Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Fox Glacier, další ledové šílenství

Ledovec Fox pojmenoval při své návštěvě v roce 1872 sir William Fox, tehdejší ministerský předseda Nového Zélandu. Maorové mu říkali Te Moeka o Tuawe.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-lNový Zéland, Fox Glacier | podvečer v Tai Poutini

Foxův ledovec se nachází na západním pobřeží jižního ostrova Nového Zélandu v národním parku Westland Tai Poutini. Foxův ledovec vzniká spojením 4 alpských ledovců a plazí se z nadmořské výšky 2600 m.n.m. od nejvyšších vrcholků Jižních Alp [např. Aoraki a Mt Tasman] téměř k pobřeží. Ledovec se táhne dlouhých 13 kilometrů [a je tak nejdelším ledovcem na Novém Zélandu] a jako jeden z mála ledovců končí Foxův ledovec v bujné vegetaci pouhých 300 m.n.m.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-lNový Zéland, Fox Glacier | řeka Fox River

Ačkoli posledních 100 let byl ledovec na ústupu, od roku 1985 pomalu narůstá. V roce 2006 byl průměrný přírustek vyměřen na 1 metr za týden.

Speciální spojení klimatu a tvaru ledovce má za následek, že ledovce Fox i Franz Josef se pohybují zhruba desetkrát rychleji než ostatní ledovce na světě. U Foxova ledovce je to způsobeno také díky trychtýřovitému tvaru údolí a obrovskému névé = firnové pole [místo hromadění a ukládání sněhu] na začátku ledovce. Plocha névé Foxova ledovce je 36 kilometrů čtverečných, což je větší než plocha města Christchurch.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-lNový Zéland, Fox Glacier | svítání nad ledovcem Fox

Odtok vody z ledovce vytváří řeku Fox River. Během poslední doby ledové ledovec dosáhl tehdejšího pobřeží a během ústupu ya sebou zanechal spoustu morén. Lake Matheson je jedním z karových jezer vytvořených ledovcem Fox.

Stejně jako blízký ledovec Franz Josef, je Foxův ledovec jeden z nejpřístupnějších ledovců na světě. K čelu [odborně terminál] ledovce se dostanete příjemnou procházkou z vesničky Weheka [Fox Glacier Village], která je vzdálená 6 kilometrů. Vesnička slouží víceméně jako základna pro turisty, ale zároveň také místní farmářské komunitě.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-lNový Zéland, Fox Glacier | svítání nad řekou Fox

K ledovci se můžete podívat nezávisle na agentuře. Za vesničkou je odbočka k ledovci. Auto necháte na parkovišti a vydáte se jednoduchou stezkou k vyhlídce na ledovec a dále můžete pokračovat až téměř k terminánu ledovce Fox. V roce 2009, kdy jsme ledovec Fox navštívili my, byla stezka k čelu ledovce zavřená kvůli údržbě [silné deště a tání sněhu poškodilo část trasy]. Trasa by měla být už v pořádku, přesto se na aktuální stav zeptejte na informacích.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-lNový Zéland, Fox Glacier | terminál ledovce Fox

K ledovci nebo přímo na ledovec se můžete podívat s agenturou Fox Glacier Guiding www.foxguides.co.nz. Nabízí vše od procházky k čelu ledovce, přes půldenní či denní výlet po ledovci až po samotné lezení po ledovci spojené s letem helikoptérou. K nezapomenutelným zážitkům také patří přelet helikoptérou nad ledovcem. Najdete spoustu agentur, které nabízí přelety jak nad ledovcem Fox, tak nad ledovce Franz Josef, i nad Aoraki a Mt Tasman. Záleží jen na vás, kterou možnost si vyberete a kolik chcete investovat.

V tomto případě vám bohužel nemůžeme být nápomocni radou. Ačkoli jsme na přelet chtěli vyrazit asi třikrát, ani jednou nám nepřálo počasí. Holt West Coast alias Wet Coast.

Jezero Matheson

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-jNový Zéland, Jezero Matheson | odraz Mt. Cook na hladině

Jezero Matheson je oblíbenou zastávkou ve Westland Tai Poutini National Park, 5 kilometrů od městečka Fox Glacier. Jezero Matheson vzniklo před 14.000 lety, při posledním ústupu ledovce Fox. Jezero Matheson se jako perla leskne uprostřed prastarého lesa borovic Rimu a Kahikatea. Jezero Matheson je vděčným námětem fotografů, pro úžasný odraz jižních Alp na jeho hladině. Že jezero Matheson tak dokonale odráží horské obry Mt. Tasman a Mt. Cook je způsobeno organickými materiály rozpuštěnými v jeho vodě. Fotografy však musím upozornit, že dokonalé podmínky pro focení [tj. bezvětří a slunečné počasí] se ve Westlandu [kde za rok naprší 7.5 metru srážek] naskytnou jednou za uherák. Okolo jezera Matheson vede krátká trasa, která vám zabere asi hodinu a půl. Nejkrásnější pohled na jižní Alpy a Mt. Cook, zrcadlící se na hladině jezera Matheson se vám naskytne z vyhlídky nazvané Jetty Viewpoint, ke které od parkoviště dorazíte asi za 3/4 hodiny.

Copland Valley Track

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Copland Valley | Copland River

Dalším velice oblíbeným trekem v národním parku Westland, Tai Poutini je Copland Valley Track. Tato středně náročná procházka vás provede údolím řeky Copland River, a na jejím konci vás čeká úžasná úleva po dlouhé cestě, v podobě přírodních termálních jezírek.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, termály Copland Valley

Trasa měří 17 kilometrů a měli byste ji zvládnout za 7 hodin. První část trasy je relativně nenáročná, a plochá, nicméně po dešti jsou některé její sekce podmáčené a těžko se v bujném podrostu nachází alternativní cesta. Další část, zhruba od Architects Creeku výrazně stoupá a čeká vás jedna asi 400 metrů dlouhá sekce, kde sesuv půdy zničil část treku.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Copland Valley | Flood Bridge

Tato část je nebezpečná, podmáčená a to zejména po dešti. Většina creeků je přemostěna záložním mostem, který se dá použít v případě rozvodnění. Některé creeky však Flood bridge nemají a tak zejména po vydatných deštích není radno Copland Valley Track jít. Jak už bylo řečeno, u chaty Welcome Flat Hut jsou přírodní termální jezírka, dejte si však pozor na Sandflies. Zejména na jaře jsou pohledy z horkého jezírka na okolní zasněžené hory unikátním a nezapomenutelným zážitkem. V chatě Welcome Flat Hut je správce, který kontroluje booking, buďte připraveni a lístky do chaty si kupte předem.

Další možností je stanování, kemp se nachází kousek za Welcome Flat Hut. Pokud vám zbývají síly, trek dále pokračuje ještě asi 3 hodiny na chatu Douglas Hut. Dávejte však pozor trek je neudržovaný a creeky nejsou přemostěné.

Kde přespat v okolí ledovce Fox Glacier

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-GNový Zéland, Gillespies Beach | západ slunce

V okolí ledovce Fox je dostatek míst, kde se dá zdarma přespat v campervanu. Nejlepší nocování je na vyhlídce na jižní Alpy. Najdete ji zakreslenou v mapě, ráno je zde úžasný výhled na Alpy. Další možnosti zmíním jen letmo, dalo by se přespat přímo na parkovišti u ledovce Fox, šlo by to i na parkovišti u jezera Matheson. Pokud nemáte naspěch, zajeďte si na pláž Gillespies, kde je kemp zdarma s toaletami a kde jsou úžasné západy slunce. Po pláži a okolo pláže Gillespies vede několik krátkých tras, pokud máte čas, můžete si protáhnout nohy. Pokud máte v plánu Copland Valley Track, můžete v pohodě přespat na parkovišti u východiště treku. Taky jsme tam přespali a nebyli jsme sami. Východiště trasy Copland Valley Track se nachází asi 26 km jižně od městečka Fox Glacier.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy