Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Sbírání třešní a práce v třešňovém sadu na Novém Zélandu

Sbírání třešní na Novém Zélandu je populární prací mladých cestovatelů. Oblast Blenheim a Alexandra-Cromwell jsou největšími oblastmi sběru třešní na Novém Zélandu. Sbírání třešní je relativně náročné, i když dlouhý pobyt na žebříku při třicetistupňovém vedru jednoho dostane

Kam a kdy za sběrem třešní

Novy-Zeland-sezonni-prace-na-Novem-Zelansbírání třešní na Novém Zélandu

Sběr třešní na Novém Zélandu začíná v půlce prosince pro rané odrůdy, hlavní sběr potom začíná po Vánocích. Nejznámější oblastí pro sběr třešní je oblast měst Alexandra a Cromwell a kolem města Roxburgh [všechna města leží v oblasti Central Otago]. Sběr trvá zhruba do konce ledna až do půlky února, záleží na odrůdách, poté se ve zmíněných oblastech plynule přechází na sběr letního ovoce, neboli summerfruit, zahrnující nektarinky, broskve a švestky. Ale to jen, plánujete-li zůstat.

Tato práce je placena úkolově, cena je dána za jeden bucket čili kbelík, do kterého se vejde 5 kg třešní. Cena za jeden kbelík se pohybuje od 4 do 7,50 NZD, záleží na odrůdě. Jako jiné práce v zemědělství je i sběr třešní vázán na počasí. Pokud prší nesbírá se. Déšť také způsobuje, že třešně praskají a jsou potom tedy nevhodné ke sběru.

Novy-Zeland-sezonni-prace-na-Novem-Zelansbírání třešní na Novém Zélandu

Způsob trhání se liší na každém sadu. Někde se sbírá na barvu a velikost, musíte sbírat jen prvotřídní třešně bez prasklin a se stopkou a třešně rozdělovat po jedné, ne v trsech [to se potom odráží na ceně, která je vyšší]. Na takových sadech se potom dělá několik sběrů, tzv. picků. Na druhou stranu jsou sady, kde po vás budou chtít otrhat celý strom najednou bez ohledu na velikost či barvu třešní. V těchto sadech naplníte svůj bucket rychleji, ale cena bude většinou nižší.

Práce je to sice náročná, ale nám se líbila. Opět poznáte spoustu lidí z celého světa, záleží tedy po tom na vás ... můžete se zdokonalit v angličitině nebo se naopak naučit některá "užitečná" slova ve španělštině:) Dobrá pomůcka pro jakýkoli sběr je MP3, která vám pomáhá udržovat tempo ... pokud si do něj ovšem jako my nenahrajete díla Járy Cimrmana a potom se v korunách stromů neválíte smíchy a ostatní vás mají za blázny nebo za oběti úpalu:) Mezi kratochvíle při sběru třešní patří samozřejmě třešňová válka, což sami poznáte, když se rozhodnete pro tuto práci.

Počasí v regionu Alexandra Cromwell

93831.gif
  • Nejznámější odrůdy třešní na Novém Zélandu
  • Dawson Malá tmavá odrůda třešní. Ranné, sbírají se jako první
  • Sweetheart Velká tmavě červená až černá odrůda třešní. Velmi sladka a křupavá třešeň
  • Lapin Obří tmavě červená odrůda třešní. Největší třešně co jsme kdy viděli, v průměru až 6 cm
  • Bing Malá černá odrůda třešní.
  • Stella Velká červená až tmavě červená odrůda třešní. Tvar srdce
  • Sonnet Velká červená až tmavě červená odrůda třešní, podobné jak Stella
letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy