Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Surfování v Tauranga a kiwi v Te Puke

Oblast leží na severu severního ostrova Nového Zélandu v zátoce zvané Bay of Plenty. Ačkoliv ji většina cestovatelů na Novém Zélandu pozná spíše pracovně, má své kouzlo a některá místa rozhodně stojí za návštěvu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-TNový Zéland - Tauranga, surfování v Bay of Plenty

Tauranga leží v oblasti Bay of Plenty [ Zátoka hojnosti ]. Zátoka je místem prosperujícího zemědělství, jak dnes, tak dříve pro Maory. Tauranga je centrem novozélandské oblasti pěstování kiwi, takže tady najdete spoustu pracovních příležitostí - hlavně v době sklizně kiwi (květen až červen).

Co bylo dříve jenom zemědělským centrem se stává centrem turistickým. Společně s Mt. Maunganui nabízí Tauranga nespočet možností vodních sportů [ surfování, potápění, plavání s delfíny, rafting atd. ]. Vše se přizpůsobilo turistům - ve městě najdete plno backpackerů i motelů, promenáda na pobřeží je lemována restauracemi a bary, kde každý den můžete zkoušet speciality z různých kuchyní světa - mexická, italská, thajská, středomořská, indická, turecká atd.

 

Novy-Zeland-Tauranga-bary-a-restaurace-nNový Zéland - Tauranga, bary a restaurace na promenádě

Co dělat v Tauranze a okolí

Jak jsme již zmínili, je tady možnost různých vodních sportů. V moři kolem Taurangy je plno delfínů a v létě dokonce velryby. Můžete se vydat na výlet za pozorováním delfínů nebo plavání s delfíny. Potápěčské agentury nabízí PADI kurzy a výlety k vrakům a útesům.

Můžete se jen tak povalovat na pláži nebo surfovat [ či naučit se surfovat ] na vlnách v okolí Taurangy nebo Mt. Maunganui - kde vybudovali umělý útes pro dosažení kvalitnějších a delších příbojových vln. V Tauranga, ale spíše v Mt. Maunganui, ucítíte a uvidíte surfařskou atmosféru na každém kroku. Ve městě je několik surfařských obchodů a několik půjčoven.

Pokud je vám bližší sladká voda než slaná, máte možnost vyzkoušet si rafting, který je považován za nejlepší rafting na celém Novém Zélandu. Máte možnost vybrat si z několika nabídek, od kaskád stupně II po peřeje stupně V.

Jste-li příznivci raději pozemních aktivit, vyjděte si na procházku v Mt. Maunganui na vrchol hory odkud je úžasný výhled na Mt. Maunganui, Tauranga a zátoku Bay of Plenty.

 

Novy-Zeland-Tauranga-informacni-centrum.Nový Zéland - Tauranga, informační centrum

Kde získat informace?

Informační kancelář je v centru Taurangy na Willow Street. Najdete tady širokou nabídku různých aktivit, možnosti zabookování ubytování, výletů v Tauranze a okolí. My jsme si v infocentru Tauranga bookovali plavbu na White Island Přímo před informačním centrem je zastávka autobusů InterCity.

Novy-Zeland-Te-Puke-navstevnicke-centrumNový Zéland - Te-Puke, návštěvnické centrum Zespri

Te Puke

V souvislosti s chlupatým hnědým ovocem zvaným kiwi, určitě uslyšíte o vesničce Te-puke. Zde se také nachází sídlo společnosti Zespri, která se stala největším pěstitelem a šlechtitelem kiwi na Novém Zélandu. Okolo Taurangy a Te-Puke najdete desítky a desítky sadů kde se kiwi pěstuje. Pokud tedy máte v plánu vydělat si pár dolarů na vaše cestování a nebo si jen chcete zkusit, jak se sbírá kiwi, měli byste se vydat právě do oblasti Tauranga, Te-Puke.

Pokud vás zajímá jak se kiwi pěstuje a jaká je jeho historie, přímo v Te-Puke je návštěvnické centrum společnosti Zespri, které obklopuje velký sad. Můžete si dokonce zaplatit tour, která vás proveze sadem. V centru naleznete historii kiwi, jakým způsobem probíhalo šlechtění a například co je to zlaté kiwi.

Kde přespat v Tauranga?

Co se týká přenocování v backpackeru máte spoustu možností, jak v Tauranga, tak v Mt. Maunganui. Holiday park Tauranga je jediný kemp v Tauranga, v sezóně, stejně jako hostely a backpackery bývá dost obsazený, zajděte do informačky a nechte si to ověřit. Pokud chcete přespat v dodávce, musíte zaparkovat v jednom z kempů nebo vyjet někam dál za Taurangu. Pláže okolo Tauranga a Mt. Maunganui by byly na přespání ideální, přenocování ovšem vysloveně zakazují tabulky s nápisem "No overnight staying!".

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy