Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Práce v jablečném sadu a sbírání jablek na Novém Zélandu

A jsme u toho! Sbírání jablek na Novém Zélandu je nejpopulárnější sezónní prací na Novém Zélandu. Hlavní oblastí Nového Zélandu pro sbírání jablek je tradičně město Hastings. Někdy se o této oblasti referuje jako Hastings-Napier, nebo také Hawkes Bay. A proč je sbírání jablek na Novém Zélandu tak populární?

Novy-Zeland-sezonni-prace-na-Novem-Zelansbírání jablek na Novém Zélandu

Zeptejte se kohokoli, kdo byl na Novém Zélandu, kde pracoval. Většina z nich odpoví, že v jablečném sadu. Ne, že by snad práce v jablečném sadu byla tak úžasná, ale tuto práci seženete celkem snadno. Když totiž začne sezóna trhání jablek, potřebují farmáři všechny, co mají ruce.

Dvě nejznámější a největší oblasti známé "jablečným průmyslem" jsou:
na severním ostrově Nového Zélandu oblast Hawkes Bay, okolí měst Hastings a Napier
na jižním ostrově Nového Zélandu je to oblast Tasman Bay, okolí měst Nelson a Motueka.

Samozřejmě existují jablečné farmy i jinde, prakticky po celém Zélandu, ale v těchto oblastech je koncentrace jablečných sadů největší. Při shánění práce tak nemusíte daleko přejíždět, jdete takzvaně ze sadu do sadu :)

Jaké práce se v sadu dají dělat a kdy

Thinningem, neboli protrháváním jablek, sezóna jablek začíná. Počítejte zhruba na konci listopadu, začátkem prosince

Samotné sbírání jablek začíná koncem ledna, záleží na odrůdách a taky kde trháte. Sbírání jablek trvá cca do konce dubna, opět záleží na odrůdách a také velikosti sadu.

Další možnost jak se uplatnit v jablečném sadu je tzv. pruning neboli průklest, který začíná zhruba v červnu. Pro tuhle práci ale mají většinou farmáři odborníky, občas zaměstnají nejlepší pickery.

Začátky a konce všech prací se mohou posunout dopředu i dozadu, hodně záleží na počasí a taky kde se nacházíte. Všeobecně jižní ostrov Nového Zélandu má oproti severnímu ostrovu zhruba dva týdny zpoždění. Mějte na paměti, že práce v sadu se odvíjí od počasí. Tedy pokud prší nepracuje se, ale může se stát, že při jemném deštíku vás naopak v práci budou chtít. Vždycky je slušnost ráno přijet do práce a zeptat se nebo se informovat telefonicky. Ale nebojte se, v hlavním oblastech sběru jablek moc neprší. Poslední možností, jak se zapojit do jablečného průmyslu je pracovat v baličce neboli packhousu.

Thinning jablek neboli protrhávání

Thinning se provádí v době, kdy ještě jablka nejsou zralá, tedy koncem listopadu až začátkem prosince. Jablka rostou v trsech a pokud je to mladý strom, tak by jablka po dozrání mohla zlámat větve nebo by strom nebyl schopen vyživovat všechna jablka dostatečně. A pro farmáře je samozřejmě lepší, když má míň jablek, ale velkých a lepší kvality než hodně malých a méně kvalitních. Proto se dělá thinning. Většinou po vás bude farmář chtít, abyste nechali z trsu pouze jedno nebo dvě jablka, samozřejmě ty nejkvalitnější a zbytek protrhali.

Práce na thinningu je většinou placená úkolově, tedy za jeden protrhaný strom. Cena se pak odvíjí od velikosti stromu a to od 1 NZD (stromek malý, který máte protrhaný do 5 minut) až třeba po 4 NZD, kdy můžete na stromě strávit i 20 minut. Občas vám farmář nabídne, že Vás prvních pár dní bude platit hodinově. Je to jen pro vaše dobro, než se naučíte co a jak a všechny užitečné finty:) Při dlouhých horkých dnech, kdy už vám z toho obírání jablíček hrabe vás určitě vzpruží jablíčková přestřelka, kterou někdo dříve nebo později zahájí.

Sbírání jablek na Novém Zélandu

Novy-Zeland-sbirani-jablek-na-Novem-Zelasbírání jablek na Novém Zélandu

Sbírání jablek začíná koncem ledna pro rané odrůdy jablek nebo pro tzv. džusová jablka. Jablka se sbírají do tzv. bagu, který máte na břiše. Nosí se jako batoh, avšak ne zádech, ale na břiše. Do tohoto bagu se vleze cca 20 až 25 kg jablek. Po naplnění bagu vysypete jablka do tzv. binu neboli dřevěné bedny, do které se vejde cca 400 kg jablek. Při sběru a hlavně při vysypávání bagu do binu si musíte dávat pozor na tzv. bruising neboli otlučeniny, považují se za vadu jablek a pokud takových jablek máte v binu hodně, může to mít znamenat snížení jeho ceny.

Při této práci jste totiž placeni na kontrakt neboli úkolově, tj. za bin. Cena binu se pohybuje zhruba od 27 do 45 NZD. 27 NZD za bin dostanete za jablka do džusu, u kterých nevadí bruising ani jiná poškození. Cena za bin liší podle odrůdy a toho se odvíjející náročnosti sběru. Nejvíce dolarů se platí za jablka organická, která jsou ale menší a tudíž naplnění binu trvá déle.

Většinou se také jablka sbírají na velikost a taky na barvu, pak se na stromech provádí několik sběrů, tzv. picků. Ale některé sady chtějí otrhat celý strom najednou, nehledě na barvu či velikost. Další věci, na které si musíte dávat pozor při sběru jablek jsou: sbírat jablka i se stopkou, bez porušení slupky, bez různých hnilob a plísní. Ale to vám všechno farmáři vysvětlí před samotným sběrem jablek. Průměrný picker neboli trhač jablek nasbírá (neboli napickuje) zhruba 5 binů denně. A podle anglického přísloví: An apple a day keeps the doctor away ... byste se měli po celou sezónu a ještě dlouho potom obejít bez návštěvy lékaře:)

Pruning neboli průklest

pruning začíná v červnu poté, co opadá listí. Práce je placena hodinově i úkolově, záleží na farmě. Tuto práci jsme nedělali, takže vám neporadíme. Ale pokud se rozhodnete tuto práci dělat, sadaři vám vysvětlí, co přesně po vás budou chtít. Jen mějte na paměti, že v červnu už je po ránu pěkná zima. Nám přišlo výhodnější po sběru jablek plynule navázat na sběr kiwi.

Počasí v Hawkes Bay

93373.gif

Počasí v regionu Nelson

93546.gif

Výhody práce v jablečném sadu

  • Pracujete na čerstvém vzduchu
  • poznáte spoustu nových lidí z celého světa
  • naučíte se rozpoznávat různé odrůdy jablek, o kterých jste dřív třeba neměli ani páru:) - dřív jste rozlišovali jablko červené a zelené, občas nějaká ta odrůda vám utkvěla v hlavě ... po této práci budete odborníci:)
  • získáte zdravé opálení (ale doporučujeme používat opalovací krémy, SPF alespoň 30)
  • naučíte se nové výrazivo viz. pickerský žargon

Nejznámější odrůdy jablek, které se sbírají na Novém Zélandu

  • Royal Gala Ranná odrůda jablek, sbírá se jako první
  • Pink Lady Kyselá žluto růžová odrůda jablek, velmi náchylná k bruisingu
  • Fuji Velká odrůda jablek, zelená nebo žlutá s červeným žíháním. Dobře se sbírá, ale náchylné k bruisingu
  • Jazz Žluto červená odrůda, tvrdé křupavé jablko, náchylné na vytržení stopky
  • Braeburn Velká šťavnatá odrůda jablek, dobře se sbírají a jsou dost tvrdé
  • Eve Velká červená odrůda jablek, dobře se sbírají
  • Granny Smith Kyselá zelená jablka, měkká, někteří říkají, že Granny Smith jsou dobré jen pro koně a ne na jídlo
  • Pacific Rose Velká, růžová, měkká odrůda jablek, dobře se sbírají ale jsou náchylné na bruising
  • Pacific Queen Velká, červená, měkká odrůda jablek, dobře se sbírají ale jsou náchylné na bruising
letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Blago
28. 08. 2014 v 20:00

Výborné stránky jak design tak hodnota informaci na vysoké úrovni . Děkuji za čas věnovaný tomuto webu. Jestli jste na Zélandu na trvalo tak až se tam dostanu, osobně vám přinesu poděkování :) Blago 

 

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,822 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy