Vzdělávací projekt Svět kolem nás

O práci

 
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
12. 09. 2023
0

Práci na Novém Zélandu seženete relativně jednoduše. Stačí, když budete houževnatí a nenecháte se zdeptat neúspěchem. Důležité je vědět na jaké místo za konkrétní prací jet a druhou důležitou věcí je kdy! Pokud se budete držet našich rad, nebudete mít se sehnáním práce na Novém Zélandu žádnou potíž.

Možnost legální práce na Novém Zélandu je pro Čechy velkým lákadlem. Je to totiž bezvadný způsob, jak poznat tuto krásnou zemi, spoustu nových lidí a získat finance pro cestování. Pracovní trh na Novém Zélandu každoročně potřebuje obrovské počty pracovníků do sadů a vinic. V minulosti tyto pracovníky tvořili pacifičtí ostrované, jakmile ale začaly na Nový Zélandu proudit stovky nízkonákladových cestovatelů [ zvaných také backpackeři nebo batůžkáři ], kteří byli ochotní zastat tyto práce, vláda Nového Zélandu pružně zareagovala vytvořením schématu pracovních prázdnin, neboli Working Holidays.

 
11. 05. 2013
update gabinhoez
26. 10. 2019
1

Získání pracovního víza na Nový Zéland, WHS - neboli Working Holidays je otázkou několika minut. Pokud splňujete podmínky WHS, máte stoprocentní šanci ho dostat. V současnosti lze žádost o vízum podat i online, takže se spousta věcí ještě zjednodušila. Následující text vám objasní, jak získat Working Holiday Visa na Nový Zéland.

I když je to možné a spousta lidí to po vyčerpání legálních možností dělá, nedoporučujeme na Novém Zélandu pracovat bez pracovního povolení. Vyřízení formalit pro získání pracovního víza vám nezabere víc jak dvě hodiny času.

www.immigration.govt.nz Telefon na imigrační službu Nového Zélandu (při volání ze zahraničí) +64 9 914 4100 Telefon na imigrační službu Nového Zélandu (při volání z Nového Zélandu, mimo Auckland) 0508 558 855 Telefon na imigrační službu Nového Zélandu (při volání z Nového Zélandu, z Aucklandu) 09 914 4100 Adresy jednotlivých poboček imigračních úřadů na Novém Zélandu najdete zde

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
24. 02. 2014
2

Díky tomu, že se dá na Novém Zéland pracovat, většinu lidí také zajímá otázka "kolik si vydělám na Novém Zélandu". Následující řádky vám objasní, jak je to s výplatou, svátky kontrakty a minimální mzdou na Novém Zélandu.

Mzda za vykonanou práci se na Novém Zélandu vyplácí týdně, což je velmi výhodné pro plánování financí. Ke každé výplatě by vám podle zákona měl zaměstnavatel dát výplatnici, neboli Payslip. Hlavními složkami mzdy jsou tři položky.

vaše hrubá mzda + Holiday pay - PAYE neboli daň z příjmu = čistá mzda

přečteno 29250 x
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
22. 11. 2013
3

Chystáte se na Novém Zélandu pracovat? Jaké daně musíte státu odvádět a na kolik vás to přijde se dozvíte v následujících řádcích. Věděli jste, jakým způsobem žádat o IRD? A co to vlastně IRD znamená?

Inland Revenue New Zealand, je úřad, který vybírá na Novém Zélandu daně. Princip placení daní je na Novém Zélandu úplně jiný než ho znáte z České Republiky. Daně za vás totiž neodvádí zaměstnavatel, ale z každé vaší výplaty je odečtena daň, tzv PAYE [ Pay as you earn ] Tento systém má řadu zjevných výhod, jak pro zaměstnavatele, tak pro pracovníky. Nemusíte se však bát, je perfektně průhledný. Na každé výplatní pásce [ Payroll nebo payslip ], uvidíte přesně rozepsané jednotlivé položky, včetně odvedené daně.

11. 05. 2013
4

Další věcí po IRD number, kterou budete potřebovat pro legální práci na Novém Zélandu je bankovní účet. Vzhledem k tomu, že většina transakcí na Novém Zélandu je řešena bezhotovostně, bankovní účet je druhou věcí, kterou váš zaměstnavatel bude chtít znát. Otevření bankovního účtu na Novém Zélandu je velice jednoduchou záležitostí, kterou zvládnou i jazykově méně vybavení jedinci.

Posledním krokem, který musíte udělat ke spokojenosti zaměstnavatele, u kterého budete pracovat, je otevřít si bankovní účet u banky na Novém Zélandu. Bez bankovního účtu to na Novém Zélandu nepůjde, každý zaměstnavatel se kterým jsme se setkali vyplácel mzdu na účet. Při zakládání účtu si musíte rozmyslet, k čemu ho budete využívat. Některé banky vám vydají jen EFTPOS kartu, [EFTPOS je platební systém, používaný na Novém Zélandu. Každý, i ten nejmenší obchodník má terminál EFTPOS a přijímá platby kartou. Na Novém Zélandu jsme si úplně odvykli používat hotovost. Za platbu EFTPOS se neplatí. Časem jsme nosili v peněžence jen kartu a žádnou hotovost. Zvyknete si taky, je to veelmi pohodlné] použitelnou pouze na Novém Zélandu. Máte však možnost si za příplatek nechat vydat embosovanou kreditní kartu, se kterou můžete vybírat z bankomatů po celém světě. Embosovaná kreditní karta je potom také nutná v případě, že si chcete bookovat hostely nebo atrakce, či jen půjčit auto. Bez kreditní karty si potom neškrtnete.

11. 05. 2013
update Jan Lejsek
06. 08. 2016
5

Pokud můžeme doporučit způsob hledání práce, podle našeho názoru ne nejúspěšnější a nejefektivnější hledání práce na místě. Tedy objíždění jednotlivých farem jedna za druhou. Nám se tento způsob osvědčil a i když velkou roli hrálo i štěstí, byli jsme na 100% úspěšní.

Pokud máte v plánu vydělat si balík a odvézt si ho domů do Česka, Nový Zéland vás pravděpodobně zklame. I když to není nemožné, práce v sadu jsou obvykle dobře ohodnocené, bez dřiny to nepůjde a z osobní zkušenosti si myslím že jinde to jde snadněji. Jak už zde bylo řečeno nekvalifikovanou práci v sadu nebo na vinici lze s přehledem sehnat za pár hodin. Kvalifikovanější práci už tak snadno neseženete. Samozřejmostí potřebnou při shánění kvalifikované práce je dobrá znalost angličtiny a pracovní vízum.

přečteno 25056 x
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
23. 11. 2013
6

Kromě lidí, kteří na Nový Zéland přijeli pracovat a užít si krásných několik měsíců života, se na Nový Zéland dostala spousta lidí, která se potřebovala někam uklidit. Velice brzy přišli na to, že pokud dohodí farmáři pár lidí, můžou si z toho udělat slušný kšeft. Ne všichni jsou však poctiví a tak vás okrádají na daních nebo vám účtují horší úkolové sazby. Dělají všechno proto, aby nemuseli pracovat, ale měli z toho co největší zisk.

Jak už bylo naznačeno, na Novém Zélandu působí nespočet agentur, které se živí zprostředkováním práce pro zahraniční návštěvníky. Pokud si chcete pracovní prázdniny na Novém Zélandu užít bez stresu, nejlepší rada zní vyhněte se jim. Tito zprostředkovatelé se napovrch tváří jako největší svatouškové, všechno dělají jen z čiré poctivosti a lásky k vám. Nicméně za touhle maskou přátelství nehledejte nic jiného než dolary. Falešné přátelství ve vás má navodit soucit v případě že pro vás agentura "náhodou" nemá slibovanou práci.

přečteno 28431 x
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
23. 11. 2013
7

Jestliže netoužíte po výdělku, přesto byste si rádi zkusili nějakou adrenalinovou činnost, zkuste WWOOFing. Jedná se o dobrovolničení na organických farmách, při kterém máte zpravidla ubytování a stravu zdarma. Vyzkoušíte si spoustu zajímavých aktivit, např. jako dojení kozy nebo krávy, a podobné.

WWOOF neboli World-Wide Opportunities on Organic Farms nebo také Willing Workers On Organic Farms je na Novém Zélandu velmi oblíben. Jedná se o dobrovolnou práci na organických farmách [v tomto případě na území Nového Zélandu] výměnou za ubytování a stravu. Bohužel novozélandská toto dobrovolničení stále posuzuje jako práci, takže potřebujete Working Holiday Visa nebo studentská víza, abyste se mohli tohoto programu zúčastnit. Na turistické vízum to není možné.

11. 05. 2013
8

A jsme u toho! Sbírání jablek na Novém Zélandu je nejpopulárnější sezónní prací na Novém Zélandu. Hlavní oblastí Nového Zélandu pro sbírání jablek je tradičně město Hastings. Někdy se o této oblasti referuje jako Hastings-Napier, nebo také Hawkes Bay. A proč je sbírání jablek na Novém Zélandu tak populární?

Zeptejte se kohokoli, kdo byl na Novém Zélandu, kde pracoval. Většina z nich odpoví, že v jablečném sadu. Ne, že by snad práce v jablečném sadu byla tak úžasná, ale tuto práci seženete celkem snadno. Když totiž začne sezóna trhání jablek, potřebují farmáři všechny, co mají ruce.

Dvě nejznámější a největší oblasti známé "jablečným průmyslem" jsou: na severním ostrově Nového Zélandu oblast Hawkes Bay, okolí měst Hastings a Napier na jižním ostrově Nového Zélandu je to oblast Tasman Bay, okolí měst Nelson a Motueka.

přečteno 30741 x
11. 05. 2013
update Jan Lejsek
11. 05. 2013
9

Sbírání kiwi na Novém Zélandu je další z velice oblíbených prací. Mladí cestovatelé se na kiwi sjíždějí zejména do oblasti Tauranga a Te Puke, avšak menší sady můžete najít i v okolí Hastings a Motueky. Sbírání kiwi je náročná práce, na druhou stranu poznáte spoustu nových lidí, protože se jedná o práci týmovou.

Ovoce Kiwi původně pochází z Asie, přesněji řečeno z Číny. Původně se kiwi říkalo čínský angrešt. Ten byl v průběhu dvacátého století přivezen na Nový Zéland, kde byl vyšlechtěn a tak vznikla první odrůda zeleného kiwi, v podobě, jak ji známe dnes. Nyní existuje několik odrůd zeleného kiwi, na první pohled od sebe nerozeznatelných. Společnost Zespri fruit New Zealand vyšlechtila zvláštní odrůdu kiwi zlatého, které má od kiwi zeleného hned několik odlišných znaků. Kromě toho že tento druh kiwi nemá chloupky, vyznačuje se zlatou barvou dužniny a samozřejmě jinou chutí. Dalším rozdílem je způsob sbírání. Zlaté kiwi se totiž na rozdíl od zeleného sbírá zralé, takže musíte dávat pozor, abyste ovoce neponičili.

přečteno 20305 x

 

Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy