Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Složení obyvatelstva Nového Zélandu

Velká většina bílých obyvatel Nového Zélandu jsou potomci kolonizátorů, kteří na Nový Zéland přišli za novým životem. Díky imigrační politice Nového Zélandu, která do země vábila movité asijské obchodníky, zde naleznete komunity asiatů. Výhodná poloha Nového Zélandu v jižním pacifiku, zase láká ostrovany. Nový Zéland je pestrá směsice národů.

Novy-Zeland-odrazy-mrakodrapu-ve-skle.jpVětšina obyvatel Nového Zélandu žije ve městech

Vzhledem ke svým pestrým dějinám a také imigrační politice v 70. letech 20. století, má Nový Zéland velice různorodé složení obyvatelstva. Populace Nového Zélandu je asi 4.200 000 obyvatel, z nichž celá jedna třetina žije v největším novozélandském městě Aucklandu. Podíl městského obyvatelstva dosahuje 72 procent z celkového počtu obyvatel. Většina bílých obyvatel Nového Zélandu jsou potomky po anglických, skotských a irských přistěhovalcích. Existují záznamy o imigrantech z dalších koutů světa jako např. z Francie, Německa, ale i např. z Polska. [ Skvělé wellingtonské muzeum Te Papa má expozici věnovanou imigrantům a imigrační politice Nového Zélandu. ]

Novy-Zeland-Puhoi-pub.jpgHospoda v Puhoi - kulturní centrum

[ Zhruba 60 kilometrů na sever od Aucklandu se nachází vesnička zvaná Puhoi. V 60. letech 19. století ji založili čeští emigranti. Tehdy jich přijelo asi 200 a nenašli nic jiného než buší zarostlé ohbí malé říčky. S pomocí místních Maorů se jim však podařilo krajinu zkrotit. Historii se věnuje The Bohemian museum (Kousek za kostelem). Ač se na první pohled v ničem neliší od ostatních podobných novozélandských vesniček, budete se zde cítit zvláštně. Český odkaz v Puhoi žije dál a i když se zde česky již dávno nemluví, zdejší obyvatelé vás stejně jako nás, rádi pozvou na čaj při zmínce o tom že jste z Česka. Velmi oblíbená je také zdejší hospůdka. Pivo sice české není, ale můžete se zde pokochat vzkazy českých cestovatelů. Taky jsme na stěně nechali jeden. Schválně jesli nás najdete. ]

 

Auckland jako multikulturní centrum Nového Zélandu

Novy-Zeland-asijsky-kostel-v-Aucklandu.jAsijský křesťanský kostel v Aucklandu

Asijci

Až se budete procházet po Queen street v Aucklandu, budou vás napadat myšlenky jako: Opravdu jsem na Novém Zélandu, nebo není tohle spíše Hong-Kong? A budou skutečně oprávněné. V Aucklandu totiž na první pohled žije ohromný počet asijských obyvatel (oficiálně okolo 10 procent). Část z tohoto počtu jsou bohatí asijští přistěhovalci, jež bývalá imigrační politika Nového Zélandu podporovala.

Novy-Zeland-Auckland-pohled-od-DevonportAuckland multikulturní centrum Nového Zélandu

Část z nich jsou jejich potomci, většinou studenti aucklandské university, kteří si rádi pronajímají byty v centru města a část jsou příslušníci tzv. 1,5 té generace, tedy těch kteří se narodili v zámoří, přijeli na Nový Zéland studovat a taky tam už zůstali. S tím je spojen také politický vliv, tím jak asijská komunita posiluje, dostávají se její představitelé na vyšší pozice a není tudíž problém setkat se s nimi na manažerských pozicích, potažmo v politice.

Pacifičtí ostrované

Novy-Zeland-pacificti-ostrovane.jpgPacifičtí ostrované na Novém Zélandu

Převážně v jižních částech Aucklandu žije další početná skupina. Jsou to pacifičtí ostrované. Jejich počty na Novém Zélandu jsou nezanedbatelné, jedná se o 7 procent z celkového počtu obyvatel. Nezřídka se o Aucklandu mluví jako o hlavním městě pacifických ostrovů. Jedná se především o Tongánce a Samoánce. Způsobila ti opět imigrační politika Nového Zélandu, která má s vládami pacifických ostrovů dohodu o zaměstnanosti. Protože Nový Zéland potřebuje každoročně se zvyšující počet pracovníků do svého zemědělství, doplňuje tyto stavy již od sedmdesátých let pracovníky z Jižního Pacifiku. První vlny těchto pracovníků se ale vlivem děravých zákonů na Novém Zélandu zabydleli a to především ve zmiňovaném jižním Aucklandu. Tito pacifičané byli povětšinou negramotní a bez vzdělání, často bez valné znalosti angličtiny. Proto se brzy jižním Aucklandem začal šířit strach, protože si tito lidé museli nějakým způsobem získávat obživu. Bez jazyka není práce a bez práce nejsou peníze. Dokážete si asi představit jak to v jižním Aucklandu vypadalo. Situace se začala zlepšovat s příchodem druhé generace těchto imigrantů, protože tyto děti získávaly novozélandské vzdělání a často své rodiče podporovaly. V současné době sice stále žije onen duch strachu v jižním Aucklandu a to zvláště po setmění, jinak se ale tyto čtvrti velice neliší od ostatních.

Indové

Novy-Zeland-Auckland-pohled-do-nebe.jpgAuckland, Nový Zéland

Další markantní skupinou obyvatelstva jsou Indové a jejich potomci. Těch žije na Novém Zélandu také početná skupina. Jejich komunity žijí pouze ve větších městech. Druhá generace má plnohodnotné novozélandské vzdělání, mnoho z nich i univerzitní. I když spousta z nich si přijela na Nový Zéland vydělat peníze, aby si je mohli odvézt do rodné Indie, převážná většina jich po vyzkoušení života na Novém Zélandu zůstala. A přestože první generace většinou nemluví valně anglicky, angažují se ve spoustě odvětvích, včetně politiky. Vlastní obchody a existují i čtvrtě, kde žijí jen Indové. Jejich dialekt poznáte naprosto přesně. Indové nejsou zlí lidé, převážná většina žije v hinduismu, mají však zvláštní smysl pro hodnoty věcí. Zatím co běžný člověk nemá potřebu svůj přepych dávat na odiv, Indy naopak uvidíte ověšené zlatými řetízky, prsteny navlečené v hedvábných oblecích. . Když někdo má něco cenného, tak to má na sobě, nebo u sebe.

Výčet etnik by samozřejmě nebyl kompletní, pokud bychom nezmínili Maory. Původní obyvatelé velice podobní Pacifickým ostrovanům jsou přirozenou součástí obyvatelstva Nového Zélandu. O Maorech se zmiňujeme na jiné straně webu, zmínit je však nesmíme zapomenout. Tvoří asi 15 procent z celkového počtu obyvatel Nového Zélandu.

Kromě těchto skupin existují na Novém Zélandu méně početné komunity jiných národností, jako jsou Francouzi, Němci, nebo Češi.

I když je na Novém Zélandu tak různorodé složení obyvatel, na první pohled by se dalo říci že budou novozélanďané ovlivněni rasovými předsudky, jako to známe např. z Anglie potažmo i z Česka. Ale opak je pravdou. Tyto minority jsou naopak na Novém Zélandu respektovanou součástí populace a všechno dohromady vytváří zvláštní multikulturní mix. Proto na Novém Zélandu najdete spoustu indických restaurací, čínských takeaways nebo asijských shopů. Rasové předsudky proto nechte doma v Česku a oddejte se kouzlu kosmopolitní společnosti.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy