Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Nejoblíbenější trasy cestování po Novém Zélandu

Následující řádky berte spíše jako inspiraci pro plánování vaší cesty po Novém Zélandu, zejména pokud budete mít vlastní dopravu. Itinerář se vám pravděpodobně bude stejně měnit, díky neustále proměnlivému počasí, uzavírkám, opravám a podobně. Některá místa na cestě po Novém Zélandu vás zaručeně okouzlí natolik, že tam strávíte více času, než jste plánovali.

Tato trasa obsahuje nejoblíbenější turistické cíle Nového Zélandu. Předpokládá přílet do Aucklandu a vlastní dopravu. Camper si můžete půjčit z půjčovny nebo pořídit vlastní. Délka této trasy závisí ve větší míře na náročnosti a možnostech cestovatele, počítejte však od tří do osmi týdnů. Podotýkám, že v této trase jsou zahrnuty pouze nejnavštěvovanější turistické cíle, je těžké udělat jeden návrh, který bude vyhovovat všem. Pokud chcete, aby vám výlet někdo naplánoval den po dni využijte raději služeb jedné z mnoha cestovních agentur, které mají vlastní transport a vlastní itinerář. Naše návrhy jsou pro nezávislé cestovatele. Stejně ale nakonec zjistíte, že na Novém Zélandu je spousta míst, které nejsou cílem turistů, ale stojí za to je navštívit. Pokud máte dostatek času, doporučuji sestavit si vlastní itinerář a našeho průvodce používat pouze pro inspiraci.

nejoblibenejsi-trasy-cesty-po-novem-zela

Severní ostrov Nového Zélandu

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-AAuckland, Nový Zéland

Jak už bylo řečeno, výchozím bodem pro tuto cestu po Novém Zélandu je Auckland. Pokud máte dostatek času, po prozkoumání vnitřních částí Aucklandu zamiřte na sever po dálnici SH1. Zhruba po 60 km narazíte na odbočku na vesnici Puhoi. Jedná se o vesnici, kterou roku 1863 založili čeští imigranti. Zastavte se na jedno v místní putyce a pobavte se s místními o české kultuře.

Další zastávkou pro vás bude městečko Waitangi, kde byla podepsána smlouva s Maory při kolonizaci Nového Zélandu. Tato oblast má velký historický význam, můžete navštívit i první osadu Evropanů na Novém Zélandu, kterou je městečko Russell. Pokračujte dále na sever, až dorazíte na mys Reinga. Zde podle maorských legend, opouštějí svět duše mrtvých. Vychutnejte si romantický západ slunce na nejsevernějším místě pevniny Nového Zélandu a pak se vydejte na jih po dálnici SH1.

Odbočte na silnici SH 12, která vás po západním pobřeží provede několika lesními parky, kde můžete obdivovat obří stromy kauri. Projděte si muzeum těžby těchto obrů v Matakohe a vydejte se zpátky do Aucklandu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-TTauranga, Nový Zéland

Z Aucklandu se vydejte směrem na Hamilton, asi 40 km odbočte na SH2 směrem na Mt. Maunganui a Tauranga. Zde si můžete udělat odbočku na poloostrov Coromandel, kde vás čeká slavná Cathedral Cove a Hot water beach, společně se zlatokopeckými městečky Coromandel a Thames. Pokud se vyhnete poloostrovu Coromandel, zastavte se ve vesnici Paeroa, kde se v minulosti vyráběl na Novém Zélandu proslulý nápoj Lemon&Paeroa.

Poté se oddávejte dokonalému příboji v Tauranga a Mt. Maunganui, které je proslulé surfováním. Pokud se chcete podívat, kde na Novém Zélandu bylo vyšlechtěno první kiwi, udělejte si zastávku ve vesnici Te Puke, kde jsou největší plantáže kiwi na Novém Zélandu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-RRotorua, Nový Zéland

Rotorua vás přivítá svým tradičním sirným zápachem, doporučujeme vám, navštívit některý z četných termálních parků, stejně tak jako jedno z maorských vystoupení. Nemusíte se bát, v Rotorua a okolí jsou desítky možností jak maorské vystoupení shlédnout. Uniknout by vám neměla ani termální vesnička Whakarewarewa, která leží hned vedle termálníhi parku Te Puia. Pokud nemáte moc času, nebo vás Maorové moc nezajímají a přesto byste chtěli vidět něco z termální aktivity Nového Zélandu, město Rotorua vynechte a vydejte se směrem na město Taupo.

Zhruba v půli cesty mezi městy Rotorua a Taupo leží významný termální park Wai-O-Tapu [v překladu Posvátné vody]. Tady najdete dostatek čmoudu a sirného zápachu a je to asi nejhezčí termální oblast Nového Zélandu. Do horkých termálních vod se zdama můžete položit, když těsně za Rainbow mt. odbočíte ze silnice směrem doleva. Zhruba po 500 metrech dorazíte k oblíbenému termálnímu potoku. Pozor na to, voda je velmi horká!!

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-TTaupo, Nový Zéland

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-Tongariro.jpg

Ve městě Taupo si vychutnejte procházku kolem největšího jezera na Novém Zélandu a ponořte se do jeho chladivých vod na jedné z pláží s horkým podložím. Můžete si také skočit do propasti s gumovým lanem uvázaným k nohám, nebo zkusit štěstí při rybaření na jezeře Taupo. Kousek za městem Taupo se nachází největší geotermální elektrárna Nového Zélandu Wairakei.

Pokud chcete vidět slavné jeskyně Waitomo s předraženým vstupným, ještě v Rotorua se vydejte po silnici SH 30 směrem na Te Kuiti. Poté sledujte ukazatele na Waitomo Caves. Z Waitomo caves se po silnici SH 3 vydejte směrem na město New Plymouth, kde si ve stínu sopky Taranaki projeďte silnici vedoucí po jejím úpatí, nazvanou Surf Highway. Jak již název napovídá, milovníci surfování si tu přijdou na své. Pokud chcete zdolat vrchol sopky Taranaki, zeptejte se na počasí a podmínky v informačním centru v New Plymouth a vydejte se na její vrchol.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-TTongariro, Nový Zéland

V případě, že jste se vydali cestou přes jeskyně Waitomo, odbočte za městem Hawera a ze Stratfordu se vydejte po silnici SH43 směrem na Hamilton. V Taumarunui odbočte na SH4, která vás dovede až do národního parku Tongariro. Pokud nemáte času nazbyt, určitě si projděte jednodenní Tongariro crossing. Jinak si nenechte ujít severní okruh Tongariro [Tongariro Northern circuit], který patří mezi Great Tracks na Novém Zélandu. Nyní máte dvě možnosti. Pokud chcete navštívit město Napier a jeho Art deco architekturu, vydejte se do Turangi a pak po SH 1 do města Taupo. Z Taupa vede do Napieru silnice SH 5 zvaná také Thermal Explorer. Asi 100 km severně od Napieru leží národní park Te Urewera a jezero Waikaremoana, který ukrývá další perlu Nového Zélandu a to Waikaremoana track, který patří mezi novozélandské Great Walks. Pokud nemáte čas, vydejte se nejkratší cestou do Wellingtonu a hurá na jižní ostrov Nového Zélandu.

Po zdolání sopky Taranaki pokračujte po dálnici SH3, která vás dovede až do hlavního města Nového Zélandu, Wellingtonu. Při návštěvě Wellingtonu nezapoměňte navštívit muzeum Nového Zélandu Te Papa. Shlédněte město Wellington z vrcholu Mt.Victoria a projděte si vnitřní části města a vychutnejte si zmrzlinu nebo kávu Flat White v přístavu. Poté už nasedněte na trajekt Interislander Wellington - Picton.

Jižní ostrov Nového Zélandu

Z Pictonu máte možnost vydat se dvěmi směry. Vzhledem k tomu, že spousta těch, kteří si vypůjčili auto z půjčovny, jej vrací v Christchurch, většina cestovatelů se vydává směrem na Nelson a NP. Abela Tasmana. První zastavení na jižním ostrově Nového Zélandu tedy bude v městečku Nelson. Zde doplňte zásoby, protože to bude na nějakou dobu vaše poslední setkání s městským ruchem. Na jižním ostrově Nového Zélandu si užijete mnohem více klidu a pohody, většina cestovatelů nakonec zjistí, že jižní ostrov Nového Zélandu nabízí všechno po čem toužili.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-AAbel Tasman, Nový Zéland

Z Nelsonu se vydejte směrem na město Motueka a v národním parku Abela Tasmana se projděte po zlatých píscích zdejších pláží. Dobrodružnější povahy, ať si půjčí mořský kajak a probrázdí si zdejší klidné vody na kajaku. Projděte se alespoň kousek po trase Abela Tasmana, která patří mezi Great Tracks na Novém Zélandu.

Pokračujte po SH 5 přes Motueku až do městečka Richmond, kde odbočte na SH 6, která vás dovede až do Greymouthu. Pokud máte rádi šplhání do kopce, udělejte si zhruba v půlce cesty odbočku do St. Arnaud, který leží v srdci národního parku Nelson lakes.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-lledovec Franz Josef, Nový Zéland

Z Westportu pokračujte po pobřežní SH 6 přes palačinky připomínající skalní útvary zvané Punakaiki, přes Greymouth až do města Hokitika. Zde si udělejte malou zastávku a nakupte spoustu výrobků ze zeleného kamene, neboli jadeitu. Hokitika je hlavním městem Nového Zélandu, alespoň co se týče tohoto zeleného minerálu. Pokračujte dále po SH6 přes města Franz Josef a Fox Glacier, kde můžete obdivovat obrovské masy ledu, neboli ledovce, plazící se z vrcholků jižních Alp. Pokud vám pohled zdola nestačí, zaplaťte si výlet vrtulníkem, nebudete zklamáni.

Přes Haast Pass se dostanete až do Wanaky, po cestě můžete obdivovat krásu jezer Hawea a Wanaka. Ve Wanaka si rozhodně udělejte procházku kolem jezera a můžete se také podívat do Puzzle World. Z Wanaka už spěchejte do Queenstown, kde se můžete dosytosti vyřádit na nespočtu adrenalinových atrakcí. Město Queenstown je považováno za hlavní město adrenalinu Nového Zélandu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-jjezero Wakatipu, Nový Zéland

Pokud máte dostatek času, vydejte se do Glenorchy, které leží na začátku jezera Wakatipu a které je branou k několika skvělým trackům v národním parku Mt. Aspiring a také skvělého Routeburn Tracku. Pokud máte dostatek času, nechte si na Glenorchy alespoň týden nebo deset dní, nebudete toho litovat.

Po městě Queenstown se můžete vydat do vesnice Milford Sound, je to sice zajížďka, ale podle cestovatelů se jedná o nejkrásnější jízdu na světě. V Milford Sound se vydejte na vyhlídkovou plavbu úžinami s jednou z plavebních společností. Až se budete vracet přes městečko Te Anau, zastavte se a vychutnejte si nádherný západ slunce nad jezerem Te Anau. Nesmíme samozřejmě zapomenout na skvělý Milford Track, který začíná přívozem přes jezero Te Anau. Nezapomeňte na nutnost bookingu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-DDunedin, Nový Zéland

Poté už směřujte do Dunedinu, kde si rozhodně nenechte ujít zdejší architekturu. Navštivte čokoládovnu Cadbury a pokud máte chvíli času, navštivte kolonii albatrosů na poloostrově Otago, nebo se zastavte na jedné z jeho četných surfařských pláží. Z Dunedinu zamiřte do města Oamaru, které leží na východním pobřeží, kde se nachází kolonie tučňáků malých modrých.

Nyní si můžete udělat volitelnou odbočku do národního parku Mt. Cook, který ukrývá nejvyšší horu Nového Zélandu Mt. Cook neboli Aoraki. Příznivci filmu pán prstenů se moho ve městě Twizel nechat odvézt na místo, kde se natáčely scény z filmu, konkrétně bitva o Helmův Žleb. Ve vesničce Mt. Cook rozhodně navštivte informační centrum a vydejte se některou z lehkých tras na obhlídku zdejších ledovců. Pokud máte času nazbyt, vychutnejte si východ slunce z chaty Mueller Hut. Po cestě do Christchurch, se nezapomeňte pokochat výhledem na jezero Tekapo.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CChristchurch, Nový Zéland

Po prohlídce města Christchurch a jeho katedrál se vydejte směrem na sever do městečka Kaikoura. Kdysi rušné velrybářské městečko je nyní východiskem pro plavby na pozorování velryb. Vaše cesta je skoro u konce, poslední zastávka je v městě Blenheim. Region Marlborough, jehož je Blenheim hlavním centrem, je proslulý svými nezměrnými plochami vinic. Udělejte si zastávku a vychutnejte si skleničku ledového vína na vinici Montana.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

veronika
15. 03. 2014 v 16:04

Dobrý den,

měla bych dotaz, jesi víte, jak Vás tato cesta vyšla finančně? Jen tak čistě orientačně.

děkuji moc.

 

Dotaz
14. 10. 2014 v 16:58

Dobrý den,

 

dovolte mi nejprve, abych Vám poděkoval za Váš web, který mi přinesl spoustu cenných informací.

Na NZ se chystám 14. 1. 2015, ale bohužel jen jako poctivý turista, protože již bohužel nesplňuji věkové kritérium na získání víza abych tam případně mohl zůstat.

Proto bych se Vás na základě Vašich znalostí a zkušeností rád zeptal. zda-li je vůbec nějaká možnost tam případně oficielně zůstat a případně se i usadit a žít.

 

S přáním pěkného dne a s úctou

 

Pavel

burget.pavel@gmail.com

 

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy