Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Dobrovolná práce a wooofing na Novém Zélandu

Jestliže netoužíte po výdělku, přesto byste si rádi zkusili nějakou adrenalinovou činnost, zkuste WWOOFing. Jedná se o dobrovolničení na organických farmách, při kterém máte zpravidla ubytování a stravu zdarma. Vyzkoušíte si spoustu zajímavých aktivit, např. jako dojení kozy nebo krávy, a podobné.

WWOOF neboli World-Wide Opportunities on Organic Farms nebo také Willing Workers On Organic Farms je na Novém Zélandu velmi oblíben. Jedná se o dobrovolnou práci na organických farmách [v tomto případě na území Nového Zélandu] výměnou za ubytování a stravu. Bohužel novozélandská toto dobrovolničení stále posuzuje jako práci, takže potřebujete Working Holiday Visa nebo studentská víza, abyste se mohli tohoto programu zúčastnit. Na turistické vízum to není možné.

Jak se zapojit do "wwoofingu" na Novém Zélandu

Každá země, která je do dobrovolnického projektu WWOOF zapojena, má svou brožurku. Brožurku s nabídkou farem dostanete při zaplacení ročního členství [což pro Nový Zéland činí 40 NZD pro online přístup nebo 50 NZD pro online přístup společně se zaslanou brožurkou] Registovat se můžete na www.wwoof.co.nz

Jak funguje woofing

V brožurce si vyberete farmu, jejíž nabídka se Vám líbí. U každé farmy je kontakt, na který zavoláte a domluvíte si pobyt. Většinou se jednou o pobyt dlouhý minimálně 3 dny a maximálně týden nebo dva. Záleží na farmáři a na vás, jak si padnete do oka a jaká bude vaše pozdější domluva. Podmínky wwoofingu jsou, že za dobrovolnou práci [4 - 6 hodin denně], dostanete ubytování a 3 jídla denně zdarma.

Proč se zapojit do wwoofingu

Je to skvělý způsob, jak poznat farmářský život na Novém Zélandu, přiučit se něčemu novému, trochu ulevit těžce zkoušenému bankovnímu účtu a získat nevšední zážitky [jakým je třeba dojení kozy ... no schválně ... kolik z vás kdy dojilo kozu:)]. Pokud máte farmu v oblasti, kterou chcete prozkoumat podrobněji, je wwoofing ideální. I po 6 hodinách práce máte stále dost času porozhlédnout se po okolí. Dostanete dobré tipy na výlety od vašich domácích, o kterých byste se jinak nedozvěděli.

dobrovolná práce pro DOC

Dalším skvělým způsobem, jak poznat Nový Zéland z úplně jiného úhlu je dobrovolná práce pro DOC [Department of Conservation neboli Oddělení ochrany životního prostředí Nového Zélandu] Na webu DOC najdete více informací o dobrovolnické práci. Další možností je navštívit pobočku DOC a informovat se přímo na pobočce. Většinou se jedná o údržbu tracků a trailů po celém Novém Zélandu a jiných objektů ve správě DOC.

[Potkali jsme ve Fiordlandu jednoho cestovatele, který dobrovolně pracoval na tracku Milford ve Fiordlandu. Taková přiležitost nepřijde každý den, proto se musíte pravidelně informovat na DOC]

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy