Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Puhoi, vesnice s českými kořeny

Puhoi v doslovném překladu znamená "pomalá voda". Vesničku Puhoi, ležící asi 60 km severně od Aucklandu, založili čeští přistěhovalci, původem od Plzně. Na Nový Zéland je v roce 1863 přilákala nabídka půdy zdarma, podmínky v rodné zemi nebyly v té době zrovna přívětivé, proto se rozhodli pro emigraci. Začátky rozhodně nebyly lehké, půda sice byla zdarma, ale nebyla kultivovaná, jediné co zde čeští emigranti našli, bylo buší zarostlé údolí s malou říčkou. S podporou místních maorských kmenů se jim ale brzy podařilo buš vymýtit a založit vesnici Puhoi.

Novy-Zeland-Puhoi-mistni-kostel.jpgNový Zéland - kostel v Puhoi

Jak už jsme zmiňovali, na první pohled se Puhoi neliší od jiných vesniček na Novém Zélandu, ale už při příjezdu do Puhoi si po pravé straně silnice všimnete malého křížku s Ježíšem, tak jak to známe od nás. Nahlédnout do historie vesničky můžete v Bohemian museum. V kostele najdete v oknech napsané česky znějící jména, jako např. Straka či Schischka.

Novy-Zeland-knihovna-v-Puhoi.jpgNový Zéland - kostel v Puhoi

Rozhodně si nenechte ujít místní hospůdku Puhoi Tavern, kde si můžete prohlédnout dobové fotografie, a různé historické nástroje z doby osidlování Puhoi. V hospodě najdete ale i různé vzkazy od českých cestovatelů. Zahnat žízeň můžete lahvovou plzní nebo na poměry Nového Zélandu dobrým točeným pivem:)s A i když se v Puhoi už dávno česky nemluví, místní obyvatelé mají pořád slabost pro Čechy, tak se Vám může stát, že dostanete pozvání na čaj jako my:)

Novy-Zeland-Puhoi-vzkazy-ceskych-cestovaNový Zéland - Hospůdka v Puhoi vzkazy českých cestovatelů

Kde přespat v Puhoi

Přímo v Puhoi, není možnost levného přenocování v hostelu. Můžete se ubytovat v Puhoi cottages, nicméně cena není nejnižší. My jsme na cestě do Puhoi zakotvili na parkovišti přímo u pláže Waiwera, která byla nedaleko od dálnice kousek za Orewa, asi třicet kilometrů od Aucklandu. Přenocování sice zakazuje cedule, kromě nás na parkovišti přenocovalo ještě několik aut. Bylo trochu větrno, takže jsme si museli otevřít láhev Chardonnay, aby se nám lépe spalo.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy