Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Pracovní vízum a Working Holidays víza na Nový Zéland

Získání pracovního víza na Nový Zéland, WHS - neboli Working Holidays je otázkou několika minut. Pokud splňujete podmínky WHS, máte stoprocentní šanci ho dostat. V současnosti lze žádost o vízum podat i online, takže se spousta věcí ještě zjednodušila. Následující text vám objasní, jak získat Working Holiday Visa na Nový Zéland.

I když je to možné a spousta lidí to po vyčerpání legálních možností dělá, nedoporučujeme na Novém Zélandu pracovat bez pracovního povolení. Vyřízení formalit pro získání pracovního víza vám nezabere víc jak dvě hodiny času.

Kontakty na imigrační službu Nového Zélandu

www.immigration.govt.nz
Telefon na imigrační službu Nového Zélandu (při volání ze zahraničí) +64 9 914 4100
Telefon na imigrační službu Nového Zélandu (při volání z Nového Zélandu, mimo Auckland) 0508 558 855
Telefon na imigrační službu Nového Zélandu (při volání z Nového Zélandu, z Aucklandu) 09 914 4100
Adresy jednotlivých poboček imigračních úřadů na Novém Zélandu najdete zde

Working Holiday Scheme, neboli WHS

Novy-Zeland-pracovni-viza-WHS-Working-Ho

Česká republika patří mezi jednu ze 26 zemí, se kterými Nový Zéland podepsal smlouvu o výměně zaměstnanců Working Holidays. I když by tato výměna měla probíhat obousměrně, tedy novozélanďané by měli pracovat v České Republice, osobně žádného takového neznám, ani jsem o tom neslyšel. Druhým směrem to však pro Čechy funguje skvěle, a proto se každým rokem kvóta přidělených WHS víz vyčerpá, někdy i dva měsíce před jejím obnovením [které je 1.března ]. V roce 2010 Nový Zéland rozšířil počet vydávaných WHS víz na 1.200.

Získání WHS víza

V případě, že splňujete podmínky pro získání WHS, můžete si o jeho vydání zažádat dvěma způsoby. První možností je vytvořit si účet u imigrační služby Nového Zélandu a o WHS vízum si zažádat online, na www.immigration.govt.nz. V případě, že nechcete, neumíte, nebo nemůžete použít online aplikaci, druhou možností je vyplnění formuláře ručně a odeslání na nejbližší imigrační úřad, který je




Immigration New Zealand
Mezzanine Floor
NZ House
80 Haymarket
London
SW1Y 4TE
UNITED KINGDOM

V obou případech vás bude vydání WHS víza na Nový Zéland stát £50 nebo 120 NZD. Doba vyřízení WHS aplikací se různí, v našem případě to byly tři dny, podle údajů imigrační služby žádosti vyřizují do deseti dnů. Počítejte však raději 4 týdny.

Co budete pro vydání víza WHS potřebovat

pracovni-vizum-Novy-Zeland.jpgPracovní vízum na Nový Zéland

Pro vydání WHS víza budete potřebovat platný cestovní pas se strojově čitelnou zónou, [pokud máte pas biometrický, tím lépe, ale není to vyžadováno] který bude platný po celou dobu Vašeho pobytu na Novém Zélandu plus tři měsíce. Dále budete potřebovat fotografii pasového formátu, [neplatí pro online žadatele o WHS]. Při vstupu na území Nového Zélandu po vás mohou chtít doklad o dostatečném finančním zabezpečení. Podle podmínek WHS musíte mít alespoň 4.200 NZD na pokrytí počátečních výdajů, což je asi 60.000 CZK (při kurzu NZD 14,20 CZK). Akceptované formy dokladů jsou výpisy z bankovního účtu, nebo kreditní karty. [Nikdy jsme neslyšeli o tom, že by někdo musel při vstupu na Nový Zéland prokazovat dostatek finančních prostředků. Stačí když budete mít KREDITNÍ KARTU, ta vám dveře otevře téměř všude Přesto je důležité při příjezdu na Nový Zéland, mít nějaké finanční rezervy. Nikdy totiž nevíte co se může stát. 2.000 NZD vám v páru vydrží tak na dva měsíce. ] K žádosti dále musíte přidat doklad o zaplacení vyřizovacího poplatku. Můžou po vás chtít rezervaci zpáteční letenky, nic tím nezkazíte, když ji budete mít. Pokud umíte anglicky a přesto nemáte zpáteční letenku, dokážete se vymluvit. Že byste si před cestou na Nový Zélad meli vyřídit cestovní pojištění, snad zmiňovat nemusím. Pokud jste byli v uplynulých pěti letech před žádáním o WHS na Nový Zéland v rizikové oblasti, musíte přidat rentgenový snímek hrudníku. Více o zdravotních podmínkách naleznete zde

Dotazník pro vydání Working Holiday Víza vyplňujte bez diakritiky!!! Mají s tím totiž problém a v některých případech vám zkomolí jméno či adresu. Pokud se vám to stane, stačí když na imigrační zavoláte či zafaxujete nové údaje, oni vám to opraví.

Ačkoliv se v minulosti nestávalo že by se kvóta za celý rok naplnila [rok 2011 byl historicky první], podejte si žádost o cízum co nejdříve! Počet WHS víz na Nový Zéland je omezen počtem 1.200 kusů.  V roce 2014, byla víza pryč během dvou hodin od  otevření kvóty. (začátek března, většinou 1.3) Zde si můžete ověřit počet zbývajících víz.

V každém případě si ale o WHS zažádejte z České Republiky před odletem. Na Novém Zélandu si o WHS sice můžete požádat také, jeho vydání je ale krkolomné, budete potřebovat vyšetření od lékaře [které na Novém Zélandu není vůbec levné]a doba zpracování je až jeden měsíc. Imigrační na Novém Zélandu je zavalena aplikacemi, pokaždé když posíláte něco na imigrační, vybavení trvá 4 týdny. Při zařizování mějte toto na paměti, aby se vám nestalo, že skončíte bez víza.

Podmínky pro udělení WHS víza pro Českou Republiku

- žadatel musí být občanem ČR a mít v ČR trvalý pobyt. Zároveň musí žadatel vlastnit český pas, který má platnost alespoň o tři měsíce delší, než je plánovaný pobyt na Novém Zélandu -věk 18 - 35 let dovršených v den podávání žádosti - žadatel nesmí cestovat na Nový Zéland s dětmi - žádost mohou podávat i manželé - musí mít dostatek peněz na zpáteční letenku z Nového Zélandu - Working Holiday vízum na NZ můžete získat jen jednou za život - pro vstup na Nový Zéland musíte splňovat zdravotní požadavky - Working Holiday vízum je platné 12 měsíců od prvního vstupu na Nový Zéland [vízum je multivstupové], avšak 1. vstup do země musí být do 12 měsíců od udělení Working Holiday víza ambasádou - žadatel musí být po dobu pobytu na Novém Zélandu pojištěn - tyto podmínky pro vydání Working Holidays vcházejí v platnost 1.12.2011 - článek o úpravě podmínek na webu ministerstva zahraničních věcí

Anglický originál podmínek WHS víza pro Českou Republiku

- have a passport from the Czech Republic that is valid for at least three months after your planned departure from New Zealand - be at least 18 and not more than 35 years old - not bring children with you - hold a return ticket or sufficient funds to purchase such a ticket - have a minimum of NZ$4,200 available funds to meet your living costs while you’re here - meet our health and character requirements - hold medical and comprehensive hospitalisation insurance for the length of your stay - be coming to New Zealand to holiday, with work or study being secondary intentions for your visit - not have been approved a visa or permit under a Working Holiday Scheme before. - Podmínky v přesném znění, včetně upřesňujících informací naleznete na portále imigračního úřadu Nového Zélandu

Prodloužení WHS víza

WHS vízum je platné 12 měsíců od prvního vstupu na Nový Zéland. Pokud jste po dobu trvání WHS na Novém Zélandu pracovali minimálně 3 měsíce v zemědělství [To je první z podmínek Working Holiday Extension Permit], máte podle podmínek Working Holiday Scheme možnost, prodloužit si WHS o další tři měsíce. Co pro to musíte udělat? Tentokrát již žádáte z území Nového Zélandu, proto si vyzvedněte formulář na prodloužení WHS víza na nejbližší pobočce imigračního úřadu Nového Zélandu, nebo si ho stáhněte zde

Formulář vyplníte, přiložíte dvě pasové fotografie a spolu s pasem a 120 NZD odešlete na nejbližší imigrační úřad. Dále budete potřebovat doložit, že jste pracovali v zemědělství. [my jsme přinesli kopie výplatních pásek a stačilo to. WHS vízum nám prodloužili i přesto, že jsme pracovali pro jednoho zaměstnavatele VÍCE než půl roku což je bylo podle tehdejších pravidel WHS, porušení podmínek. V současné době toto omezení neplatí].

Budete také potřebovat doklad o zaplacení poplatku 120 NZD. Pokud žádost podáváte osobně přímo na imigračním úřadu Nového Zélandu, můžete poplatek zaplatit na přepážce. Při prodlužování WHS NENÍ POTŘEBA zdravotní prohlídka! Doba vyřízení je asi 4 týdny, proto byste měli žádost podat alespoň jeden měsíc před vypršením platnosti WHS víza.

Prodloužené WHS vízum NENÍ vícevstupové. Pokud tedy plánujete nějakou dovolenou MIMO Nový Zéland, prodloužené vízum WHS vám opuštěním Nového Zélandu zaniká!

sezónní pracovní povolení SSE

Sezónní pracovní povolení SSE nahrazuje od 27.6.2009 vízum TRSE. Podmínky zůstaly v podstatě stejné jako TRSE, jen se změnil název na SSE. Tento typ víza je vydáván na Novém Zélandu a jeho primární určení je zajistit dostatek pracovních míst v období, kdy je největší nedostatek pracovníků. To je v podstatě v době sklizně. Jedná se pouze o zemědělství, takže pokud hledáte kvalifikovanou práci, s tímto typem víza neuspějete. Vízum SSE se vydává na dobu šesti měsíců, stejně jako TRSE je možno žádat jen jednou v životě. [Pokud jste v minulosti pracovali na Novém Zélandu s vízem TRSE, nemáte podle znění podmínek uvedených na webu imigračního úřadu nárok, žádat o vydání SSE] Zaměstnavatel, musí být SSE approved, aby vás mohl s tímto typem víza zaměstnat. Pozor, vízum SSE vám bude vydáno jen v oblastech, kde je nedostatek pracovníků! Další informace o vízech SSE najdete na stránkách imigračního úřadu Nového Zélandu www.immigration.govt.nz/opsmanual/i22766.htm

Podmínky pro udělení SSE víza

věk žadatele minimálně18 let dovršených v den podávání žádosti žadatel není na Novém Zélandu na jiné pracovní vízum To se týká i WHS žadatel musí mít platné vízum žadatel v minulosti neobdržel SSE nebo TRSE pracovní vízum

VOC vízum, neboli Variation of Conditions

Tento typ víza je nejkratším sezónním vízem, vydávaným na Novém Zélandu. Pokrývá pouze oblasti, kde je nedostatek sezónních pracovních sil, například Hawkes Bay, kdde se sbírají jablka, nebo Central Otago, kde se sbírají třešně. Přesná místa si musíte před zažádáním zjistit na nejbližší pobočce imigračního úřadu Nového Zélandu, nebo zavoláním na tel. číslo. [ Budete-li žádat o udělení v regionu, kde není sezónní poptávka ( angl. shortage) po pracovních silách, vízum nedostanete a přijdete o peníze. ] VOC vízum se vydává na dobu 6 týdnů. O toto vízum můžete žádat několikrát, ne jako u SSE, nebo WHS, avšak není možné o VOC žádat dvakrát při jedné návštěvě. Pokud chcete zažádat o VOC podruhé, musíte opustit Nový Zéland. VOC vízum vás opravňuje pouze k práci v zemědělství a vinařství. Formulář vyplníte a odešlete spolu s pasem a 120 NZD na imigrační úřad. informace o VOC

Pobyt na Novém Zélandu, přesahující délku jednoho roku

Pokud zamýšlíte zůstat na Novém Zélandu déle než jeden rok, budete potřebovat při prodlužování víza lékařskou prohlídku, včetně rentgenu hrudníku. Callcentrum imigračního úřadu vám rádo poskytne podrobnější údaje o certifikovaných lékařských střediscích. Poplatek za vyšetření, odběr krve a rentgen hrudníku vás vyjde asi na 240 NZD.

Pokud jste na Novém Zélandu a nevíte si rady kudy kam, agentura PickNZ, pomáhá cizincům s formalitami týkající se práce a vízových povinností na Novém Zélandu.

Working Holidays Scheme pro Slováky

Smluva mezi Slovenskou Republikou a Novým Zélandem ohledně Working Holiday víz byla schválena v červnu 2011, v platnost by měla vejít již brzy. Více zde

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

I
29. 08. 2013 v 21:01

 Dobrý den, má člověk šanci dostat vízum, když je mu 37 let? děkuji

Pavla
30. 08. 2013 v 11:16

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat na jednu věc. Chystám se žádat o pracovní víza na Nový Zéland (WHS). Chtěla bych odjet v únoru příštího roku a nejsem si jistá, zda můžu nyní žádat o víza, když kvóta pro tento rok je již vyčerpána a nová se obnovuje až k 1. březnu 2013. Je v tom nějaký problém nebo i tak můžu vízum na únor 2013 dostat? Děkuji moc za odpověď.

 

12. 09. 2013 v 19:33

PROSÍM PORAĎTE! NYNÍ DOHADUJI PRÁCI NA ZÉLANDU SE ZAMĚSTNAVATELEM, ALE VŮBEC NEVÍM CO A JAK MÁM UDĚLAT ABYCH MOHLA CO NEJDŘÍVE ODCESTOVAT.

Práci bych měla jistou, je mi 25 let, peníze bych také měla na pokrytí letenek a zůstatek na účtu... prosím poraďte jak mám postupovat...zaměstnavatel nezaměstnával nikoho z ČR a asi ani žádného cizince tak mi asi moc neporadí. Obracím se tedy na Vás :)

Zda mám odletět na 3 měsíce a poté zažádat na začátku roku o prodloužení víza? MOC DĚKUJI

Michaela

 

Vojta
24. 11. 2013 v 16:22

Dobrý den, plánuji využít šanci s WHS vízem, ale mám trošku strach aby nebyly vyčerpány během prvních dní, jaká je nejjistější cesta jak vízum dostat? Je u agentur nějaká záruka, případně předregistrace, nebo je výhodnější žádat přímo NZ ambasádu online v den obnovení kvóty? Děkuji za odpověď. Vojta

02. 01. 2014 v 20:09

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat zda je možné požádat nebo registrovat vízum dříve než 1.3.2014 děkuji

 

 

Tomáě

Milda
12. 01. 2014 v 17:19

Ahoj mám dotaz kvuli WHS, jelikož se tam pry vyplnuje zda jsem sedel, a já mel před sedmi lety autonehodu a 7mesícu jsem byl ve vezeni, zda to muze mít nejaký zasadní vliv na udelení víza nebo následne mít problém se sehnáním práce.  Máte s tím někdo skusenosti? Dekuji za odpoved  

Ardon
13. 01. 2014 v 14:54

 2Milda: 7 měsíců by neměl být problém, viz http://glossary.immigration.govt.nz/Goodcharacter.htm

14. 01. 2014 v 15:13

Ahojte,

Mám v plánu odlétat 31.3.2014 z Prahy do Aucklandu na WHS.

Čekám jen na WHS (1.3.2014) a mám dilema jestli si už teď koupit letenku. Na imigračních stránkách píší, že do 10 týdnů vyřídí WHS určitě. Mám strach, že když si zaplatím letenku už dnes tak to úředníci nestihnou vyřídit. Bohužel letenka dlouhodobě zabookovat za poplatek nejde. A každým dnem se letenky zdražují. 

Otázka tedy zní.

Je možnost, že mi na úřadě nestihnou vyřídit WHS do 4 týdnů, když 1. března podám online žádost?

Díky s pozdravem Derek.

 

 

14. 01. 2014 v 15:13

 

Ahojte,

Mám v plánu odlétat 31.3.2014 z Prahy do Aucklandu na WHS.

Čekám jen na WHS (1.3.2014) a mám dilema jestli si už teď koupit letenku. Na imigračních stránkách píší, že do 10 dnů vyřídí WHS určitě. Mám strach, že když si zaplatím letenku už dnes tak to úředníci nestihnou vyřídit. Bohužel letenka dlouhodobě zabookovat za poplatek nejde. A každým dnem se letenky zdražují. 

Otázka tedy zní.

Je možnost, že mi na úřadě nestihnou vyřídit WHS do 4 týdnů, když 1. března podám online žádost?

Díky s pozdravem Derek.

 

19. 01. 2014 v 11:40

Poplatek za  WHS, stejně jako jeho prodoužení je už nějakou dobu 165 NZD. :/

 

 

Péťka
22. 01. 2014 v 12:34

 Ahoj,

mám prosbu o radu - mám za sebou rok pobytu na Zélandu s vízem Working Holiday.

Nyní jsem od 8.listopadu doma v ČR. Na Zéland bych se chtěla vrátit a legálně tam pracovat.

Nabídku na práci i někoho, kdo by mne podporoval MÁM. Nevíte o nějakém typu víza pro mou situaci

(z těch jejich imigračních webovek moc moudrá nejsem).

 

Moje mail adresa je: p.jindrova@seznam.cz

 

DÍKY

nn
24. 01. 2014 v 0:26

design.png

 

http://www.facebook.com/groups/newzealand2014/
09. 02. 2014 v 19:20

 Pro cestovatele kteří se chystají na NZ na podzim 2014 jsme založili skupinu. Tak se přidejte a sdílejte svoje nápady a plány s ostatníma.

 

https://www.facebook.com/groups/newzealand2014/ 

newzealand.jpg

David
09. 02. 2014 v 23:54

Dobrý den,chtěl bych se odstěhovat na Nový Zéland,vše jsem v ČR prodal a mám dostatečnou finanční rezervu na koupi bytu či malého domku na NZ a ještě mi docela dost zbude,je mi 36 a chtěl bych se zeptat jak postupovat k získání trvalého pobytu.děkuji David  

 

Petra
04. 03. 2014 v 9:27

 Ahojte, chtěla bych se zeptat, jestli pořád platí, že stačí pas se strojově čitelnou zonou a nemusí být pas biometrický? Díky za odpověď

Submitted WHS... zaplatit hned nebo se caka na nejake schvaleni ????
04. 03. 2014 v 22:41

 

pokud to zaplatim a nedostanu se do kvoty vraci se penize nebo je to bud a nebo?

diky za odpoved

hej lidi jak to vypada tenhle rok?
05. 03. 2014 v 20:16

 hej lidi jak to vypada tenhle rok? 

vyrizeni viza NZ
06. 03. 2014 v 13:50

 Dobry den chtel jsem se zeptat jak je to ted s vyrizenim whs jelikoz nam bylo receno ze NZ najel na novy system zpracovani viz jiz ne z Londyna ale primo z NZ. Otevreni viz melo probehnout vcera ale hned jim pry servr spadl a nez jej opravi bude trvat minimalne dalsich 5 dni tak me jen zajima zda je to pravda nebo jsme nekomu naleteli...

Dik za odpoved :)

07. 03. 2014 v 16:37

 Tak to jste opravdu někomu naletěli. Otevřeli kvótu 4.3. v 22.00 a do hodiny bylo po vízech. někdo si z vás vystřelil.

prosím o radu
15. 03. 2014 v 13:01

Dobrý den, chci pryč z této republiky a přemýšlím o NZ. Jenže mám velký problém, je mi 42 let. Práce se nebojím, jsem tak trochu ,,živel". Najde se někdo, kdo mi poradí co a jak? A jestli je šance se tam letos ještě dostat? Prosím o jakoukoliv radu a předem děkuji.

Ivana

 

Prosím o radu
31. 03. 2014 v 13:59

Dobrý den/ahoj.  Prosím o radu jak se dá legálně, v horším případě i nelegálně/  sehnat práce na NZ a to v případě že jsem již starší ročník ( letos mi bude 57). Téměř celý můj produktivní věk jsem dělal manuální práci pod širým nebem. ( profesionální potapěč, kominík, lesní dělník atp. )  Fyzicky jsem na tom dost dobře a tak práce v sadu by pro mne neměla být problém.

Jde mi o to, něco vydělat, procestovat si tuhle krásnou zemi a potom domů.

e-mail   mekejs@centrum.cz

                                                        Díky za eventuální tipy a informace   Mirek " Měkejš" Měkota

Registrace na stránkách novozélandské ambasády
10. 02. 2015 v 21:49

Dobrý den .Chtěl bych využít WHS na novém zélandu .Zkouším  se zaregistrovat na těchto stránkách(https://www.immigration.govt.nz/secure/Login+Working+Holiday.htm)                              ,ale nejde mi to. Nevím jestli se mám zaregistrovat už před otevřením kvoty,nebo se jde zaregistrovat až kvotu otevřou.A pro letošní rok se kvota otevírá 5.3.?

prosím o informaci,děkuji

 

andrea
11. 01. 2016 v 15:49

Dobry den, chci se zeptat, jestli si muzu zazadat o working holiday na Novy Zeland, kdyz uz jsem se zucastnila working holiday v Kanade. Nikde jsem na to nenasla jednoznacnou odpoved...

 

dekuji

 

Ciertisko
13. 01. 2016 v 15:57

WH do Kanady se nijak netýká Imigračního úřadu Nového Zélandu a jeho poskytované WH víza. Pro ujištění bych neváhal napsat přímo Novozélandské Ambasádě nebo na imigrační Nového Zélandu. 

Marcel
28. 02. 2016 v 12:03

Ahoj,

vidim, že tohle forum je spiše starší, ale zkusím to. Koukám na "working holiday scheme" (na zemi co uz ma otevrenou kvotu) a když jsem se dostal až k placení, tak tam říkají že se da platit jen v následujících prohlížečích, víte o tom někdo něco? Tohle ani nerozjedu na windows 7 :/

 

Internet Explorer 5.1, 5.5, 6.0.x Netscape 5.x, 6.1, 7.1 Mozilla 1.2.1, 1.3 Phoenix 0.5

Děkuju za radu 

peter
02. 03. 2016 v 0:32

išlo sa ti tam prihlásiť ?

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 15,639 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy
Statistika
  • 16016 návštěvníků celkem
  • 24 návštěvníků online