obydleného území a mohli byste mít potíže s návratem zpátky zejména po vyčerpávajícím treku.

Novy-Zeland-Glenorchy-Greenstone-Caples-Nový Zéland | Glenorchy, Greenstone-Caples

Přístup k Greenstone Caples

Silnice, která k východišti tracků Greenstone a Caples vede, není zpevněná, přechází tři brody a zejména po dešti se může stát zkázou pro vaše auto. Poslední část vede přes soukromé pozemky a pastviny, respektujte proto žádost vlastníka a zavřete za sebou bránu. I když to není vyloženě povolené, u východiště tracků Greenstone a Caples je postavený přístřešek a toalety [I když jejich stav je mírně řečeno velice neutěšený.] a dá se tam tedy v případě potřeby zakempovat.

Zdolávání Greenstone Caples

Novy-Zeland-Glenorchy-Greenstone-Caples-Nový Zéland | Glenorchy, Greenstone-Caples

Pokud si chcete projít obě trasy, počítejte se čtyřmi až pěti dny relativně nenáročného pochodu. Záleží jen na vás, kolik hodin denně chcete jít. Na parkovišti jsme potkali dva Izraelce, kteří trasu Greenstone Caples prošli za dva dny, k tomu navíc spali ve stanu. Vzhledem k tomu, že se ani Caples ani Greenstone nepočítá mezi Great Walks, chaty na trase stojí 10NZD na noc, kempování je zdarma.

Novy-Zeland-Glenorchy-Greenstone-Caples.Nový Zéland | Glenorchy, Greenstone-Caples

Trasa Greenstone Caples je relativně nenáročná, v případě Greenstone však musíte počítat s podmáčenými sekcemi, bahnem a kluzkými úseky. Nejhorší stav trasy je po dešti. Na Greenstone Caples jsou k dispozici čtyři DOC chaty. Pokud vyrážíte ve směru Greenstone - Caples, první úsek k chatě Greenstone Hut vám zabere asi 6 hodin. Druhá část od Greenstone Hut k chatě McKellar Hut by měla trvat od pěti do sedmi hodin v závislosti na stavu trasy. Třetí část trasy Greenstone - Caples vede od chaty Mc Kellar Hut k Upper Caples Hut. Za dobrého počasí by vám měla zabrat okolo šesti až sedmi hodin.

Novy-Zeland-Glenorchy-Greenstone-Caples-Nový Zéland | Glenorchy, Greenstone-Caples

Poté co se přehoupnete přes sedlo Mc Kellar Saddle, chůze se stane pohodlnější. Asi v polovině této sekce je odbočka do Howden Valley, které spojuje Greenstone Caples track s trasou Routeburn Mírný sestup k chatě Upper Caples Hut vás povede pastvinami a údolím řeky Caples.

Dále pokračujte kolem chaty Lower Caples, stezka vede opět pastvinami a bukovým lesem. Při procházení trasy Greenstone Caples dávejte pozor kam šlapete. Právě proto že se přechází přes pastviny, není neobvyklé když šlápnete do lejna :) Respektujte to, že se jedná o soukromé pozemky a držte se trasy. Více informací o trase Greenstone Caples naleznete v informační brožurce, kterou vydává Department of Conservation, nebo na webu DOC

Další treky v oblasti Glenorchy

Kromě zmíněných "velkých" tras existuje v oblasti Glenorchy spousta kratších tras, od několikahodinových až po celodenní. Pokud si chcete vychutnat krásy Národního parku Mt. Aspiring, ale nechcete platit vysoké poplatky za spaní na chatě, nechte si věci v autě a vydejte se po trase Routeburn, Za několik hodin chůze nalehko jste schopní dojít až do sedla Harris Saddle.

Glenorchy | kde přespat

Vzhledem k odlehlosti oblasti Glenorchy, nebudete mít žádný problém s přespáním v campervanu. U východišť tras jsou sice zákazy, ale návštěvy Rangera se bát nemusíte. Kromě toho existuje v okolí Glenorchy několik kempů DOC, pokud chcete stanovat, nebo kempovat legálně. Další DOC kemp se nachází přimo u jezera Wakatipu ve vesničce Kinloch. Možností v Glenorchy je spousta, stačí si vybrat.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy