Vzdělávací projekt Svět kolem nás

IRD číslo a daně na Novém Zélandu

Chystáte se na Novém Zélandu pracovat? Jaké daně musíte státu odvádět a na kolik vás to přijde se dozvíte v následujících řádcích. Věděli jste, jakým způsobem žádat o IRD? A co to vlastně IRD znamená?

PAYE neboli daň z příjmu

Inland Revenue New Zealand, je úřad, který vybírá na Novém Zélandu daně. Princip placení daní je na Novém Zélandu úplně jiný než ho znáte z České Republiky. Daně za vás totiž neodvádí zaměstnavatel, ale z každé vaší výplaty je odečtena daň, tzv PAYE [ Pay as you earn ] Tento systém má řadu zjevných výhod, jak pro zaměstnavatele, tak pro pracovníky. Nemusíte se však bát, je perfektně průhledný. Na každé výplatní pásce [ Payroll nebo payslip ], uvidíte přesně rozepsané jednotlivé položky, včetně odvedené daně.

Poté co obdržíte svoje IRD number, můžete se zaregistrovat na webové adrese Inland Revenue. Po registraci získáte přístup ke svému účtu online, kde přesně vidíte, jaké daně za vás byly odvedeny a kdy. Výše PAYE na Novém Zélandu je určena tabulkou, není proto dané žádné přesné procento. Pohybuje se od 20 do 23 procent. Při 1.000 NZD hrubého, zaplatíte 216.34 NZD na PAYE. Výpočet daně z příjmu si můžete vyzkoušet na webu daňového úřad na Novém Zélandu

získání IRD number, neboli daňového čísla

Jak již bylo řečeno, pro placení daní na Novém Zélandu si musíte zažádat o vlastní IRD number neboli daňové číslo. Získání IRD čísla je jednoduchým krokem, který zvládne každý i s minimální znalostí angličtiny. [Získání IRD čísla je jedním z argumentů různých podvodných agentur, které vám budou tvrdit opak, aby vám mohli vnucovat svou asistenci. Dejte si pozor, na Novém Zélandu je totiž spousta takových příživníků, kteří vydělávají neskutečné peníze na lidech, kteří si chtějí na Novém Zélandu užít cestování s trochou práce ] Co tedy pro vydání IRD number musíte udělat? Stáhněte si formulář . S vyplněným formulářem zajdete na poštu, která je autorizovaným ověřovatelem pro Inland Revenue [ Jak už bylo řečeno, PostShop na Novém Zélandu se stane vaším cílem ještě mnohokrát . Na Novém Zélandu totiž vyřizujete na poště úplně všechno. ] Budete potřebovat dva doklady totožnosti, pas a řidičský průkaz, nebo písemnou nabídku zaměstnání od zaměstnavatele, která musí být na hlavičkovém papíře. Podrobný seznam dokumentů najdete na první straně formuláře. Paní na přepážce si od vás dokumenty převezme, orazítkuje, okopíruje si váš pas a řidičák a odešle. Podání žádosti neplatíte.

Nemusím se snad zmiňovat o tom, že pro vydání IRD čísla budete potřebovat platnou adresu na území Nového Zélandu. Vyřízení trvá obvykle kolem jednoho až dvou týdnů, IRD number je plastová kartička, která vám na uvedenou adresu přijde poštou! Pár dní poté co si zažádáte o IRD, si můžete svoje IRD number zjistit. Inland Revenue zpravidla vydá IRD číslo již druhý den od obdržení žádosti, nejdéle jim trvá vyrobit tu kartičku. Takže pokud na vás farmář tlačí, zavolejte na Inland Revenue, oni se vás zeptají na jméno a adresu a IRD číslo vám řeknou. Vy ho nahlásíte farmáři a můžete vesele platit daně.

agentura a kancelář PickNZ

Agentura PickNZ je vládou posvěcená společnost, která pomáhá s vyřizováním sezónních víz a formalit potřebných k práci na Novém Zélandu. Pokud si tedy nevíte rady [ což se doufám díky existenci tohoto webu nestane, pozn. autora ] navštivte web agentury PickNZ, kde najdete seznam jejich poboček a adresy jednotlivých kanceláři. V agentuře PickNZ jsou zvyklí spolupracovat cizinci, velkým kladem jejich služeb je trpělivost. Nemusím podotýkat, že jako u všech agentur, i služby agentury PickNZ jsou zpoplatněny.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

01. 11. 2013 v 7:25

Ahoj, prosim Vás, kde na netu najdu IRD formulář? Díky :)

 

Tomáš
13. 03. 2014 v 2:41

Zdravím také by mne zajímalo, kde seženu ten formulář. Díky :)

16. 03. 2014 v 16:04

našla sem tu ... tak koukněte jesi to je to, co hledáte ;)

https://www.ird.govt.nz/forms-guides/number/forms-500-599/ir595-form-individualirdapp.html

 

Misha
30. 04. 2014 v 1:07

Formular vam daji v klidu i na poste, pokud jste uz na NZ.

 

Pepe
16. 01. 2015 v 15:27

Zdravím je nutný řidičský průkaz? Jelikož nejsem vlastníkem této formality, nebude problém, až budu vyřizovat IRD number na NZ?

 

Juri
04. 10. 2015 v 11:53

 Zdravím . Slyšel jsem ze o IRD  number se zada od nového roku on-line, ze na postu uz se chodit nemusí  a ze uz musíte mít založeny bank account aby vám to vyřídili. Je tomu opravdu tak? 

Dekuji

Ondra
18. 11. 2015 v 6:41

cau, ted to funguje tak ze musite postou poslat v obalce vyplneny formular, kopii viza, kopii 2 dokladu a vypis z bankovniho uctu (novozelandsky kde je videt vase adresa na NZ). Poslete to do wellingtonu a pak si za par dnu zavolate o to cislo. Tot vse :)

 

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy