Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Natáčení Pána prstenů na Novém Zélandu

Určitě víte, že slavná filmová trilogie Pán prstenů se natáčela na Novém Zélandu. Nový Zéland také díky Pánu prstenů obdržel obrovskou vlnu turistů, toužících vidět místa, ¨ kde se Pán Prstenů natáčel. I po deseti letech potkáte na Novém Zélandu turisty, kteří se sem vypravili z tohoto důvodu.

John Ronald Reuel Tolkien

JRR-Tolkien-autor-trilogie-pan-prstenu.jJ.R.R. Tolkien

Autora trilogie díky filmovému veledílu Pán prstenů, zná dnes již celý svět. V krátkosti zmíním, že J.R.R Tolkien byl anglickým spisovatelem, filologem a univerzitním profesorem. [1892-1973] V rámci svého filologického a lingvistického působení, stvořil několik umělých jazyků, jako je elfština, nebo dwarfština. Pro tyto jazyky však potřeboval historické pozadí, protože jak říkal "Jazyk není živý, pokud nemá svoji historii, příběhy, které za ním stojí". Vymyslel si proto svůj svět, pojmenovaný Arda. Do tohoto světa potom zasadil příběhy ze své první knihy, Silmarillion a následně příběhy z knihy Hobit, cesta tam a zase zpátky. Vrcholem potom byla trilogie Pán prstenů, která nás zavede do třetího věku Středozemě. Informace o J.R.R. Tolkienovi můžete načerpat na webu www.tolkien.cz nebo na stránkách české wikipedie

natáčení Pána prstenů na Novém Zélandu

plakat-pan-prstenu-spolecenstvo-prstenu.Pán Prstenů Společenstvo prstenu
plakat-pan-prstenu-dve-veze.jpgPán Prstenů Dvě věže
plakat-pan-prstenu-navrat-krale.jpgPán Prstenů Návrat krále

Pokud jste posledních deset let nestrávili na Marsu nebo na pustém ostrově, jistě vám neunikla báječná trilogie Pán Prstenů. Novozélandský režisér Peter Jackson si pro natáčení venkovních scén vybral právě Nový Zéland. A není divu, nedotčené přírodní krásy Nového Zélandu se do filmu hodily naprosto perfektně. Ohlas země na trilogii Pán Prstenů byl neslýchaný. Celý Nový Zéland objal Petera Jacksona jako nějakého národního hrdinu. Město Wellington bylo při uvedení premiéry Společenstva Prstenů přejmenováno na čtrnáct dní na Středozemi a formálně byl jmenován ministr Prstenů. Peter Jackson obdržel za přínos do rozvoje novozélandského filmu, novozélandský řád za zásluhy.

  • Premiéry jednotlivých dílů trilogie Pán prstenů
  • 1. Společenstvo prstenu [ prosinec 2001 ]
  • 2. Dvě věže [ prosinec 2002 ]
  • 3. Návrat krále [ prosinec 2003 ]





logo-weta-digital.jpgWeta digital FX

Na úspěchu filmu Pán prstenů se velkou měrou podíleli i sami obyvatelé Nového Zélandu. Celý film potřeboval více než 15.000 komparsistů. Při natáčení bojových scén bylo využito dokonce i několik stovek novozélandských vojáků. Při cestování po Novém Zélandu určitě nabydete dojmu, že snad každý obyvatel (nebo alespoň jeho příbuzný) byl zapojen do natáčení pána prstenů. Kromě toho bylo do Pána Prstenů zapojeno dalších 2.000 umělců, kteří šili oblečení, kovali meče, šili boty, vytvářeli keramiku a pod. Základnou pro Petera Jacksona se při natáčení Pána Prstenů stal Wellington. Jako sídlo jeho high-tech strudia Weta digital FX a jeho studia Three Foot Six byl tento krok logický. Od té doby se Wellington přezdívá jako WellyWood.

Během dvouletého natáčení Pána prstenů na Novém Zélandu si obyvatelé Wellingtonu zvykli potkávat hlavní hvězdy, jako Elijah Wood [Frodo], Ian McKellen [Gandalf], Liv Tyler [Arwen] a Cate Blanchett [Galadriel] přímo v ulicích Wellingtonu. Nebylo ani těžké potkat surfující hobity Elijah Wood [Frodo], Dominic Monaghan [Smíšek], Sean Astin [Sam] and Billy Boyd [Pippin], kteří si často užívali slavných novozélandských příbojů.

Natáčení Pána prstenů na Novém Zélandu trvalo dva roky. 274 čistých natáčecích dnů, 150 venkovních lokací a 350 scén speciálně postavených pro účely natáčení. Natáčení probíhalo i ve 30 chráněných oblastech. Přítomnost velkého počtu lidí na scéně [ Při natáčeních velkých bitevních scén, počet komparsistů na scéně dosahoval 1.100 ] by znamenala zkázu pro rostliny i stromy, Rostliny byly přesazeny do speciálních květináčů, na scénu byl natažen koberec a po skončení natáčení byly všechny rostliny zasazeny zpátky.

Trilogie Pán prstenů měla vliv nejen na vzestup národního sebevědomí, zvýšenou tvorbu novozélandské filmové produkce, ale i na rozvoj Novozélandského průmyslu. Většina ze 650. milionů dolarů utracených za natáčení Pána prstenů, totiž zůstala na Novém Zélandu. A to nepočítáme nárůst turistů, kteří přijeli na Nový Zéland s cílem navštívit místa natáčení.

Cestování po Středozemi

lord-of-the-rings-location-guidebook-Ian

Pokud vás na Nový Zéland přilákala možnost porozhlédnout se po lokacích kde se Pán prstenů natáčel, nesmí vám uniknout výtečná publikace [Lord of the Rings:Location guidebook] od Iana Brodieho, nyní aktualizované druhé vydání. Kniha stojí 25 NZD a je novozelandským bestsellerem. Obsahuje podrobné informace o jednotlivých místech natáčení, včetně jejich GPS údajů a map. Nenechte si ji ujít. Web www.filmnz.com/middleearth/locations/index.html obsahuje obdobné informace. Údaje o umístění jednotlivých natáčecích lokací najdete i v mapě Nového Zélandu. Jak již bylo řečeno, Nový Zéland je ná Pána Prstenů patřičně hrdý a nezřídka o Novém Zélandu uslyšíte jako o "zemi Pána Prstenů".

organizované cestování po Středozemi s průvodcem

Vzhledem k tomu že spousta záběrů se konala na soukromých pozemcích, jejich majitelé se rozhodli že tohoto zájmu využijí a vzniklo několik agentur, které vás na tato místa zavezou.

Příkladem budiž například organizovaná prohlídka na farmě poblíž MataMata, kde byly natáčeny scény z Hobitína. Za 70NZD vás čeká prohlídka zelených kopečků a vesnice Hobitín a uvidíte i oslavový strom. Kulisy byly po skončení filmu rozebrány, takže nečekejte Hobitín tak jak ho znáte z filmu. Nepokoušejte se vniknout za bránu. Všude totiž uvidíte varovné cedule o zákazu vstupu na soukromý pozemek včetně toho co se stane když zákaz nedodržíte. Od silnice neuvidíte nic kromě krásných zelených kopečků. Pokud se nechystáte zaplatit oněch 70NZD, ani do MataMata nejezděte abyste se vyhnuli zklamání.

Dalším příkladem může být Skippers Canyon u Queenstown, kde byly natáčeny scény z prvního dílu, přechod brodu přes řeku Anduinu. Bez organizované skupinové prohlídky se sem nedostanete. V Christchurch působí agentura Hassle free Lord of the Rings Edoras tour.Jak již název napovídá, agentura vás vezme klimatizovaným 4WD autobusem na místo, kde se natáčely scény z Edorasu. Opět leží na soukromém pozemku, kam se sami nedostanete. Podobně jako další místa např v Twizelu, kde se konala bitva o Helmův žleb nebo Queenstown, kde se na jelení farmě natáčely různé scény z Pána prstenů. Informační centra v Queenstownu vám rádi poskytnou podrobné informace. [V Queenstownu jsme našli bezvadný krámek, kde si můžete koupit rekvizity z Pána prstenů]

bezplatná prohlídka středozemě

Nemějte však obavy, stále ještě zbývá nespočet míst, která si můžete prohlédnout bezplatně. Pokud si zakoupíte mapu Nového Zélandu [od firmy HEMA] jednotlivá místa najdete zakreslená. Některá méně navštěvovaná místa není vůbec lehké najít[ protože na zemi šipky nenajdete pozn. autora]když se vám to povede, zdaleka se liší od toho co můžete vidět v Pánu prstenů. Většina míst totiž byla digitálně vylepšena postprodukcí. Detailně jsou všechna místa včetně GPS souřadnic vypsána ve zmíněném díle Iana Brodieho [Lord of the Rings: Location Guidebook] Pokud vás to zajímá tak jako nás, nešetřete a knihu si kupte. Kromě průvodce po Novém Zélandu získáte i cenný suvenýr. V průvodci je i řada fotografií, včetně fotografie aktuálního místa a pro porovnání foto z filmu.

Kde se natáčel Pán prstenů

Mordor / Whakapapa skifield

Záběr z prvního dílu Pána prstenů:Společenstvo prstenu, kde Isildur usekne Sauronovi prst s Prstenem.

  • GPS souřadnice
  • Poloha scény 39° 14.114'S 175° 33.522'E
Národní park Tongariro, přístup je po silnici State Highway 48

Mordor / Whakapapa skifield

Záběr z druhého dílu Pána prstenů:Dvě věže, kde Frodo a Sam chytí Gluma, který je pak vede do Emyn Muil.

  • GPS souřadnice
  • Poloha scény 39° 14.177'S 175° 33.670'E
Národní park Tongariro, přístup je po silnici State Highway 48

Brány Mordoru, sjezdovka Tukino, Mt Ruapehu

Záběr z druhého dílu Pána prstenů:Dvě věže, kde Frodo a Sam hledí na otevírající se temnou bránu do Mordoru.

  • GPS souřadnice
  • Poloha scény 39° 16.667'S 175° 36.626'E
Národní park Tongariro, přístup je po silnici State Highway 1

Stezky mrtvých, Putangirua Pinnacles, okolí Wellingtonu

Záběr z třetího dílu Pána prstenů:Návrat krále, kde Aragorn, Legolas a Gimli jedou, aby se setkali s mrtvou armádou.

  • GPS souřadnice
  • Poloha scény 41° 26.861'S 175° 14.674'E
Aorangi Forest Park, přístup pěšky z Whatarangi Road

Zapalování majáků, Mount Gunn nedaleko Franze Josefa.

Záběr z druhého dílu Pána prstenů:Dvě věže, zapalování majáků na vrcholcích bílých hor, z Gondoru do Rohanu.

  • GPS souřadnice
  • Poloha scény 43° 25.720'S 170° 10.105'E
Výhledy na Mount Gunn jsou z přístupové stezky k ledovci Franze Josefa. Lepší alternativou je vyhlídkový let.

Železný pas, Glenorchy, Mt.Aspiring

Záběr z druhého dílu Pána prstenů:Dvě věže, Gandalf vjíždí do železného pasu.

  • GPS souřadnice
  • Poloha scény 44° 40.417'S 168° 20.457'E
Rees-dart track, národní park Mt. Aspiring

les Fangorn, Mavora lakes Park

Záběr z druhého dílu Pána prstenů:Dvě věže,kde Aragorn, Legolas a Gimli sledují stopy Smíška a Pippina od hromady spálených orčích těl.

  • GPS souřadnice
  • Poloha scény 45° 19.968'S 168° 10.404'E
silnice Mavora Lakes Rd.

Mrtvé močály, Kepler Track, národní park Fiordland

Záběr z druhého dílu Pána prstenů:Dvě věže, Glum vede Froda a Sama přes mrtvé močály. Frodo spadne do močálu, očarován kouzlem mrtvých, Glum ho zachrání.

  • GPS souřadnice
  • Poloha scény 45° 29.567'S 167° 41.897'E
silnice z Te Anau do Manapouri
letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Benda
12. 11. 2013 v 21:57

 http://www.midcanterburynz.com/newzealand/lord-of-the-rings/

Podle tohoto odkazu to vypada, ze se da do Edorasu dojit po svych a nekupovat zajezd se sampanskym :-) Nebo jsem to spatne prelozil, ci pochopil??

Benda
13. 11. 2013 v 0:30
Jana
02. 03. 2014 v 17:44

K městu Edoras dojedete snadno sami, musíte ovsem mit auto. Z města Ashburton na silnici 1 jižně od Christchurch pojedete směrem na Mt. Somers, město i kopec stejného jména odtud jedete směrem na osadu Hakatere a dal po štěrkové silnici. Na konci je elektrárna, ale nejedete k ni, zastavíte na malém parkovišti u ohrady s kravami. Projedete brankou a po označené ceste vyleze te na kopec Neděle, na kterem byl postaven Edoras. Je to anezapomenutelny zážitek. Byla jsem tam pred deseti dny a stále to nosím v sobě. Autobus nepotřebujete. Doporučuji zakoupit v kterémkoliv info knihu  o místech natáčení od Ian Brodie. Tam najdete veškeré informace. Šťastnou cestu. 

 

Jana
02. 03. 2014 v 17:56

Jeste poznámka, kniha od Brodiho v únoru 2014 již za 47,-NZD. Bohužel. Ale je krásná. Podobnych knih se dá nakoupit nekolik.  

 

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy