Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Ekonomika a hospodářství Nového Zélandu

Hospodářství a ekonomika Nového Zélandu je založena zejména na turismu a vývozu zemědělských komodit, jako ovčí vlna či ovoce. V poslední době výrazně stoupá i výnos z pěstování a vývozu vína.

Nový Zéland | izolovaný ostrovní stát

Novy-Zeland-hospodarstvi-a-ekonomika-NovNový Zéland | hospodářství a ekonomika

Kvůli své izolovanosti (nejbližší pevnina je 1600 km vzdálená Austrálie), si musel Nový Zéland vytvořit hospodářskou a zemědělskou základnu, aby se mohl stát soběstačný a nezávislý na importu potravin. To se mu díky obrovským dotacím zemědělcům , které přestaly roku 1984, povedlo na sto procent.

Novy-Zeland-izolovany-ostrovni-stat.jpgNový Zéland | izolovaný ostrovní stát

Ekonomika Nového Zélandu se v minulosti zaměřovala pouze na export zemědělských výrobků, jako je např. vlna, maso nebo mléčné výrobky. V současné době se však Nový Zéland zaměřuje více na turistiku a cestovní ruch. Životní standard na Novém Zélandu je podle světových průzkumů na velmi vysoké úrovni, srovnatelný například se Španělskem. I když od roku 2007 do roku 2010 otřásala Novým Zélandem ekonomická krize, na kvalitě života se to odrazilo jen velmi málo.

Nový Zéland | elektrická energie

Vzhledem ke svému proti-nukleárnímu postoji, byl Nový Zéland nucen najít rozumnou alternativu k atomové energii. 69 procent elektrické energie vyrábí na Novém Zélandu elektrárny černouhelné nebo plynové. Zbylých 31 procent je generováno "zeleným" způsobem. Největší podíl na zelené mají hydroelektrárny, najdeme tu však i elektrárny geotermální, větrné či příbojové.

Nový Zéland | geotermální energie

Novy-Zeland-geotermalni-elektrarna-WairaNový Zéland | Wairakei, Taupo

Zvláštní skupinu, typickou pro Nový Zéland a země s velkou geotermální aktivitou, tvoří elektrárny geotermální. Největší geotermální elektrárnou na Novém Zélandu je elektrárna Wairakaei kousek od města Taupo. Tato veřejnosti přístupná geotermální elektrárna byla vybudována v roce 1958 a pokrývá 9% spotřeby elektrické energie Nového Zélandu, zejména oblast Napier a Hastings. Pro zajímavost dodám jen že tato geotermální elektrárna ve Wairakei je největší svého druhu na Novém Zélandu a druhá největší na světě. Až si budete prohížet její parní pole, jistě mi dáte za pravdu, že geotermální energie skrývá ohromný potenciál. Většina geotermálního potenciálu Nového Zélandu však stále zůstává nedotčena, komise pro geotermální energii proto v následujících letech plánuje zhruba dvacetinásobný nárust kapacity.

Nový Zéland | neobnovitelné zdroje

69 procent elektrické energie na Novém Zélandu pochází z neobnovitelných přírodních zdrojů, jako je například zemní plyn nebo uhlí. Největší uhelná elektrárna leží přímo u řeky Waikato. Uvidíte ji hned z dálnice Auckland-Hamilton, v městečku Huntly.

Nový Zéland | zemědělství

Novy-Zeland-chov-ovci.jpgNový Zéland | export ovčí vlny

Prosperita Nového Zélandu je postavena na zemědělství, farmaření a exportu zemědělských výrobků. Před tím než se mateřská Anglie spojila v 80. letech 20. století s Evropskou unií, byl anglický trh hlavním cílem odbytu Nového Zélandu. Období velké poptávky po ovčí vlně, mléčných výrobcích a masu v Anglii, zajistilo Novému Zélandu obrovský zdroj příjmů. Poté co se anglie, jako obchodní partner od Nového Zélandu odvrátila, začal pokles ekonomiky, který podpořila zejména ropná krize v roce 1973. Pokles trval až do roku 1984 kdy nastoupila vládu reformní vláda Davida Lange, která přijala řadu ekonomických opatření a do té doby uzavřenou ekonomiku, změnila na otevřenou tržní ekonomiku. Náhradu za ztracený anglický trh si Nový Zéland našel zejména v jihovýchodní Asii a Austrálii.

Novy-Zeland-export-ovci-vlny.jpgNový Zéland | export ovčí vlny

Nový Zéland | vývoz ovčí vlny

Málokde na světe napočítáte tolik ovcí jako na Novém Zélandu. Ve zlatých dobách obchodu s ovčí vlnou bylo na Novém Zélandu přes sto milionů ovcí. Podle průzkumů však tyto obrovské počty měly vliv na produkci skleníkových plynů, a tak se začalo s redukcí. V současnosti podle oficiálních zdrojů napočítáte pouze čtyřicet milionů ovcí. I tak jsou ale ovečky ozdobou téměř každého zeleného kopečku. Na ovčí téma vznikl na Novém Zélandu dokonce i hororový film [ Black sheep ] Kvalita vlny je společně s australskou vlnou považována za nejlepší na světě. Proto se Nový Zéland s Austrálii dělí o prvenství ve vývozu této vzácné textilní suroviny. [ Na Novém Zélandu se vyrábí i světová značka IceBreaker, oblíbená mezi sportovci. Funkční oblečení z ovčí vlny merino, totiž vemi dobře zvládá tepelné změny, a proto v zimě hřeje a v létě chladí. ]

Nový Zéland | mléko a mléčné výrobky

Vývoz mléčných výrobků představuje kolem 20 procent příjmů Nového Zélandu. Největší novozélandská společnost Fonterra ovládá celou jednu třetinu celosvětového trhu s mléčnými výrobky.

Nový Zéland | export ovoce

Novy-Zeland-pestovani-a-export-ovoce.jpgNový Zéland | pěstování a export ovoce

Dalším příjmem Nového Zélandu je pěstování a vývoz ovoce. Na Novém Zélandu jsou čtyři významné oblasti, kde se pěstuje ovoce. Na severním ostrově je to zejména oblast Hawkes Bay, někdy přezdívaná jako ovocná mísa Nového Zélandu. Zde se pěstují jablka, kiwi, ale také třešně a broskve. Další významnou ovocnářskou oblastí na severním ostrově Nového Zélandu je Tauranga. Proslavená oblast zejména díky pěstování kiwi. [ Zde má sídlo i společnost Zespri, která stojí za zrodem zlatého kiwi (speciální odrůdou kiwi, se žlutou dužninou ) ] Poslední významnou oblastí kde se pěstuje ovoce na severním ostrově je Northland. Na jižním ostrově musíme zmínit oblast Motueka a Golden Bay, která je proslulá jablky a kiwi a také oblast Alexanra Cromwell, kde se kromě jablek pěstují i třešně broskve a nektarinky. Většina z ovoce vypěstovaného na Novém Zélandu je určena pro export, jen malá část zůstává pro spotřebu na domácím trhu.

Nový Zéland | víno a vinice

Novy-Zeland-Blenheim-nekonecne-plochy-viNový Zéland | stříhání ovcí

Od roku 2007 stoupá i vývoz a obliba novozélandského vína. Na Novém Zélandu je několik oblastí, kde se vínu velice daří. Největší vinařskou oblastí je bezkonkurenčně Marlborough v okolí města Blennheim. Vinice se tu táhnou od obzoru k obzoru. Další významnou vinařskou oblastí je Hawkes Bay. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na aucklandské vinice, např ostrov Waiheke, nebo oblast Canterburry či Otago. Nejslavnější odrůdy na Novém Zélandu jsou Cabernet Sauvignon, Gewürztraminer, Chardonnay, Chenin Blanc, Malbec, Merlot, Müller-Thurgau, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinotage, Riesling, Sauvignon Blanc a Syrah. Objem exportu vína Nového Zélandu v posledních letech stoupl natolik, že překonává i exporty ovčí vlny.

Největším vinařstvím v zemi je Montana Wines. Bylo založeno v r. 1977 přistěhovalcem z Chorvatska. Začal v sedmdesátých letech přesvědčovat farmáře, aby místo ovcí pěstovali hrozny. Nyní produkuje 2,25 mil. kartonů ročně, téměř polovinu z vývozního objemu země. Nabízí obrovský sortiment vín různých kvalit i cenových skupin. Jejich Sauvignon Blanc je opravdu dobrý a levný. Když Sauvignon Blanc ročník 1979 z vinařství Montana získal medaile v Londýně, anglické noviny psaly:“Ovčáci z Nového Zélandu dali na frak Francouzům“, nebo „ Ani Austrálie neumí takový jiskrný Sauvignon s trochou džezu a sexu v chuti.

Nový Zéland | cestovní ruch a turistika

Novy-Zeland-turistika-a-cestovani-na-NovNový Zéland | jezero Matheson

V posledních deseti let zaznamenal Nový Zéland obrovský příliv turistů. A není divu, na tak malém území Nový Zéland skýtá nepřeberné možnsti, jak se turisticky doslova vyřádit. Žádný jiný pacifický ostrov vám toho totiž nenabídne víc než Nový Zéland. Počet turistických cílů a atrakcí roste každým dnem a kdybyste chtěli vidět každé turisticky oblíbené místo, ani celý rok by vám nestačil. Nový Zéland si je velmi dobře vědom svého potenciálu a tak adrenalinové atrakce rostou jako houby po dešti a kilometry treků se rozrůstají každým dnem. Nutno podotknout, že Nový Zéland se o svoje turisty stará opravdu královsky. Veškeré stezky a treky jsou bezvadně značené, udržované a skvěle přístupné.

Nejkrásnější treky označil průvodce Lonely Planet - the Great Walks of New Zealand. A nutno říct, že udělal Novému Zélandu obrovskou reklamu. Další hvězdou Nového Zélandu se stal režisér Peter Jackson, díky kterému teď na Nový Zéland přijíždí desetitisíce fanoušků pána prstenů, aby si prohlédla místa kde se film natáčel.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,822 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy