Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Národní parky Nového Zélandu

Nový Zéland má díky Department of conservation téměř dokonalý systém Národních parků. Existuje podrobná dokumentace, mapy a systém ochrany životního prostředí, s cílem udržet Národní parky v původní podobě. Díky hubení zavlečených škůdců, jako possum, krysa či lasička se podařilo do volné přírody navrátit spoustu ohrožených druhů ptáků.

14 Národních parků na Novém Zélandu představuje zhruba 1/3 jeho celkové rozlohy. Národní parky zahrnují téměř všechny krajinné typy. Od mangrovníky zarostlých břehů severu, přes obrovské lesnaté plochy Te Urewera a kamenité vulkanické náhorní plošiny Národního Tongariro až po sněhem pokryté štíty Jižních Alp a ledovcem vyryté fjordy národního parku Fiordland. Národní Parky skýtají nesčetné aktivity, jako táboření, pěší turistika jízda na kole nebo rybolov.

Novy-Zeland-narodni-parky-Noveho-ZelanduNový Zéland - národní parky Nového Zélandu

Nový Zéland je rájem pro outdoorové aktivity. Zejména jižní část Nového Zélandu nenechá outdoorově založené jedince vydechnout. Je tu totiž tolik nádherných míst. Přístup do jednotlivých národních parků je neomezený a bezplatný. Táboření je povoleno všude, je však omezeno jen na konkrétní místa a nikoli zdarma. [ Při placení se na většině míst Nového Zélandu využívá systém jenž by v našich podmínkách nemohl fungovat. Jedná se o tzv. honesty system. V podstatě se jedná o obálky umístěné v kempu nebo na tábořišti, do které vložíte příslušnou sumu vynásobenou počtem dní. U většiny se cena pohybuje kolem 6 dolarů za noc. Tento způsob je založen na důvěře a většinou nebute chtít tuto důvěru zklamat a rádi zaplatíte. ] Při plánování takového výletu tak musíte vzít v úvahu booking. Některá místa a populárnější národní parky Nového Zélandu totiž bývají v sezóně hodně obsazeny. Zejména se to týká treků označených Great Walks (například Milford trek, Routeburn nebo Kepler).

Department of Conservation New Zealand

Novy-Zeland-kancelare-DOC-jsou-skoro-v-kNový Zéland, Wanaka - kancelář DOC

Všechny tracky procházky a traily jsou bezvadně zakreslené v mapách, existuje nespočet brožur, placených i neplacených které obshují aktuální informace o konkrétním treku nebo národním parku. Oddělení ochrany přírody DOC funguje na Novém Zélandu více než bezvadně. V každém významnějším národním parku i větším městě najdete jejich pobočku, kde vám rádi pomohou s bookingem či poskytnou aktuální informace o počasí. Každá DOC kancelář zároveň poskytuje specifické informace o konkrétní oblasti, včetně geografie, geologie, fauny i flory. Oproti zkušenostem s podobnými institucemi v České Republice, jsme byli na Novém Zélandu příjemně překvapeni. Při cestování po Novém Zélandu si záhy uvědomíte, že vaše první kroky spontánně míří do infocentra DOC.

Nejvýznamnější národní parky Nového Zélandu

Novy-Zeland-narodni-park-Mt-Cook.jpgNový Zéland, národní park Mt. Cook

národní park Aoraki-Mount Cook

Alpská krajina s nejvyššími novozélanskými štíty na dosah ruky. Horské treky, horolezectví a ledovce, to je jen malý výčet aktivit, které lze v národním parku Mt Cook provozovat. Centrem parku je vesnička Mt. Cook kde naleznete základní vybacenost pro cestovatele, informační kancelář a také slavný novozélandský hotel Hermitage. Nádherný výhled na nejvyšší horu Nového Zélandu Aoraki si užijete zejména při výstupu na chatu Mueller Hut.

Novy-Zeland-narodni-park-Abel-Tasman.jpgNový Zéland, národní park Abel Tasman

národní park Abel Tasman

Pojmenovaný podle holandského cestovatele Abela Tasmana, [ který jako první evropan spatřil břehy Nového Zélandu ] leží tento národní park v zátoce Golden Bay na severu jižního ostrova Nového Zélandu. Nádherné zlaté pobřeží, krásné pláže, malebné zátoky a azurově modrá voda přímo vyzývají k vodním aktivitám. Veslování na mořském kajaku, plavby v maorských waka nebo plachtaření, patří k hlavním aktivitám. Nesmíme samozřejmě opomenout nádherný Abel Tasman Coastal track, který patří do Great Walks Nového Zélandu který vás po tři dny chůze po rovině provede po tomto pobřeží. Podrobné informace o Národním parku Abel Tasman

Novy-Zeland-narodni-park-Fiordland.jpgNový Zéland, národní park Fiordland

národní park Fiordland

Národní park Fiordland, ležíci na jihu jižního ostrova Nového Zélandu snad netřeba představovat. Nejoblíbenější a nejnavštěvovanější národní park Nového Zélandu, patří k opravdovým unikátům. Při organizované plavbě ledovcem vyrytou zátokou se vám bude tajit dech. Vysoké skoro kolmé stěny okolních hor se zvedají přímo z mořské hladiny jako mohutní prastaří strážci tohoto klenotu. Ve Fiordlandu najdete dokonce tři zástupce novozélandských Great Walks (Routeburn track, Milford track a Kepler track) . Podle novozélanďanů i podle průvodce Lonely Planet je silnice Milford Sound nejkrásnější jizdou na světě. Jakmile vyjedete z tunelu Homer tunnel, a uvitíte hluboké a široké údolí a silnici vinoucí se po jejím dně, zatají se vám dech.

Novy-Zeland-narodni-park-Tongariro.jpgNový Zéland, národní park Tongariro

národní park Tongariro

Čtvrtý nejstarší národní park na světě, Tongariro je dalším novozélandským unikátem. Trojice aktivních vulkánů, Tongariro, Ngauruhoe a Ruapehu a rozlehlá vulkanická náhorní plošina, nenechá nikoho na pochybách, kde se nachází. Vůně síry a zvýšená teplota, dává najevo, že tito spící obři skýtají nesmírný přírodní potenciál. V národním parku Tongariro se nachází další z Great Walks na Novém Zélandu. Tentokrát se jedná o Tongariro Northern circuit. Více informací o Národním parku Tongariro

Novy-Zeland-narodni-park-Te-Urewera.jpgNový Zéland, národní park Te Urewera

národní park Te Urewera

V překladu z maorštiny, znamená Te Urewera "spálený penis" No, penis nám tam nic nepřipomínalo, ale z hlediska přírodní krásy si Te Urewera nezadá s ostatními novozélandskými parky. Rozlehlé plochy obnovující se novozélandské stálezelené buše, rozkládajíci se okolo jezera Waikaremoana. Dlouhý několikadenní track okolo jezera Waikaremoana patří opět do Great Walks. Desítky druhů stromových kapradin a deskové kořeny okolních stromů, lišejníky a mech, dávají vzhledu buše pravěký nádech. Národní park Te Urewera

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy