Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Průvodce po nákupech a ceny na Novém Zélandu

Na Novém Zélandu se nakupuje opravdu dobře. Většina velkých měst má dostatek supermarket, kde se dají doplnit zásoby. Frekvence velkých měst je taky dobrá, zásoby můžete pravidelně doplňovat. Nejlépe se vám bude asi nakupovat v supermarketu, ceny jsou také nižší než v malých obchodech.

supermarket-new-world-na-novem-zelandu.jNew World

Nový Zéland | nákup a cena potravin

Nejlevněji Vás samozřejmě vyjde kupovat jídlo v supermarketech a pokud možno, co největší balení [ což se Vám moc nehodí, když zrovna cestujete ]. Mezi největší řetězce patří Pack´N´Save (který patří k nejlevnějším), Countdown, New World (občas má výhodné akce).

supermarket-woolworths-na-novem-zelandu.Woolworths

Méně častým obchoďákem je Woolworths (síť australských obchodů). Na jižním ostrově Nového Zélandu je častý Fresh Choice, cenami podobný Countdownu (který na jižáku není tak častý). Pokud jde o nákup ovoce a zeleniny, je většinou výhodné kupovat je od stánků u farem a sadů nebo jejich obchůdků u cesty.

Convenience store jsou malé obchody, zpravidla je vlastní Ind, kde je všechno předražené minimálně o třetinu. Je to nejspíše daň za to, že nemusíte jet nakupovat do supermarketu. Další věcí je, že majitel obchodu se vás nikdy nezeptá na věk. Proběhlo to několikrát televizí na Novém Zélandu, že tito obchodníci prodají alkohol i čtrnáctiletým dětem. No kšeft je kšeft ne?

Nový Zéland | nákup a cena alkoholu

kupovani-alkoholu-a-tabaku-na-novem-zela

Co se týká alkoholu, pivo a víno nakoupíte v supermarketu [ počítejte s tím, že se budete muset prokázat pasem ... kdokoli kdo vypadá mladší než 25 se musí prokázat, věková hranice na nákup alkoholu a tabáku je věak 18 let, stejně jako u nás ] . Pokud ale toužíte po tvrdším alkoholu, musíte zajít do specializovaného Liquor Shopu, kterých je všude dost.

Nový Zéland | nákup a cena ostatního zboží

Novy-Zeland-nakupovani-na-Novem-Zelandu.Na Novém Zélandu se nakupuje opravdu krásně

Warehouse

Warehouse je společnost, která vznikla na Novém Zélandu. Je to opravdu takový sklad všecho možného ... najdete tady oblečení, nádobí, drogérii, zahradní potřeby, kempové vybavení, věci na barbecue, sportovní nářadí atd.

K-Mart

Americký řetězec K-mart je podobně jako Warehouse zaměřen na prodej všeho možného. Najdete zde oblečení (neznačkové, levnější), sportovní vybavení, papírnictví, zahradní potřeby, auto doplňky nebo nářadí.

Mitre 10, Mitre Mega

Něco jako naše Obi. Měli byste tam najít vše, co budete potřebovat ke konstrukci postele do dodávky, od materiálu po nářadí.

Dollar shopy

Podobně jako v Anglii nebo v Austrálii, i na Novém Zélandu se uchytily takzvané dollar shopy. Jsou to takové levné obchody, kde za pár dolarů seženete kde co od hřebíků po halloweenové masky, jsou to ale všechno takové laciné čínské šmejdy. Několikrát jsme ve snaze ušetřit koupili něco z takového shopu a téměř pokaždé jsme splakali nad výdělkem. Lepící pásky co nelepí, šroubovák co se mu po zašroubování dvou šroubů rozpadne rukojeť nebo třeba kladivo, které se po prvním použití zlomí. Jděte radši do Mitre MEGA a kupte si pořádné nářadí.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Levné pečivo
29. 10. 2013 v 8:42

 Jestli můžu doporučit, když chcete ušetřit za pečivo, choďte do řetězců Countdown po 6 hodině večer. Pečivo které by se mělo ten den prodat, nebo kterému končí další den spotřeba je označené REDUCED. Dají se takto koupit různé celozrné bulky a bagetky za poloviční ceny.. Místo 3.50 třeba 1.90 atd.. Taky různé dobroty, jako muffiny nebo dortíky, které stávají např. 5 dolarů, jsou najednou za 2.50.. Dá se tak suprově ušetřit a nemusíte jíst pořád jen toustový chléb.. 

 Hodně štěstí :-) 

mir
03. 06. 2014 v 13:36

škoda že tu nejsou alespon příklady co kolik stojí když už je to článek o cenach

 

jol
18. 08. 2015 v 13:22

 

tak najde sa niekto, kto tu skutocne napise o cenach na novom zelande? 

Anet
12. 10. 2015 v 8:40

Jelikož jsme zrovna dnes byli nakupovat v New World a všimla jsem si příspěvků, že byste chtěli vědět příklady cen na NZ, tak můžu alespoň vybrat pár základních pro představu. Nakupujeme většinou v New World nebo Fresh Choice, vždycky se tam dá najít nějaká sleva, ke které nepotřebujete klubovou kartu (saver).

Co se týče masa - kuřecí se dá koupit v ceně okolo 10 NZD za kilo (má většinou kratší spotřebu) a ještě se nám nestalo, aby nebyla na masa žádná akce. Např. naložené jehněčí na BBQ jsme dnes koupili za 4 NZD 400 g. 

Co se týče ovoce jablka se dají sehnat od cca 2 NZD v akci až po 5 NZD za kilo, pomeranče od necelých 3 NZD v akci, kivi od cca 2 NZD za kilo. Drazší už jsou hrušky, zatím jsem je neviděla za méně než necelých 5 NZD za kilo. Ze zeleniny salát a zelí 2-3 NZD, mrkev 1-2NZD,  rajčata jsou docela drahá (od cca 7NZD za kg),

Na džusy se opravdu vyplatí počkat na akci, protože z ceny cca 7NZD za 2,5 l to může spadnout až na 3-4 NZD. Piva jsou tady od cca 4 NZD za třetinku. 

Co se týče typického NZ medu Manuka, můžete dát i 30 NZD za malou skleničku. 

Pečivo, zatím jsme narazili jen na jeden obchod, kde mají chléb alespoň trochu podobné tomu našemu a to bylo ve Four Square a stojí od 4 NZD. Jinač kalsické tousťáky a jím podobné chleby od 2,50 v akci až po 5 NZD lepší semínkové.

Už mě nenapadá nič dalšího co bych tady dala jako příklad, ale tady jsou dva odkazy na katalogy akcí z Fresh choice http://catalogues.freshchoice.co.nz/home.html  a The New World  http://www.newworld.co.nz/savings/virtual-mailer   - tak se můžete pro představu mrknout. 

Jinač co se týče ostatního zboží než je jídlo např. hygiena je docela srovnatelná s našema cenama, oblečení také - když jdete do Warehouse (obchod se vším), tak oblečení bych přirovnala k F&F v Tescu. 

Vybrala jsem jen pár věcí a napsala za kolik je tady většinou kupujememe my, ceny se můžou lišit na místě v NZ a podobně, tak to prosím neberte jako dogma :-) 

 

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy