Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Adrenalinové sporty a zážitky na Novém Zélandu

Jaký by to byl web o Novém Zélandu, kdybychom vynechali adrenalinové zážitky. Zejména pro mladé cestovatele je návštěva Nového Zélandu spojena se skokem bungy, nebo skydivingem. To však nejsou jediné aktivity, které si Nový Zéland nabízí.

O Novém Zélandu jste se již určitě doslechli jako o Mecce adrenalinových sportů a zážitků. Zejména mladí agličané sem jezdní za tímto životním stylem a filozofií. A je nutno říct, že jim Nový Zéland má co nabídnout! Pro evropany dychtící po adrenalinu, je Nový Zéland mnohem lacinější variantou

Nový Zéland | bungy jumping

Novy-zeland-adrenalinove-atrakce-bungy-TNový Zéland | bungy jump v Taupo

Věděli jste že prvním člověkem na světě, který [ po vzoru ostrovanů z Vanuatu ] skočil po hlavě s gumovým lanem uvázaným k Nohám, byl novozélanďan? Bylo to v roce 1986 a jeho jméno bylo A.J. Hacket. Dnes najdete na Novém Zélandu spoustu míst, kde si můžete bungy skočit.

Nejlepší oblastí pro adrenalinové sporty na severním ostrově je oblast Taupo. Bungy nacházející se za městem není nejvyší na Novém Zélandu, zato je umístěno v nejkrásnější lokaci. Kromě bungy se tu také nachází základna pro rafting na řece Waikato, nebo kajakování na vzpěněných peřejích řeky Waikato, včetně sjezdu vodopádu Huka Falls.

Novy-zeland-adrenalinove-atrakce-bungy-KNový Zéland | bungy jump v Kawarau

Na jižním ostrově je určitě oblíbenou destinací bungy-jumperů oblast Queenstown. Těsně před Queenstown se nachází propast známá jako Kawarau. Toto místo si vybral A.J. Hackett jako svou základnu a do soutěsky se můžete vrhnout z historického mostu 43. metrů nad hladinou modrých vod řeky Kawarau.

Dalším oblíbeným skokem bungy v oblasti Queenstown je Skippers Canyon. 102 metrů dlouhý skok zvaný Pipeline, vám dokáže krev pěkně vzpěnit.

Nejdelším skokem který se nachází nad městem Queenstown je dozajista skok z římsy Nevis Highwire. Tento skok má délki 143 metrů a patří k nejdelším na světě. Neplatící veřejnosti je nepřístupný, ale pokud si zaplatíte skok, doveze vás k němu džíp.

Alternativou ke skoku bungy, je aucklandský Sky Jump. Nejedná se o bungy jump klasický, nicméně adrenalin vám do žil napumpuje stejně. Jedná se vlastně o dvě kolmá lana, spuštěná z prstence aucklandské Sky Tower. Skokem dolů směrem na rušnou ulici aucklandské metropole ukážete, že nejste žádné padavky.

Nový Zéland | white water rafting

Novy-Zeland-adrenalinove-atrakce-raftingNový Zéland - white water raftitng na řece Wairoa

Další oblíbenou adrenalinovou aktivitou na Novém Zélandu je rafting na gumovém člunu zpěněnými peřejemi. Novozélandské toky jsou označeny podle obtížnosti stupni od I. do VI. přičemž VI. už není vhodná pro rafting Rafting zajišťuje celá řada společností a agentur, na severním ostrově se porozhlédněte v Taupo a Rotorua, na jižním ostrově hledejte v Queenstown a Wanaka. Při organizování takového podniku musíte mít na paměti že se jedná o organizovanou aktivitu, musíte se proto přizpůsobit požadavkům agentury. Dobrou zprávou přitom je, že veškeré vybavení obdržíte od agentury.

Nový Zéland | white water rafting severní ostrov

V oblasti jezera Taupo jsou zejména oblíbené dvě řeky. Wairoa se stupni III-V a Tongariro III-V. Mějte na paměti že zejména na vyšších stupních je limit účastníků nad 13.let, pokud cestujete s dětmi. V městě Taupo je celá řada společností která vám rafting ráda zajistí. Ptejte se infocentru v centru Taupa. Další oblíbenou peřejí jsou kaskády Waituna, nedaleko města Rotorua. Opět se ptejte v infocentru ve městě Rotorua.

Nový Zéland | white water rafting jižní ostrov

Centrem pro rafting na peřejích na jižním ostrově je klasicky Queenstown. Oblíbené peřeje jsou na řece Shotover (III-V) a Kawarau. Informace vám poskytnou v infocentru v Queenstownu, nebo přímo v kanceláři agentury, zprostředkující rafting (neplatíte zprostředkovací poplatek). Na jižním ostrově najdete i řeku Buller a plavbu soutěskou Buller Gorge. Výchozí základnou budiž město Westport na západním pobřeží.

Nemusím asi psát že zmíněné řeky je možno sjet i na kajaku nebo někde i na kanoi. Ptejte se v místních infocentrech, kde vám poskytnou i informace o stavu toků.

Nový Zéland | skydiving, neboli seskoky padákem

Na Novém Zélandu se jistě nebudou nudit ani příznivci seskoků padákem. Organizované výlety stojí za všechny peníze. Čeká vás minimálně minuta volného pádu, ceny začínají asi na 250 dolarech za seskok. Nádherná panoramata Nového Zélandu pocit z dobře utracených peněz ještě znásobí. Na severním ostrově si skočíte v Bay of Islands (ptejte se v Tauranga), v Taupo a v Rotorua. Na jižním ostrově už tradičně oblast Queenstown a Wanaka (kde jsou skoky díky okolním štítům obzvláště působivé), na severu jižního ostrova je to zejména Motueka. Skočit si pak můžete i v městečku Fox Glacier, Christchurchi, nebo v Kaikoura.

Nový Zéland | další adrenalinové nebo alespoň neobvyklé činnosti

Novy-zeland-adrenalinove-atrakce-zorbingNový Zéland - adrenalinové atrakce - zorbing v Rotorua

Kromě zmíněných adrenalinových zážitků, existuje na Novém Zélandu celá řada neobvyklých a šílených způsobů, jak si zpestřit pobyt. Zorbing, kutálení se z kopce v třímetrové plastové kouli, který můžete v horkém létě umocnit ještě kbelíkem vody napuštěným dovnitř. Zorbing si nejlépe užijete v centru pro outdoorové aktivity kousek za městem Rotorua. Zde je i simulátor skydivingu, kde se budete vznášet dva metry nad zemí v proudu vzduchu vygenerovaného silným větrákem. [ pozn autora. stojí za shlédnutí ] Na stejném místě se můžete prohnat i tryskovým člunem. Proud vody vyvinutý speciálním motorem rozhýbe špičatou loď do závratných rychlostí 80-100 km/h. Plavbě rychlým člunem se dá věnovat i na jižním ostrově, na řece Shotover. Vyráží se z Quuenstown. Dále se můžete oddávat vodnímu lyžování na jezeře Taupo, heliskiingem na vulkánu Taranaki, nebo paraglidingu kousek za městem Hastings. Jak vidíte, možnosti adrenalinového vybití jsou na Novém Zélandu vskutku široké a tato stručná zmínka rozhodně nezahrnuje všechny možnosti.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy