Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Wanaka a Národní park Mt. Aspiring

Město Wanaka leží v regionu Otago, na jižním ostrově Nového Zélandu, na březích stejnojmenného jezera. Wanaka je cílem turistů zejména v zimní sezóně, kdy se město naplní lyžaři a snowboardisty z celého světa. Okolní svahy jsou totiž ideální pro zimní sporty. V letní sezóně pak Wanaka přitahuje milovníky pěší turistiky.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wanaka | pláž jezera Wanaka

Region Wanaka byl osídlen evropskými přistěhovalci okolo roku 1850. Tehdy se do kraje nahrnuli zejména farmáři, kteří na okolních svazích chovali ovce. První farma vznikla na místě dnešního Albert Town, které bylo jediným místem, kde se dala přebrodit řeka Clutha. První osadníci se v Pembroke [které bylo roku 1940 přejmenováno na Wanaka] začali usazovat v 70. letech 19. století a to zejména proto, že jezero Wanaka a řeka Clutha byly používány pro transport dřeva. První turisté začali Pembroke navštěvovat roku 1867, kdy byl otevřen první hotel. Zejména díky stálemu klimatu v létě, dostupnosti vodní plochy a sněhu v zimě se Pembroke brzy stalo oblíbeným turistickým cílem.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wanaka | romantika jezera Wanaka

Wanaka se stala oblíbeným cílem turistů, také díky svému klimatu. Jako jedno z mála míst Nového Zélandu má Wanaka čtyři roční období, kde se střídá jaro, léto, podzim i zima. Díky své sotrovní povaze se totiž jednotlivá roční období na Novém Zélandu slévají a málokde přes zimu sněží.

Jak už bylo řečeno Wanaka se v létě stává cílem a základnou mnoha milovníků outdooru a pěší turistiky. Město Wanaka je totiž vstupní branou do národního parku Mt. Aspiring, který ukrývá mnoho zajímavých a oblíbených turistických tras. Mnoho lidí srovnává město Wanaka s nedalekým Queenstown, nicméně Wanaka si stále zachovává ráz malého turistického resortu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-kNový Zéland, Wanaka | kavárny a restaurace

Co se týče zázemí, nabízí Wanaka několik outdoorových obchodů, kde se můžete vybavit na své túry po okolí. Dále zde najdete několik vyhlášených kaváren a restaurací a to zejména ze strany od jezera. Pro doplnění zásob najdete ve Wanaka supermarket New World a také několik backpackerů. Pro zájemce o turistické trasy, najdete ve Wanaka velké DOC informační centrum, kde načerpáte dostatek informací o možnostech outdoorových aktivit v Národním parku Mt. Aspiring a v okolí Wanaka.

Sama Wanaka vás kromě zmiňovaných možností asi moc neuchvátí, ale je to příjemné zastavení v civilizaci po návštěvě Západního pobřeží. Rozhodně si udělejte romantický piknik na trávníku na břehu jezera Wanaka, výhledy na okolní hory a jezero jsou fantastické. Pokud máte zájem, můžete si udělat vyjížďku na lodi po jezeře Wanaka, nebo si půjčit kajak.

Wanaka Puzzling World

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wanaka | Puzzling World

Zajímavou alternativou je návštěva centra Puzzling World, kde naleznete malé bludiště [i když se nám to zpočátku zdálo jako lehce infantilní zábava, po chvíli strávené v bludišti nás to začalo bavit.]

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wanaka | Puzzling World - iluze velikosti

Kromě zmíněného bludiště naleznete v Puzzling World spoustu zajímavých iluzí a fyzikálních zakonů podaných zábavnou a zajímavou formou. Puzzling World Wanaka je zajímavým zpestřením návštěvy města Wanaka, zejména za deštivého dne.

Národní park Mt. Aspiring

Jak už bylo zmíněno, Wanaka je vstupní branou do Národního parku Mt. Aspiring. Titiea [blyštící se vrchol], tak pojmenovali Maorové nejvyšší horu národního parku Mt. Aspiring, . Maorové zdejší oblast dobře znali a dokládá to i jejich prastará stezka, která nynějším Národním parkem Mt. Aspiring procházela. Maorové zde hledali Pounamu, neboli jadeit, který jim sloužil k výrobě zbraní, šperků a ornamentů.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wanaka | DOC infocentrum ve Wanaka

Evropané, kteří oblast Národního parku Mt. Aspiring začali osidlovat v 70. letech 19. století zde zakládali především ovčí farmy. Zalesněná údolí Národního parku Mt. Aspiring také poskytovala dostatek dřeva na těžbu, která byla dalším zdrojem zisku.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wanaka | údolí Matukituki

Národní park Mt. Aspiring byl založen roku 1964, byl pojmenován podle stejnojmenné nejvyšší hory Mt. Aspiring [výška 3033m]. Je to jediný vrchol vyšší než 3.000 metrů, mimo oblast Národního parku Mt. Cook. Národní park Mt. Aspiring pokrývá více než 3.500 km čtverečných a rozkládá se od řeky Haast River na severu až po hranice národního parku Fiordland. V Národním parku Mt. Aspiring najdete úžasná odlehlá horská údolí, strmá horská úbočí, blyštící se horské říčky a také ledovce. Národní park Mt. Aspiring nabízí spoustu zajímavých tras, od krátkých [Rob Roy Valley Track, West Matukituki Valley] až po několikadenní [Routeburn Track, Rees-Dart, nebo Greenstone/Caples track o kterých se zmiňujeme v kapitole Glenorchy a Paradise]. Všechny treky a aktivity v Národním parku Mt. Aspiring naleznete v brožurce, kterou vydává DOC (1NZD).

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy