Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Motueka, hipíků a backpackerů ráj

Motueka

Maličké městečko Motueka leží na severu jižního ostrova Nového Zélandu, v zátoce Tasman Bay. Pro mnohé se Motueka stává základnou při prozkoumávání Národního parku Abela Tasmana, nebo Národního Parku Kahurangi. Další část cestovatelů zde zůstává na sklizeň jablek nebo kiwi. Určitě uslyšíte i familierní označení českých pickerů, kteří neřeknou městu Motueka jinak než Motyka

Historie regionu Motueka

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka

Asi jste si na Novém Zélandu na všudypřítomné maorské názvy již zvykli. Motueka [ostrov buše] není výjimkou. Maorské osídlení se datuje od roku 900 našeho letopočtu. Maorům se v oblasti Motueka dařilo zejména pro jeho klimatické poměry, které přinášejí největší podíl slunečních paprsků. Dodnes panují dohady, jestli nejvíce slunečního svitu na Novém Zélandu má Motueka, nebo Hastings na severním ostrově.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka

Válka mušket, která zde propukla kolem roku 1820, tak jako v Nelsonu vytlačila původní maorské obyvatele. Kmeny ze severního ostrova tvrdě napadli Maory z jihu, kteří ještě nepřišli do kontaktu s Evropany. Vyzbrojení mušketami, měli severní Maorové ze severu jasnou převahu. Proto také byly bitvy o území krátké a krvavé.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, farmářská krajina okolo Motueka

Jako první Evropan, který spatřil zátoku Tasman Bay byl holandský mořeplavec Abel Tasman, podle kterého je také pojmenovaná. Ten se zde pokusil přistát, byl ale napaden maorskými kmeny. Abel Tasman se poté již nikdy nevrátil. Další Evropan, který podrobně prozkoumal pobřeží Tasman Bay a Golden Bay byl v roce 1827 Francouz, Dumont D'Urville. Ten tudy proplouval se svou lodí Astrolabe a spousta míst v národním parku Abela Tasmana dodnes nese jeho pojmenování.

Motueka byla založena kolem roku 1842, kdy dorazili první osadníci z Evropy. Od svých prvopočátků byla Motueka farmářským krajem. Svou prosperitu založila Motueka na dvou plodinách. První byl chmel, který se zde pěstuje dodnes, druhou plodinou byl tabák. Muzeum v Motueka má rozsáhlou expozici, věnovanou tabáku a koloniální historii. V roce 1980 vystřídaly tabákové plantáže sady s jablky a kiwi, nicméně rostlinu (Nicotiana) s malými růžovými kvítky můžete dodnes spatřit v mnoha zahradách, asi jako památku na zašlé časy.

Farmářská Motueka

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | High street

Díky klimatu, který přináší velký podíl slunečního svitu, se zde jablkům a vůbec všem plodinám opravdu velice daří. Jablečné farmy v okolí zaměstnávají přes sezónu spoustu lidí, takže když začne sklizeň, městečko Motueka se naplní stovkami mladých lidí z celého světa. Je to úžasný kulturní mix, a zejména pláže v okolí Motueka jsou plné lidí. S tím, jake ubývá jablek na stromech, začne ubývat i lidí.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | sbírání kiwi

Určité procento z pickerů tu zůstane ještě na sklizeň kiwi, ale po ní se již Motueka stává ospalým farmářským městečkem s necelými sedmi tisíci stálých obyvatel. Nejstudenějším měsícem z celého roku je červenec, k ránu může být i pod nulou. Během dne se teploty vyšplhají i na 20 stupňů, stále ale svítí sluníčko. Motueka je farmářským místem se vším všudy. Farmáři v gumákách v supermarketu a traktory v ulicích zde nejsou žádnou výjimkou.

Motueka pro nezávislé cestovatele

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | High street

Pro cestovatele mířící do Národního parku Abel Tasman nebo Kahurangi, nabízí Motueka veškeré potřebné zázemí. Najdete zde informační centrum, ve kterém si můžete zabookovat chaty na treku, nebo si domluvit vodní taxi. Pokud hledáte ubytování Motueka vás také nezklame. Je zde několik levných backpackerů s příjemným prostředím. Autobusy, které vás dopraví až do Marahau [východiště treku Abel Tasman], do Nelsonu nebo do Colingwoodu [základna pro treky v Národním parku Kahurangi], odjíždějí od informačního centra Motueka.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | muzeum

Potřebujete-li doplnit zásoby, v Motueka naleznete dva supermarkety, pokud potřebujete výbavu, navštivte outdoor obchod na High street. Pokud chcete trochu vzrušení, ptejte se na Skydiving. Na letišti v Motueka, sídlí agentura, která se zabývá seskoky v tandemu. Podle mnohých je skydiving v oblasti Národního parku Abel Tasman nezapomenutelným zážitkem. Pro více informací navštivte www.skydive.co.nz

Kaiteriteri Beach

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | Kaiteriteri Beach

Podle mnoha cestovatelů je pláž Kaiteriteri nejúžasnější pláží na Novém Zélandu. Tato pláž je oblíbeným cílem sezónních pracovníků z Motueka. Na Kaiteriteri Beach se dostanete za slabou půlhodinku jízdy z Motueka. Tato krásná pláž je zejména v létě hodně oblíbená a bývá dost přelidněná.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | Kaiteriteri Beach

V okolí je pláže je kemp, hostel a obchůdek, dovolenkářům zde nic nechybí. Z pláže Kaiteriteri můžete vyrazit do národního parku Abel Tasman, vyráží odtud vodní taxi. Pokud máte rádi vodní sporty a zábavu, můžete si půjčit mořský kajak.

Motueka muzeum

Maličké rodinné muzeum se nachází přímo v centru města Motueka, na High street. Pojednává o historii regionu, farmářské minulosti a pěstování tabáku. Zajímavá je také expozice o národním parku Abel Tasman a také Kahurangi. Vstupné do muzea se neplatí, takže až bude pršet, jděte se trochu zkulturnit.

Vrak parníku Jammie Seddon

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | vrak Jammie Seddon

Nedaleko pláže Motueka Beach si můžete prohlédnout rezivějící vrak parníku Jammie Seddon. Ten se zde potopil roku 1950. Původně byl parník postaven pro vojenské účely roku 1903 v Londýně. Později byl prodán firmě Talleys fishing company, jako jejich první rybářská loď. Nyní už notně prorezivělý trup parníku zdobí pláž, nedaleko zmíněné rybářské společnosti.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | nedělní trhy

Nedělní trhy Motueka

Každý víkend v neděli se přes léto konají trhy v Motueka. Najdete je nedaleko centra, prodává se zejména čerstvá zelenina. Kromě ní, najdete na trhu také umění, oblečení a různé věci, kterých se jejich majitelé chtějí zbavit. Pokud opouštíte Motueku, je to dobrý způsob, jak se zbavit své cestovatelské výbavy. Pokud jste zrovna přijeli, je to naopak dobrý způsob, jak se vybavit.

Nakupování v Motueka

Pro doplnění zásob jsou v Motueka dva velké supermarkety. Menší Fresh Choice najdete v centru Motueka. New World, leží na okraji Motueka a má o něco širší výběr. Naproti New World leží Warehouse, kde nakoupíte všechno možné. V centru města Motueka najdete dvě internetové kavárny, altenativní bar Hot Mama's, který je i takovým kulturním centrem města Motueka, zejména v sezóně a o víkendech. Kromě populární muziky zde uslyšíte i reggae rytmy, drum and bass a ethno. V centru Motueka se nachází i outdoorový obchod, kde se můžete vybavit, plánujete li nějaký trek např v Národním parku Kahurangi.

Ubytování v Motueka

Ať už jste sezónní pracovník, nebo jen projíždíte, Motueka vám nabídne širokou škálu ubytovacích zařízení. Vzhledem k tomu, že náš průvodce je zaměřený na nízkonákladové cestovatele, hotely zmiňovat nebudeme. Oblíbený hostel, který se nachází na okraji města Motueka, a který uvidíte již ze silnice se nazývá Happy Apple. Jak název napovídá, je převážně zaměřen na sezónní pracovníky, ale i nezávislý cestovatel zde najde svou postel. V hostelu najdete celou řadu aktivit zdarma, jako je kulečník, půjčení kola nebo šipky. Trochu mi to připomíná Rotten Apple, který najdete v Hastings. Dalším oblíbeným podnikem v Motueka je backpacker Laughing kiwi. Najdete ho také na High Street, nedaleko centra.

Riverside Community

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | Riverside Community

Další oblíbenou alternativou ubytování sezónních pracovníků ve městě Motueka nabízí Riverside Community. Komunita byla založena roku 1941 a zabývá se převážně produkcí bio potravin. Přes sezónu nabízejí ubytování mladým backpackerům z celého světa a opět se jedná o zajímavý kulturní mix. Doporučujeme převážně cestovatelům, který preferují akci, protože spousta mladých lidí pokupě znamená téměř nepřetržitou party. Zejména ve dnech, kdy prší nebo se z nějakého důvodu nejde do práce. Informace o Riverside Community naleznete na jejich webu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-MNový Zéland, Motueka | spaní zdarma - pod mostem

Bydlení zdarma

Pokud máte campervan, máte relativně vyhráno. Nedaleko pláže Motueka Beach se nachází parkoviště, kde je povoleno [jako jedno z mála míst] přenocování. U pláže se nachází i toalety a je nutno říct, že přes sezónu to na tomto místě opravdu žije. I když je zde omezení na počet nocí, nikdo ho nerespektuje a místní zákon to na druhou stranu relativně toleruje.

Druhou možností, kde složit hlavu v campervanu je pod mostem přes řeku Motueka. Pokud se vydáte směrem na Takaka, ještě před vesnicí Riwaka je dlouhý most. Za mostem odbočíte doleva a najdete velké prostranství, které přes sezónu využívá spousta pickerů. Není to sice úplně povolené, ale zde opět platí to samé co o pláži Motueka Beach. Místní pořádkové autority se tím většinou moc nevzrušují. Tedy dokud nezačnete dělat nějakou neplechu.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy