Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Jezera Hawea a Wanaka, krásné pohledy po cestě do Queenstownu

Tato ledovcem vytvořená jezera se nachází v regionu Otago, na jižním ostrově Nového Zélandu. Jsou posazena v nádherném prostředí a zejména na jaře, kdy okolní hory zdobí sníh, jsou pohledy na jezero Hawea fantastické.

Jezero Hawea

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-HNový Zéland, Haast Pass | Haast Pass

Jezero Hawea leží na cestě do městečka Wanaka směrem od ledovců Franz Josef a Fox. Poté co se protáhnete průsmykem Haast Pass, se vám otevřou úžasné pohledy na Alpy a ledovcem vyřezaná údolí. Ani jezero Wanaka ani Hawea není ničím vyloženě významné, nicméně jeho třpytící se krása v kombinaci s horskými obry národního parku Mt. Aspiring na jedné straně a zasněžené vrcholky jižních Alp na straně druhé vytváří úžasnou kulisu. Zejména v podvečer, když okolní svahy zaleje rudý spuneční svit a sníh na vrcholcích se zbarví do červena.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-JNový Zéland, jezero Hawea | na břehu jezera Hawea

Název jezera Hawea je maorského původu, nicméně se neví co přesně znamená. Jezero Haweea vyřezal ledovec při poslední době ledové, z jihu je přehrazeno morénou, která je stará 10.000 let. Jezero Hawea napájí řeka Hunter River a během léta je jezero populárním místem pro rekreaci a vodní sporty.

V okolí jezera Hawea je možnost udělat si několik krátkých procházek. Zmíním alespoň jednu populárnější a tou je Hunter Valley Track.

Jezero Wanaka

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-kNový Zéland, jezero Wanaka | kempování u jezera Wanaka

Pro nás bylo jezero Wanaka zajímavé zejména tím, že se na jeho břehu nachází DOC kemp. Na tom by asi nebylo nic zvláštního, nicméně zakotvit u jezera Wanaka jsme se rozhodli proto, že tento kemp jako jeden z mála nabízí možnost zapálit si oheň. Proč se o tom zmiňuji? Nový Zéland je ochranou svvého životního prostředí tak posedlý, že možnost udělat si táborák, kdekoliv vás napadne je pod pokutou zakázaná. A nám romantické posezení u ohně s lahvinkou Chardonnay na Novém Zélandu opravdu chybělo.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy