Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Před cestou

 
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
02. 04. 2018
1

Hospodářství a ekonomika Nového Zélandu je založena zejména na turismu a vývozu zemědělských komodit, jako ovčí vlna či ovoce. V poslední době výrazně stoupá i výnos z pěstování a vývozu vína.

Kvůli své izolovanosti (nejbližší pevnina je 1600 km vzdálená Austrálie), si musel Nový Zéland vytvořit hospodářskou a zemědělskou základnu, aby se mohl stát soběstačný a nezávislý na importu potravin. To se mu díky obrovským dotacím zemědělcům , které přestaly roku 1984, povedlo na sto procent.

Ekonomika Nového Zélandu se v minulosti zaměřovala pouze na export zemědělských výrobků, jako je např. vlna, maso nebo mléčné výrobky. V současné době se však Nový Zéland zaměřuje více na turistiku a cestovní ruch. Životní standard na Novém Zélandu je podle světových průzkumů na velmi vysoké úrovni, srovnatelný například se Španělskem. I když od roku 2007 do roku 2010 otřásala Novým Zélandem ekonomická krize, na kvalitě života se to odrazilo jen velmi málo.

 
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
16. 09. 2018
2

Nový Zéland jako vyspělá země má samozřejmě jasná pravidla silničního provozu. Kromě toho, že se na Novém Zélandu jezdí vlevo, má však i pár zvláštností. Co by měl motorista, který jede na Nový Zéland poprvé vědět?

Na Novém Zélandu se jezdí vlevo, to už jste si asi zjistili. Nový Zéland používá metrický systém a tak naproti Anglii nebo USA jsou všechny rychlosti uvedeny v Km/h. Kvalita silnic na Novém Zélandu je překvapivě perfektní. S tím bohužel taky souvisí to, že aby je udržovali v takovém stavu, musí na nich pracovat. A tak se v silnicích každou chvíli šťourají a na 100 kilometrech není neobvyklé potkat dvě nebo tři Roadworks. Nutno poznamenat, že opravu silnic berou fakt vážně, a tak v místě opravy panují omezení. Při plánování trasy tak nemůžete spoléhat na údaje v mapě (bohužel), protže vás zdrží opravy. Jízda po novozélandských silnicích je potěšením, čeká vás výtečná kvalita asfaltu, klopené zatáčky a krásná krajina za oknem.

přečteno 15389 x
11. 05. 2013
3

Nový Zéland se svojí polohou řadíme do mírného podnebního pásu, podobně jako Českou Republiku. V případě Nového Zélandu však klima výrazně ovlivňuje jeho ostrovní charakter. Díky tomu lze na Novém Zélandu zaznamenat vyšší srážkovou aktivitu.

Počasí na Novém Zélandu je kapitolou samou pro sebe. Protože se jedná o izolovaný ostrov, počasí má ostrovní charakter. Sever severního ostrova Nového Zélandu patří klimaticky do tropického pásu, po většinu roku je zde teplo a slunečno. Čím jižněji se dostáváme, tím chladnější počasí nás čeká. Na jižním ostrově se však situace mění. Charakter počasí jižního ostrova Nového Zélandu totiž velmi ovlivňují jižní Alpy, které se stávají přirozenou bariérou vlhkým větrům vanoucím z Tasmanova moře. Také proto Westland, ležící na úpatí jižních Alp obdrží 8.000 - 10.000 milimetrů srážek ročně.

přečteno 31923 x
11. 05. 2013
4

Na Novém Zélandu naleznete spoustu nových druhů stromů, keřů i bylin, které nemají v Evropě obdoby. Zejména působivé jsou stromové kapradiny.

Stejně tak jako fauna i flóra je díky dlouhé izolaci značně odlišná. Téměř 80% rostlin Nového Zélandu je endemických. Před příchodem prvních lidí bylo zalesněno zhruba 80% Nového Zélandu, nyní je to asi 25%. Charakteristickým lesním porostem Nového Zélandu je mírný, stálezelený deštný les se stromovými kapradinami a epifyty. Díky stromovým kapradinám, vlhku a všudypřítomnému mechu jsme se občas cítili jako v pralese.

Majestátnými stromy Nového Zélandu jsou stromy kauri neboli damaroň jižní (Agathis australis). Několik skupin vzrostlých a celá staletí starých stromů kauri jsou nyní spíš vzpomínkou na dávné časy. Dříve rostly v lesích celého severu severního ostrova. Dnes jsou k vidění zejména v pralese Waipoua Kauri Forest, v Northlandu. Nejvyšším stromem kauri na Novém Zélandu je Tane Mahuta [ pojmenovaný podle maorského boha lesů ], který měří 51 m a jeho stáří je odhadováno až na 2000 let. Dřevo stromů kauri bylo vyhledávaným stavebním materiálem a vývozním artiklem Nového Zélandu.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
22. 12. 2021
5

Díky dlouhé izolaci Nového Zélandu se zde vyvinuly unikátní druhy zvířat, z nichž většina jsou ptáci a navíc endemičtí pro Nový Zéland. Určitě budete znát ikonu Nového Zélandu, ptáka kiwi. Věděli jste však, že je natolik ohrožený, že spatřit ho ve volné přírodě je téměř nemožné?

Nový Zéland je domovem neobyčejné fauny a flóry, a to zejména díky dlouhé izolaci od okolního světa. Před 80 - 100 miliony lety se Nový Zéland odtrhl od prakontinentu Gondwana. Od té doby se mohla fauna i flóra nerušeně vyvíjet zcela unikátním způsobem.

Můžeme říct, že faunu tvoří potomci Gondwanské zvěře a živočichové, kteří na Nový Zéland přiletěli, připlavali nebo sem byli introdukováni společně s Maory či britskými kolonizátory. Před méně než 900 lety se na Novém Zélandu nevyskytovali žádní savci, kromě těch, co sem mohli připlavat [ lachtani, lvouni atd.] nebo přiletět [ netopýři ] . To znamená, že celý Nový Zéland byl obydlen pouze hmyzem, plazy a ptáky. Což vedlo k neobvykle velkému počtu nelétavých ptáků [ moa, kiwi, kakapo ] . Dařilo se jim díky nepřítomnosti predátorů, dokonce i netopýři trávili velkou část života na zemi. Nový Zéland se totiž od Gondwany oddělil ještě před rozšířením savců.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
12. 04. 2015
6

Nový Zéland má díky Department of conservation téměř dokonalý systém Národních parků. Existuje podrobná dokumentace, mapy a systém ochrany životního prostředí, s cílem udržet Národní parky v původní podobě. Díky hubení zavlečených škůdců, jako possum, krysa či lasička se podařilo do volné přírody navrátit spoustu ohrožených druhů ptáků.

14 Národních parků na Novém Zélandu představuje zhruba 1/3 jeho celkové rozlohy. Národní parky zahrnují téměř všechny krajinné typy. Od mangrovníky zarostlých břehů severu, přes obrovské lesnaté plochy Te Urewera a kamenité vulkanické náhorní plošiny Národního Tongariro až po sněhem pokryté štíty Jižních Alp a ledovcem vyryté fjordy národního parku Fiordland. Národní Parky skýtají nesčetné aktivity, jako táboření, pěší turistika jízda na kole nebo rybolov.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
22. 11. 2013
7

Turistika a outdoorové sporty jsou pro většinu lidí hlavním cílem při cestě na Nový Zéland. Vláda Nového Zélandu to moc dobře ví a proto se snaží svoje turisty hýčkat a rozmazlovat. V porovnání s Austrálií, nebo Spojenými státy, však turistické cíle finančně uspokojí i ty, kteří mají do kapsy hloub. Nový Zéland je jako stvořený pro batůžkaření a tramping.

 

Krásná příroda Nového Zélandu je jednoznačně největším tahákem pro turistický průmysl. Zatímco v sedmdesátých letech 20. století přijelo na Nový Zéland 30 tisíc turistů, po roce 2000 je jich již o dva miliony více. V roce 2011 se očekává příliv 2,5 milionu turistů. Není divu, že vláda Nového Zélandu cestovní ruch podporuje. Každoročně přibudou desítky atrakcí pro turisty, ať už se jedná o soukromé adrenalinové atrakce, či státem dotované treky pod taktovkou DOC Stoupající počet turistů a návštěvníků kromě stoupajících příjmů však působí negativně na životní prostředí. Stoupá spotřeba benzínu a zvýšená produkce odpadků má neblahý vliv na ovzduší, potažmo na sílu UV záření. Viz Ozonová díra

11. 05. 2013
8

Jaký by to byl web o Novém Zélandu, kdybychom vynechali adrenalinové zážitky. Zejména pro mladé cestovatele je návštěva Nového Zélandu spojena se skokem bungy, nebo skydivingem. To však nejsou jediné aktivity, které si Nový Zéland nabízí.

O Novém Zélandu jste se již určitě doslechli jako o Mecce adrenalinových sportů a zážitků. Zejména mladí agličané sem jezdní za tímto životním stylem a filozofií. A je nutno říct, že jim Nový Zéland má co nabídnout! Pro evropany dychtící po adrenalinu, je Nový Zéland mnohem lacinější variantou

Věděli jste že prvním člověkem na světě, který [ po vzoru ostrovanů z Vanuatu ] skočil po hlavě s gumovým lanem uvázaným k Nohám, byl novozélanďan? Bylo to v roce 1986 a jeho jméno bylo A.J. Hacket. Dnes najdete na Novém Zélandu spoustu míst, kde si můžete bungy skočit.

11. 05. 2013
9

Nejuznávanějším sportem na Novém Zélandu je dozajista ragby. Tento sport je úzce spjat s novozélandskou historií. Při sledování zápasu v televizi nebo na stadionu vám jistě neunikne tradiční úvod novozélandské reprezentace. Před každým zápasem totiž předvádějí tradiční maorský válečný tanec haka, čímž se snaží dát soupeři najevo, že se ho nebojí. Poprvé v historii tento tanec All Blacks performovali v roce 1884. A funguje to skvěle, novozélandská reprezentace All Blacks patří k elitním týmům světa. Od týmu All Blacks se očekává opravdu mnoho, nic jiného než 100% úspěch fanoušky neuspokojí.

Dalším sportem, který má na Novém Zélandu skvělou pověst je týmová hra kriket. Novozélandskému kriketovému týmu se říká Black Caps. Populární jsou zejména zápasy s Indií, hlavně díky velkému počtu indických přistěhovalců.

11. 05. 2013
10

Jelikož na severní ostrov Nového Zélandu neexistuje souhrnný lezecký průvodce, je pro náhodného cestovatele mnohem obtížnější sehnat informace o tamních lezeckých oblastech. Tento článek by měl pokrýt alespoň část ostrova mezi Wellingtonem a cca Hamiltonem, neboť dál na sever už můj rádius na NZ nesahal.

V rámci krátkého obecného úvodu, bych doporučila, abyste se ke skalám raději vydávali s průvodcem, ve všední dny tam můžete být jedinými lezci a těžko se doptáte na cesty. Jak se dočtete níže, průvodce k některým oblastem se dají stáhnout z internetu [odkazy v jednotlivých kapitolkách], ostatní klasicky zakoupíte v outdoorových obchodech, případně musí stačit můj popisek. Dost omáčky a pojďme se podívat na jednotlivé oblasti.

Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy