Vzdělávací projekt Svět kolem nás

O práci

 
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
23. 11. 2013
1

Kromě lidí, kteří na Nový Zéland přijeli pracovat a užít si krásných několik měsíců života, se na Nový Zéland dostala spousta lidí, která se potřebovala někam uklidit. Velice brzy přišli na to, že pokud dohodí farmáři pár lidí, můžou si z toho udělat slušný kšeft. Ne všichni jsou však poctiví a tak vás okrádají na daních nebo vám účtují horší úkolové sazby. Dělají všechno proto, aby nemuseli pracovat, ale měli z toho co největší zisk.

Jak už bylo naznačeno, na Novém Zélandu působí nespočet agentur, které se živí zprostředkováním práce pro zahraniční návštěvníky. Pokud si chcete pracovní prázdniny na Novém Zélandu užít bez stresu, nejlepší rada zní vyhněte se jim. Tito zprostředkovatelé se napovrch tváří jako největší svatouškové, všechno dělají jen z čiré poctivosti a lásky k vám. Nicméně za touhle maskou přátelství nehledejte nic jiného než dolary. Falešné přátelství ve vás má navodit soucit v případě že pro vás agentura "náhodou" nemá slibovanou práci.

přečteno 28432 x
 
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
23. 11. 2013
2

Jestliže netoužíte po výdělku, přesto byste si rádi zkusili nějakou adrenalinovou činnost, zkuste WWOOFing. Jedná se o dobrovolničení na organických farmách, při kterém máte zpravidla ubytování a stravu zdarma. Vyzkoušíte si spoustu zajímavých aktivit, např. jako dojení kozy nebo krávy, a podobné.

WWOOF neboli World-Wide Opportunities on Organic Farms nebo také Willing Workers On Organic Farms je na Novém Zélandu velmi oblíben. Jedná se o dobrovolnou práci na organických farmách [v tomto případě na území Nového Zélandu] výměnou za ubytování a stravu. Bohužel novozélandská toto dobrovolničení stále posuzuje jako práci, takže potřebujete Working Holiday Visa nebo studentská víza, abyste se mohli tohoto programu zúčastnit. Na turistické vízum to není možné.

11. 05. 2013
3

A jsme u toho! Sbírání jablek na Novém Zélandu je nejpopulárnější sezónní prací na Novém Zélandu. Hlavní oblastí Nového Zélandu pro sbírání jablek je tradičně město Hastings. Někdy se o této oblasti referuje jako Hastings-Napier, nebo také Hawkes Bay. A proč je sbírání jablek na Novém Zélandu tak populární?

Zeptejte se kohokoli, kdo byl na Novém Zélandu, kde pracoval. Většina z nich odpoví, že v jablečném sadu. Ne, že by snad práce v jablečném sadu byla tak úžasná, ale tuto práci seženete celkem snadno. Když totiž začne sezóna trhání jablek, potřebují farmáři všechny, co mají ruce.

Dvě nejznámější a největší oblasti známé "jablečným průmyslem" jsou: na severním ostrově Nového Zélandu oblast Hawkes Bay, okolí měst Hastings a Napier na jižním ostrově Nového Zélandu je to oblast Tasman Bay, okolí měst Nelson a Motueka.

přečteno 30741 x
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
11. 05. 2013
4

Sbírání kiwi na Novém Zélandu je další z velice oblíbených prací. Mladí cestovatelé se na kiwi sjíždějí zejména do oblasti Tauranga a Te Puke, avšak menší sady můžete najít i v okolí Hastings a Motueky. Sbírání kiwi je náročná práce, na druhou stranu poznáte spoustu nových lidí, protože se jedná o práci týmovou.

Ovoce Kiwi původně pochází z Asie, přesněji řečeno z Číny. Původně se kiwi říkalo čínský angrešt. Ten byl v průběhu dvacátého století přivezen na Nový Zéland, kde byl vyšlechtěn a tak vznikla první odrůda zeleného kiwi, v podobě, jak ji známe dnes. Nyní existuje několik odrůd zeleného kiwi, na první pohled od sebe nerozeznatelných. Společnost Zespri fruit New Zealand vyšlechtila zvláštní odrůdu kiwi zlatého, které má od kiwi zeleného hned několik odlišných znaků. Kromě toho že tento druh kiwi nemá chloupky, vyznačuje se zlatou barvou dužniny a samozřejmě jinou chutí. Dalším rozdílem je způsob sbírání. Zlaté kiwi se totiž na rozdíl od zeleného sbírá zralé, takže musíte dávat pozor, abyste ovoce neponičili.

přečteno 20305 x
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
03. 07. 2019
5

Sbírání třešní na Novém Zélandu je populární prací mladých cestovatelů. Oblast Blenheim a Alexandra-Cromwell jsou největšími oblastmi sběru třešní na Novém Zélandu. Sbírání třešní je relativně náročné, i když dlouhý pobyt na žebříku při třicetistupňovém vedru jednoho dostane

Sběr třešní na Novém Zélandu začíná v půlce prosince pro rané odrůdy, hlavní sběr potom začíná po Vánocích. Nejznámější oblastí pro sběr třešní je oblast měst Alexandra a Cromwell a kolem města Roxburgh [všechna města leží v oblasti Central Otago]. Sběr trvá zhruba do konce ledna až do půlky února, záleží na odrůdách, poté se ve zmíněných oblastech plynule přechází na sběr letního ovoce, neboli summerfruit, zahrnující nektarinky, broskve a švestky. Ale to jen, plánujete-li zůstat.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
22. 02. 2017
6

Další ze čtveřice oblíbených sezónních prací na Novém Zélandu patří bezesporu práce na vinici. Nejznámější vinařskou oblastí je Marlborough na severu jižního ostrova a také Hastings a Havelock north, na severním ostrově Nového Zélandu.

Práce na vinicích patří společně s prací v jabloňových sadech mezi nejpopulárnější práce backpackerů. Nutno připomenout, že objemy vína každoročně exportovaného z Novým Zélandem, už předčí příjmy za export ovčí vlny. Také plochy vinic se každoročně zvyšují a to zejména ve vinařské oblasti Marlborough. Nejznámější vinné oblasti jsou Hawkes Bay [oblast měst Hastings a Napier], Marlborough [široké okolí města Blenheim], Central Otago, Canteburry [okolí Christchurch] a také okolí Aucklandu. Práce na vinici je také téměř celoročně.

11. 05. 2013
7

Packhouse je budova, ve které se balí sklizené ovoce. Než se ovoce dostane do krabice, musí projít několika úkony. Práce v baličce na Novém Zélandu je celkem nenáročná většinou si však musíte zvyknout na prostředí, které silně evokuje továrnu.

Práce v baličce na ovoce má tu výhodu, že pracujete bez ohledu na počasí. Nevýhodou je poněkud uniformní styl práce, nápadně zavánějící strojovitostí a stereotypem. Komu vadí továrny, píchačky pracovní řád, daná pravidla a fixní pauzy, tomu pravděpodobně nebude vonět práce v baličce. Ze zkušenosti můžeme říct, že i když vám budou tvrdit, jak je výhodnější pracovat pod střechou, nezávisle na počasí, jsou to jen řeči. Jděte raději do sadu, vyděláte si mnohem víc a zažijete mnohem víc legrace.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
18. 03. 2015
8

Sehnat kvalifikovanou práci na Novém Zélandu většinou nebývá problém. V tomto případě nejvíce záleží na úrovni anglického jazyka a také délce praxe a vašich schopnostech. Člověk, který se umí dobře prodat, má dveře otevřené všude na světě.

Nový Zéland má největší zájem o mladé lidi s kvalifikací, která je zde nedostatková. Seznam přednostních profesí [Priority Occupation List] a seznam nedostatkových profesí podle oblastí [Occupation shortage list] publikuje a průběžně aktualizuje imigrační služba Nového Zélandu na svých webových stránkých www.immigration.govt.nz

Pro výkon práce na Novém Zélandu je potřeba pracovní povolení. Žádat o něj může ten, kdo má nabídku práce, která nemůže být obsazena obyvatelem Nového Zélandu a zaměstnavatel je ho ochoten „sponzorovat“. Uděluje se na dobu kontraktu, nejdéle však na 3 roky.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
23. 11. 2013
9

Nový Zéland je krásná země. Pro někoho je tak krásná, že se rozhodne na Novém Zélandu zůstat. Ovšem vyřídit si potřebné papírové formality není jednoduché a požadavky na vydání rezidence jsou vysoké. Následující text berte jako jemný úvod, náš web se primárně zabývá cestováním, nejsme imigrační poradci pro Nový Zéland.

Pro zájemce o trvalý pobyt na Novém Zélandu, neboli rezidenci, či rezidenturu, je zde podle imigrační služby Nového Zélandu několik druhů víz. Předem bych chtěl upozornit, že proces získání rezidentury na Novém Zélandu je zdlouhavý a vůbec není jednoduchý. na druhou stranu, pokud splňujete požadavky, zejména jazykové a pracovní, vaše šance je téměř stoprocentní.

Nejdůležitější kategorie víz Skilled migrant Category Family Bussines Family quota Temporary visa

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
11. 05. 2013
10

Během práce v sadech se časem dozvíš spoustu nových zajímavých slov, která se jistě budou hodit i jiným cestovatelům. I my jsme se dozvěděli spoustu nových slov a zde je seznam.

Tento seznam určitě není kompletní, obsahuje základní slovíčka používaná v sadech. Pokud znáš ještě nějaká slova, neváhej seznam doplnit :D

 

Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy