Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Cesta na Nový Zéland diskuzní fórum

běžný + spořící účet

23. 01. 2014 v 1:52

Jo a jeste poznamka, ze na uroky na sporicim ucte je tu dan az 33%.

23. 01. 2014 v 1:40

Myslim ze ten jejich cenik je docela prehledny a je tam jasne napsany, ze transakce jsou na Free-up uctech zadarmo.

http://www.kiwibank.co.nz/personal-banking/rates-and-fees/fees/everyday-accounts-savings-accounts-investments.asp

22. 01. 2014 v 17:10

Ahoj PetusP a Jency, na Free up + Online Call jsem se díval a asi je to nejlepší varianta. Ne jen z důvodu rozšířenosti Kiwibank ale i výše úroku (při částce 2000+ NZD na účtu, jinak 0%, to pro ostatní co se jim bude hodit tato diskuze). Určitě bych si tam neposílal peníze jen proto, aby mi vydělaly na spořícím účtu, to ne. Poplatek za příchozí platbu je min. 12NZD (v závislosti z jaké banky a přes jaké korespondenční banky platba jde). Pro vysvětlení - banky si neposílají peníze napřímo. Peníze jdou přes clearingové centra a korespondenční banky, tzn někdy do toho vstupuje i několik bank najednou. To může navyšit polatek za převod. (nejsem odborník ale tak nějak to bude). Ty našetřený peníze co bychom všichni měli mít 4,2tis NZD :) si chci poslat na spoř účet na NZ abych je měl k dispozici. Takže díky za tip. 

Stejně si ale nejsem jistý s těmi poplatky, prolouskával jsem se ceníkem a podmínkami Kiwibank a je tam napsáno: neplatíte poplatky za transakci na vaše osobní účty pokuď: máte pújčku u KIWI, je vám méně než 18, nebo více jak 65, nejste nezisková organizace, nebo jste dokonči studia nebo jste studentem. Takže si tím nejsem moc jistý. Nicméně jestli jste na místě a říkáte, že poplatky nejsou tak tomu budu věřit. Dále jsem v ceníku, což mi příjde dost divný nebo jsem se prostě stratil, nenašel kolik je polatek za transakci na jiný ůčet, prostě když pošlu peníze kamarádovi apod. V ceníku je zadara :) ale jen mezi účty jednoho majitele u Kiwibank, ale kolik je za poslání na kiwibank účet (jiného majitele), případně do jiné NZ banky je mi záhadou. :/

Pro ostatní, doporučuji si ten ceník přečíst a zorientovat se, protože účty zadarmo nejsou vždy zadarmo :) a stejně jako u nás, tak i  na NZ zaplatíte nemalé poplatky za nestandartní operace. Ale žádné plašení, stačí se jen chovat na svém účtu nomálně a třeba nepřečerpávat o více jak 20NZD (10NZD + úrok 22% - unauthorised overdraft), nemít nastavené trvalý příkaz (třeba za telefon) a přitom mít málo peněz na účtu, kvůli čemu se platba neuskuteční (15NZD) či se zmílit a poslat peníze jinam a pak to v bance reklamovat (20NZD za platbu do Kiwibank, 45NZD za platbu jinam) :) Prostě je dobré vědět jaké jsou podmínky. 

21. 01. 2014 v 6:46

Ahoj Jirko, třeba u kiwi mám účet Free Up a k tomu spořicí variantu Online Call s úrokem 3%. Mají ještě nějaké další s pár desetinama úroku navíc, ale zase není tak rychlý přístup k penězům. Každopádně pokud chceš mít peníze jen tady na spoření a po roce je zase házet zpátky, tak nevím, jestli to je nejlepší nápad. Teď aktuálně je NZD dost vysoko a kurzem můžeš hodně ztratit, pokud klesne v budoucnu.

20. 01. 2014 v 18:46

To co popisujes je zcela bezna praxe u vsech bank, staci si rict, ze chces i sporici ucet a dostanes ho zdarma, prevody mezi temi ucty jsou takze zdarma a okamzite.

20. 01. 2014 v 16:47

Ahoj, chci si na NZ založit společně s běžným účtem i spořící účet. Peníze co budu mít k dispozici nechci nechávat na běžným účtu už jen kvůli bezpečnosti ale i kvůli tomu, že na spořícím účtu vydělají nějaký ten dolar. Ani je nechci nechávat na účtu v ČR, abych je měl rychle k dispozici. Výběr českou kartou na NZ z českého účtu mi nepřijde moc vhodný. Nevíte o nějaké dobré kombinaci obou účtů u jedné banky? Nejlépe, kdyby byl převod mezi těmi účty zadarmo. Už jsem se na NZ banky a jejich produkty díval, takže nějaké povědomí mám, přesto řešil li tu někdo něco podobného nebo s tím má někdo zkušenost budu vděčný za radu.

Díky Jirka

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,130 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy