Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Kupujeme auto na Novém Zélandu

Jste na Novém Zélandu a rozhodli jste se koupit si auto? Máte vybráno, jaký nebo velikost vybrat? Přečtěte si průvodce kupováním auta na Novém Zélandu a budete mít rozhodování jednodušší. Malé osobní auto je flexibilnější a lépe zaparkujete třeba ve městě, kdeždo s obytnou dodávkou ušetříte spoustu peněz za ubytování.

Novy-Zeland-cestovani-campervan.jpgvlastní campervan je na Novém Zélandu ideální

Jak už bylo několikrát řečeno, vlastní doprava na Novém Zélandu je nejlepším způsobem cestování po této krásné zemi. Máte-li vlastní auto, odpadají problémy hromadné dopravy, jako spoléhání se na jízdní řád, podřizování se situaci a v neposlední řadě maximální flexibilita. Několikrát ještě zmíním, že nejlepším způsobem cestování po Novém Zélandu je obytná dodávka neboli campervan. S takovou nebudete mít problém s řešením ubytování. Jen si musíte dát pozor, protože v některých turisticky oblíbených oblastech je zakázáno parkování přes noc.

Uslyšíte také alespoň desítku zaručených zpráv o tom, jak byli lidé spící v dodávkách přepadneni bandami Maorů a okradeni/znásilněni. Je to proto, že živná půda pro tyto legendy je na Novém Zélandu velice úrodná, právě díky počtu takto cestujících jedinců. Nenechte se takovými historkami zastrašit, Nový Zéland je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě a i když se poměry v mnohém změnily, stále ještě některých místech [zejména na jižním ostrově], potkáte lidi, kteří si nikdy v životě nazamykali dům, natož auto.

Samozřejmě výjimky potvrzují pravidlo, zejména ve velkých městech, jako je Auckland, Wellington či Christchurch, byste měli být opatrní a auto si pořádně zamknout, všechny cennosti mít u sebe a nenechávat věci jako batohy nebo tašky viditelně na předních sedadlech vozu. Kromě toho také doporučujeme si za pár dolarů koupit zamykání na volant, protože lepší je špatným zkušenostem předcházet než je pak řešit.

[Nám se to stalo při našem zimním pobytu v Aucklandu. Bydleli jsme ve čtvrti Pakuranga, která na první pohled vyzařuje klidem a pohodou, byla to čtvrť, kde na ulicích stála drahá auta právníků a doktorů, před krásnými domy s upravenými trávníky. Jaké bylo naše překvapení, když jsme jednoho deštivého rána vstali do práce a naše dodávka na ulici nebyla! Naše první kroky tedy vedly na policii, kde jsme pomalu s brekem vysvětlovali naší situaci místním strážníkům. Sepsali s námi tedy protokol, trochu nás politovali a to bylo tak všechno, krádeže se na Novém Zélandu moc neřeší. Dejte si na to pozor, takové věci se bohužel stávají. Podívejte se proto po pojištění.]

Jaké auto koupit na Novém Zélandu

Do jisté míry to záleží na tom, kolik chcete do nákupu auta investovat. Malé osobní auto koupíte kolem 1.000 NZD. Většího kombíka kolem 1.500 NZD, a dodávku od 2.000 NZD. Samozřejmě se ceny liší podle stáří vozu, najetých kilometrů a technického stavu. Dalším faktorem ovlivňujícím cenu je doba nákupu. Po sezóně se dá to stejné auto koupit za polovinu ceny, protože prostě není kupní síla. Přes sezónu jsou ceny na maximu. Kromě toho také hraje roli výbava auta. Většina dodávek na Novém Zélandu již má nějaké vybavení pro kempování, proto je cena zpravida vyšší. Nákupem takového "hotového" kempru sice ušetříte čas ale utratíte víc peněz. Doporučujeme a budeme doporučovat pro cestování po Novém Zélandu zakoupit dodávku. Je v ní více místa a nemusíte řešit problém s ubytováním.

Osobní auto

Vzhledem k cenám benzínu a nafty na Novém Zélandu asi nebudete řešit objem motoru a spotřebu. Na Novém Zélandu seženete stovky malých osobních vozů, vyhovujících nárokům cestovatelů. Tady je výběr nejširší, na Novém Zélandu jsou v prodeji všechny světové značky, majoritu však mají vozy japonské výroby. Mimochodem, Opel se na Novém Zélandu prodává pod znaškou Holden.

Osobní auto kombi, neboli station wagon

Kombíky jsou na Novém Zélandu mezi mladými nízkonákladovými cestovateli velmí oblíbené. Pokud tedy plánujete přespávat v hostelech a v kempech pod stanem, kombík pro vás bude lepší volbou. Nebudete se muset mačkat mezi batohy, v případě, že vás v autě jede více. Budete moci brát stopaře a pořád budete mít dostatek místa. Při velmi špatném počasí se dá kufr auta přizpůsobit pro spaní. Nový Zéland brázdí desítky takových backpackerských kombíků. Nejoblíbenějšími jsou Holden Commodore, Ford Falcon, Mitsubishi Magna, nebo Subaru Legacy. Na výběr je samozřejmě spousta typů, záleží jen na ceně a na výbavě.

Lehké dodávky neboli campervany

Nejrozšířenějším typem dopravy pro nízkonákladové cestování na Novém Zélandu jsou ale dodávky. Turistické cíle, parkoviště u začátku treků a parkoviště před supermarkety v době sezóny jsou nacpané k prasknutí všemožnými dodávkami [neboli vany či campervany], všech možných značek, barev a úprav. Tento způsob cestování je na Novém Zélandu natolik populární, že všechny přední společnosti, zajišťující pronájem automobilů mají obytné dodávky jako největší podíl vozů nabízených k pronájmu. Nejoblíbenějšími typy dodávek jsou Toyota Townace, Hiace a LiteAce, Mitsubishi L300, nebo Mazda Bongo.

Taková obytná dodávka má totiž v zemi jako je Nový Zéland skvělé využití. Kvalita silnic na Novém Zélandu je perfektní, není proto potřeba žádné 4WD, jako třeba v Austrálii. Dodávka má dostatek místa pro všechny vaše věci. Kromě toho se při deštivých dnech [kterých ani přes sezónu není málo] můžete zavřít uvnitř, jen tak ležet v posteli a koukat se třeba na film. Další nespornou výhodou je, že nemusíte hledat místo, kam píchnout stan. Pokud tedy není po ruce nějaký kemp, jednoduše zastavíte na parkovišti, přespíte a ráno poračujete dále. Samozřejmě nemusím říkat, kolik peněz jsme díky tomu ušetřili za ubytování. Vyšší pořizovací náklady se vám po několika týdnech vrátí na ubytování.

Takže kde tedy auto na Novém Zélandu koupit?

Přejít na kapitolu jak a kde koupit auto na Novém Zélandu
Máte-li vybráno, podívejte se na co si při koupi auta dát pozor .

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Pavel Auta
12. 05. 2013 v 11:03

Pavel Auta Ahoj cestovatele,musim sem napsat novy komentar,protoze uz temer rok nejsem na NZ a stale mi hodne lidi pise ohledne auta. Kdyby mel nekdo zajem o koupi nejakeho auta(sedan,kombik,7mistna dodavka,dodavka s posteli(pro dva lidi) nebo nejaky 4*4,tak muzete napsat na info@volto.co.nz a nebo zavolat ze Zelandu na 021 1772432.Misto mne to tam ted dela muj kamarad(Mira),ktery vam muze poradit nebo popripade neco sehnat.Nejlepsi je vcasny kontakt uz z CR a on by se vam pokusil sehnat auto podle vasich pozadavku pred vasim priletem..Vzdy prodava auta s novou Wofkou(plati 6 mesicu) a registraci alespon na 3mesice.Muze vas vyzvednout i na letisti(chce 20dolaru na benzin a je jedno jestli jste sam nebo ctyri) a ubytovat na par dni(2-3 za 15dolaru na osobu),nez si vyridite ty nejnutnejsi veci(ucet v bance,IRD a trochu se rozkoukate)s kterymi vam popripade muze bezplatne pomoci,kdyz vase anglictina neni nejlepsi..Posta a banky jsou asi 500metru od jeho bydliste. Ohledne tech aut nechce nikdy zadnou zalohu a kdyz vam auto po vasem prijezdu ukaze,tak muzete klidne rict,ze to neni uplne to co jste si predstavovali(moc maly,velky,osklivy,spatny stav,drahy atd.)a ze to nechcete.Vim totiz,ze kupovat auto bez toho aby jste ho videli na vlastni oci a bez projizdky neni zrovna nejlepsi!!! Klidne se muzete ozvat i kdyz vas jen neco kolem aut na NZ zajima.(jsem automechanik) Kdyby nekdo chtel nejake info ohledne aut uz v CR pred odjezdem,tak mi muzete volat na 608 269900 nebo psat na wrc3366@yahoo.co.nz Mejte se Pavel

Zbynek
04. 12. 2014 v 18:40

Mate nekdo prosim novejsi informaci ohledne kontaktu na Mirka / Pavla?

Na emaily nikdo nereaguje a cesky mobil neni aktivni.

 

Kepp
02. 03. 2015 v 21:50

 Nevim ale taky by mě to zajimalo :) Pavel je údajně v anglii.  

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy