Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Sbírání vína, pruning a práce na vinicích na Novém Zélandu

Další ze čtveřice oblíbených sezónních prací na Novém Zélandu patří bezesporu práce na vinici. Nejznámější vinařskou oblastí je Marlborough na severu jižního ostrova a také Hastings a Havelock north, na severním ostrově Nového Zélandu.

Novy-Zeland-sezonni-prace-na-Novem-Zelanpráce na vinici na Novém Zélandu

Práce na vinicích patří společně s prací v jabloňových sadech mezi nejpopulárnější práce backpackerů. Nutno připomenout, že objemy vína každoročně exportovaného z Novým Zélandem, už předčí příjmy za export ovčí vlny. Také plochy vinic se každoročně zvyšují a to zejména ve vinařské oblasti Marlborough. Nejznámější vinné oblasti jsou Hawkes Bay [oblast měst Hastings a Napier], Marlborough [široké okolí města Blenheim], Central Otago, Canteburry [okolí Christchurch] a také okolí Aucklandu. Práce na vinici je také téměř celoročně.

Nový Zéland | sbírání vína

Novy-Zeland-sezonni-prace-na-vinici-na-Nsbírání vína na Novém Zélandu

Začátkem března, když začíná sklizeň vína, se město Blenheim, hlavní město největší vinařské oblasti Nového Zélandu, naplní tisícemi sběračů. Sbírání hroznů patří k velmi oblíbené práci, při které si můžete snadno a rychle vydělat na vaše cestování. Hrozny se sklízejí ve skupině, do připravených bedniček. K ustřižení hroznu se používají speciální ostré nůžky. Sklizeň probíhá velice rychle a zřídka se pracuje déle než do jedné hodiny odpoledne. Přesto si ale královsky vyděláte .

Nový Zéland | pruning vína

Nejžádanější prací na vinici je ale pruning vína neboli průklest. Pruning začíná v polovině května až začátkem června, když je veškeré víno posbíráno a listí opadané. Pruning je placen většinou úkolově, od stromečku. Práce na pruningu se dělí na tři části:

  • 1. trimming neboli prostřihávání větví
  • 2. stripping neboli vytrhávání ustřiženým větviček z drátů
  • 3. wrapping neboli navazování zastřižených či nových větviček k drátům.

Záleží na vinicích, někde pruner dělá všechny činnosti sám, jindy se pracuje v týmu, má přidělenou funkci a dělá pouze jednu činnost. Je to práce náročná, ale pro zkušené prunery je to snadná cesta k výdělku. Navíc prostřihávání vína probíhá od června až do září (záleží na velikosti vinice), čímž máte zajištěnou práci po celou zimu, kdy se jinak hůře shání práce, nemluvě o práci v zemědělství.

Uslyšíte hrůzné historky o zánětu šlach, pařátovitých rukou po ránu ... na každém šprochu pravdy trochu, je fakt, že k prunningu vína potřebujete dobrou fyzickou kondici. Navíc počítejte s nevlídným zimním počasím, hlavně po ránu je pořádná zima. I tady platí, pokud prší, nepracuje se, aby čerstvě zastřižené větvičky nezačaly plesnivět. A pokud sněží, do práce se taky nejde :)

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,983 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy