Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Maorové a maorské legendy na Novém Zélandu

Ačkoli neměli Maorové k dispozici písmo, existuje spousta legend, které se vážou jak na konkrétní místa, tak na vznik světa či Nového Zélandu. Maorové na Nový Zéland připluli asi kolem roku 1200 a jejich dávným legendárním domovem byla Hawaiki.s

Vznik světa podle Maorů

Novy-Zeland-maorska-drevorezba.jpgMaorská dřevořezba, Nový Zéland

Na začátku byla nicota, Te Kore. A z té nicoty vznikla noc, Te Poo. V té absolutní tmě ležel otec nebes, Ranginui v náručí matky země, Papatuanuku. Jejich děti, všichni bohové, se tísnily mezi jejich těly a toužily po svobodě, po větru a po světle. Snažili se matku a otce od sebe oddělit, ale marně. Povedlo se to až bohovi lesa, Tane Mahuta, otec všech živých bytostí, milujících světlo a svobodu. Tane Mahuta se opřel rameny do těla své matky a nohy zaklínil pod tělo svého otce. Rodiče se pevně objímali, Tane ale vyvinul takovou sílu, že nakonec těla země a nebe oddělil. Rangiho vzápětí odnesl vichr, který se vehnal do prostoru mezi nebem a zemí. A tak vznikl svět.

Vznik Aotearoa

Dlouho po stvoření světa se polynéský polobůh Maui vydal se svými pěti bratry na ryby. Bratři odpluli na svých člunech daleko na širé moře. Maui vytáhl magický háček na ryby (byl to háček vyřezaný z čelisti jeho babičky, která byla čarodějnice), uvázal na něj návnadu s krví z vlastního nosu a přivázaný k pevnému provazu jej přehodil přes okraj lodi. Za chvíli ulovil obrovskou rybu, se kterou dlouho zápasil, ale nakonec ji vytáhl z hlubin oceánu až na hladinu. Z této ryby se stal Severní ostrov Nového Zélandu, zvaný Te Ika a Maui [ Mauiho ryba ] . Jižní ostrov se nazývá Te Waka o Maui [ Mauiho člun ]. Ostrov Stewart bývá označován jako kotva. Legenda také říká, že poloostrov Kaikoura je místo, kde se Maui zapřel nohou o loď, když tahal rybu. A tak vznikla Aotearoa, Země dlouhého bílého oblaku ...

Maorové na Novém Zélandu

Novy-Zeland-maorske-legendy-o-vzniku-NovMaorský válečník, Nový Zéland

Maorové mají pro každou část země legendu o jejím vzniku ... o vzniku hor, o vzniku sopek, jezer a všeho života na zemi. Ale sami Maorové připluli na Nový Zéland někdy kolem roku 1200 z Polynésie. Sami místo svého původu nazývají Hawaiki. Z Polynésie si s sebou přivezli zemědělské plodiny jako kumary (sladké brambory), tykve, jamy a taro. Maorové byli a víceméně stále jsou kmenovou společností. Své kmeny označují jako iwi, které bývají pojmenovány podle některého z předků. Někdy se více kmenů spojuje do větší skupiny, dané společnou waka - tj. člunem, kterým na Nový Zéland připluli. Tradiční maorská společnost byla hierarchická, náčelníkem byl většinou muž a tato funkce byla dědičná. Pravidla společnosti určovala tapu [ komplexní pravidla posvátnosti nebo zákazů ] . Důležitým pojmem je také mana neboli osobní duchovní moc, prestiž. Pro Maory byla a je důležitá úcta k předkům. Maorové neměli žádné písmo, a proto byly všechny jejich legendy a důležité rodové údaje předávány z generace na generaci ústní tradicí whakapapa. Některé příběhy sahají tak daleko do minulosti až k těm, co připluli z Hawaiki. Podle tradice se duše zemřelých vydávaly na sever k Te Rerenga-Wairua [ mys Reinga ] , kde po kořenech posvátné pohutukawy sestupovaly do podzemí, aby se přidali k duším předků.

Nový Zéland | maorská kultura

Novy-Zeland-maorske-marae.jpgMaorské marae, Nový Zéland

Nahlédnout do maorské kultury můžete tak, že navštívíte marae. Toto místo je pro Maory posvátné, proto je nutné se zde chovat s patřičnou úctou. V užším slova smyslu je marae širokou zatravněnou plochou před společenskou budovou whare whakairo. V současné době je ale takto označován celý komplex domů kolem společenské budovy. Pokud přijmete pozvání a budete chtít vstoupit do marae, prokažte patřičný respekt a vyzujte si boty. Pokud budete mít štěstí, budete přivítáni podáním ruky a tzv. hongi, dotýkáním se nosu o nos. [ Hongi je tradiční sdílení životního dechu po dobu jednoho dotyku, někde jsou to dotyky dva. ]

Nový Zéland | maorské písně a tance

Novy-Zeland-maorska-zena-a-tanec-s-poi.jNový Zéland, maorský tanec Haka

Kromě legend Maorové uchovávají své dějiny pomocí písní a tanců. Nejoblíbenější jsou tradiční písně o činech. Muži většinou vystupují velmi důrazně, naopak pohyby žen jsou půvabné a plynulé. Typické jsou tance poi, při kterých tanečníci (většinou ženy) točí do rytmu s koulemi na provazu (poi). Některé pohyby a rytmus vám přijdou neskutečné.

Asi nejznámějším tancem je haka, bojový tanec mužů. Součástí haky jsou bojové výkřiky, pohyby paží, které připomínají údery pěstí do protivníkovy hlavy a rozdupání všeho, co leží v prachu na zemi. Muži se bijou o prsa a stehna a vrcholem zastrašování je tanečníkova strašlivá grimasa a vypláznutý jazyk. Haka je prostě podívaná nabitá energií.

Maorský bojový tanec Haka

Ka mate, ka mate! ka ora! ka ora! Tohle je smrt, tohle je smrt! Tohle je život, tohle je život!
Ka mate! ka mate! ka ora! ka ora! Tohle je smrt, tohle je smrt! Tohle je život, tohle je život!
Tēnei te tangata pūhuruhuru Tohle je ten vlasatý muž
Nāna nei i tiki mai whakawhiti te rā který přinesl slunce a přinutil ho svítit
Ā, upane! ka upane! Krok vzhůru, další krok vzhůru!
Ā, upane, ka upane, whiti te ra! Krok vzhůru, krok vzhůru slunce svítí!

Moko aneb maorské tetování

Novy-Zeland-maorsky-valecnik-a-tradicni-Maorské tradiční tetování - moko

Čeho si na Maorech všimnete na první pohled je tetování. Tradiční tetování se nazývá moko. Tradičně se tetovalo kostěnými jehlicemi, paličkou a modrou barvou a tetování, zvlášť v obličeji bylo velmi bolestivé. Ženy bývali většinou tetované jen na rtech a na bradě, muži měli tetovaný celý obličej, stehna a zadek.

Novy-Zeland-maorsky-valecnik-tanec-haka-Nový Zéland, maorský tanec Haka
V dnešní době už má málokdo tradiční tetování na obličeji, ale když budete mít štěstí, můžete potkat starší generaci, která má ještě tradiční tetování v obličeji. A upřímně můžeme potvrdit, že z nich čiší velký respekt. Většina Maorů má tradiční symboly nebo ornamenty vytetovány na stehnech nebo ramenech. Samozřejmě najdete Maory, kteří mají na ruce vytetované Ford nebo Nike, ale mladí se opět vrací k tradičním vzorům. Stejně jako spousta turistů si nechá na památku vytetovat maorský symbol.

Nový Zéland | maorské umění

Dřevořezba

Novy-Zeland-maorske-drevorezby-bohate-zdNový Zéland, bohatě zdobené štíty maorských domů

Maorské symboly a ornamenty můžete obdivovat nejenom na tetování, ale také u tradičního řezbářství. Dřevořezba má v maorské kultuře dlouhou tradici, stejně jako řezba do jadeitu [ pounamu ] nebo do kosti. Na Novém Zélandu najdete několik slavných řezbářských škol. Jedna z nejslavnějších je v Rotorua, u kulturního centra Te Puia a vesnice Whakarewarewa. Mladí Maorové se zde učí tradičnímu řemeslu, jak do kusu dřeva zanést heroický čin svých předků, krásné ornamenty nebo odstrašující výraz totemu určenému k ochraně vesnice.

Vyřezávané kosti, pounamu

Za centrum jadeitových řezeb se považuje město Hokitika (na Jižním ostrově, jadeit se totiž nachází pouze na Jižním ostrově Nového Zélandu). Jadeit [ maorsky pounamu = zelený kámen ] byl pro Maory velmi důležitý, byl považován za taonga (bohatství). Vyráběli z něj zbraně, nářadí a ozdoby. Věřili, že vyřezávané přívěšky mají svou vlastní mana, proto byly často darovány po uzavření důležité dohody. Mezi tradiční vzory patří koru [ symbol nového života, koloběhu života ], hei matau - fish hook [ převážně mužský symbol, symbol štěstí, hlavně při cestování přes moře ], tiki [ šťastný symbol, symbol plodnosti ] nebo pikorua - spojená dvojitá spirála [ symbol přátelství, pouta ] , velrybí ocas. Tyto vyřezávané přívěšky (ať už z jadeitu nebo z kosti) patří mezi nejoblíbenější suvenýry z Nového Zélandu. Více informací o jadeitu najdete na stránkách www.teara.govt.nz/en/pounamu-jade-or-greenstone

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy