Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Stavíme si postel v autě a děláme z něj campervan

Nejlepší a nejlevnější způsob cestování na Novém Zélandu je po vlastní ose, tedy autem. Chcete ale ještě ušetřit na ubytování? Pořiďte si campervan. Jestli ale chcete, aby váš campervan měl duši, pořiďte si dodávku a interiér si přizpůsobtě podle sebe. Stavba postele je nenáročná a zvládnete ji za jediný den.

Pokud chcete při cestování na Novém Zélandu zažít trochu vzrušení a mít pocit dobře vykonané práce, zkuste si koupit dodávku bez vybavení a s naším návodem si postel v autě vybudujte sami. Pokud uvíznete někde na práci, budete mít spoustu času se této činnosti věnovat. Po dokončení díla budete mít skvělý pocit, a při cestování po Novém Zélandu se vám bude na vlastní posteli krásně usínat. Dejte si záležet, taková dodávka se potom stane vaším společníkem pro každý den vašeho cestování po Novém Zélandu.

campervan-se-stane-vasim-kazdodennim-spoDodávka se na Novém Zélandu stane vaším společníkem, dejte si proto záležet

My jsme to tak udělali zejména kvůli tomu, že nám původní dodávku ukradli. Jako nástupce jsme si vybrali stejný typ, tedy Toyota TownAce, jenže vzhledem k tomu že byla zima na Novém Zélandu v plném proudu, nebylo po vybavené dodávce nikde ani vidu ani slechu. Projeli jsme tedy www.TradeMe.co.nz a našli několik vhodných dodávek.

campervan-pohled-do-otevrene-dodavky.jpgPohled do otevřené dodávky

Po obhlédnutí několika z nich, jsme se nakonec dohodli s Bobem, jenž naši budoucí dodávku dříve používal ve své elektroinstalační firmě. Nyní už mu pár měsíců stála v garáži, protože si koupil dodávku zbrusu novou. Na první pohled jsme se do ní zamilovali. Šlapala jako hodinky, pneumatiky skoro nové, registrace zaplacená na půl roku dopředu a WOFka byla ještě čerstvá. Neotáleli jsme ani dvě hodiny poté co jsme auto viděli a domluvili si s Bobem schůzku na další den. Původní cena sice byla 2.500 NZD, jelikož se nás Bobovi zželelo [litoval nás zejména protože nás okradli v jeho rodném Aucklandu], prodal nám ji za 2.200 NZD a navíc přihodil ještě tankovací kartu Caltex, na které bylo 100 NZD kreditu na nákup nafty.

Auto jsme tedy měli, jenže uvnitř nebylo vůbec nic. Pustil jsem se tedy do měření a kreslení plánů. Jelikož nám zbývaly dva měsíce před začátkem cestování, času byla spousta. Výhodou bylo, že firma ve které jsme pracovali měla velkou dílnu, kde bylo všechno potřebné nářadí. Nemuseli jsme tedy nic kupovat. Stejně tak nám nakonec dovolili použít dřevo určené ke stavbě plotu, takže materiál jsme měli také vyřešený.

stavime-postel-v-aute-na-novem-zelandu-pPostavte si postel v dodávce sami

Postavte si postel v dodávce sami

V první řadě si tedy rozvrhněte, v jakém stylu budete chtít interiér udělat. Oba dva návrhy předpokládají cestování v páru, zahrnují totiž velké letiště, vybudované po celé šířce nákladního prostoru dodávky. Viděli jsme i variantu pro jednoho cestovatele, záleží opravdu jen na vás, fantazii se meze nekladou. Výhodou takového řešení oproti prostému položení matrace do zadního nákladového prostoru dodávky jsou zřejmé. Vznikne spousta úložných prostorů pro vaše věci, kterých určitě nebude málo.

dvě nejoblíbenější varianty rozvržení interiéru campervanů na Novém Zélandu

 

stavime-postel-v-aute-na-novem-zelandu-vPůdorys dodávky, zadní odkládací plocha,
přístupná po zvednutí zadních dveří.
stavime-postel-v-aute-na-novem-zelandu-vPůdorys dodávky, odkládací plocha vpředu,
Vpředu možno postavit skříňku

 

stavime-postel-v-aute-na-novem-zelandu-pMěření je nejdůležitější částí stavby postele

Měření a plánování

Nejprve si pečlivě změřte rozměry nákladového prostoru, aby se vám tam všechny rozvržené prvky vešly. Při plánování postele se řiďte tím, že queen sized matrace, která se do takové dodávky krásně vejde měří na délku 190 cm. Její šířka je asi 155 cm, takže zabere vpodsatě celou šířku nákladového prostoru dodávky. Na světlou výšku počítejte minimálně výšku zadních blatníků, nebo spíš o něco málo více, abyste neuřízli nohy postele moc krátké. My jsme si koupili ve Warehouse bedny na jídlo s víky a podle nich jsme udělali světlou výšku postele. Konstrukci navrhěte tak, aby měla alespoň 6 podpůrných sloupků. Když přidáte jeden doprostřed, nic tím nezkazíte.

Materiál na stavbu postele

Na stavbu postele budete potřebovat materiál na rám postele, k tomu postačí trámky 5x5 cm nebo 6x6 cm. Dále budete potřebovat desku, nebo dostatek prken a samozřejmě spojovací materiál, neboli hřebíky.

Pokud tedy máte spoustu času, nemáte materiál, zde je několik tipů na to, jak na Novém Zélandu sehnat materiál či výbavu do auta. Jednou možností je navštívit supermarket MITRE, kde můžete materiál zakoupit. Podle velikosti dodávky utratíte za materiál asi 100 NZD. Do toho nejsou započítané náklady na nářadí.

Pokud se chcete vyhnout výdajům za materiál, projděte si místní tisk, nebo www.trademe.co.nz, či www.gumtree.co.nz kde se lidé zbavují nepotřebných věcí. Projděte si rubriky zdarma nebo za odvoz či freebies, kolikrát budete překvapeni co všechno lidé dávají zdarma. My jsme touto cestou sehnali v Austrálii materiál na stavbu postele a dokonce i matraci. Shánějte skříně, nebo dřevěné konstrukce, či postele. Někdy seženete i matraci, za odvoz, nebo za malý poplatek. Na Novém Zélandu jsme na TradeMe koupili queen sized matraci přesně do naší dodávky za 10 NZD. Vyplatí se hledat, nová matrace stojí 150-200 NZD.

Další možností jsou takzvané úklidové dny. Ty jsou jednou za měsíc, v určitý den, kdy lidé vyhazují nepotřebné věci na ulici. Kolikrát uvidíte skříně, prkna či různé dřevěné konstrukce. Na desku postele se vám budou hodit třeba dveře od staré skříně, přesně tak jsme to udělali v Austrálii. Máte přece dodávku, tyto úklidy jsou zdrojem výměny věcí mezi lidmi, tak se nestyďte a vezměte si taky. My jsme si takhle našli dřevěnou skříňku, která se nám přesně vešla do dodávky.

Nářadí na stavbu postele

Pokud nemáte přístup do dílny, nebo k nářadí, budete si ho budete muset koupit. Budete potřebovat kladivo [10 NZD] a pilu ocasku [6 NZD]. Obojí se dá pořídit buď ve Warehouse, v K-Martu nebo MITRE.

Takto vypadá hotová postel v dodávce

stavime-postel-v-aute-na-novem-zeland-ho
letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy