Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Před cestou

 
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
22. 06. 2022
0

přečteno 37675 x
 
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
07. 11. 2022
1

Vydáváte se na Nový Zéland? Tento článek Vás po aktualizaci provede jednotlivými kroky, které jsou pro úspěšné zvládnutí cesty potřeba. Článek obsahuje informace o tom, co je třeba udělat před odletem, kde se dají nejlépe sehnat letenky. Stejně tak Vás krok za krokem provede i tím co bude třeba zařídit na Novém Zélandu a po návratu z cesty zpět do České Republiky.

 

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
22. 06. 2022
2

Vydáváte se na Nový Zéland? Tento článek Vás po aktualizaci provede jednotlivými kroky, které jsou pro úspěšné zvládnutí cesty potřeba. Článek obsahuje informace o tom, co je třeba udělat před odletem, kde se dají nejlépe sehnat letenky. Stejně tak Vás krok za krokem provede i tím co bude třeba zařídit na Novém Zélandu a po návratu z cesty zpět do České Republiky.

 

přečteno 31130 x
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
22. 06. 2022
3

Letenky na Nový Zéland prodává několik společností a i přes svou vzdálenost je Nový Zéland dobře zastoupen v nabídkách leteckých společností. Ceny zpátečních letenek na Nový Zéland se pohybují od 22.000 až do 35.000 CZK, v závislosti na sezóně. Letenky na Nový Zéland je lepší koupit s větším časovým předstihem, abyste si zajistili levnější cenu. Prohlédněte si seznam společností, které nabízí levné letenky na Nový Zéland.

Vzhledem k jeho poloze, budou letenky na Nový Zéland největším nákladem při vašem cestování. Zde najdete seznam leteckých společností, které nabízejí nejlevnější letenky na Nový Zéland. Pokud máte dobrodružnější povahu, na Nový Zéland můžete také letět s několika přestupy, neboli stopovery. Takový několikadenní stopover při dlouhém letu na Nový Zéland určitě přijde vhod. Mějte na paměti, že let na Nový Zéland trvá 22 hodin a vždycky bude mít alespoň jeden přestup nebo přerušení. Žádná letecká společnost nelétá na Nový Zéland na jeden zátah.

přečteno 75291 x
11. 05. 2013
4

Kvalitní mapu Nového Zélandu lze pohodlně koupit v každém infocentru. Asi nejdostupnější jsou automapy od firmy HEMA. Pokud cestujete na vlastní pěst, vlastním autem, je dobré si pořídit detailnější mapu zvlášť pro Severní ostrov a zvlášť pro Jižní ostrov Nového Zélandu.

My měli autoatlas zahrnující oba ostrovy a spousta míst v něm uvedená nebyla. Dobré je taky mít průvodce - aktualizované vydání Lonely planet, nebo Rough guide, [nebo kvalitní přístup na internet a naše stránky pozn.autora].

Pokud plánujete treky do přírody, DOC vydává velice podrobné mapy téměř ke každému Národnímu Parku Nového Zélandu. DOC je opravdu kvalitní a ověřený zdroj informací.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
22. 11. 2013
5

Geografie Nového Zélandu je díky jeho poloze velice zajímavá. Neustálé chvění, zemětřesení a geotermální činnost jsou způsobeny třením dvou litosférických desek, na jejichž rozhraní Nový Zéland leži.

Pevnina Nového Zélandu se od prakontinentu Gondwany úplně odtrhla zhruba někdy před 85 miliony lety. Nový Zéland leží na rozhraní dvou proti sobě opřených litosférických desek, indo-australské a pacifické, kdy severní ostrov a část jižního leží na indo-australské a zbytek ostrova jižního na desce pacifické. Díky tomu je Nový Zéland jedním z tektonicky nejaktivnějších míst na světě. Také proto se někdy Novému Zélandu říká chvějící se ostrovy. Výškové budovy ve Wellingtonu i Aucklandu mají speciálně navržené a upravené základy. [ Prohlédnout si je můžete v muzeu Nového Zélandu Te Papa ve Wellingtonu, kde je přírodním silám věnováno celé jedno patro ]

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
12. 05. 2013
6

Území Nového Zélandu se rozděluje podle regionů, podobně jako u nás v Česku kraje. Každý region se rozděluje na dílčí části zvané distrikty. Každý z regionů má své středisko [ vyznačené tučně ], kde leží formální správa oblasti.

Díky tomuto systému mohou samosprávy jednotlivých regionů reagovat na potřeby svých obyvatel nezávisle na vládě Nového Zélandu.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
30. 10. 2015
7

Historie Nového Zélandu není dlouhá, ale zato je dostatečně pestrá. Za necelých tisíc let vznikly na Novém Zélandu dva národy. Polynéští Maorové a evropští Novozélanďané.

První osadníci Nového Zéladnu, předchůdci dnešních Maorů, připluli z východní Polynésie. Odkud přesně není známo, sami Maorové se ale ve svých legendách odkazují na bájnou Hawaiki. Archeologické vykopávky dokladují, že Maorové na Nový Zéland připluli ve 12. století.

První osady vznikaly podél pobřeží, zejména podél pobřeží východního, kde mírné podnebí umožňovalo pěstování plodin dovezených z Polynésie jako kumara, jamy nebo taro a kde byl také dostatek zvěře vhodné k lovení. Přestože se na Novém Zélandu nevyskytovali suchozemští savci, Maorové tu našli desítky druhů obřích, pštrosům podobých nelétavých ptáků moa. Kromě nich lovili také tuleně, ryby a různé jiné druhy ptáků. Díky hojnosti potravy se maorské osídlení rychle rozšířilo po celém severním ostrově. Nový Zéland je totiž mnohem větší než jakýkoli jiný pacifický ostrov a podmínky pro život a pěstování plodin jsou zde přímo excelentní, v porovnání s jinými ostrovy.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
12. 05. 2013
8

Velká většina bílých obyvatel Nového Zélandu jsou potomci kolonizátorů, kteří na Nový Zéland přišli za novým životem. Díky imigrační politice Nového Zélandu, která do země vábila movité asijské obchodníky, zde naleznete komunity asiatů. Výhodná poloha Nového Zélandu v jižním pacifiku, zase láká ostrovany. Nový Zéland je pestrá směsice národů.

Vzhledem ke svým pestrým dějinám a také imigrační politice v 70. letech 20. století, má Nový Zéland velice různorodé složení obyvatelstva. Populace Nového Zélandu je asi 4.200 000 obyvatel, z nichž celá jedna třetina žije v největším novozélandském městě Aucklandu. Podíl městského obyvatelstva dosahuje 72 procent z celkového počtu obyvatel. Většina bílých obyvatel Nového Zélandu jsou potomky po anglických, skotských a irských přistěhovalcích. Existují záznamy o imigrantech z dalších koutů světa jako např. z Francie, Německa, ale i např. z Polska. [ Skvělé wellingtonské muzeum Te Papa má expozici věnovanou imigrantům a imigrační politice Nového Zélandu. ]

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
11. 12. 2017
9

Ačkoli neměli Maorové k dispozici písmo, existuje spousta legend, které se vážou jak na konkrétní místa, tak na vznik světa či Nového Zélandu. Maorové na Nový Zéland připluli asi kolem roku 1200 a jejich dávným legendárním domovem byla Hawaiki.s

Na začátku byla nicota, Te Kore. A z té nicoty vznikla noc, Te Poo. V té absolutní tmě ležel otec nebes, Ranginui v náručí matky země, Papatuanuku. Jejich děti, všichni bohové, se tísnily mezi jejich těly a toužily po svobodě, po větru a po světle. Snažili se matku a otce od sebe oddělit, ale marně. Povedlo se to až bohovi lesa, Tane Mahuta, otec všech živých bytostí, milujících světlo a svobodu. Tane Mahuta se opřel rameny do těla své matky a nohy zaklínil pod tělo svého otce. Rodiče se pevně objímali, Tane ale vyvinul takovou sílu, že nakonec těla země a nebe oddělil. Rangiho vzápětí odnesl vichr, který se vehnal do prostoru mezi nebem a zemí. A tak vznikl svět.

1

 

Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy