Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Cromwel víno a třešňové šílení

Městečko Cromwell, které leží na řece Clutha má zajímavou zlatokopeckou historii. V novodobé historii se však Cromwell spojuje spíše s farmařením a to zejména pěstováním třešní, broskví a nektarinek.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Cromwell | cedule u vjezdu do města Cromwell

V minulosti bylo městečko Cromwell známe jako The Junction. Název vyplýval z jednoduchého faktu, že osada se nacházela na soutoku řek Clutha a Kawarau. Osada nijak zvlášť neprosperovala, ovšem jen do té doby než dva farmáři Reilly a Hartley v roce 1862 nalezli nedaleko za nynějším Cromwellem zlato. Zmínka o nálezu zlata se rychlostí blesku rozšířila po celém Novém Zélandu a posléze i zbytku světa a do Cromwellu se začaly sjíždět tisíce a tisíce lidí, kteří hledali své štěstí v tomto lesklém kovu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-vNový Zéland, Cromwell | vinice nedaleko Cromwell

Jakmile ale zlato došlo, Cromwell se opět vylidnil. Město hledalo svůj nový směr, až ho nalezlo v pěstování ovoce. Klima, které zde v centrálním Otagu panuje vytváří dokonalé podmínky pro pěstování téměř všech druhů ovoce. Od třešní počínaje, přes broskve a jablka a vínem konče.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Cromwell | Kawarau River

Do Cromwellu se během sezóny sběru ovoce sjíždějí stovky mladých backpackerů, aby zde ruku v ruce sbírali nejrůznější ovoce. Je zajímavé, jak se město se skončením sezóny vylidní.

Pokud nemáte do Cromwellu namířeno za prací, zastavte se alespoň na ochutnávku vína. Region Cromwell je hned po Marlborough nejrychleji rostoucím vinařským regionem Nového Zélandu. Seznam vinic vhodných k navštívení naleznete zde. Pokud vás ani víno nezajímá, dejte si alespoň zmrzlinu. Kousek za městem Cromwell, směrem na Queenstown se hned u silnice nachází třešňová farma, kde vám udělají úžasnou [nejen třešňovou] zmrzlinu.

Old Cromwell Town

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ONový Zéland, Cromwell | Old Cromwell Town
Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-O Jezero Dunstan a Old Cromwell Town

Další změna, která Cromwell potkala v 90. letech 20. století, byla výstavba přehrady na řece Clutha a stavba hydroelektrárny. Staré město Cromwell, které leželo u řeky tak bylo zaplaveno a centrum města bylo přemístěno. Soutok řek Clutha a Kawarau vytvořil velké jezero, nazývané Dunstan Lake. Nicméně někteří obyvatelé projevili lítost nad zatopením historického centra města Cromwell, a tak byly mnohé z budovy z historického jádra rozebrány a přemístěny na břeh nově vzniklé přehrady. Tak vzniknul Old Cromwell Town, kde nyní naleznete umělecké galerie a kavárnu a něco z historie zlatokopectví v regionu Cromwell. Old Cromwell Town je krásným zpestřením pěkného dne. Pohledy na restaurované historické budovy a posezení u jezera Dunstan s šálkem Flat White jsou vskutku úžasné.

Kawarau goldfields

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Cromwell | Kawarau Goldfields
Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CKawarau Goldfields | rýžování zlata

Další oblíbenou zastávkou při cestě z Cromwell do Queenstown, představují rekonstruovaná zlatá pole v Kawarau Gorge. Zlatá horečka tímto regionem prošla v roce 1863 a jak už bylo zmíněno v jiné části našeho průvodce, mimo jiné způsobila přesun hlavního města Nového Zélandu z Aucklandu do Wellingtonu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kawarau Goldfields | obydlí zlatokopů

Na Kawarau Goldfields na vás dýchne zlatá horečka se vším všudy. Rekonstruovaná zlatokopecká obydlí vás nenechají na pochybách, že zlatokopové neměli lehký život. Pokud vás nelehký osud zlatokopů zajímá, Kawarau Goldfields vám nabídnou asi hodinovou trasu přes bývalá zlatá pole, rekonstruovaný a stále funkční drtič na zlatonosnou horninu a pokud máte zájem, můžete si vyzkoušet i rýžování zlata. Pro motivaci jen zmíním, že v roce 2002 zde jeden návštěvník nalezl zlatý valounek v hodnotě několika tisíc NZD. Tak jsme si to samozřejmě taky vyzkoušeli. No, nic z toho sice nebylo, ale na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli, že rýžování zlata není nic jednoduchého.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy