Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Otevření bankovního účtu a banky na Novém Zélandu

Další věcí po IRD number, kterou budete potřebovat pro legální práci na Novém Zélandu je bankovní účet. Vzhledem k tomu, že většina transakcí na Novém Zélandu je řešena bezhotovostně, bankovní účet je druhou věcí, kterou váš zaměstnavatel bude chtít znát. Otevření bankovního účtu na Novém Zélandu je velice jednoduchou záležitostí, kterou zvládnou i jazykově méně vybavení jedinci.

Novy-Zeland-otevreni-bankovniho-uctu-na-

Posledním krokem, který musíte udělat ke spokojenosti zaměstnavatele, u kterého budete pracovat, je otevřít si bankovní účet u banky na Novém Zélandu. Bez bankovního účtu to na Novém Zélandu nepůjde, každý zaměstnavatel se kterým jsme se setkali vyplácel mzdu na účet. Při zakládání účtu si musíte rozmyslet, k čemu ho budete využívat. Některé banky vám vydají jen EFTPOS kartu, [EFTPOS je platební systém, používaný na Novém Zélandu. Každý, i ten nejmenší obchodník má terminál EFTPOS a přijímá platby kartou. Na Novém Zélandu jsme si úplně odvykli používat hotovost. Za platbu EFTPOS se neplatí. Časem jsme nosili v peněžence jen kartu a žádnou hotovost. Zvyknete si taky, je to veelmi pohodlné] použitelnou pouze na Novém Zélandu. Máte však možnost si za příplatek nechat vydat embosovanou kreditní kartu, se kterou můžete vybírat z bankomatů po celém světě. Embosovaná kreditní karta je potom také nutná v případě, že si chcete bookovat hostely nebo atrakce, či jen půjčit auto. Bez kreditní karty si potom neškrtnete.

Australia and New Zealand bank group, ANZ

logo-banky-ANZ-novy-zeland.gif

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem jak si zařídit účet na Novém Zélandu i s platební kartou, je zajít si do banky ANZ. K otevření účtu vám postačí pas a 50 NZD jako první deposit. Účet v bace ANZ vám otevřou na počkání, stejně jako dostanete EFTPOS platební kartu. Pokud jste v páru, existuje i varianta účtu pro páry, s dvěma EFTPOS platebními kartami. Za vedení účtu platíte 5 NZD za měsíc, avšak neplatíte za výběry z bankomatů ani za placení EFTPOSem Ještě na pobočce si aktivujte internetové bankovnictví. Ovšem pozor, vydané platební karty jsou typu EFTPOS, funkční jen na Novém Zélandu. Nejsou určeny k ničemu jinému než k placení v obchodě a výběru z bankomatu. Pokud si chcete nechat vydat kreditní kartu, budete si muset počkat. Více informací na webu ANZ.

Bank of New Zealand, BNZ

logo-banky-BNZ-novy-zeland.gif

Další bankou která nabízející několik druhů účtů je Bank of New Zealand. Můžete se podívat na web BNZ a vybrat si, který je pro vás nejvhodnější. U BNZ jsou však již účtovány poplatky za výběr z bankomatu a měsíční poplatky za vedení účtu.

WestPac

logo-banky-westpac-novy-zeland.gif

Westpac je další oblíbenou bankou na Novém Zélandu. Nabízí několik druhů účtů, pokud si zrušíte zasílání tištěných výpisů z účtu, neplatíte poplatky za vedení účtu. Při platbě EFTPOS a elektronických transakcích neplatíte. Při výběru peněz v hotovosti na pobočce platíte 3 NZD. Více informací na webu WestPac

National Bank of New Zealand

logo-banky-the-national-bank-novy-zeland

Nabízí několik variant osobního účtu. Při vložení více jak 2.500 NZD měsíčně, neplatíte žádné poplatky za vedení účtu. Neplatíte ani za použití EFTPOS karty ani při výběru z bankomatu. Pokud nevložíte 2.500 NZD měsíčně, poplatek za vedení účtu je 5 NZD. Pro vydání platební karty potřebujete adresu, na kterou vám bude karta zaslána. Další informace najdete na webu National Bank of New Zealand

Kiwi Bank

logo-kiwi-bank-novy-zeland.gif

Pobočky Kiwibank jsou na každé poště, máte tedy jistotu, že v případě potřeby najdete pobočku velmi snadno. Na druhou stranu, banka pyšnící se nálepkou 100 procentně novozélandské společnosti, nepodporuje cestovatele, kteří si otvírají účet jen na krátkou dobu. Můžete se podívat na webu Kiwi Bank


Toto je výčet bankovních domů na Novém Zélandu. My jsme byli se službami ANZ spokojeni. Pokud nejste nároční, spokojíte se s EFTPOS kartou a internetovým bankovnictvím, ANZ vás uspokojí. Všechny banky na Novém Zélandu klasicky nabízejí zdarma otevření spořícího účtu. Pokud se chystáte na Novém Zélandu zůstat delší dobu, určitě té možnosti využijte. Nám naše úspory vydělaly něco přes 400 NZD, které se potom při cestování velice hodily.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

29. 05. 2013 v 7:11

Dnes jsme dorazili na Zeland a hned navstivili banku BNZ, kde nam odmitli zalozit ucet bez proof of address. Take nam sdelili, ze to je nove zavedeno ve vsech bankach na NZ. Zajimalo by nas, co je na tom pravdy a jak se da tento problem vyresit, pokud jeste nemame trvale bydleni. Stacil by nam dopis z IRD number, ale o to jsme take zadali dnes a tudiz na nej jeste musime cekat. Za jakkoukoli radu budeme vděční.

 

Radek Kristy
17. 07. 2013 v 23:31

ahoj,

Backpacker by ti měl dát potvrzení o ubytování, taky dnes jdeme do banky nejspíš do ANZ snad nám vše vyjde. :-)

 

Radek Kristy
18. 07. 2013 v 8:34

Ahoj! Vracíme se z banky, nabytí informacemi :D V ANZ vám neposkytnou úček pokud jim nedodáte Proof of accomodation - to by vám měl dát backpacker nebo člověk u kterého bydlíte, musí obsahovat datum a podpis vystavitele! Chtěli jsme založit jeden účet pro dva, což nebyl problém- platí se 5 dolarů měsíčně, výběr z ANZ bankomatu zadarmo, z ostatních za 1 dolar, platby v obchodech zadarmo, počáteční depozit 300 dolarů, a kartu EFTPOS nám na počkání nedali, zasílají to na adresu nebo na jinou banku. Nicméně, jeden z nás něměl proof of accom. takže zatím nemáme učet aktivní :D

Jinak v backpackeru nám řekli, že nejjednodušší je to v Kiwi bank a s cizincema problém nemají.

Hodně štěstí všem :)

 

22. 08. 2013 v 14:25

Ahoj!

Chtěla jsem se zeptat, jak jste to řešili s tou embosovanou kartou? Zařizovali jste si ji tam nebo jste si vzali třeba svou z domů, pokud jste si nerušili účet u banky? Co je lepší řešení?

Díky, S. :)

 

 

Milli
07. 09. 2013 v 8:50

Ahoj, já si zařizovala účet u Kiwi bank a je to jak píše Radek Kristy - pro backpackery na WH momentálně asi nejlepší řešení na Zélandu. Stačil mi papír z hostelu, 50$ počáteční vklad a kartu jsem dostala na počkání... Rychlé a snadné :)

 

pbr@centrum.cz
17. 11. 2013 v 7:43

S použitelností EFTPOS karty pouze na Zélandu nemáte pravdu. EFTPOS kartu používam i v ČR pro výběr peněz z bankomatu. Mimochodem je to i relativně levný a hlavně bezpečný způsob převodu peněz z NZ do ČR. (Mám účet Streamline u ASB běžně bez jakýchkoliv měsíčních poplatků.)

Hildegarda
21. 12. 2013 v 5:25

Ahoj, zřejmě se změnila pravidla a v bance potřebují vládou ověřenou adresu (tzn. z IRD čísla apod.). My jsme použili dopis o registraci vozidla, to stačilo k otevření účtu u kiwi banky. Máme Free up účet, kde je všechno zdarma a spořící účet  také zdarma k tomu. Dvě karty jednu EFTPOS zdarma a druhou  debetní kartu VISA, která je první rok zdarna dalá zpoplatněna 10NZD za rok. 

Toť poslední zprávy z bojiště. 

Michat T
08. 01. 2014 v 3:12

 Ahoj s kiwi stejna zkusenost s Free up uctem jak rika Hildegarda. Zajima me ten sporici ucet? Nemuzu o nem vygooglit info kolik procent clovek spori. Muzes mi to prozradit protoze o nejaky spor. ucet mam zajem. Diky moc

Michat T
08. 01. 2014 v 3:14

 Jo a zadny vklad u Kiwi nebyl potreba. Po zalozeni uctu na nem bylo 10 centu :-)

Martin
30. 04. 2014 v 5:40

Ahoj,

 

chtěl jsem se zeptat co všechno Proof of address musí obsahovat. Dneska mě z několika bank vyprovodili, že je to tam nedostatečné. 

 

Díky

 

 

09. 07. 2014 v 22:51

máte někdo zkušenosti s tím, že Vám KiwiBank po roce nečinnosti strhla 10NZD?

 

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy