Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Jak a kde koupit auto na Novém Zélandu

Máte už vybraný typ a model automobilu, který si budete na svou cestu po Novém Zélandu kupovat? Podívejte se kde auto na Novém Zélandu koupit. V následujím přehledu naleznete te nejběžnější způsoby, kde koupit auto na Novém Zélandu, naše doporučení zní: www.trademe.co.nz.

Takže kde tedy auto koupit?

internetové stránky a aukce

Existuje několik způsobů, jak si na Novém Zélandu opatřit auto. Když už jste tedy rozhodnutí který typ a velikost zakoupit, můžete dopředu udělat průzkum na www.trademe.co.nz. To je oblíbený způsob novozélanďanů, neboli Kiwáků, jak se zbavit nepotřebných věcí. Auta jsou tam přehledně rozdělena do kategorií a je to jeden z nejlevnějších způsobů, jak koupit na Novém Zélandu spolehlivé auto. Dalším internetovým zdrojem je www.autotrader.co.nz, nebo www.te.co.nz

místní tisk na Novém Zélandu

Dalším způsobem pořízení auta je místní tisk. Vždy nejprve vyzkoušejte nákup od místních obyvatel. Takové noviny většinou obsahují desítky inzerátů na prodej ojetých automobilů, za velmi slušné ceny. Výhodou je, že auta v místním tisku prodávají zpravidla Kiwáci, neboli novozélanďané.

To bohužel neplatí v Hastings a místním inzertním tisku, Hastings Trader, vycházející ve úterý a ve čtvrtek. Indové z Hastings se už poučili o tom, že v sezóně je velká poptávka po cestovatelských dodávkách, přizpůsobili tomu také nabídku. Proto spousta inzerátů v Hastings Trader pochází právě od ziskuchtivých Indů. Při procházení Hastings Trader se tedy vyřaďte inzeráty, které mají stejné telefonní číslo, zpravidla bývají jejich nabídky předražené.

burza automobilů

Auto na Novém Zélandu můžete koupit i na tzv. burze automobilů. Takových je několik a konají se většinou ve větších městech Nového Zélandu. Výhodou je, že je soustředěno více prodejců na jednom místě, máte proto na výběr, setkáte se s prodejcem, auto si můžete prohlédnout a projet, přímo na místě většinou bývá i stánek, kde si kupovaný automobil můžete nechat prohlédnout. Nevýhodou potom bývá vyšší cena, protože každý takový prodávající chce utržit za svého miláčka co nejvíce. Nejznámější burza autombilů je www.turners.co.nz

vývěsky na hostelech

Vývěsky na hostelech bývají obsypané desítkami inzerátů na dodávky kombíky i osobní auta. Opět to má zmíněnou nevýhodu, že cestovatelé chtějí za auto zpravidla nesmyslně vysoké částky. Většinou je to dané tím, že většina jich koupila auto v sezóně, kdy byly ceny nejvyšší a tudíž se snaží cenu nadsadit. I když se většinou dá vyjednávat o ceně [neboli price negotiation], je to ve spoustě případů ztráta času. Na druhou stranu, při prodeji auta můžete vývěsek na hostelech využít, budete mít větší šance auto prodat.

Přihodím příběh, který se sice nestal na Novém Zélandu ale v Austrálii, a který s tématem vyjednávání ceny úzce souvisí. Na backpackerech v Perthu jsme našli několik slibně vypadajících dodávek, v celkem slušném cenovém rozpětí. Obvolali jsme je tedy a smluvili si schůzky. Na jednu schůzku přijel takový mladý Němec. Na první pohled dodávka nebyla v dobrém technickém stavu. Při obhlížení auta se nám snažil vyzdvihnout přednosti skvělé výbavy, hlavně reprosoustavy vlastní výroby. Jeho nabídku jsme kvůli špatnému technickému stavu auta odmítli. Hodinu poté co jsme ho opustili jsme měli telefonát, ve kterém nám nabízel o 300 AUD nižší cenu než původně. Tu jsme také odmítli. Po dalším dnu nám opět nabízel prodej, tentokrát o 600 AUD levněji. Tady vidíte, že ceny, za které jsou auta nabízeny jsou zpravidla alespoň o polovinu nadsazené. Vyjednávání zkuste v každém případě!

Pokud kupujete auto v sezóně, kdy jsou ceny vysoké, preferujte koupi od místních obyvatelů. Pokud si chcete pořídít dodávku, ale ceny jsou moc vysoké, kupte si dodávku bez vybavení a postavte si postel sami.

Kde koupit auto na Novém Zélandu tedy víte, přečtěte, na co si při koupi automobilu na Novém Zélandu dát pozor.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Timmy
12. 05. 2013 v 12:55

Dobrý den, letos v říjnu se chystáme odcestovat s přítelkyní na NZ a uvažujeme o koupi automobilu, nejlépe obytného :) , Zajímalo by mě, jaké auto na NZ je nejlepší pořídit poměr cena/výkon/spotřeba/údržba/cestovní náklady... Osobně si myslím, že by stálo za to pořídit nějakou toyotu. Jaký máte názor a zkušenosti vy? Předem děkuji za odpověď

25. 05. 2013 v 14:12

Ahoj,

Pokud budeš chtít, můžeš se na mě obrátit s koupí auta.

Není pro mě problém Vás vyzvednout na letišti (za 20 dolarů na benzín). Také Vám můžu poskytnout bydlení, vlastní pokoj za 15 dolarů noc/osoba. Dům je vybavený, internet k dispozici. 10 min. chůze je shoping centrum, kde vyřídíte vše potřebné (banka, pošta, supermarket..).

Rád poradím jak a co při cestování, práce, pojištěním auta - ziji na NZ  11 let.

Většinou mám na výběr okolo 5 vhodných aut, dohodnout se dá vse nezávazně předem.

V případě potřeby ti auto uzpůsobím jak budes potrebovat.

Většina aut má najeto pod 200 tis. km, všechny jsou po servise s novou technickou, geometrií a dobré gumy. Auta opravuji a servisuji sám.

V případě nespokojeností vrátím peníze nebo nabídnu jiné auto.

Pokud by jsi potřeboval, tak auto od tebe vykoupím zpět za kolik to bychom se domluvili při koupi.

Mimo to můžeš kdykoliv zavolat, rád pomůžu pokud to bude v mých silách.

Kontaktovat mne muzes na info@volto.co.nz nebo 021 2672799 dalsi kontakty najdes na mojich strankach  zdravim Mirek Auckland

 

 

Martin
09. 08. 2013 v 13:47

Ahoj Mirku. Chystám se v prosinci na NZ a tuhle možnost jakou nabízíš bych určitě rád využil, zamlouvá se mi. :)

 

14. 08. 2013 v 18:00

Je někdo podobně šikovný i v Christchurch??

 

papa
15. 11. 2019 v 17:44
 Proč kupovat auto a raději si ho nepůjčit, když po několika měsících plánuji odjet ?
Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy