Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Náklady na pobyt a cestování na Novém Zélandu

Ačkoli ve srovnání s Českou Republikou Nový Zéland není zrovna nejlevnější, přesto je nejlevnější z anglicky mluvících destinací na světě. Náklady na jídlo jsou velice podobné jako u nás, výhodně se na Novém Zélandu kupuje třeba benzín. Následující řádky berte jako inspiraci a mějte na paměti, že ceny se mění každou chvíli. Také si uvědomte, že uvedené ceny jsou nejlevnější supermarketové ceny.

letiste-v-Seoulu.jpgletiště v Seoulu

Největším nákladem při cestě na Nový Zéland bude pravděpodobně letenka. Vzhledem k tomu, že Nový Zéland se nachází na jižní polokouli, přesně naproti České republice, odpovídá tomu i cestovní vzdálenost a cena. S tím jak přibývá konkurence mezi leteckými společnostmi se však mění i ceny letenek. Zatímco před 5 lety stála letenka na Nový Zéland více než 40.000 CZK , v dnešní době [psáno 2010] není problém sehnat letenku za cenu okolo 24.000 CZK. Tím se Nový Zéland stává výrazněji dostupný pro větší počet turistů. Informace o leteckých společnostech a letenkách na Nový Zéland najdete na jiném místě našeho webu. Pro úplnost uvedu jen, že nejlevnější letenky na Nový Zéland prodává Eva Air a Korean Airlines, nebo Brunei Airlines.

Nový Zéland | bydlení

Christchurch-bydleni-na-Novem-Zelandu.jpbydlení na Novém Zélandu

V porovnání se západní Evropou nebo s Anglií, je život na Novém Zélandu lacinější. Nechceme tím ale v žádném případě říct, že by jeho kvalita byla nižší. Poměry se na Novém Zélandu v mnohém změnily, a nyní zde najdete veškeré vymoženosti moderního světa, všetně supermarketů, restaurací a barů i kinosálů. [Proč se o tom zmiňuji? Možná je to k nevíře, ale v padesátých a šedesátých letech, byste kvůli konzervativní vládě supermarkety a noční kluby těžko hledali. Ty se začaly objevovat až po roce 1984.] . Za pronájem místnosti v sharehouse [což je dům, který jeho majitelé pronajímají po jednotlivých místnostech] zaplatíte něco kolem 100 NZD za týden. Záleží na městě a konkrétní čtvrti. Více o bydlení na Novém Zélandu naleznete v sekci bydlení na Novém Zélandu Pokud budete hledat tento způsob ubytování, na serveru www.trademe.co.nz jsou stovky možností. Za kemp zaplatíte průměrně kolem deseti dolarů na osobu a za backpacker [hostel] od 25 do 35 NZD za noc.

Nový Zéland | hromadná doprava

Nejpohodlnější dopravou na Novém Zélandu bude s největší pravděpodobností vlastní automobil, nebo dodávka. Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete pořizovat auto, máte několik možností.

Nový Zéland | organizovaný autobusový výlet

organizovane-autobusove-zajezdy-na-Novemorganizované zájezdy autobusem na Novém Zélandu

Na Novém Zélandu existuje několik společností různých kvalit, které se zaměřují na autobusové výlety napříč ostrovy. Největší a nejspolehlivější bude asi Kiwi Experience [ v Austrálii se její pobočka jmenuje OZ Experience ]. Není zrovna nejlevnější, ovšem její itinerář je značně podrobný. Můžete si vybrat z několika alternativ, podle časové náročnosti. Nevýhodou je nutnost přizpůsobit se nabízenému programu a také skupině, se kterou cestujete. Jsou to většinou mladí angličané, kteří spíše než zálibu v cestování, mají zálibu v alkoholu a nočním životě.

Nový Zéland | autobusem

Autobusová doprava na Novém Zélandu je značně omezená. A to v tom smyslu, že v podstatě existují pouze meziměstské dálkové spoje [ např Auckland - Napier, nebo Hastings - Rotorua ] Pokud si vymyslíte, že pojedete autobusem třeba na Tongariro, máte smůlu. Tím samozřejmě autobusové společnosti Nového Zélandu neodsuzuji, nicméně větší flexibilita by jistě neuškodila. Na druhou stranu máte možnost využít všemožných turistických shuttlů, které fungují podobně jako taxíky. Bohužel, jak jsem již zmiňoval, o flexibilitě nemůže být řeč, protože shuttle vás ráno v 7.00 odveze a v 17.00 večer odveze a pokud tam nejste, máte smůlu. Na jízdné se dají využít i různé slevy, například ISIC. Další možností jsou otevřené autobusové pasy jež vám umožní neomezeně cestovat po celém Novém Zélandu. Ceny jsou relativně vysoké např. cesta z Aucklandu do Hastings vás vyjde na 80 NZD.

Nový Zéland | letadlem

Další možností cestování po Novém Zélandu je využít služeb letecké společnosti Air New Zealand, jejíž letiště jsou snad v každém větším městě Nového Zélandu. Letecká doprava je pohodlná a rychlá, pokud chcete nějaké výhody. Horší to bývá s letišti, ty bývají od města vzdálené i deset km [např v Rotorua] a žádná hromadná doprava z letiště kromě Aucklandu neexistuje. I s tím musíte při plánování cesty počítat. Letenky se dají jednoduše zabookovat na internetu, platba kreditkou je samozřejmostí. Pro zájemce o létání na Novém Zélandu uvádím zajímavý server www.grabaseat.co.nz, kde se nabízí poslední volná místa v letadle za velmi akční ceny. Podotýkám, že se jedná pouze o vnitrostátní lety na Novém Zélandu.

Nový Zéland | osobní doprava

campervan-na-Novem-Zelandu-pohodli.jpgK výhodám campervanu na Novém Zélandu patří komfort

Vzhledem k dostupnosti hromadné dopravy na Novém Zélandu, bute nejspíše muset sáhnout k osobní automobilové dopravě. Osobní doprava je pohodlnější a vzhledem k cenám nafty a benzínu, bývá srovnatelná s náklady na dopravu hromadnou.

osobni-doprava-na-Novem-Zelandu.jpg

Náklady na pořízení auta jsou oproti Evropě velice nízké, spolehlivé auto přibližně 15-20 let staré pořídíte již od 500 NZD, samozřejmě čím novější, tím dražší. Klasické kombíky, vhodné pro cestovatele [ vzadu se dá v nouzi relativně pohodlně přespat spousta místa na batohy dělá ze station wagonu dobrého společníka na cesty. ] seženete už od 1.500 NZD a dodávky [ s postavenou postelí a kempovou výbavou ] seženete pohodlně od 2.000 NZD. Tady ovšem velmi záleží, jaká je roční doba. V turistické sezóně [ vrcholná sezóna na Novém Zélandu trvá zpravidla od prosince do konce února, tedy v létě ] seženete stejnou dodávku za cenu klidně i 4.000 NZD. Se skončením sezóny jdou ceny dolů a když se pak budete snažit to samé auto prodat, dostanete se klidně i pod 2.000 NZD. Při pořizování vozidla je nutno počítat i s tímto.

O koupi auta na Novém Zélandu si můžete přečíst v kapitole kupujeme auto na Novém Zélandu

Dalšími náklady spojenými s provozem auta jsou pořízení WOF [50 NZD], REGO [180 NZD] a RUC [180 NZD za 10.000 km], výměna oleje a filtru po 5.000km [100 NZD]. Za půl roku tedy přibližně utratíte 500 NZD za provoz a to nepočítám výdaje za opravy, pneumatiky nebo pojištění.

Nový Zéland | ceny benzínu a nafty

Motoristi, zvyklí na ceny benzínu a nafty z Evropy, budou na Novém Zélandu v sedmém nebi. Opoti Evropě jsou ceny u benzínových pump více než poloviční. Nafta stojí zhruba 1.30 NZD, benzín okolo 2 NZD. V přepočtu to je nějakých 16 CZK, což je paráda. Pokud plánujete na Novém Zélandu strávit více než měsíc, je určitě výhodnější pořídit si za 5OO NZD auto, i s vědomím že se vám ho nemusí povést poosléze prodat. I to se stává, a občas můžete na ulici v Aucklandu vidět odstavené auto s klíčky v zapalování a cedulkou "Take ME".

Nový Zéland | potraviny a jídlo

nakupovani-na-Novem-Zelandu.jpg

Potraviny v supermarketech na Novém Zélandu jsou asi tak stejně drahé jako u nás a v Evropě. Nejvýhodněji se nakupuje v supermarketech, z nichž asi nejlepší ceny mívájí Pack'n'Save nebo CountDown. Dalším ryze novozélandským obchodním řetězcem je New World, kde většinou mívají vyšší ceny, zato však velký výběr novozélandských výrobků.

nakupovani-na-Novem-Zelandu-potraviny.jp

V průměru můžete počítat 1,50 NZD za toustový chleba, fazole v tomatě 60 centů a tuňák v konzervě kolem 1NZD. V průměru počítejte jako minimální náklady 40 NZD a týden na osobu. Samozřejmě záleží na tom, co si dopřejete, tento údaj proto berte jako informativní. Pokud pracujete v sadu a celý den se živíte jablkama, večer padnete únavou a ráno si dáte tousťák s tuňákem, budou vaše náklady na jídlo minimální. I takhle se dá na Novém Zélandu přežít. Pokud však neusnete bez pořádné porce hovězího k večeři, počítejte s výdaji až trojnásobnými, protože maso, obzvláště kuřecí na Novém Zélandu přijde pěkně draho.

Nový Zéland | alkohol a tabák

Na co se však musíte připravit jsou ceny alkoholu a tabáku. Jedno pivo [které je na Novém Zélandu nedobré a slabé a navíc je ho jen třetinka pozn. autora] vás přijde na 1 NZD. Prodává se po kartonech a občas mají v supermarketech akce. nejoblíbenějším pivem na Novém Zélandu je indické pivo pojmenované po novozélanském ptáku Tui. Mě osobně z novozélandského výběru asi nejvíc chutnalo pivo Speights. Na Nový Zéland se samozřejmě importují i známé pivní značky, není proto problém sehnat třeba Heineken, Plzeň nebo Budvar.

Láhev kvalitního vína vás přijde na 20 NZD, dobré levné stolní víno kolem 5-6 NZD za láhev. Lihoviny jsou potom řádově dražší, počítejte s cenou kolem 40 NZD za litr.

Když půjdete kupovat alkohol, nebo tabák, mějte na paměti, že zákony jsou na Novém Zélandu striktní a nekompromisní. Alkohol vám prodají od 18 let, ale jdete-li ho kupovat do obchodu a prodavačce se nezdá, že vypadáte na 25, bude po vás chtít pas. Pokud ji ho neukážete, máte smůlu a domů odcházíte s prázdnou. [ To se nám na Novém Zélandu stalo několikrát a nutno podotknout, že jsme se ve svých 27 letech cítili dost trapně, když nám prodavačka v Taupo na vánoce nechtěla prodat basu Tuborgů ]

Dalším odstavcem pravděpodobně nepotěším kuřáky, protože krabička cigaret vás na Novém Zélandu vyjde na 11 NZD, 30g balíček tabáku asi na 30 NZD. Tím se kouření stává vcelku drahou záležitosti. [Z vlastní zkušennosti vám však můžu potvrdit, že změna prostředí mě skvěle pomohla překonat abstinenční příznaky a díky tomu se mi na Novém Zélandu podařilo přestat kouřit pozn. autora]

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Ceny
17. 09. 2014 v 15:44

Nevím kdy tento článek vznikl, ale ceny už asi nejsou tak příznivé jak uvádíte. Při dnešní kurzu 17,363 (ČNB, mimochodem vy uvádíte dnešní kurz ČNB  16,376) nevychází cena paliva na 16 Kč, když palivo stojí od 1,3 do 2 NZD....

 

Tommy
28. 12. 2014 v 12:43

Pokud se nepletu, tak tento článek je psaný v roce 2010 :) 

Lola
10. 05. 2015 v 18:23

 Chtěla jsem se zeptat jestli někdo z vás neví kolik by stál zájezd na Nový Zéland cca na jeden rok. Dělám projekt do školy a nedokážu to odhadnout. Předem děkuji za odpověd'.40.png

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy