Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Klimatické poměry a počasí na Novém Zélandu

Nový Zéland se svojí polohou řadíme do mírného podnebního pásu, podobně jako Českou Republiku. V případě Nového Zélandu však klima výrazně ovlivňuje jeho ostrovní charakter. Díky tomu lze na Novém Zélandu zaznamenat vyšší srážkovou aktivitu.

Novy-Zeland-zapad-slunce-nad-ledovcovou-počasí na Novém Zélandu

Počasí na Novém Zélandu je kapitolou samou pro sebe. Protože se jedná o izolovaný ostrov, počasí má ostrovní charakter. Sever severního ostrova Nového Zélandu patří klimaticky do tropického pásu, po většinu roku je zde teplo a slunečno. Čím jižněji se dostáváme, tím chladnější počasí nás čeká. Na jižním ostrově se však situace mění. Charakter počasí jižního ostrova Nového Zélandu totiž velmi ovlivňují jižní Alpy, které se stávají přirozenou bariérou vlhkým větrům vanoucím z Tasmanova moře. Také proto Westland, ležící na úpatí jižních Alp obdrží 8.000 - 10.000 milimetrů srážek ročně.

Obecně platí, že na jižním ostrově bývá o jeden až dva stupně chladněji než na severním ostrově. Plánovat aktivity podle počasí se na Novém Zélandu moc nevyplácí. Počasí se tady totiž mění jako mávnutím kouzelného proutku a není vůbec výjimkou, když se během dne vystřídají všechny čtyři roční období.

Nutno však podotknout že charakter klimatu na Novém Zélandu je mírnější než u nás v Česku. Přes léto si užíváte teploty okolo 30 stupňů, kdežto přes zimu teplota málokdy klesne pod nulu. Zimy jsou na severním ostrově mírnější, na jižním ostrově jsou oblasti kde občas i nasněží i v nížinách. Na horách a ve vyšších polohách je sníh samozřejmostí. Aktuální počasí na Novém Zélandu najdete na stránkách agentury www.metservice.co.nz

Sezóny a roční období na Novém Zélandu

Jaro na Novém Zélandu

Jaro na Novém Zélandu trvá od září do listopadu. Teploty na jaře se pohybují v opravdu širokém rozmezí. Můžou být mrazivé noci, ale i slunečné a teplé dny. Pokud se zajímáte o rafting, novozélandské jaro je nejlepším časem, kdy začít. Hladiny řek jsou totiž nebezpečně vysoko.

Léto na Novém Zélandu

Léto začíná v prosinci a končí v Únoru. Letní teploty se pohybují okolo 30 stupňů. Vyhýbejte se přímému slunci, nebo používejte silný UV sunscreen. Léto je na Novém Zélandu vhodné pro veškeré outdoorové aktivity, zejména koupání surfování a plážové aktivity. V létě je nejvyšší podíl slunečných dnů.

Podzim na Novém Zélandu

Od března do května trvá na Novém Zélandu podzim.. Teploty přes den jsou relativně vysoké, vysoký podíl slunečných dnů. Po ránu jsou teploty nízko, noci nezřídka mrazivé. Na severním ostrově se zhruba do dubna můžete ještě koupat v moři. I když novozélanská flóra je většinou stálezelená, najdou se zde i druhy, které s příchodem podzimu změní barvy.

Zima na Novém Zélandu

Zima na Novém Zélandu trvá od června do srpna. . V zimě čekejte chladnější teploty. V závislosti na regionu se teploty liší. Zatímco v Aucklandu přes zimu počítejte spíše s deštěm a přeháňkami, například v Otagu nezřídka sněží. Zatímco na severním ostrově hodně prší, jsou zimní měsíce vhodné k návštěvě Jižních Alp a ledovců z důvodu nižších srážek. V zimě si také můežete do sytosti užívat zimních sportů.

Ozónová vrstva Nového Zélandu

UV Záření a ozonová vrstva

Vrstva ozónu nad Novým Zélandem je značně ztenčená, což znamená vyšší podíl UV záření. Ozonová vrstva se od roku 1970 ztenčila o 10%. Podle průzkumů by se v prvních padesáti letech 21. století měla ozonová vrstva vrátit zpátky do normálu. Při pobytu na slunci byste proto měli dbát zvýšené opatrnosti, používat opalovací krém s faktorem vyšším než 30 a používat sluneční brýle. Výskyt rakoviny kůže způsobený slabou ozonovou vrstvou je na Novém Zélandu a v Austrálii velmi patrný. Ročně na následky rakoviny kůže zemře 300 lidí, což je nejvíce na světě.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

ten zéland je fakt hustej
24. 09. 2014 v 11:27

 miluju zéland protože tam žijou zvířátka

MilujuZéland123
24. 09. 2014 v 11:30

Zéland byť dobrý stát

Zvirátka kam se kuknu 

ponožkoman
24. 09. 2014 v 11:31

mají tam smradlavý ponožky

sandra
26. 02. 2015 v 22:14

 je tam fakt okolo 30 stupnu? :)) vsude furt ctu , ze min :)

 

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy