Kubo, plati i neplati, zalezi jak to beres, ACC je v podstate pojisteni, na ktere prispiva kazdy at uz pracuje nebo je tu na dovolene, ovsem dalsi zdravotni pojisteni je zde zcela dobrovolne. Holt tady na NZ nejsi v klestich jako u nas, zaroven se tu ale za hodne veci plati na drevo.
Co se tyce pro ucely naseho zdravotniho pojisteni, melo by stacit potvrzeni od zamestnavatele v zahranici ze tam pracujes (to mi rikal kolega). Ja teda uprimne radeji davam cestovni pojistku na cely rok a mam klid.
Matousi, ale to budes platit uplne zbytecne, protoze kdyby ses musel domu vratit, tak se proste prihlasis zpet a i kdyby to bylo vazne, tak te osetri, protoze odhlaseni teoreticky plati jen do dne, kdy jsi mimo CR, pak uz platit musis at se prihlasis nebo ne. A kdybys lezel v nemocnici, tak te proste osetri, ej jasny ze kdyz jsi v komatu, tak se nemuzes jit prihlasit, to se pak doresi...
Sestra se to dozvedala tak, ze se tam pro jistotu dosla zeptat. takze jedine stesti , ze mam svou milovanou sestricku. Jinak kopii nemam, takze jsem v ty pr... :D, ale to je v poradku ja to ted doplatim a mozna si to i pro jistotu necham kdyby se neco vazneho prihodilo a musel bych nazpatek docech. prece jenom to neni tolik penez :)
Ted sem teda hodil jen domnenku, ale myslim, ze by stacilo kdybys poslal po sestre potvrzenou kopii Formulare o odhlaseni ze zdravotniho pojisteni, spolu s potvrzenim o pojisteni v zahranici. Maximalne by mohli chtit od sestry plnou moc k zastupovani. Dalsi moznost - klidne ignoruj veskere upominky, za rok se vratis, zajdes na pojistovnu, vynadas jim tam do cu... a kok... svihnes jim tam tu kopii formulare spolu s pojistenim a oni se vypoklonkujou a zrusi vsecko.
Oni maji obcas na pojistovne bordel, stalo se mi to kdyz jsem sel na VS, prej to mela vsecko vyresit sama skola, ale pak mi prisli slozenky - vse se promptne vysvetlilo.
V neposledni rade si muzes treba ze skypu zavolat na pojistovnu a vysvetlit si to s ni.
----------
Jinak pokud nemas potvrzenou kopii ze prijali tvoji zadost o odhlaseni (nemas jim to jak dokazat), tak pak jsi zrejme v pr.. a jedinou moznosti je pres sestru okamzite zadat o odhlaseni od dalsiho mesice a zbytek doplatit.
GL.
Socialni pojisteni platit nemusis, takze s nim neni nutny nic resit. Pri odhlasovani ze zdravotniho se zadna doba neudava (jestli se neco nezmenilo). Dokud se opet neprihlasis tak si porad odhaseny a nic neplatis. Nejlip asi zavolat do pojistovny a zeptat se jich co je v tvym pripade za problem.
Zdravim vsechny cestovatele. Mam takovy mensi problem. Pred cestou na NZ jsem se odhlasil ze zdravotniho a socialniho, ale pravdepodobne to bylo jenom na rok. Ted mi moje sestra pise , ze uz za prosinec dluzim 1200 kc a ze to nejde zrrusit nebo odhlasit. pry budu muset kazdy mesic platit 1200 coz se mi nechce :D Prosim vas nevite nekdo nejake vychodisko jak to zrusit nebo prodlouzit odhlaseni. Dekuju za kazdou radu