Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Rostliny a flora Nového Zélandu

Na Novém Zélandu naleznete spoustu nových druhů stromů, keřů i bylin, které nemají v Evropě obdoby. Zejména působivé jsou stromové kapradiny.

Novy-Zeland-prastare-stromy-kauri.jpgNový Zéland - prastaré stromy kauri rostou v Northlandu

Stejně tak jako fauna i flóra je díky dlouhé izolaci značně odlišná. Téměř 80% rostlin Nového Zélandu je endemických. Před příchodem prvních lidí bylo zalesněno zhruba 80% Nového Zélandu, nyní je to asi 25%. Charakteristickým lesním porostem Nového Zélandu je mírný, stálezelený deštný les se stromovými kapradinami a epifyty. Díky stromovým kapradinám, vlhku a všudypřítomnému mechu jsme se občas cítili jako v pralese.

Kauri

Majestátnými stromy Nového Zélandu jsou stromy kauri neboli damaroň jižní (Agathis australis). Několik skupin vzrostlých a celá staletí starých stromů kauri jsou nyní spíš vzpomínkou na dávné časy. Dříve rostly v lesích celého severu severního ostrova. Dnes jsou k vidění zejména v pralese Waipoua Kauri Forest, v Northlandu. Nejvyšším stromem kauri na Novém Zélandu je Tane Mahuta [ pojmenovaný podle maorského boha lesů ], který měří 51 m a jeho stáří je odhadováno až na 2000 let. Dřevo stromů kauri bylo vyhledávaným stavebním materiálem a vývozním artiklem Nového Zélandu.

Novy-Zeland-stromove-kapradiny-jsou-proNNový Zéland - stromové kapadiny

Stromové kapradiny

Typickou rostlinou Nového Zélandu je ale kapradina [ je jich zde více než 80 druhů ], a to zejména kapradiny stromové. List kapradiny se považuje za jeden ze symbolů Nového Zélandu. Nejčastěji uvidíte kapradinu mamuka [černá stromová kapradina, která dorůstá výšky až 20 metrů] a stříbrná stromovitá kapradina ponga [má výrazně světlou spodní část listů]. Tyto stromové kapradiny připomínají Burianovy kresby dávných pralesů, tak by vás snad ani nepřekvapilo, kdyby na vás zpoza nich vykoukl dinosaurus.

Pohutukawa

Pohutukawa (Metrosideros excelsa) neboli vánoční strom. Je to pobřežní, stále zelený strom, který kvete krásně červeně na konci prosince. Maorové věří, že duše zemřelých vcházejí do podsvětí právě pod kořeny posvátné pohutukawy na mysu Reinga.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy