Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Wellington, hlavní město Nového Zélandu

Wellington se nachází na jihozápadním cípu Severního ostrova Nového Zélandu, na pobřeží Cookova průlivu. Wellington je hlavním městem Nového Zélandu a je to zároveň nejjižněji položení hlavní město světa. Wellington je ohraničený nádherným zálivem, je sídlem parlamentu a jeho viktoriánské dřevěné budovy jsou posazeny vysoko v úbočí.

Maorové nazývali Wellington Te Whanganui-á-Tara [velký přístav Tary] podle jednoho z prvních maorských obyvatel tohoto území. Můžete se také setkat s názvem Poneke nebo Te Upoko-o-te-Ika-a-Maui, [hlava Mauiho ryby].

Osídlení Wellingtonu

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | Wellington z Victoria Mt.

Maorské legendy říkají, že wellingtonskou zátoku poprvé objevil průzkumník Te Kupe. Původní maorské jméno Te Whanganui-á-Tata bylo odvozeno od syna Tara maorského náčelníka Whatonga, který se usadil na pobřeží Hawke Bay a své syny vyslal prozkoumat jižní část Seveního ostrova. Ti při své plavbě narazili na oblast nynějšího Wellingtonu a usadili se zde.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | centrum Wellington

První evropští usedlíci připluli 20.září 1839 na lodi New Zealand Company Tory, následováni dalšími přistěhovalci z lodi Aurora (22.ledna 1840). Obě lodi připluli nedlouho po plukovníkovi Wakefieldovi, který sem přijel koupit půdu od Maorů. Maorové však popírali, že by prodali pozemky v Poneke (v zátoce).

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | Wellington Harbour

Protože všechno probíhalo ve spěchu a New Zealand Company nakupovala ilegálně, následovaly spory o právo na pozemky, které škodily zemi po dalších 30 let a projevují se dodnes. Město Wellington bylo pojmenováno podle Arthura Wellesleyho, 1. vévody z Wellingtonu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | centrum Wellingtonu

Novozélandský parlament zasedal ve Wellingtonu poprvé 7. července 1862, avšak tou dobou ještě nebyl Wellington oficiálně hlavním městem země. Wellington se stal hlavním městem proto, že předešlé hlavní město [Auckland] bylo daleko od jižního ostrova, kde se ale vyskytovala naleziště zlata. Panovaly totiž obavy, že by se jižní ostrov mohl odtrhnout a vytvořit samostatnou kolonii. Wellington se tedy v roce 1865 stal hlavním městem Nového Zélandu. V té době zde žilo 4900 obyvatel. V dnešní době má Wellington zhruba 386 tisíc obyvatel.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | hlavní město Nového Zélandu

Wellington se zdá být dokonalým hlavním městem, je kompaktní a pohodlně si ho projdete pěšky, je centrem kultury a umění. Lambton Quay, hlavní obchodní ulice, se táhne téměř souběžně s pobřežím. Srdce města, známé jako "Miracle Mile" se rozprostírá od nádraží na severním konci Lambton Quay po Cambridce Terrace. Thordon, severně od centra Wellingtonu, je historická oblast, kde najdete ambasády, parlament a wellingtonskou katedrálu. Mt Victoria, východně od města, vám nabízí krásný pohled na celý Wellington.

Co musíte ve Wellingtonu vidět

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | botanická zahrada

Botanická zahrada a lanovka

Botanická zahrada ve Wellingtonu se rozkládá na 25 hektarech a nachází se zde původní buš, růžová zahrada a japonská zahrádka. Zahrada je přístupná jak pěšky nebo ve spojení se svezením lanovkou. Červená lanovka ja jednou z prvořadých atrakcí Wellingtonu. Šplhá po příkrém kopci od Lambton Quay na Kelburn. Nahoře se vám naskytne krásný výhled, plno příležitostí k fotografování a můžete navštívit i muzeum lanovky. Pod vámi se Wellington rozprostírá jako na dlani. Když vám náhodou vyjde hezké počasí [Wellington je proslulý svým deštěm a téměř neustálým silným větrem] je návštěva botanické zahrady ve Wellingtonu tím nejlépe stráveným dnem.

Včelín a budova parlamentu

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | včelín a parlament

Komplex parlamentu Nového Zélandu ve Wellingtonu tvoří tři budovy na Bowen Street. Beehive Building [Novozélanďané nazývají novou budovu parlamentu ve Wellingtonu včelí úl. Tento zprvu hanlivý název se na Novém Zélandu velice rychle ujal a zprvu nenáviděná budova včelína se změnila na ikonu Wellingtonu] ja jednou z budov parlamentu a stal se architektonickým symbolem země. V přízemí Včelína funguje návštěvnické centrum. Hned vedle Včelína stojí hlavní budova parlamentu a knihovna.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | muzeum Nového Zélandu - Te Papa

Muzeum Te Papa Wellington

Muzeum Nového Zélandu Te Papa ve Wellingtonu nabízí inspirující a interaktivní pohled na historii a kulturu Nového Zélandu. Svými novinkami a přístupností si muzeum rychle získalo ocenění a stalo se národním symbolem, i když bylo otevřeno teprve v roce 1998. Mezi poklady muzea Te Papa ve Wellingtonu patří i velká maorská sbírka, včetně vlastního marae. Najdete tu expozice o historii přírody a o životním prostředí, expozice současného umění a kultury a mnohé další. Dle vlastní zkušenosti Vám můžeme říct, že strávit tady celý den není výjimkou, zejména za deštivého dne [který ve Wellingtonu také není výjimkou :) ]

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | Wellington

Mezi další zajívamá a navštívení hodná místa patří Museum of Wellington City & Sea, City Gallery Wellington, Mediaplex [věnovaný filmu a televizi], Národní muzeum kriketu, Národní muzeum tetování nebo Wellington Zoo.

Nedokážeme si představit, že by někdo při návštěve Nového Zélandu mohl vynechat Wellington. I když nejste žádní nadšenci do muzeí a galerií, Te Papa by vám neměla uniknout a zaručeně si tam najdete něco, co vás zaujme. Dejte si Flat White a výbornou zmrzlinu v přístavu a nechte se ovanout svěžím mořským vzduchem a pozorujte ruch města Wellington. Projeďte se lanovkou do botanické zahrady a pokochejte se výhledem na Wellington a vychutnejte si božský klid uprostřed města. A nezapomeňte si deštník, docela často tady prší.

Trajekt Wellington - Picton

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Wellington | trajekt na jižní ostrov

Z přistavu ve Wellingtonu odráží každý den třikrát [v sezóně čtyřikrát] trajekt do Pictonu na jižním ostrově. Trasu obsluhují dva hlavní operátoři Interislander www.interislander.co.nz a také Bluebridge www.bluebridge.co.nz. Lístenky si objednejte dopředu, přímo v přístavu se totiž můžete dozvědět, že trajekt je plný. Pokud nemáte kreditku nebo nemůžete platit online, v kterékoli informačce to pro vás zdarma udělají [mají z toho profit, tak taky aby neudělali že :)]Plavba trajektem z Wellingtonu do Pictonu trvá tři hodiny a s naloděním a vyloděním počítejte 5-6 hodin. Cesta do přístavu je od centra Wellingtonu dobře značená [s výjimkou poslední a nejdůležitější odbočky pozn. autora]. Je tedy možné, že se na dálnici trochu zamotáte a lehce si zajedete. Snažte se proto přijet alespoň o hodinu dřív.

Ubytování ve Wellingtonu

Stejně jako ve všech velkých městech, i ve Wellingtonu je dostatek hostelů na výběr. Nemůže samozřejmě chybět hostel YHA www.stayyha.co.nz, který najdete nedaleko muzea Nového Zélandu ve Wellingtonu, Te Papa, na Wakefield St. Dalším z řady hostelů ve Wellingtonu je Base Backpackers. www.basebackpackers.com. Ten se nachází na Cambridge Tce. Pokud chcete něco přímo ve městě, naproti informačnímu centru, přímo v samém srdci Wellingtonu najdete Nomads Capital www.nomadscapital.co.nz

Jak přespat zdarma ve Wellingtonu

Asi vás zklamu, ale ve Wellingtonu jsme neměli potřebu přespávat, jelikož jsme tam měli známé. Slyšeli jsme o bezpečném přenocování na Victoria Mt. Podle našeho názoru by se dalo bezpečně přespat na druhé straně zátoky Wellington Bay, například v Days Bay. My jsme po cestě do Wellingtonu přespali na pláži Waikawa Beach, asi 80km před Wellingtonem.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy