Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Národní park Tongariro, úžasná procházka mezi sopkami

Národní park Tongariro je nejoblíbenějším národním parkem na severním ostrově Nového Zélandu. NP Tongariro byl zřízen roku 1887 jako vůbec první národní park na Novém Zélandu a jako čtvrtý národní park na světě. Leží zhruba uprostřed severního ostrova Nového Zélandu a je pohodlně dostupný po silnici SH1. Národní park Tongariro byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO a to hned dvakrát. Poprvé roku 1990 pro své přírodní krásy a podruhé 1993 pro svůj kulturní význam. Pokud vás zajímají historické dokumenty, můžete se podívat na 12 minutový dokument o národním parku Tongariro z roku 1951.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Národní park Tongariro

Celá oblast Central Plateau, která zahrnuje jezero Taupo, národní park Tongariro s vulkány Ngauruhoe a Ruapehu, má obrovský význam v historii a maorské mytologii. Prastará maorská legenda zmiňuje předka iwi Te Arawa náčelníka a navigátora whaky Arawa Ngatoro-i-rangi, který při hledání dalšího území pro svůj iwi vylezl na horu Tongariro. I přes své hrdinské činy v bitvách byl Ngatoro-i-rangi špatným navigátorem a když padala noc, stále nemohl najít cestu dolů. Na pokraji smrti umrznutím volal na pomoc bohy ohně Te Pupu a Te Hoata. Ti křičeli podzemí z Hawaiki, aby Ngatoro-i-rangi našli. Aby seslali Ngatoro-i-rangi oheň pro zahřátí a světlo, aby mu ukázali směr, zapálili nejdříve Whakaari - Bílý Ostrov, potom Rotorua a nakonec i Tongariro. Tento božský zásah vysvětluje, proč Maorové Tongariro drží v posvátné úctě.

  • Ko Tongariro te maunga Tongariro je ta hora
  • Ko Taupo te moana Taupo je to jezero
  • Ko Ngati Tuwharetoa te tangata Ngati Tuwharetoa jsou ti lidé
  • Ko Te Heuheu te tangata Te Heuheu je ten člověk
If our mountains of Tongariro are included in the blocks passed through the court in the ordinary way, what will become to them? They will be cut up and sold, a piece going to one Pakeha and a piece to another. They will become of no account, for the tapu will be gone. Tongariro is my ancestor, my tupuna, it is my head, my mana centres around Tongariro. You know how my name and history are associated with Tongariro, I cannot consent to the court passing these mountains through the ordinary way.

Toto jsou slova Te Heuheu Tukino IV náčelníka lidu iwi Ngati Tuwharetoa. který roku 1887 daroval Tongariro, Ngauruhoe a Ruapehu vládě Nového Zélandu. Bylo to moudré rozhodnutí, Te Heuheu Tukino IV se totiž oprávněně obával, že by posvátná půda iwi Ngati Tuwharetoa mohla být znesvěcena. Tongariro je můj předek, má hlava. Má mana, je s Tongariro spojená řekl doslova a svými slovy dokázal posvátnost Tongariro pro svůj lid. Položil tím základní kámen Národního parku Tongariro. Vláda Nového Zélandu kupila pozemky, obklopující sopky Ruapehu, Ngauruhoe a Tongariro a o několik měsíců později byl založen Národní Park Tongariro. Tím si Maorové zajistili ochranu svého posvátného území.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Národní park Tongariro, Sopka Ruapehu

Ruapehu

Tři vulkány, zahrnující Ruapehu, Ngauruhoe a Tongariro, tvoří jižní hranici oblasti, která se nazývá vulkanická oblast Taupo [Taupo volcanic zone]. Vulkanická aktivita této oblasti začala před dvěma miliony let a trvá dodnes. Nejaktivnějším vulkánem Národního parku Tongariro je sopka Ruapehu, což dokazují zejména její poslední erupce v roce 1995 a 1996. Největší katastrofa spojená s výbuchem sopky Ruapehu se však stala v roce 1953, kdy se láva vylila přes okraj kráteru a začala se valit do údolí. Po cestě smetla železniční most, po kterém právě přejížděl vlak. Byla to největší dopravní tragédie na Novém Zélandu, při které zahynulo více než 150 osob. Od té doby oddělení ochrany životního prostředí monitoruje vulkanickou aktivitu celého národního parku Tongariro. Pokud vás to zajímá, centrum vulkanické aktivity národního parku Tongariro se nachází v Taupo, nedaleko krevetí farmy. Sopka Ruapehu která vyrosla před 25.000 lety je zároveň nejvyšším vrcholem severního ostrova Nového Zélandu a měří 2797 m.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Národní park Tongariro

Ngauruhoe

Vznik pravidelného kužele sopky Ngauruhoe se spojuje s výbuchem supervulkánu Taupo před 1800 lety, jak už bylo zmíněno, jednalo se o jeden z největších sopečných výbuchů v psané historii lidstva. Výbuch sopky Taupo proměnil většinu povrchu severního ostrova v kamenitou poušť, zasypanou popelem. Z vulkánů Ngauruhoe a Tongariro se obrovskou rychlostí lila láva a pohřbila celé přilehlé okolí. Sopečná poušť Rangipo, která se rozkládá východně od Národního parku Tongariro je této erupce dokladem. Ngauruhoe vás již z dálky zaujme svým krásně pravidelným kuželem typickým pro sopky. Právě proto si Ngauruhoe vybral Peter Jackson pro natáčení filmu Pán Prstenů, ve kterém sopka ztvárnila horu osudu [Mt. Doom]. Poslední erupce Ngauruhoe proběhla v roce 1975 a láva, která se z kráteru vylila je dodnes viditelná z vrcholu sousedního vulkánu Tongariro.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Národní park Tongariro, cesta na Tongariro

Tongariro

Potrhaný vulkán Tongariro se svou výškou 1978 metrů poprvé explodoval před 260.000 lety. Masiv sopky Tongariro se skládá z 12 kráterů, mezi něž se počítá i samotná Ngauruhoe. Geologicky totiž Nhauruhoe tvoří parazitní komín sopky Tongariro. Červený kráter, který naposledy chrlil lávu roku 1926 si budete moci prohlédnout zblízka při túře Northern Tongariro Circuit, nebo při Tongariro Alpine Crossing. Mnoho kráterů vzniklých explozemi sopky Tongariro je nyní zaplněno vodou, jako například slavné Emerald Lakes, či Blue Lake. Právě okolo Red Crater a Emerald lakes je sopečná aktivita vulkánu Tongariro nejpatrnější, ucítíte typické sopečné plyny a uvidíte tu stoupat dým.

Aktivity v národním parku Tongariro

Národní park Tongariro vás udrží na nohách po celý rok. Desítky treků a procházek lákají cestovatele přes léto, zatímco sněhové pláně Mt. Ruapehu, přitahují lyžaře a snowboardisty přes zimu. Národní park Tongariro je vskutku rájem pro outdoorové aktivity.

Tongariro Northern Circuit Great Walk

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNárodní park Tongariro, Northern Tongariro Circuit

Možná už víte, že národní park Tongariro ukrývá jeden z devíti novozélandských Great Walks. [Tak jsou podle průvodce Lonely Planet označovány nejoblíbenější a nejnavštěvovanější tracky na Novém Zélandu. Toto pojmenování se na Novém Zélandu tak vžilo, že je Department of Conservation začal sám používat] Tongariro Northern Circuit třídenní track, který je hodnocen jako jednoduchý až středně obtížný. Pokud máte málo času, Tongariro Northern Circuit se dá zvládnout i za dva dny. Na tracku jsou tři chaty, ve kterých se dá přespat. Nejoblíbenější a nejbezpečnější doba na zdolání Severního okruhu Tongariro je prosinec až březen. Celková délka Severního okruhu Tongariro je asi 42 kilometrů, do které ale nejsou počítány volitelné odbočky z trasy, jako je vrchol sopky Ngauruhoe, nebo vrchol sopky Tongariro.

Před tím než začnete

Pamatujte, že se nacházíte v horském terénu. Počasí v národním parku Tongariro se může změnit jako mávnutím kouzelného proutku a neznamená, že když je ráno hezky, že bude hezky i na hřebenech. Pokud plánujete jakoukoliv procházku, dobře se na to připravte. Nepodceňujte Tongariro. I když je velice pravděpodobné a nám se to také stalo, že na stezce potkáte turisty, kteří jsou oblečení jen v džínách a žabkách, zbytečně neriskujte ani v létě. Je lepší nehodám předcházet, než je pak řešit. A nezapomeňte si přibalit čelovku, kdybyste na Tongariro náhodou zatměli. Uvědomte si také, že národní park Tongariro je unikátní zejména pro své vulkanické pozadí. Pokud plánujete jakoukoli aktivitu, měli byste si zjistit aktuální vulkanickou situaci. Sopky v národním parku Tongariro jsou aktivní, erupce může proto nastat kdykoliv a to i bez varování. To je jeden z dalších důvodů, proč vás bude mrazit v zádech, až budete zdolávat vrchol Tongariro nebo Ngauruhoe.
profil-trasy-Tongariro-northern-circuit.
mapa-Tongariro-northern-circuit.gif

Hlavním nástupním bodem pro Tongariro Northern Crossing je vesnice Whakapapa, kde se nachází i DOC informačka, která vám poskytne aktuální informace o Tongariro Northern Circuit, informace o počasí, zajímavou expozici o vulkanologii a pro jistotu se můžete mrknout i na seismograf, zda náhodou v Národním Parku Tongariro nehrozí erupce. Pokud plánujete návštěvu Tongariro Northern Circuit v létě, tedy nejoblíběnějších měsících, snažte se být na chatě první, platí zde pravidlo First come first served, tedy kdo dřív přijde, ten dřív mele. Pokud chcete mít jistotu, vezměte si i stan. V plné sezóně jsou na všech chatách spravovaných DOC správci, budete potřebovat Great Walks Hut pass, který si koupíte v kterékoli informační kanceláři DOC. Pokud chcete, můžete stanovat i zdarma, ale musíte svůj stan postavit minimálně 500 metrů od trasy.

Tongariro Northern Circuit: den první z Whakapapa village na Ketetahi hut

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNárodní park Tongariro, DOC kancelář Whakapapa

První část Tongariro Northern Circuit měří 8,5 kilometru a měla by vám v dobrém počasí zabrat asi 3,5 hodiny. Vychází od návštěvnického centra ve vesnici Whakapapa, okolo vodopádů Taranaki Falls až do údolí Mangatepopo. Chata Mangatepopo se nachází asi 5 minut od stezky a odbočka je dobře označená.

Další část Tongariro Northern Circuit je také známá jako Tongariro Alpine Crossing, o kterém bude ještě zmínka. Podle nás je Tongariro Alpine Crossing nejkrásnějším úsekem celého Severního okruhu Tongariro. Vydejte se údolím Mangatepopo, z nichž si lze udělat pětiminutovou odbočku na Soda Springs, studené prameny, vyvěrající zpod ztuhlé lávy.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Národní park Tongariro, sopka Ngauruhoe

Volitelná odbočka na vrchol sopky Ngauruhoe

Pokud si chcete udělat volitelnou odbočku z Tongariro Alpine Crossing, můžete si odskočit vyběhnout na vrchol sopky Ngauruhoe. Počítejte ale se strmým a náročným stoupáním. Cesta na vrchol Ngauruhoe není zpevněná a většinu času vede sopečným popelem. Ten je velíce nestabilní, většina stoupání bude stylem tři kroky nahoru a dva se vám sklouznou zpátky. Není-li zataženo, výhled na Tongariro je vskutku ohromující. Odbočka na Ngauruhoe by vám neměla trvat více než 4 hodiny s návratem, převýšení je asi 1100 metrů.

Volitelná odbočka na vrchol sopky Tongariro

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Národní park Tongariro, vrchol sopky Tongariro

Abyste se dostali do sedla Mangatepopo Saddle, bude vás čekat strmé stoupání po tzv. ďáblových schodech [Devil's Starcase] a poté ještě dvěstě metrů stoupání po stejném materiálu na Red Crater. Pokud neplánujete další volitelnou odbočku, tentokrát na vrchol Tongariro, bude toto váš nejvyšší bod. Pohled z Red Crateru je vskutku omračující. Dole pod vámi se lesknou Emerald Lakes, vedle vás se šklebí zubaté červené ústí Red Crateru, plne čmoudů a vůně sopečých plynů a nalevo do vás vidíte rozeklaný masiv sopky Tongariro, kterému dominuje jižná kráter a v pozadí ještě Blue Lake. V dálce pohled korunuje i lesklá hladina jezera Taupo. Na vrchol Tongarira je to ještě asi hodinu a půl, tentokrát se ale jde víceméně po vrstevnici a terén není tvořen sopečným popelem a štěrkem. Z vrcholu sopky Tongariro budete mít krásný výhled na pravidelný kužel sopky Ngauruhoe a Ruapehu v pozadí. I s návratem by vám odbočka na vrchol sopky Tongariro měla trvat tak dvě a půl hodiny.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNárodní park Tongariro, notoricky známá Emerald Lakes

Nyní už vás čeká sestup do jižního kráteru [South Crater], dávejte však pozor, klesání je strmé a sopečný štěrk je zrádný. [tip: snažte se zabořit paty co nejhlouběji do sopečného popela, nebude se vám to tak smekat. Vtip je v tom, že pokud se budete snažit sestupovat pomalu bude se vám to víc smekat. Takže pokud budete dělat dlouhé kroky a dupat patami, budete dole rychleji a bezpečněji.] Těsně před sestupem do kráteru budete mít po pravé ruce nádherná jezírka [Emerald Lakes]. Zde už bude sopečná aktivita vulkánu Tongariro velice patrná, ucítíte sopečné plyny typické pro geotermální oblasti severně od Taupo, a sem tam nějaký čmoudík.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNárodní park Tongariro, jižní kráter sopky Tongariro

Až se tedy dostatečně nabažíte azurových jezírek [Emerald Lakes] čeká vás plochá sekce jižního kráteru Tongariro [South Crater]. Poté ještě krátké stoupání ke kráteru Blue Lake, kde můžete obdivovat alpínskou flóru, která vyráží z neúrodné sopečné pouště. Můžete si ještě odbočit z trasy a podívat se na Blue Lake z nadhledu. Od Blue Lake je to k chatě Ketetahi asi hodinu sestupu po zpevněném povrchu Tongariro Crossing. Ráno se vám odvděčí v podobě liduprázného Tongariro Crossing. Poté budete mít Blue Lake a Emerald lakes jen pro sebe, protože turisté, kteří Tongariro Crossing zdolávají, budou ještě na kilometry daleko. Jakmile budete na trase, dáte mi za pravdu a uvidíte o čem mluvím. Tongariro Crossing je opravdu velmi oblíbená a přes léto se po něm projdě více než čtvrt milionu lidí. Proto by se taky Tongariro Crossing dal charakterizovat jako trek pro matky s kočárkem, většina trasy vede po zpevněném povrchu a když je stoupání, jsou zde vybudované schody.

Tongariro Northern Circuit: den druhý z Ketetahi hut na Waihohonu Hut

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNárodní park Tongariro, sestup k chatě Otutere

Ráno si přivstaňte, východ slunce nad jezerem Taupo a Rotoaira je vskutku impozantní. Nedaleko chaty Ketetahi se nacházejí horké prameny, pojmenované Ketetahi Hot Springs. Toto je posvátné maorské území, době naší návštěvy byl track k horkým pramenům v rekonstrukci. Nyní vás čeká vrátit se zpátky k Emerald lakes, stejnou cestou jež jste včera dorazili. Opět vás čeká vcelku nezáživná sekce tracku Tongariro Alpine Crossing, jakmile se ale octnete na hraně jižního kráteru Tongariro, [South Crater], kterému dominuje Blue Lake nalevo a sopka Ngauruhoe napravo, nezáživnost bude tatam. U Emerald lakes se Tongariro Northern Crossing stáčí do údolí Otutere [Otutere valley]. Bude vás čekat strmé klesání plné štěrku a nestabilního sopečného popela. Při sestupu do údolí se vám otevřou úžasné výhledy na Kaimanawa Ranges. Zde se Tongariro Northern Circuit proplétá mezi nesčetnými variacemi lávových formací, vyvržených Červeným kráterem sopky Tongariro.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNárodní park Tongariro, sopečná poušť Rangipo

Nyní se můžete rozhodnout, zda strávíte noc na chatě Otutere, nebo budete pokračovat dále a přespíte až na další chatě, Waihohonu Hut. Každopádně byste si neměli ujít koupání pod vodopádem říčky Otutere, nedaleko chaty Otutere. Od chaty Otutere Tongariro Northern Circuit stabilně klesá po úpatí sopky Ngauruhoe. Než se ocitnete na okraji sopečné pouště Rangipo, budete míjet několik sopečných štěrkových polí. Následující část Tongariro Northern Circuit, která vás dovede až k chatě Waihohonu Hut, je opravdu úžasná a provede vás měsíční krajinou jediné pouště na Novém Zélandu, Rangipo. Původně tato poušť vznikla výbuchem sopky Taupo před 1800 lety, kdy byla zničena většina povrchu severního ostrova Nového Zélandu. Kvůli dešťovému stínu, který leží za sopkou Ruapehu, je tato oblast nejsušším místem celého Nového Zélandu, a právě proto se také poušť Rangipo nemohla zregenerovat.

Tongariro Northern Circuit: den třetí z Waihohonu Hut do Whakapapa village

Poslední úsek Tongariro Northern Circuit měří 14,3 km a měl by vám zabrat asi pět a půl hodiny. Od chaty Historic Hut bude cesta mírně stoupat až do sedla Tama saddle. Při špatném počasí může být v sedle dost větrno. Poté co se dostanete nahoru, můžete si udělat odbočku k jezeru Tama lake. Zatímco Lower Tama Lake je asi deset minut od Tongariro Northern Circuit, k Upper Tama Lake se dostanete po strmém hřebeni, asi hodinu a půl s návratem. Poté už vás čeká jen asi dvouhodinový sestup do vesnice Whakapapa.

Tongariro Alpine Crossing

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Tongariro Alpine Crossing

Už bylo zmíněno, že Tongariro Alpine Crossing je nejhezčí částí třídenního Great Walk, Tongariro Northern Circuit. Po Tongariro Alpine Crossing projde každý rok více než sto tisíc turistů. A je nutno podotknout, že sto tisíc lidí se nemýlí, když tvrdí, že tento trek stojí za námahu. V letních měsících počítejte s vysokou návštěvností a obrňte se trpělivostí. Trasa Tongariro Alpine Crossing je relativně nenáročná, avšak je vyčerpávající, zejména pokud si uděláte nepovinnou odbočku na vrchol sopky Tongariro. Další věc, na kterou musíte myslet v případě, že nemáte individuální dopravu, je dostat se včas na druhý konec, aby vám neujel autobus. Kyvadlová doprava k oběma koncům Tongariro Alpine Crossing jezdí z vesnice Whakapapa village, kde můžete nechat auto. Pokud plánujete vlastní dopravu, mám pro vás malé upozornění. Na parkovišti Mangatepopo jsme viděli spoustu rozbitého skla, pravděpodobně pocházejícího z bočních okýnek automobilů, návštěvníků Tongariro Alpine Crossing. Pokud chcete Tongariro Alpine Crossing navštívit, nechte si radši auto ve Whakapapa village.

Mapa Tongariro Alpine Crossing

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy