Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Sbírání kiwi a práce na kiwi farmách na Novém Zélandu

Sbírání kiwi na Novém Zélandu je další z velice oblíbených prací. Mladí cestovatelé se na kiwi sjíždějí zejména do oblasti Tauranga a Te Puke, avšak menší sady můžete najít i v okolí Hastings a Motueky. Sbírání kiwi je náročná práce, na druhou stranu poznáte spoustu nových lidí, protože se jedná o práci týmovou.

Co je vlastně kiwi

Novy-Zeland-kiwi-a-zlate-kiwi.jpgkiwi a zlaté kiwi

Ovoce Kiwi původně pochází z Asie, přesněji řečeno z Číny. Původně se kiwi říkalo čínský angrešt. Ten byl v průběhu dvacátého století přivezen na Nový Zéland, kde byl vyšlechtěn a tak vznikla první odrůda zeleného kiwi, v podobě, jak ji známe dnes. Nyní existuje několik odrůd zeleného kiwi, na první pohled od sebe nerozeznatelných. Společnost Zespri fruit New Zealand vyšlechtila zvláštní odrůdu kiwi zlatého, které má od kiwi zeleného hned několik odlišných znaků. Kromě toho že tento druh kiwi nemá chloupky, vyznačuje se zlatou barvou dužniny a samozřejmě jinou chutí. Dalším rozdílem je způsob sbírání. Zlaté kiwi se totiž na rozdíl od zeleného sbírá zralé, takže musíte dávat pozor, abyste ovoce neponičili.

Kam a kdy na sbírání kiwi na Novém Zélandu

Novy-Zeland-sezonni-prace-na-Novem-Zelansbírání kiwi na Novém Zélandu

Nejznámější oblastí pro sběr kiwi je oblast Bay of Plenty na severním ostrově Nového Zélandu, zejména oblast města Tauranga a Te Puke. Kiwi sady najdete ale i na jižním ostrově, a to zejména v oblasti měst Nelson a Motueka.

Říká se, že práce kolem kiwi je po celý rok. A je to pravda, pokud se rozhodnete zůstat na kiwi farmě, můžete pracovat až 11 měsíců [postřik, sběr, pruning, balení]. Klasický sběr kiwi začíná podle počasí na konci března [na severním ostrově]koncem dubna [na jižním ostrově].

Jak se pěstuje kiwi

Novy-Zeland-zpusob-pestovani-kiwi-na-Novzpůsob pěstování kiwi na Novém Zélandu

Kiwi je popínavá rostlina a pěstuje se velmi zajímavým způsobem. Na kůlech zhruba ve výšce 170-190 centimetrů jsou natažené dráty, ze kterých je upletená jakási síť. Kiwi se popíná po této síti a tvoří zelenou střechu, ze které plody kiwi visí k zemi.

Vzhledem k tomu, že se kiwi popíná tak nízko, jeho sběr může dělat problémy vyšším jedincům. Oproti sbírání jablek je sbírání kiwi mnohem náročnější na záda, protože sbíráte nad hlavou a ruce máte pořád ve vzduchu. Představte si osm hodin takové práce. Já se svými 185 centimetry jsem byl přesně tím případem. Netrpěly sice záda, ale moje krční páteř dostávala zabrat

Trochu jiný přístup zaujali v Motuece a Nelsonu, kde kiwi pěstují v řádcích, dráty mají natažené kolmo na sloupcích tvaru T. Větve kiwi potom tvoří takový zelený tunel. Je to lepší v tom ohledu že nemáte ruce jen nad hlavou, nicméně s každým bagem, který naplníte, musíte podlézat podpůrný drát, který je ve výšce asi 80 cm. Je to sranda.

Kiwi se sbírá v týmech, narozdíl od jablek a třešní, kde každý sbírá sám na sebe. Dost potom záleží na tom, jakou máte partu a jak se mezi sebou dokážete dohodnout. Protože máte-li v týmu ulejváka, na kterého musí všichni dělat, nedělá to dobře ani vaší výplatě ani týmovému duchu. Na konci směny se potom počet nasbíraných binů vydělí počtem pracovníků.

sbírání zeleného kiwi

Novy-Zeland-sbirani-zeleneho-kiwi-na-Novsbírání zeleného kiwi na Novém Zélandu

Vzhledem k tomu, že zelené kiwi se sbírá nezralé [dozrává až ve skladu nebo na lodi, za pomocí speciálních chemických postřiků], nemusíte se bát o bruising a tak prostě škubete a škubete. Byla to docela makačka, protože bag průměrně naplníte za minutu až minutu a půl. Bin, který má 600 kg ve čtyřech lidech naplníte asi za čtvrt hodiny.

Když máte dobrý tým, je možné za den nasbírat tak 30-32 binů. Cena za bin je určována individuálně podle sklizně a podle sadu. My jsme dostávali 24 NZD za bin.

Opět, jako každá jiná práce v sadu, i práce na sběru kiwi je ovlivněna počasím. Pokud tedy v noci prší a kiwi je mokré, čeká se až uschnou. To jsme měli rádi, mohli jsme si totiž přispat. Můžu vám garantovat, že práce na sírání kiwi je fyzicky velmi vyčerpávající. Po dvou týdnech sbírání kiwi vás bude bolet celé tělo.

sbírání zlatého kiwi

Novy-Zeland-sezonni-prace-na-kiwi-farme-sbírání zlatého kiwi na Novém Zélandu

Práce na zlatém kiwi je trochu jiná. Zlaté kiwi se totiž sbírá zralé. Kromě toho je také velmi měkké a proto musíte dávat pozor na to abyste ho při pokládání do bagu nepomlátili. Opět je to horší pro vyšší jedince protože zlaté kiwi se pěstuje na drátěné síti nad hlavou. Vyšší jedinci se musí buď hrbit, nebo zaklánět, ani jedno však není pro záda to pravé. Naštěstí zlatého kiwi nejsou tak velké plochy a proto je rychle sklizené. U většiny sadů se sběr platí hodinově, aby se předešlo omlácení ovoce.

Počasí v Tauranga a Te Puke

93186.gif

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Dennis
20. 02. 2014 v 12:55

 Ahoj, chci se zeptat jak je to s prací například ve městech ? Díky

Mouse
02. 07. 2014 v 7:01

 cao sem na zelandu a rad bych vedel na jake farme a kde prene jste byly a jestli jste k praci meli i ubytovani nebo to jestli jste museli mit jinde my bydlime ve waihi coz je zhruba 50 km severne od taurangy ale klidn prejedem jnam budeli tam prace diky moc 

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy