Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Před cestou

 
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
08. 03. 2015
0

Na Novém Zélandu se nakupuje opravdu dobře. Většina velkých měst má dostatek supermarket, kde se dají doplnit zásoby. Frekvence velkých měst je taky dobrá, zásoby můžete pravidelně doplňovat. Nejlépe se vám bude asi nakupovat v supermarketu, ceny jsou také nižší než v malých obchodech.

Nejlevněji Vás samozřejmě vyjde kupovat jídlo v supermarketech a pokud možno, co největší balení [ což se Vám moc nehodí, když zrovna cestujete ]. Mezi největší řetězce patří Pack´N´Save (který patří k nejlevnějším), Countdown, New World (občas má výhodné akce).

Méně častým obchoďákem je Woolworths (síť australských obchodů). Na jižním ostrově Nového Zélandu je častý Fresh Choice, cenami podobný Countdownu (který na jižáku není tak častý). Pokud jde o nákup ovoce a zeleniny, je většinou výhodné kupovat je od stánků u farem a sadů nebo jejich obchůdků u cesty.

přečteno 11640 x
 
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
22. 11. 2013
1

Ubytování na Novém Zélandu můžeme rozdělit na několik základních druhů. Pro nízkonákladové cestovatele, kteří nemají vlastní campervan, se nabízejí relativně laciné mládežnické ubytovny, kterým se říká hostely nebo backpackery. Pokud nemáte vlastní campervan a nechce se vám platit hostel, pořiďte si stan a využijte možnosti kempování za relativně nízké ceny.

Naše rady jsou určené pro nízkonákladové cestovatele a tudíž počítáme s tím, že budou většinou pracovat na farmách a v sadech. Většina farem nabízí pro pickery ubytování, ať už na farmě nebo u sadu, za které vám většinou strhávájí 50 - 70 NZD týdně. Pokud máte vlastní dodávku se spaním, je možné, že vám dají k dispozici místo na parkování a můžete využívat společnou kuchyni a sociální zařízení za nižší cenu. Jednou se nám stalo, že jsme to měli i zadarmo, ale moc často se to nestává. Pokud farmář ubytování nemá, většinou vám doporučí nějaký backpacker, který je k farmě blízko nebo s ním má nepsanou úmluvu, že tam bude ubytovávat své pracovníky. Ceny v těchto backpackerech se můžou pohybovat od 100 - 120 NZD, záleží na místě a vybavení.

11. 05. 2013
2

Nový Zéland je pro středoevropady jednou z nejvzdálenějších destinací.

Cesta na Nový Zéland trvá 22 hodin letu mezi Prahou a Aucklandem. Nový Zéland se na glóbusu nachází přímo naproti České Republice. Dále už můžete letět jen na pacifické ostrovy Tonga, Samoa nebo Fiji. [kam je to z Nového Zélandu, co by kamenem dohodil] Tento fakt činí z cestování na Novém Zélandu úžasnou zkušenost.

Odměna po dlouhé době strávené v letadle na sebe nenechá dlouho čekat. Úžasné pohledy z okna vás čekají už několik kilometrů za největší metropolí Nového Zélandu, Aucklandem. Nechte se

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
09. 09. 2015
3

Ačkoli ve srovnání s Českou Republikou Nový Zéland není zrovna nejlevnější, přesto je nejlevnější z anglicky mluvících destinací na světě. Náklady na jídlo jsou velice podobné jako u nás, výhodně se na Novém Zélandu kupuje třeba benzín. Následující řádky berte jako inspiraci a mějte na paměti, že ceny se mění každou chvíli. Také si uvědomte, že uvedené ceny jsou nejlevnější supermarketové ceny.

Největším nákladem při cestě na Nový Zéland bude pravděpodobně letenka. Vzhledem k tomu, že Nový Zéland se nachází na jižní polokouli, přesně naproti České republice, odpovídá tomu i cestovní vzdálenost a cena. S tím jak přibývá konkurence mezi leteckými společnostmi se však mění i ceny letenek. Zatímco před 5 lety stála letenka na Nový Zéland více než 40.000 CZK , v dnešní době [psáno 2010] není problém sehnat letenku za cenu okolo 24.000 CZK. Tím se Nový Zéland stává výrazněji dostupný pro větší počet turistů. Informace o leteckých společnostech a letenkách na Nový Zéland najdete na jiném místě našeho webu. Pro úplnost uvedu jen, že nejlevnější letenky na Nový Zéland prodává Eva Air a Korean Airlines, nebo Brunei Airlines.

přečteno 21684 x
4

 

Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy