Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Písečná kosa Nového Zélandu, Farewell Spit

Farewell Spit se nachází na samém severu jiního ostrova Nového Zélandu. Jedná se o písečný výběžek, ketrý je domovem tisíců vodních a brodivých ptáků. Pro svůj charakteristický tvar se Farewell Spit nazývá písečnou kosou Nového Zélandu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-FNový Zéland, Farewell Spit | Písečné duny Farewell Spit

Prvním Evropanem, který spatřil Farewell Spit byl opět Abel Tasman roku 1642 a nazval jej Sand Duining Hoeck. Dalším evropským "návštěvníkem" byl roku 1770 James Cook, který Farewell Spit zakreslil do mapy a nazval jej Cape Farewell. První evropští usedlíci jej nazývali Cape Farewell Spit, z čehož vznikl dnešní zkrácený název Farewell Spit.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-FNový Zéland, Farewell Spit | Písečné duny Farewell Spitu

Farewell Spit se nachází na samém severu jižního ostrova Nového Zélandu. Maorové ho nazývají Tuhuroa a rozpíná se východně od Cape Farewell. Farewell Spit tvoří severní hranici Golden Bay a je to nejdelší písečný výbežek na Novém Zélandu. Písečné duny se táhnou v délce 26 kilometrů [a dalších 6 kilometrů pod hladinou moře] a poskytnou vám krásný pohled na celý Spit, na Golden Bay a při odlivu i rozlehlé slané bažiny. Díky neustálému pohybu písku mají duny tvar půlměsíce a předpokládá se, že se výběžek rozroste o další 2 kilometry v průběhu následujících 5 let. Farewell Spit je mokřad, písečná pláž a proslulá ptačí rezervace, kde v létě žijí tisíce stěhovavých brodivých ptáků z arktické tundry.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-FNový Zéland, Farewell Spit | odliv na Farewell Spit

Odliv na Farewell Spit může ustoupit až 7 kilometrů a odkryje až 80 kilometrů slaných bažin, které jsou bohaté loviště pro spousty mořských ptáků, ale zároveň i smrtelná past pro velryby, které zde můžou uvíznout.

Pro veřejnost jsou přístupné pouze první 4 kilometry pláže. Pokud se chcete podívat dále musíte s cestovní společností, které mají speciální vozidla, které vás tam dopraví. Cestou uvidíte spoustu ptačích druhů [mezi nimi i terejové australští], výlet obvykle končí u starého majáku. Maják byl poprvé uveden do provozu roku 1870 a poslední strážce majáku toto místo opustil roku 1984, kdy byl převeden na automatický provoz.

Přes písečné duny Farewell Spit vede několikahodinpvá procházka. Musíte však dávat pozor abyste se neztratili, protože kůly které trasu značí se v písečných dunách lehce přehlédnou. Mezi písečnými dunami na Na Farewell Spit se budete cítit jako na poušti, zejména v parném letním dni. Nezapomeňte si opalovací krém, teploty v létě dosahují 35 stupňů a v otevřené krajině se snadno spálíte.

Pupu Springs

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-PNový Zéland, Farewell Spit | Pupu Springs

Další oblíbenou zastávkou na severu jižního ostrova Nového Zélandu jsou Pupu Springs. Název Pupu Springs pochází z maorského Waikoropupu. Jedná se o největší sladkovodní pramen v Australasii. Na celém světě asi 60 takových míst, nicméně Pupu Springs se pyšní alespoň jedním nej, kterým je nejčistší sladkovodní pramen na světě. Pupu Springs jsou zajímavým přírodním úkazem.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-PNový Zéland, Farewell Spit | Pupu Springs

V závislosti na počasí Pupu Springs produkují okolo 14.000 litrů sladké vody za sekundu. Okolo Pupu Springs vede naučná procházka, která bude příjemným zpestřením vašeho dne.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy