Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Napier, město ve stylu třicátých let minulého století

Napier leží na východním pobřeží severního ostrova Nového Zélandu. Většina cestovatelů však toto místo vynechává a vydává se navštěvovanější trasou z Taupo přímo do Taranaki nebo Wellingtonu. Pokud nejste vyloženými milovníky architektury, nebo pickery jablek, pravděpodobně se městu Napier také vyhnete. Pokud se městu Napier vyhnete, přijdete o úžasný kulturní zážitek, zejména co se týká festivalu Art Deco.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Napier | pěší zóna v centru Napier

Již Maorové věděli, že toto je bohatý kraj. Jak už bylo zmiňováno v kapitole o Hastings, první Maorové do oblasti Napier připluli kolem roku 900. Oblast pojmenovali Ahuriri [z vody vybíhající]. Prvním Evropanem, který poprvé spatřil budoucí Napier byl roku 1769 kapitán James Cook. V roce 1827 přistál v zátoce francouzský badatel Jules Dumont d´Urville s lodí Astrolabe. Po roce 1830 do Napieru začali připlouvat velrybáři a roku 1939 si tady zřídili základnu. Město Napier bylo založeno roku 1854 a bylo pojmenováno po britském generálovi Charlesi Napierovi. Město a zejména přístav Napier se díky své poloze brzy stalo obchodní křižovatkou. Lodě naložené ovčí vlnou z Napieru odplouvaly již od padesátých let 19. století.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Napier | Marine Parade

Zemětřesení, které přineslo změnu

3. února 1931 po 10 hodině dopoledne se obyvatelům Napieru začala chvět země pod nohama a katastrofické zemětřesení o síle 7,9 stupňů Richterovy škály srovnalo město Napier se zemí. Počet obětí dosáhl 258. Napier náhle získal o 40 km čtverečních větší rozlohu (některé části mořského dna se zvedly až 2 metry nad hladinu moře, např. letiště dřív bývalo spíš přístavem). Lidé začali město rychle přestavovat a vzniklo tak jedno z nejvýznamějších měst ve stylu art deco na světě.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Napier | Architektura Art Deco

Art Deco

Kolébkou stylu Art Deco je Francie, ačkoli o jeho světový rozmach se velmi zasloužily Spojené státy. V roce 1925 byla v Paříži uspořádána výstava současného designu a užitého umění [L´Exposition International des Arts Decoratifs at Industriels Modernes], která je dodnes považována za definici stylu art deco.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNapier | Art Deco

Art deco propojuje prvky umění a industrializace, ve velkém pro nejširší vrstvy vyrábí předměty s uměleckým designem a dokazuje, že výrobky z levných materiálů (bakelit, chrom, tmavé barevné sklo) nemusí být ošklivé. Mezi nejvýraznější rysy patří nedbalá elegance, hladké geometrické linie, minimální dekorace s náznaky síly, pohybu, jazzu a jemné pastelové barvy.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Napier | Architektura Art Deco

To by ale nebyl Nový Zéland, aby to nevzali tak trochu po svém. Po zemětřesení se spojila čtyři nejuznávanější architektonická studia v The Napier Associated Architect a společnými silami (ale každý po svém) začali budovat nové město. V Napieru tak najdeme architekturu evropského neoklasicismu, kalifornský styl španělské misie a art deco (často doplněné maorskými motivy). Kromě toho, že ve 30.letech bylo art deco v módě, jednoduché geometrické tvary budov byly odolnější vůči zemětřesení a tvrzený cement jako stavební materiál se zdál ideální a levný. V době znovuzrození Napieru vrcholila světová hospodářská krize, která zasáhla i Nový Zéland. Napier je unikátním katalogem architektury 30.let.

Art Deco Festival Napier

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Napier | Art Deco Weekend

Na konci ledna 1933, když byla rekonstrukce Napieru hotová, byla uspořádána oslava znovuzrození - The New Napier Carnival. Brzy ale přišla druhá světová válka, poválečná léta a na Napier se pozapomnělo. Až začátkem 80.let film Petera Wellse "Nejnovější město na Zemi" pomohl sdružit místní obyvatele, kteří si uvědomovali cenu tohoto zapadlého městečka. První akcí vznikající společnosti Art Deco Trust byla právě premiéra Wellsova filmu v roce 1985. Art Deco Trust je dnes podnikatelské a kulturní sdružení, které shání prostředky na údržbu města, vydává publikace o tom, co je tu k vidění a láká sem návštěvníky z celého světa.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Napier | Art Deco Weekend

Každý třetí víkend v únoru v Napieru ožívají 30.léta. Na napierské promenádě u pláže hraje a tančí v rytmu swingu, ulice jsou plné nablýskaných veteránů a v nich pánové a dámy v dokonalých kostýmech. Ve Napieru spatříte na každém rohu drahé šaty a obleky z doby Velkého Gatsbyho, klobouky, cigaretové špičky a boa.

V té samé době vrcholí jablečná sezóna a Napier je plný mladých pickerů z celého světa. Ulice města, promenády, kavárny přetékají. V každém kadeřnictví si můžete nechat udělat stylový účes, na každém rohu si můžete koupit jablko v cukru, atmosféra 30. let vás dokonale vtáhne. Tak se nechte! Udělejte si piknik a lá Big Gatsby a nadechněte se svěžího Art Deco vzduchu.

A co jinak v Napieru

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Napier | Ocean Spa

I mimo Art Deco víkend se můžete v Napieru pobavit. Ocean Spa je oblíbené místo jak v létě, takv zimě. Najdete tady bazénky s vyhřívanou vodou, vířivku, suchou i parní saunu, plavecký bazén i posilovnu. Pláž v Napieru totiž není vhodná ke koupání, jsou tady velmi silné spodní proudy. Ocean Spa leží přímo u pláže, přes sklo vidíte přímo na oceán a cítíte se "jako na pláži".

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-NNový Zéland, Napier | Opossum World

Marine Parade v Napieru je elegantní třída lemovaná araukariemi a krásnými dřevěnými domy, které přežily zemětřesení. Na Marine Parade leží i National Aquarium of New Zealand. Uvnitř najdete krokodýly, pirani, želvy, žraloky, ptáky kivi a prehistorickou tuataru. Na Marine Parade je i Marineland, kde si můžete zaplavat s delfíny (bohužel podle informací z internetu měli Marineland zavřít v roce 2009). Na Marine Parade stojí i osobitý obchůdek Opossum world, kde vás poučí o tom jak possumové (ano, správně se toto zvíře nazývá possum) škodí zdejší fauně a flóře a můžete si zde zakoupit výrobky z possumí vlny (jsou opravdu heboučké) a různé possumí suvenýry. Novozélanďani jsou tak trochu posedlí zabíjením possumů, hlavně kvůli tomu, že devastují populace původních rostlinných i ptačích druhů.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy