Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Te Anau a Kepler track

Město Te Anau leží na jihozápadě jižního ostrova Nového Zélandu. Můžeme říct, že je hlavním městem a zároveň vstupní branou do národního parku Fiordland. Fiordland to je nádherná a drsná divočina, do které se zarývá Tasmanovo moře v podobě hlubokých úžin neboli fjordů.

Město Te Anau

Novy-Zeland-Te-Anau-DOC-informace.jpgNový Zéland | Te Anau

Město Te Anau leží na východním pobřeží jezera Te Anau, které je druhým největším jezerem Nového Zélandu. Město slouží hlavně jako základna cestovatelům, kteří se chystají na Kepler Track nebo Milford Track, nebo hodlají navštívit nejoblíbenější místo Nového Zélandu - Milford Sound.

Novy-Zeland-Te-Anau-nad-jezerem-Te-Anau-Nový Zéland | Te Anau

Město je vhodné k doplnění zásob, zjištění informací o trecích či případné rezervaci chat na trecích. Kromě procházek kolem jezera a posedávání v kavárnách tady není moc co dělat.

Jezero Te Anau

Novy-Zeland-Te-Anau-jezero-Te-Anau.jpgNový Zéland | Te Anau

Jezero Te Anau bylo vyhloubeno obrovským ledovcem. Největší hloubka jezera je 417m a jeho délka je 53 km. Jezero bylo pojmenováno podle jeskyní Ta Ana-au [Jeskyně s proudem vířící vody] na západním břehu.

Kepler track

Novy-Zeland-Abel-Kepler-Track.gif 60 kilometrů dlouhý okruh Kepler Track se řadí mezi Great Walks. Trasa Vás provede úžasnými scenériemi jižního ostrova Nového Zélandu. Kepler track najdete na západním pobřeží a zabere Vám tři až čtyři dny [ podle toho jestli jdete celý okruh nebo konečný "nudnější" úsek vynecháte] . Provede Vás přes horské hřebeny, jezerní břehy, hluboká údolí i husté lesní porosty. Podle mnohých cestovatelů je Kepler Track celkem nenáročný, vyjma první části, kdy je na denním pořádku strmé stoupání. Počítejte s nestálostí počasí v národním parku ¨ Fiordland a raději si přibalte pláštěnku. Kepler Track je proslulý svým deštivým počasím. A opravdu nám spousta cestovatelů říkala, že na Kepler Track jim minimálně jeden den pršelo. Pokud vás déšť neodradil, podívejte se, co vás na Kepler Track čeká.

Kepler Track mapa

Kepler-Track-mapa.jpg

Kepler Track | zdolávání trasy

Kepler Track | Od Te Anau do Luxmore Hut

Novy-Zeland-Kepler-Track-prvni-den-KepleNový Zéland | Kepler Track

Trek můžete jít oběma směry, záleží jen na Vás. Začátek trasy je v Te Anau u Fiordland National Park Visitor Centre, pokračuje kolem břehu jezera až ke Control Gates. Kepler Track dále pokračuje kolem jezera až k místu Brod Bay, kde se můžete utábořit pokud jste vyrazili později. K Brod Bay se můžete z Te Anau dostat také vodním taxíkem.

Novy-Zeland-Kepler-Track-Luxmore-Hut.jpgNový Zéland | Kepler Track

Alternativní možností je vynechání prvního úseku a začátek na místě zvaném Rainbow Reach. [Samozřejmě pouze v případě že se rozhodnete jít Kepler Track v protisměru]. U mostu přes řeku Waiau River je parkoviště a toalety. V případě potřeby se zde dá i přespat. Jen v krátkosti zmíním, že řeka Waiau River ztvárnila ve filmu Pán prstenů Velkou řeku Anduinu.

Od Brod Bay je to ještě dalších zhruba 8 kilometrů k chatě Luxmore Hut a docela se k ní nastoupáte. Pokud máte dostatek času a sil můžete si pobyt v Luxmore Hut zpříjemnit prohlídkou nedalekých Luxmore Caves, nezapomeňte ale Váš úmysl zapsat do knihy na chatě.

Kepler Track | Od Luxmore Hut do Iris Burn Hut

Novy-Zeland-Kepler-Track-bush.jpgNový Zéland | Kepler Track

V další části od Luxmore Hut po Iris Burn Hut budete opět stoupat po hřebenu až pod vrchol Mount Luxmore [kam si můžete udělat desetiminutovou odbočku a naskytne se Vám úchvatný výhled - tedy pokud máte štěstí na počasí]. Kepler Track poté sestupuje k přístřešku do sedla Forest Burn Saddle a pokračuje podél hřebene přes Hanging Valley Shelter až k Iris Burn Hut. Tady opět máte možnost malého dvacetiminutového výletu k vodopádům. Tuto část považuje spousta lidí za nejhezčí kousek trasy Kepler Track.

Novy-Zeland-Kepler-Track-Iris-Burn-Hut.jNový Zéland | Kepler Track

Kvůli zmíněné povaze počasí, si však většina cestovatelů tento úsek moc neužije. Tento úsek trasy Kepler Track, je totiž nejdeštivější a pokud zrovna neprší, je velká pravděpodobnost mlhy.

Kepler Track | Od Iris Burn Hut do Te Anau

Novy-Zeland-Kepler-Track.jpgNový Zéland | Kepler Track

Od Iris Burn Hut sestupujte dále dolů až k Moturau Hut přes Rocky Point, který je základním táborem pro údržbu trasy Kepler Track. V Moturau Hut na břehu jezera Manapouri můžete strávit noc a nebo jít dále až k Rainbow Reach. Závěrečná část trasy Kepler Track vede kolem známých Mrtvých močálů z Pána prstenů [ ... tak pozor na světlíška :) ] U Rainbow Reach můžete naskočit na shuttle bus zpátky do Te Anau [v zimě je nutná rezervace předem] nebo pokračujte do Te Anau.

Kepler Track | Vzdálenosti a odhadované doby pochodu

  • - od Te Anau ke Control Gates: 45 minut
  • - od Control Gates k Brod Bay: 5,6 km; 1,5 hod
  • - od Brod Bay k Luxmore Hut: 8,2 km; 3,5 - 4,5 hod
  • - od Luxmore Hut k Iris Burn Hut: 14,6 km; 5 - 6 hod
  • - od Iris Burn Hut k Moturau Hut: 16,2 km; 5 - 6 hod
  • - od Moturau Hut k Rainbow Reach: 6 km; 1,5 - 2 hod
  • - od Rainbow Reach ke Control Gates: 9,5 km; 2,5 - 3,5 km
Pokud se Vám zdá nezajímavé si Kepler Track jen tak projít, zkuste Kepler Challenge neboli horském běhu po této trase.

Kepler Track | kde přespat?

Novy-Zeland-Kepler-Track-velka-reka-AnduNový Zéland | Kepler Track

Rozhodně vám doporučím možnost přespání u Rainbow Reach, u jednoho z východišť trasy Kepler Track. Spaní je pohodlné a jsou tam i toalety. Pokud nemáte camper, dá se tam píchnout i stan a jsou tam umělá ohniště, takže si můžete udělat romantický večer s vínkem a táborákem. Ale nepřežeňte to, ať jste na zdolávání trasy Kepler Track čerství.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Honza
12. 02. 2019 v 16:27
Kepler track jsme absolvovali v listopadu 2018. Je skutečně krásný a můžeme ho doporučit. Pro nástup je myslím lepší Rainbow Reach a jít směrem na Iris Hut. Začíná se zvolna zvlněným terénem a příroda nám postupně dávkuje svoje krásy - "Mrtvé močály", jezero Manapoury. Cesta vede stále více sevřenějším údolím a vegetace se s narůstající nadmořskou výškou stále mění. Před sebou stále vidíme zasněžené vrcholky hor NP Fiordland. To všechno si krásně první den užijete. My jsme bohužel postupovali opačně a byli jsme unavení z předcházejího dne výstupem na hřeben, postupem po hřebenech a dlouhým sestupem k Iris Hut, takže jsme si poslední den moc neužili a už jsme vyhlíželi konec tracku. V opačném směru se druhý den vystupuje na hřeben, příroda se opět mění a výhledy z hřebenů jsou nádherné. Poslední den čeká jen krátká lehká etapa, která není velkou zátěží po náročném dni na hřebeni. Doporučujeme jít se stanem - cena ubytování v Hutce je velmi vysoká (140 NZD/os) a neodpovídá servisu - plechová chata, pryčna s matrací a mizerný sociál. Spacák, jídlo a nádobí musíte stejně táhnou a na druhé straně romantická noc ve stanu s výhledem na hory za skoro čtvrtinovou cenu (40 NZD) za to jistě stojí. Doporučujeme si vzít přípravky na dezinfekci vody (místní pijí dešťovku) a repelent proti sandflies (my jsme měli s účinnou látkou "deet" a bylo to v pohodě).  Chtěl bych zároveň poděkovat správcům webu, byl pro nás cenným zdrojem informací.
Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy