Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Výplata a složky mzdy na Novém Zélandu

Díky tomu, že se dá na Novém Zéland pracovat, většinu lidí také zajímá otázka "kolik si vydělám na Novém Zélandu". Následující řádky vám objasní, jak je to s výplatou, svátky kontrakty a minimální mzdou na Novém Zélandu.

Mzda za vykonanou práci se na Novém Zélandu vyplácí týdně, což je velmi výhodné pro plánování financí. Ke každé výplatě by vám podle zákona měl zaměstnavatel dát výplatnici, neboli Payslip. Hlavními složkami mzdy jsou tři položky.

vaše hrubá mzda + Holiday pay - PAYE neboli daň z příjmu = čistá mzda

Výpočet mzdy

Mzda za práci na Novém Zélandu je určována dvěma způsoby. Práce v sadu, ať už se jedná o sbírání nebo protrhávání či průklest, bývá ohodnocena úkolovou mzdou. To znamená že dostanete pevně stanovenou cenu za jednotku práce. [ Při sbírání jablek nebo kiwi, dostanete cenu za jeden bin, což je dřevěná bedna o objemu asi 400 kg. Při sbírání třešní máte cenu určenou za 5 kg kyblík a při protrhávání neboli thinningu je cena za jeden protrhaný strom. ]

Pokud pracujete na kontrakt, který je nastavený příliš vysoko a vy ho nedokážete splnit tak, abyste si vydělali alespoň minimální mzdu, zaměstnavatel vám musí vyplatit zákonem stanovenou minimální mzdu. Pokud tak nečiní, porušuje zákon. [Bohužel praxe na Novém Zélandu je jiná a zaměstnavatelé vyplácí pouze to co jste udělali bez ohledu na minimální mzdu. Zejména kontraktoři, kteří mají spoustu zájemců se takto chovají. Na druhou stranu, v takovém případě poznáte nesolidního zaměstnavatele - pryč od něj]

Druhým způsobem vyplácení mzdy je hodinová sazba. S tou se setkáte např. při práci v baličkách na ovoce, nebo při různých pomocných pracech v sadu. Nemiřte vysoko, hodinová mzda v zemědělství na Novém Zélandu je většinou minimální zákonem stanovená mzda, čili minimum wage. Od dubna 2010, je minimální mzda stanovena na 12.75 NZD hrubého na hodinu. Aktuální minimální mzdu si můžete ověřit na webu Department of Labour, zde

Holiday Pay a dovolená na Novém Zélandu

Podle zákoníku práce na Novém Zélandu vám zaměstnavatel musí dát placenou dovolenou. Vzhledem k vysokým počtům sezónních pracovníků vytvořilo ministerstvo práce úpravu, díky které vám může zaměstnavatel místo dovolené vyplatit její finanční náhradu. Ta se nazývá Holiday pay a je tvořena 8% vaší hrubé mzdy. Na Holiday pay máte nárok v případě, že vám zaměstnavatel nedává dovolenou. Způsoby výplaty Holiday pay jsou dva. V prvním případě dostáváte Holiday pay vyplacenou každý týden. V druhém případě je vám Holiday pay vyplacena až po skončení celého pracovního poměru. Nevyplácení Holiday Pay není legální.

Nový Zéland | práce o svátcích, Public holidays

Jako každá země, i Nový Zéland má v průběhu pracovního roku svátky, neboli Public Holidays. Datum některých svátků se mění každý rok, a některé svátky se slaví růžně v jednotlivých regionech Nového Zélandu. V podstatě se jedná o těchto deset dní. Přesné údaje o svátcích najdete na webu ministerstva Práce Nového Zélandu.

Public Holidays na Novém Zélandu New Years Day Day after New Years Day Waitangi Day Good Friday Easter Monday ANZAC Day Queen's Birthday Labour Day Christmas Day Boxing Day

Pokud váš zaměstnavatel vyžaduje práci o svácích, musí vám podle zákona vyplatit 150% obvyklé mzdy! Pokud pracujete na svátek a nemáte zaplaceno nic navíc, váš zaměstnavatel porušuje zákon! Dejte si na to pozor.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Václav
16. 05. 2019 v 4:58
Ahoj, mám otázku ohledně Holiday Pay. Aby se to lépe počítalo, řekněme že si za týden vydělám 1000NZD hrubého. Každý týden mám vzhledem k druhu práce nárok na tzv. Nontax, v mém případě 200NZD.  Tzn. zbývá 800NZD ke zdanění. Z toho se odvede daň a následně se přičtě zpět těch 200NZD které jsou od daně osvobozené. Čistý týdenní příjem by tedy byl 677,73+200=877,73NZD  Jak se ale počítá Holiday Pay, z celkové hrubé mzdy nebo jen z toho co se danilo? Předem děkuju.
Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy