Ahoj!
Zdaleka nejsme jediny pripad, ale- pritel vizum ma, ja ne. Co byste doporucili? jet/nejet? O nelegalni praci nestojim...
Diky moc za komenty!
Ahoj, prave jsem na NZ s pritelkyni. Ja pracuji jako ridic v packhousu a ridic vzv. Pritelkyne jako prodavacka v shopu. Za par mesicu konci sezona a majitel se nas zeptal,zda prijedeme v listopadu zpet. Ma nekdo podobnou zkusenost jaka viza muzeme dostat? Pracovni smlouvu nam posle e-mailem do cr. Predem dekuji za kazdou radu.
Měl jsem opustilt nz 20. tého. Opustil jsem ho 21. šest hodin rano, protože letenka,k kterou jsem měl zpátky byla se 14 hodinama transitu v Melbourne. Nikdo mi neřek a ani mne nenapadlo, že musim mít na obyčejné čekání na letišti na další spoj tranzitní vízum. Tudíž jsem odletěl letadlem o pár hodin později, abych zkrátil to čekání v Melbern, jenže to už bylo jednadvacátýho ráno ane dvacátýho. Tak mi k tomu na imigračnim řekli, že mě to sice automaticky zařadí do skupinky unlawfull, ale že pro návrat je rozhodující vysvětlení toho proč tomu tak bylo. že takové případy nejsou jejich prioritou a neměl bych mít problém. Jesli z toho nemůže být problém při žádosti do jiné země neuměl říci, ale řekl že možná. Tou prioritou myslel to, že oni honí spíš lidi co tam zůstávaji nelegálně roky.
taky se mi stejská...:(( hned bych jela...klidně zase na kiwi, to mě bavilo:)
pokud by chtěl někdo pokecat o cestování, o NZ a jiných zemích...
bara.entova@seznam.cz FCB: Barborka Entová
Byt tebou tak urcite investuju par korun na zavolani na imigracni. Tam ti nejlip poradi co a jak. Rekl bych, ze pri posuzovani o zadost na vizum se jim to muze nekde v systemu objevit. Obcas v TV sleduju porad Border security, kterej je sice australskej, ale myslim ze to bude velmi podobne. Maji toho v systemech docela dost na lidi co uz tu byli.
Jinak mi to samozrejme neda nenazvat te hlupakem. Jak jako "stat se to muze kazdemu"? Platnost viza je rok (+ teda ty 3 mesice pokud jsi prodluzoval). A snad si pamatujes, ktery mesic jsi sem prijel ne?
Zdravím,
Mám pár dotazu, možná malej problem, s návratem na NZ a tak bych se Vás chtěl zeptat a poprosit o Vaše rady a názory na to Budu moc vděčný za konstruktivní odpovedi a názory, které mi snad pomohou. (Odpovedi typu jsi debil a radši zůstaň doma, mi toho moc nevyřešej)
DÍKY. Takže:
Jako většina z Vás jsem odjel cca před rokem a pul na Zéland, vše v pohodě, pracoval jsem, cestoval, užíval. Díky praci na farmě jsem si mohl prodloužit svoje víza o 3 měsíce, což proběhlo v pohodě. Zhruba pár měsíců před odletem, jsem si zakoupil letenku, s tím že posledních pár týdnu bude vyloženě dovolená a cestování po Zélandu. Zakoupil jsem ji na datum, o kterém jsem se domníval, že ho mám i v pasu, jenomže jsem byl busy a nějak jsem to nepřekontroloval znovu. (Možná mi nebude veřit hehe) No zakoupil jsem si letenku o cca 2 měsíce déle po mém vypršení víz!!! Což jsem zjistil cca 2 týdny před odletem Ale do té doby probíhalo vše v klidu. Pak jsem tedy normálně odletel, na letišti mi nikdo k tomu neřekl ani slovo a ani se na mě nikdo zle nepodíval nebo tak…
Mám v plánu se na Zéland znovu vratit v průběhu pár měsíců.
Takže se Vás ptám jak to vidíte? Co mě čeká? A jak to řešit nebo neřešit?
Já vím, že je to má chyba, ale podle mého názoru nezavinená a nechtěná
Myslíte tedy, že když se tam vydam, tak mi na imigračním řeknou nashle pane, ale leťte domu, nepustíme Vás sem? Byl jste tady přes Vaše víza. Nebo si toho nikdo nevšimne a normálně projdu na turistická víza?
Máte s tím někdo z Vás zkušenost nebo Vaši kamarádi nebo někdo?
Za jakoukoliv odpověď nebo radu budu moc vděčný!!!
A taky jsem na Zélandu poznal jednu slečnu, za kterou se chci vrátit a taky bych měl možnost získat pracovní víza u jedný firmy. I třeba to by pomohlo. Nebo si udělat work permit na dálku a tím pádem by mě už nemohli dát na imigračním stopku?
Cokoliv Vás napadne tak prosím napište Štve mě, že jsem si takhle zavařil, ale stát se to muže každýmu…
Díky a hezky den přeju
Honza
Zdravím, mám dotaz ,má tu někdo zkušenosti s podnikánim na NZ ?
CHceme se s přítelem usadit na NZ ,ale zatím zbíráme info . Do cca 3 let bychom chtěli odcestovat na trvalo z ČR.
No za trochu trpelivosti to stoji, a podle meho nazoru nejdou nikde jinde zaridit pracovni viza a prodlouzit o par let pobyt tak jednoduse jako zrovna tady zatim (jen diky tomu ze je Christchurch po tom zemetreseni a jsou tu tragicky potreba pracovnici).
Jakmile viza dostanes a budes chtit delat pro nekoho jineho, musis se s tim novym zamestnavatelem dohodnout na prevedeni viz na neho. a jestli si se nemylim melo by to byt pod stejnou podskupinou (zamestnanim) na ktery si ty viza dostal.
O anglictine to neni, je to spis o tom jak se ukazes. Pritel neumel mluvit skoro vubec pred dvema lety kdyz jsme dorazili, ale umel maknout a zorganizovat si praci. Coz kiwaci moc neumej ;-)
Hm to nezní moc lakave,ale za zkoušku to možna stoji .. Musím mit asi štěstí a najít si praci bez agentury(pokud to půjde) . Práci ve strojarine umím ,ale ta anglina je bída zatim.. Nevím o jaké viza zadat,Koukal jsem ,ze mají dočasná prac viza přímo pro chch(tam svařování napsaný je) .. Mate někde prosím zkušenost se strojarinou v chch(např svařování )?? Nechceme tu zůstat cely život ,ale o ten rok,dva bysme si to klidně prodloužili ;) za info díky všem :)
Ps: kdyz viza dostanu ,tak musím dělat pouze pro toho jednoho zaměstnavatele ? Nelze si najít stejnou praci v oboru pro někoho jiného ? Mam docela hrůzu z toho dělat jen pro jednoho,mohl by si se mnou pěkne i vytrit ,kdyz bych byl takhle na něho vázaný ..
Hm to nezní moc lakave,ale za zkoušku to možna stoji .. Musím mit asi štěstí a najít si praci bez agentury(pokud to půjde) . Práci ve strojarine umím ,ale ta anglina je bída zatim.. Nevím o jaké viza zadat,Koukal jsem ,ze mají dočasná prac viza přímo pro chch(tam svařování napsaný je) .. Mate někde prosím zkušenost se strojarinou v chch(např svařování )?? Nechceme tu zůstat cely život ,ale o ten rok,dva bysme si to klidně prodloužili ;) za info díky všem :)
Urcite by to nebyl problem, ale musis ten presun udelat co nejdriv, ne uplne vsude te zamestnaji primo pro firmu, je tu tolika lidi, ze si to firmy pojistuji tim, ze si te vezmou pred agenturu a pak kdyz ukazes ze si skvelej pracovnik si te z ty agentury vyplati a az potom si jejich zamestnanec a muzes s nima resit viza. nam to takhle trvalo 5 mesicu (pritelovi) nez ho konecne z ty agentury vyplatili a zamestnali. Ale work permit jsme pres ne dostali. Partner ship viza neni problem, kdyz dokazete ten vztah dokazat. doporucuju mit spolecny ucet a spolecnou najemni smlouvu nekde. A tvoje pritelkyne ma pak viza a muze pracovat pro kohokoliv, za to ty si vizami vazany k te spolecnosti.
Zdravím ve spolek, tahle diskuze je opravdu dobra:) jsme s přítelkyni na NZ 7mesicu na WHV ,přemýšlím o presunu do chch zkusit dělat strojarinu(svareni,soustruzeni,frezovani ..) praxi z cech mam jen 2roky v oboru,vzdělání mam 3roky vyucak a 4roky prumka. Chtěli bychom tu strávit jeste rok,dva navíc a nejsem si jist,která viza ..? Jsem na shortage listu,ale moje anglina není nijak výborná a jeste nevím ,zda by dali přítelkyni např partner visa . Muze někdo poradit? Díky moc;)
http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/hortandvit/workingholidaymakerextensionvisa.htm
Jak rika guest, zde to mas ofiko.
vyridis si prodlouzeni, vratit se muzes. extension visa maji stejne podminky jako working holiday tudiz i volne opousteni a vraceni se.
Ahoj lidi..rád bych se Vás zeptal na názor nebo ještě lépe - na vlastní zkušenost. jsem na NZ 5 měsíců a v srpnu potřebuji na měsíc navštívit ČR. samozřejmě, po návratu na NZ mi bude zbývat už jen měsíc a půl pobytu na work and holiday víza. Jsou dvě možnosti turista - to zatím nechci a nebo prodloužení o další 3 měsíce. Na to bych v tuto chvíli splňoval parametry. otázka zní: Když si v tuto chcíli prodloužím víza o 3 měsíce a v létě pojedu mimo NZ, zda mi prodloužení nezanikne, protože prodloužení není více Vstupové. Nevím, zda to chápu dobře....Nevím, zda by nezaniklo, až ve chvíli, kdybych odletěl na prodloužení víz a chtěl se na ně vrátit....
díky za každou odpověď
pro toho kdo ma master degree v požadovaném oboru by se mohlo hodit...fern visa.... ale je jich velmi málo :-(
Předně chci říct ahoj vespolek, konečně jsem zřejmě našel to správný forum a zdroj info...
Právě jsem dočetl komplet až do konce tohle vlákno a musím říct, že na tolik ferovejch informací jsem zatím nikde nenarazil. Již nějakou dobu pročítám weby jako http://www.newzealandnow.govt.nz nebo http://www.immigration.govt.nz, zjišťuju informace a hodně teda přemýšlím jestli mám vůbec nějakou šanci na NZ dostat work vizum a pracovat tam :-\
V budoucnu bych teda rád přemýšlel i nad residentem, ale to už je asi hodně velký sci-fi.
Jinak teda dělám v ICT oboru (praxe 12 let) a trochu mě utěšuje zjištění, že v týdle branži je na NZ práce hromada, alespoň se to teda tak tváří podle shortage listu / skilled migrant.
Dík za jakejkoliv názor nebo doporučení :)!
ahoj Mayo, obavam se ze nie, protoze mam tez maturitu v oboru hotelnictvi turismus a delam ted v aucklandu staz ve vzdelavacim institutu a rekli mi ze pro imigracni je moje vzdelani na nic cca level 3 (lze nechat udajne overit za cca 800 nzd) a ze musim zaplatit skolu business level 6 at least plus slozit zkousku IELTS na skale 6.-6.5. pro univerzitu (na studium bakalare trilete ktere je teda drazsi nez mistni semestralni vzdelani, vyse zminene po nemz dostanete diploma a odpovida rekvalifikacnimu kurzu v cr ci vos) a pak pokud chci delat neco na shortlistu napr flight attendant kterou jsem delala v cr a jezto muj kolega z tvs pry delal pro australske aerolinky asi pred peti lety tak musim mit ielts aspon 7 (cena jedne zkousky ielts 385nzd)
Jsem z tohoto systemu znacne znechucena po dvou mesicich v auckl ackoli si stale myslim ze pro pripadne zalozeni rodiny je tahle zeme lepsi nez CR
ahoj Jency, diky za seznam. No, u prdele mi delani na cerno samozrejme neni, ale uz mi bohuzel je 39, takze WH visa nehrozi, navic tam chci delat jen tri mesice, bo musim zpatky do Kanady, takze mi zbyva kratkodoby vizum, to ale davaji jen v zemedelstvi a ja chci delat Carpentera, kteryho uz delam ve svete 18 let a zrovna v Christchurch jsou na short listu, a to Temporary na odbornou praci neni, takze mi zbyva essentiel a to trva dlouho a je k tomu silenyho papirovani, navic na 3 mesice me nikdo asi nebude chtit. Nejradsi bych tam asi jezdil kazdou zimu na 4-5 mesicu, ale to bych si asi moc vymejslel:) Takze proste nevim. Proste tam pojedu a uvidim, jaka bude situace a ver mi, ze prace na cerno bude nejkrajnejsi varianta, ale doufam, ze to nejak pujde a pri te shance po tesarich se s nejakou firmou domluvim, abych nejaky ty viza dostal...Taky nechci mit zakazanej pristup na Zeland, na to je to moc krasna zeme. Jinak je otazka, co je moralne spravnejsi, pomoci nejakym lidem postavit zpatky barak, co jim spadl a kdy treba nemuzou nikoho sehnat a nebo se kvuli moralnim zabranam na ne vyprdnout... Just a thought...Jo, delal jsem na cerno na Aljasce a v Kanade, protoze jina moznost nebyla a ja proste Aljasku miluji, a v Kanade se ted budu legalizovat, diky zlatokopectvi, na ktera jsou specialni viza, ale v Anglii, Nemecku a Irsku jsem delal legalne, tak na me prosim nehazej spinu... Myslim, ze cesky problem na Zelande bude i jinde, ja jsem byl napr. v soku, kdyz jsem na jedne bivakovaci chate na znamem Routeburn trailu, ktera slouzila jen jako bivakovaci v pripade nejvetsi nouze a kde chodi lide z celeho sveta narazil na dve cedule o tom, ze se nesmi pouzivat na obycejne prespani. Jedna cedule byla v anglictine a druha v cestine... Zadna polstina, nemcina, japonstina...To jsem se fakt stydel...
Ahoj Pavel,
Chcem sa ta opytat - ty mas work visa zo shortage listu? Ak ano, mozes mi pre informaciu napisat, ake vzdelanie mas, napr. ucnovka, alebo maturita, a k akemu levelu ti to priradila ta ich agentura NZQA? Ide mi o to, ze neviem, ci moja maturita zodpoveda ich levelu 4.
Dakujem, a prajem vela stastia na NZ!
vladosi - doktori jsou tady http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/LinkAdministration/ToolboxLinks/paneldoctors.htm
Ale ten seznam je neaktualni, v Brne mi rekli pred 3/4 rokem ze uz to davno nedelaji. Urcite to dela ten Alazani v Praze, ja to mel za tisic korun. Jinak praci na cerno moc nedoporucuji. Jednak je tu dost lidi co maj vizum a hledaji praci a nevidim duvod, proc by si zamestnavatel mel komplikovat zivot zrovna kvuli tobe.
Pak je tu samozrejme moralni problem, ale jak vidim, ten ti je u prdele. Bohuzel s kazdym takovym clovekem jako ty se cesta na Zeland pro vsechny ostatni stava stale komplikovanejsi!
Predpokladam, ze s takovou bys sem jel na turisticke vizum. No a aktualne se na tyhle lidi dost zamerili. Staci si procist zdejsi diskuzi... "Problemy pri vstupu na Novy Zeland".
Tak to mas dobry, ze aspon jedna firma z dvaceti. Muzes mi prosim napsat na mail; vladansadek@seznam.cz ten seznam doktoru, nejlepe kdyby tam byl nekdo v Olomouci ci v Brne, diky moc, asi si ten rejstrik a doktora udelam, aji reference bych snad sehnal, ale vyucni list jsem urcite nekde potratil, myslis, ze mi ho vystavi na ucnaku??? A mam jeste stav. prumku, ale to nevim, jestli mam brat...Jinak te v breznu zvu v Christchurch na pivko, a jestli uz budu zarizenej, tak ti pomuzu, co to pujde:)
Ona tady kde jsem ani tak zima není jako vic déšt,ale jde taky o tu tmu hlavně a ještě mezi kopci,tak se to docela drží dlouho a hned v 16 už je zase tma.No a leto to vcelku taky jde až zase na ten dešt.Njn ja vím že tam začne v te době zima a z toho moc nadšenej nejsem,protože z toho budu asi docela dodělanej,ale nic jiného mě ...Smlouva už je podepsana a čekaj jenom až přiletím.
Tak v Norsku jsem jeste nebyl:) Pres leto tam musi byt krasne, asi hodne podobny Aljasce, ale v zime bych tam byt nechtel, aji tady v Cechach jsou ty zimy na me dlouhy... Docela se teda divim, ze se chystas na NZ az v breznu, kdy zacne pomalu zima tam...To papirovani je fakt sileny, to nevim, jestli bych s sebou vse tahal, o samotnem vyrizovani tady ani nemluve... Asi to proste prubnu a pojedu naslepo, kazda moje zkusenost venku byla, ze kdyz uz jsem nekde zacal delat, tak uz jsem se nezastavil a prace se jen hrnula... No ale uvidim, kdybych tam chtela zustat dyl, tak si ty essential taky vyridim, ale musim v kvetnu zpatky na Klondike, az rozmrzne, bo jsem si koupil zlatej dul a snad neco vytezim... Jinak Polaky kazdej zna, osobne mi nevadi, ale ty potvory vam vlezou vsude a strasne rychle se mnozi:))
Ahoj Vlado,no já byl přes 4 roky v UK a pak jsem měl odletět do Kanady,ale nějak jsem se na to na posledni chvíli vykašlal a ted už jsem 3 roky v Norge a pravě odtud to vyřizuji.Našel jsem si tam zaměstnavatele co mě pomácha i s těma vízama,prostě kde nemaj a potřebujou lidi,tak ti udělaj všechno :-),bylo to i v Norge ještě před časem,než to tady uplně D.... poláci s cenama atd,jako všude jinde ve světě že jo.Nevím jak je to stěma jinejme vízama,ale essential je taky docela rychlej,ale strašně moc papíru,výpis z trestu jak z cz tak i tam kde jsi byl více než rok,tvuj výučni list,reference min dvě s kontaktem na lidi,potom nějake smlouvý atd co ti potvrdí že jsi tu práci dělal min. 3 roky a lekařska kontrola s rentgenem plic a to ti daj seznam doktoru např. v praze ,ale co maj s něma podepsanou nějakou spolupráci,no a mě zustalo ještě udělat ty doktory,tak doufam že to klapne.A když ne,tak shniju tady v te Norske tmě a dešti a zimě :-D.A odlet mám planovaný někdy asi na začátek března,to jsou i nějak letenky levnější jak jsem koukal.
Diky kluci za rady, no snad to nejak dopadne. Pavle, to se ti nedivim, ze ses na to chtel vyprdnout, ja taky uplne nesnasim papirovani, tak doufam, ze to nejak preziju, ale jak jsem rek, chtel bych jen na tri mesice, tak prave nevim, co ty temporary visa, ty jsou pry za par dnu hotovy... Nerad bych tam obihal 2 mesice urady, abych pak mesic delal:(( A asi jsem to pochopil, Pavle, ze si to vse vyrizujes u nas a za chvili letis na NZ... A kdy poletis?? JA to chystam na zacatek ledna, nemas nejakej prehled, co bude nejlevnejsi ? Diky
PS: Jinak projeto mam hodne, v podstate poslednich 20 let jsem nebyl na jednom miste vic jak pul roku, vcetne Moravy:) Na NZ uz jsem taky byl, ale jen cestovat na dva mesice..
Tak ti řeknu že to máš docela projeto.Základ pracovního víza je mít job offer.Já zrovna ted finišuji s essential skills work visa a řeknu ti,že tolik otázek a dokumentu co jsem musel dodat firmě a imigračnímu agentovi uf,jsem měl kolikrát chut se na to vykašlat.Ale myslim že se to povedlo,poslední věc co mě čeká přišti týden je návštěva doktora a pak už by to mělo být teda všechno.Smlouvu mam už podepsanou a mužu letět.Jinak jsem si našel právě taky job v Christchurch jako Carpenter.Pokud máš zkušenosti tak se dostaneš na start na cca 30 dolaru jako carpenter a pak záleží už jenom na tobě.Tak zkus a uvidíš.:-)
OK, tak v lednu se chystam na Zeland a to do Christchurch, chtel bych tam pracovat jako tesar, kterych je tam nedostatek, ale je mi 39 a na WHV narok nemam, tak bych nejradsi nejaky kratsi pracovni viza, protoze bych chtel delat jen 3 mesice a pak cestovat, vic casu nemam, bo musim zpatky do Kanady, kde uz delam 5 let pres leto. Takze otazka zni, jestli jsou nejaky temporary working visa a jestli se dja rychle zaridit, jestli vubec. Jinak legalne jsem delal tesare akorat v Anglii a v Kanade, jinak na cerno 9 let na Aljasce a 5 v Yukonu v Kanade, takze bych to i zkusil na Zelande, kdyz by nebyla legalni cesta, ale o tom jsem se prave tady nechtel moc rozepisovat, kazdopadne kazda rada se ceni....Diky.
Docela mne pobavilo to "jen" si uděláš Výpis z rejstříku, jen medical, jen si to přeložíš, jen si uděláš test z angličtiny. Tak hlavně doufám, že sis to "jen" propočítal všechno.
Těžko soudit ale má zkušenost je taková že mám zaměstnavatel který mě tu chce,dokonce si i zaplatil právě nějakýho odborníka co to za něj vyřídí. Já mu poslala životopis a stejně nakonec bohužel to neklaplo.. takže obecně k pracovním vízům už nestačí "jen" najít zaměstnavatele, je to bohužel momentálně složitějsí.. konkrétně po mně chtějí "some special skills" což v tom v čem dělám znamená asi zkušenosti se sběrem ovoce a starostí o rostliny.. kdo v ČR tohle může nějak doložit? Jen chci říct že working visa fakt nedají dnes jen tak..nejsem jediná z okolí kdo má tuhle zkušenost
Bohuzel to dokazovani je jedna vec, ale jsou veci za oponou - tzv Labour market check, ktery si necha udelat samo imigracni oddeleni a to clovek nijak nedokazuje ani neovlivni - tim chci rict, ze nejakej kus printscreenu ze Seek rozhodne neni dukaz, ktery by postacil. Zamestnavatel mi strkal i prave ten printscreen z Trade me, a na moji namitku ze to nepotrebuju me ujistoval , ze i v pripade essential skills je to potreba, ze vi o cem mluvi. O jistych vecech se proste nedocteme...
K tem Working visum a k tomu dokazovani. To co napsala Misa je takova polopravda.
Ze na tvoji pozici nemuze firma najit nikoho mistniho MUSIS prokazovat pouze v pripade, ze ten job neni na skill shortage listu. Kde treba prave vetsina IT profesi je. A to dokazovani ja ve finale hrozne jednoducha zalezitost. Staci treba printscreen ze seeku, kde se inzerovala ta pozice.
k indikatoru>
indikator na netu je podle me dosti pofiderni nabouchala sem tam pravdu ze mam jen maturitu 4roky praxe nemam partnera a nikdo z rodiny neni kiwi vyslo mi 140
pak jsem nabouchala jine udaje ze mam partnera jsem tu vice nez rok a studuju univerzitu a vyslo mi mene :D
k working visum z turisty:
Pratele z argentiny maji podobnou zkusenost. Oni ale prijeli do konkretni spolecnosti na turisticke vizum. Jeden z nich uz pracuje. Druhy muses dat svuj pas a veskere doklady na imigracni a uz to trva dele nez ctrnact dni aby mu odpovedeli.
a zhorsili se tu podminky. IT je asi dobra volba, ja jsem z oblasti hospitality and services a pro me asi jedina cesta jak tu zustat je stat se mormonem, vdat se a nebo jit na univerzitu :D
nedavno mi odmitli dat praci ve starbugs ze pry to government pro working holiday visa zakazal a kdyz si pozorne proctes podminky ziskani working visa tak pro jeho ziskani jiz nestaci mit zamestnavatele, musis prokazat ze zadny kiwak nemuze delat stejnou praci jako ty a neberou se ohledy na obstacles napr nizky plat
takze kdyz ty pujdes do prace treba i IT za minimalku a nevadi ti to a existuje byt jediny kiwak co by sel taky ale odmitl delat za minimalku tak mas smulu tady to neni zadna vyhoda delat podhodnocene spis naopak ......
Pratele z argentiny maji podobnou zkusenost. Oni ale prijeli do konkretni spolecnosti na turisticke vizum. Jeden z nich uz pracuje. Druhy muses dat svuj pas a veskere doklady na imigracni a uz to trva dele nez ctrnact dni aby mu odpovedeli.
a zhorsili se tu podminky. IT je asi dobra volba, ja jsem z oblasti hospitality and services a pro me asi jedina cesta jak tu zustat je stat se mormonem, vdat se a nebo jit na univerzitu :D
nedavno mi odmitli dat praci ve starbugs ze pry to government pro working holiday visa zakazal a kdyz si pozorne proctes podminky ziskani working visa tak pro jeho ziskani jiz nestaci mit zamestnavatele, musis prokazat ze zadny kiwak nemuze delat stejnou praci jako ty a neberou se ohledy na obstacles napr nizky plat
takze kdyz ty pujdes do prace treba i IT za minimalku a nevadi ti to a existuje byt jediny kiwak co by sel taky ale odmitl delat za minimalku tak mas smulu tady to neni zadna vyhoda delat podhodnocene spis naopak ......
Myslel jsem to tak, ze kdyz zadas o Normalni pracovni vizum, tak te to stoji cca 300 dolaru podle toho o jake presne zadas a dostanes ho na 1-3 roky, Jsou tu Essential skills visa a pak normalni viza, nevim kolik co presne stoji, bylo me to celkem jedno, ale kolem tech 300 to je. Kazdopadne je rychlejsi sehnat si zamestnavatele a na nej ty viza, nez zadat o EOI bez zamestnavatele (ale i s offer of employment bych o to nezadal kvuli casu), coz je kombinace pracovniho viza a zaroven zadosti o residency, coz uz z principu je mnohem slozitejsi akce, pac rezidentura se zdaleka tak nerozdava jako docasne pracovni vizum.
PetusP > Jak jsi to myslel s tema 300 dolarama a zamestnavatelem? To jsem nejak nepochopil. Tuhle cast asi nastudovanou nemam. Pro me je samozrejme lepsi prace v oboru, abych pak mohl ziskat vizum a to bohuzel neni tak, ze me vsude privitaji s otevrenou naruci. Nastesti jsem mel ted stesti na kontrakt, ale uz myslim dopredu a koumu, co po nem. Jinak ty body pak narustaji i kdyz jsem tam dal, ze jsem tu s pritelkyni a zaskrtl, ze ma Ing. vzdelani a umi anglicky.
xaver> Vyfiltruj si IT prace na seeku a pak si hraj s posuvnikem na platy...
Jency, asi te zklamu, me to vyslo snad nejrychleji a nejlip z tech co znam co prijeli a zacli od piky, za tim staly hodiny na netu studiem imigracnich pozadavku, pruzkumu trhu, take rady mnohem zkusenejsich imigrantu a stesti. Jedna z rad znela - o EOI pozadej nejdriv za pul roku co tu uz budesna NZ pracovat, driv rohodne ne.
Ja reagoval na tvoje rady, ze ma clovek zadat o EOI bez toho aniz by mel zamestnavatele, na tom, ze je to blbost si na zaklade udelenych rad a cizich zkusenosti trvam. Myslim, ze nez cekat 2 mesice aby se za 500 dolaru nekdo vyjadril a pak dalsi mesic na to, aby me to zpracovali - no to se radsi za ten mesic budu snazit najit zamestnavatele a zaplatim cca 300 dolaru a rok prace v kapse a pokud ho nenajdu ackoliv su na shortlistu - no tak to su bud lempl a nebo se neumim domluvit anglicky - kazdopadne by to znamenalo, ze tu nemam co delat.
Btw - rad bych videl ten tvuj DETAIL udelat 180 points bez zamestnavatele, abych si nemusel myslet, ze ses podival z vokna a vyflusl nejaky cislo.
Nebudu tu rozebírat detaily. Ta věta o comparable market tam má "OR area of absolute skills shortage.", čili splňuji. To je hned 35 bodů dolů, kdybych dal že ne.
Je mi jasné, že cesta k vízu není úplně jednoduchá a tobě patrně nevyšla, když působíš tak zatrpklým dojmem, ale není nemožná. Ano, 500 dolarů je za EOI a dalších 2400 za vízum. Ale to se dá za 2 týdny vydělat nazpět. Navíc nevidím nic složitého na tom nechat si udělat výpis z rejstříku trestů a nechat si ho přeložit, udělat medical check, otestovat angličtinu, přeložit diplom apod.
Jak praví jedno krásné české přísloví: "Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody."
Jinak teda neznám žádné lidi, co mají job offer a nemají vízum. Za 3/4 roku ti dám vědět, jak jsem dopadl.
Jency , tak jsem si jen tak zesrandy nabouchal to info cos psal do points indikatoru - praxe 8 let ve skills shortage a maximalni vzdelani, bez job offeru a vyslo me presne 100 bodu. Dovolim si te upozornit, ze CR neni Comparable market, takze pokud mas praxi treba 8 let z CR tak to neni to same jako treba z Anglie. Posli odkaz co jsi v points indikatoru zaskrtnul ze ti z toho vyslo 180 bodu.
Ale jedeme dal - dejme tomu ze mas 180 bodu bez job offeru a dostanes, jak jsi spravne napsal ITA, to ale vubec neznamena, ze zbytek je formalita a NZ ti vyhovi - to pouze znamena, ze te VYZVE abys dodal vsechny potrebne materialy, jinymi slovy je to to same, jako kdyz zadas o pracovni vizum, s tim rozdilem, ze cela tahle masinerie muze trvat treba pul roku, s nejistym vysledkem a za vice penez. Na zaver dodam, ze cela zadost stoji tisice dolaru - poplatek za EOI je jen zacatek.
Jency, odpovez si na otazku, proc kdyz nekdo ma job offer nepozada rovnou o EOI, kdyz tu chce zustat?
Kazdopadne pokud prechytracis celej system a vsecko dostanes, tak klobouk dolu, preju hodne stesti na EOI bez job offeru.
Ještě k tomu skilled migrant na NZ. Já teda PetusP vím o čem mluvím. Ještě jsem o něj nežádal, ale web hovoří jasně. Aby tě vůbec brali v potaz, musíš mít 100 bodů. A potom tam je:
If you have 140 points or over your EOI will be selected automatically for an ITA. (Invitation to Apply)
No a pokud tam nabouchám 6 let praxe a vzdělání, tak jsem na 180 bodech i bez job offeru. Tak uvidíme...
Tak to se divim, byvaly casy, kdy v Calgary chodili v lete majitele restauraci ven a hledali pomocnou silu. No v Lednu, Unoru se hleda prace blbe, ale da se najit. V tvem pripade bych teda zkusil Edmonton, ale to je hrozna shitdira podle me. Taky je dobre zkusit treba Jasper, Banff, Lake Louise -jsou to mala turisticka mista uprostred hor a predne v prvne jmenovanem jsem praci nasel prakticky hned a to byl brezen. Tyhle mista maji vyhodu, ze je tam zimni i letni sezona. GL.
Mas rech, nenechavam na Kanade nit suchou, ale chci to zkusit...jsem odhodlan a risknu to. Bud to vyjde nebo ne. Na NZ jsem taky sel do rizika a vyslo to a taky nemuselo.
Budu rad i za negativni zkusenost, budu pro to ovsem delat vsechno aby tomu tak nebylo.
Kamoska neni ve Vanu, je v Calgary. Chtela nekam na hory, tam se ji nepristestilo, tak zkousi ruzne. Ja bych chel jet u prelom ledna -unoru, proste az budu mit viza. Nechce se mi sedet v CR, nebavi me to tu.
pro me by bylo nejlepsi jet nekam do teplych kraju:-D nemam rad zimu:-D ...treba na vanuatu se mi libilo, ale nevim co bych tam dalal. Mozna bych se uzivil jako holic, byly tam fousate i zenske:-D
Heled, ja osobne nenechavam na Kanade nit suchou, ale s praci je mesto od mesta propastny rozdil - peceny kachny tam do huby rozhodne nelitaj a tam kde je nejkrasneji, tak tam je "kupodivu" nejvic lidi a "kupodivu" nejmene a nejhure placena nekvalifikovana prace. Verim ale ze stale plati, ze v provincii Alberta, zejmena v Calgary, Edmonton by praci tvoje kamaradka nasla - nejlepe se hleda v lete nebo na jare.
Asi ani nebudu daleko, kdyz tipnu, ze tvoje Kamaradka je ve Vancouveru. No schvalne
Dekuji za prispevky. Momentalne cekam na viza do kanady, ale nejsem si jist, zda-li otevrou novou kvotu 1.1.2014 (hope so) a jak se bude ci nebude v kanade dari, kazdopadne to chci zkusit. Mam tam nyni sice kamosku, co byla semnou (ze zacatku) na NZ a te se nedari vubec. Sehnat Job uz mesic nemuze a jen nadava a nelibi se ji tam. Tak nevim, pac s ruznych jinych mist jsem prave slysel pozitivni nazory na kanadu...cert vi...asi je to individualni
Jency, zda se ze nevis moc o cem mluvis - o skilled migrant sice pozadat muzes, ale bez job offeru mas mizivou sanci na to ze budes prijatej - 100 bodu znamena, ze se s tebou vubec budou bavit a to jeste az ve chvili kdy se nenaplni kvota, jinac jsi vyhodil 500 dolaru (a ja myslel teda ze to stoji 900) do luftu.
Wojto a proč si nezažádáš o skilled migrant? IT je na short listu. S 6 letou praxí by neměl být problém dosáhnout 100 bodů i bez job offer. Co jsem si pročítal, tak jsou v podstatě 3 možnosti. Buď dostaneš vízum, nebo dostaneš limitované na 9 měsíců s tím, že máš čas na hledání práce, nebo holt nedostaneš. Stojí to cca 500 dolarů.
S hledáním práce v IT to tak jednoduché úplně není. Sám mám taky přes 6 let praxe (support 1,2,3 level, system admin) a už měsíc rozesílám životopisy (Auckland, Wellington) na všechny strany. Na většinu z nich se nikdo ani neobtěžoval reagovat. Pokud jdeš přes agenturu, tak musíš splňovat 100% požadavků, nebo se s tebou ani nebudou bavit. Nejlepší je asi reagovat přímo na inzeráty firem. Takhle jsem se dostal do 2. kola, ale tam si jeden z manažerů usmyslel, že moje AJ není dost dobrá. Přitom první kolo přímo s ředitelem 2 hodiny pokec.
Uz som pocul aj tu na fore o viacerych ludoch co vyfasovali tieto vyza, tak bacha na to. A hlavne, ty im mozes hovorit co chces, oni ti nemusia nic zdovodnit, nic vysvetlit. Ked chcu, kludne ta mozu otocit iba tak, lebo... A ty s tym nespravis nic. Je len, ze bacha na to.
MAJO: a co je to za pikacovinu, taketo viza? Nejake Limited. Koho to zajima, ja jim muzu rict, ze jsem se vratil zpet na dovolenou tak at mi daj normalniho visitora ne?
Ja jeste resim Kanadu. Doufam, ze otevrou v lednu 2014 novou kvotu a budu moct jet i kdyz jsem slysel, ze to tam taky neni zadny "raj"...ale kde je. :)
Ahoj Wojto,
Riesil som tu istu situaciu, a mal som presne tei isty plan ako ty - prist na turistu a zmenit to na work visa. Imigracne so mnou vychcalo - nedali mi visitora, ale iba "limited" visa - a tie nejdu zmenit. S takimi vizami mi nikto nechcel dat job offer. Takze smola. Musel som sa vratit naspat, ale mali sme s rodinou aspon krasnu dovolenku..
Teraz riesim work visa na dialko. Paradoxne, zohnat job offer nebol ziaden problem, pohovor som robil cez skype. Problem je zasa immigration. Moja uiadost je na immigration v Londine uz viac ako 3 mesiace!
A immigracny maju stale nejaky problem. A zamestnavatel, ten tiez z toho je uz riadne unaveny..
Takze zaverom pre teba : riadne si premysli, co urobis, a ked tak ti prajem good luck!
Pokud nechces zatim moc riskovat, tak si udelej pruzkum trhu, jednak skoc na www.seek.co.nz a posilej zivotopisy (to ale moc nepomaha) nebo nejlepe hned volej treba ze Skypu a ptej se na moznosti. Nicmene je 1000krat lepsi kdyz uz jsi na novem Zelandu nez v CR. Podle mych informaci je vic prace v IT v AKL nez v ostatnich mestech (to neznamena ze v tech dalsich neni), ale to mam pouze z doslechu. Byt tebou, tak to risknu, jestli se nebojis prace, vzdycky tu nejak muzes zacit - treba jako work for accomodation abys usetril prachy.
PetusP: prave...bud to risknout a nebo ne. Aglictina je OK, domluvim se slusne i na business urovni. Co se me praxe v IT tyce tak nejsem programator, technik, sprava site, outsourcing it, instalace, opravy, upgrady ..proste vse cose kolem toho tocilo.
Mel bych i kde bydlet nedalek (50km) od auckl a otazkou je jestli radeji Auck nebo Welli...popr. jizak Chch asi.
Co cert nechtel...styska se mi, doma po navratu plany nevysly tak jak by mely a tahne me to zpet. Ac jsem si vedom vsech nastrach a rizik po vice jak roce a pul prezitem na NZ, mozna bych se o to pokusil. WHS nedostanu znova. There is a question:
- jak se dostat zpet a zacit makat? Prilet na turistu, najit si job (zadny apple picking), ale neco normlanejsiho. Snad s pomoci zamestnavatele zazadat o work permit .... atd atd? Zni to jednoduse ale neni.
Co vy zkusenejsi doporucite? S english nemam problem, mam vice jak 6 letou praxi v IT plus osobni zajem v tomto oboru se dale rozvijet, ale tady by neslo o to delat v tomto oboru. Klidne pudu nekomu opravovat barak, jsem technicaly and manualy minded... dokazu hodne veci.
How to get bloody work permit!?
Diky za kazdy nazor ! :) Cheers