Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Hastings, ovocná mísa Nového Zélandu

Město Hastings se nachází v oblasti východního pobřeží Nového Zélandu, pojmenované Hawkes Bay a je zároveň město s největší populací. Zároveň je Hastings administrativním centrem okresu Hastings District, do kterého spadá město Napier a okolní vesnice, jako například Havelock North, Clive a Flaxmere. Běžný turista se Hastings pravděpodobně vyhne, v případě že jedete za prací, Hastings se nejspíše stane na pár měsíců vaším domovem.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-HNový Zéland, Hastings - Heretaunga street v noci

Ulice v Hastings mají přísně pravoúhlou strukturu, která byla poprvé použita ve starověku, například při výstavbě města Babylon. V novověku byla tato struktura plánování použita hlavně v nových koloniích a nově vznikajících městech v Austrálii nebo Spojených státech. Hlavní dopravní tepnou města Hastings je ulice Heretaunga, která prochází městem od severu k jihu a spojuje dvě hlavní předměstí Hastings, Havelock North a Flaxmere. V centru města Hastings je Heretaunga přerušena železnicí a malým náměstím. Druhou hlavní tepnou, která spojuje Hastings s městy na východním pobřeží Hawkes Bay, jako je Clive nebo Napier se jmenuje Karamu Rd. Většina obchodů, bank a kanceláří je soustředěna v centru Hastings, převážně na Heretaunga Rd.

Hawkes Bay

První maorské kmeny připluly do oblasti Hawkes Bay kolem roku 900 našeho letopočtu. Místem jejich vylodění byla s největší pravděpodobností Wairoa dále na sever. Během několika desítek let se Maorové rozšíříli po celém území Hawkes Bay, nejprve osidlovali břehy řek a později se dostávali více do vnitrozemí. Už první osadníci zjistili, že se v oblasti dobře daří sladkým bramborám kumara. Tím položili základy dnešnímu zemědělství. Když do oblasti přišli první Evropané, bylo to pravděpodobně jediné místo na Novém Zélandu, kde nebylo nejprve potřeba odstranit původní buš.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-HNový Zéland, Hastings

Prvním Evropanem, který záliv Hawkes Bay spatřil byl kapitán James Cook. Záliv pojmenoval po admirálovi, siru Edwardu Hawke. První půdu na Heretaunga Plains, jak se dříve území jmenovalo, si od Maorů nejdříve pronajal a později i koupil Thomas Tanner v roce 1871. Od něho si ji pozněji koupil Francis Hicks a když roku 1872 vláda Nového Zélandu rozhodla, že přes tyto pozemky povede železnice, půda byla vykoupena a v roce 1873 bylo založeno město Hastings. Město bylo pojmenováno po prvním guvernéru britské Indie, Warrenu Hastingsovi.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-HNový Zéland, Hastings

V té době již bylo Hawkes Bay silně zemědělskou oblastí, první ovce byly přivedeny z Wellingtonu v roce 1849 do oblasti která se dnes nazývá Central Hawkes Bay. Do oblasti přicházeli stovky nových imigrantů, většinou se jednalo o chudé angličany, kteří se nechávali zaměstnávat na okolních ovčích farmách. Prvním větším sídlištěm v oblasti Hawkes Bay byl Napier, založený roku 1853. Vzhledem ke své odlehlosti, byla oblast Hawkes Bay odříznuta od Nového Zélandu. Pro představu, cesta koňským spřežením do Taupo trvala nepředstavitelné dva dny. Výstavba železnice v roce 1874 ulehčila přepravu osob i nákladu do přístavu v Napieru a město Hastings mělo nakročeno ke zvyšování populace. Železnice, která spojila Hastings a Napier s Wellingtonem byla dokončena v roce 1891 a byla důležitým krokem, který Hawkes Bay posunul dopředu. Meziválečné období znamenalo pro Hawkes Bay a zejména pro Hastings obrovský populační růst. V roce 1934 v Hastings vyrostla malá konzervárna pro zpracování zemědělských produktů. Během let se z ní stala největší továrna na Novém Zélandu. V roce 1992 se Watties spojila s americkým gigantem Heinz. Konzervárnu Watties proslavily zejména oblíbené "spaghetti in tomato" a fazole v tomatě "beaNZ" .

Zemětřesení v Hastings v 1931

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-HNový Zéland, Hastings Westermans buildnig

Třetího února roku 1931 otřáslo Hawkes Bay mohutné zemětřesení. Dosáhlo 7,9 stupně Richterovy stupnice a jen v samotném Hastings zanechalo 90 mrtvých. Zemětřesení stejně jako sousedním Napieru zničilo téměř všechny budovy ve městě. Město Hastings bylo vystavěno z trosek, ale více než módní Art Deco, které ovládlo sousední Napier, se stal pro Hastings typický architektonický styl španělských misionářů, který přišel z Kalifornie. Nejkrásnějším příkladem této architektury je Westermans building, které naleznete přímo naproti hodinám v samém centru Hastings. Nyní v jeho prostorách sídlí informační kancelář. Dále můžeme zmínit například metodistický kostel na Heretaunga st. a budovu Hastings Opera, která leží naproti.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-HNový Zéland, vánoce v Hastings

Pokud zrovna nemáte namířeno za prací, městu Hastings se s největší pravděpodobností vyhnete. Kromě možnosti doplnění zásob a architektury vás v Hastings nečeká nic zajímavého. Po většinu roku je Hastings ospalým farmářským městem, s traktory v ulicích a farmáři v montnérkách. Jakmile však začne jablečná sklizeň, Hastings se naplní tisícovkami mladých lidí. Všechny spojuje jediné - jablka.

Novy-Zeland-sezonni-prace-v-jablecnem-saNový Zéland, sbírání jablek v Hastings

Dvojměstí Napier-Hastings a přilehlé okolní vesnice jsou totiž hlavní oblastí Nového Zélandu, kde se pěstují jablka. Největší koncentrace jablečných farem je právě v okolí Hastings. V sezóně, kdy je potřeba co nejrychleji otrhat úrodu jablek, je potřeba každá ruka a podle statistiky je každoročně potřeba téměř 20.000 pracovníků. Hastings leží v oblasti, která se nazývá ovocná mísa Nového Zélandu [Fruit bowl of New Zealand] Kromě jablek se v okolí Hastings začalo pěstovat i víno, a protože zde vínu velice daří, brzy se stala oblast Hawkes Bay věhlasným producentem vína.

Ovšem ani jako sezónní pracovník pravděpodobně nebudete navštěvovat Hastings velmi často. Vaše návštěvy se pravděpodobně omezí na nákupy potravin v jednom ze tří supermarketů Pack'n'Save, CountDown nebo New World, nebo nákupy pracovních pomůcek ve Warehouse či K-Mart. Milovníky nočního života pravděpodobně Hastigs zklame, jediným nočním povyražením bude Cru Bar, nebo bar Breakers na Heretaunga St.

Co se dá v Hastings podniknout?

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-HNový Zéland, Hastings - Pohled z Te Mata Peak

Te Mata Peak

Te Mata peak se tyčí nad městem Hastings a tvoří jedinou kulisu jinak plochého okolí. Na Te Mata peak se dostanete autem z městečka Havelock North, nebo si můžete udělat procházku. Vrcholek skýtá krásný pohled na ploché město Hastings, Napier v dálce a za pěkného dne pravděpodobně spatříte Kaweka Range. Můžete se vydat na krátkou procházku, která vede po hřebeni Te Mata Peak.

Ocean Beach a Waimarama Beach

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-HNový Zéland, Hastings - Ocean Beach

V horkých letních dnech, v prosinci a lednu, kdy se rtuť teploměru v Hasting stabilně drží nad třicítkou, vám určitě přijde vhod koupání v moři. Bohužel, okolo Napier jsou velice silné spodní proudy a tak jediným bezpečým koupáním v této oblasti jsou tyto dvě pláže. Ocean Beach je věhlasná pro svůj příboj a tak sem míří spousta surfařů z okolí. V sezóně je to na Ocean Beach tak trochu hlava na hlavě, to ale nikomu nevadí, garantuji vám, že přijedete zase. Druhá zmiňovaná pláž Waimarama leží o něco dál a většinou není tak narvaná. Podle našeho názoru je Waimarama Beach hezčí. Na obou plážích však platí varování o spodních proudech, každé léto je v novinách několik případů utonutí. Sami jsme si to vyzkoušeli, při odlivu vám zpětný proud doslova podráží nohy.

Maraetotara Falls

Tyto vodopády jsou dalším cílem sezónních pracovníků z Hastings. Leží kousek za městem a osvěžení v letních horcích je vsutku bezkonkurenční. Kolem řeky Maraetotara vede krátká procházka lesem se stromovými kapradinami.

A co si v Hastings nenechat ujít

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-HNový Zéland, Hastings - výborná jahodová
Náš Tip Pokud v Hastings uvíznete na práci, určitě si zajeďte na výbornou jahodovou zmrzlinu. Jahodová farma se nachází nedaleko za Hastings, směrem na Havelock North. Pokud pojedete po Heretaunga St. od Hastings, budete ji mít po levé ruce. K výrobě zmrzliny používají čerstvé jahody a v parném létě je to to pravé osvěžení při cestě na Ocean Beach. Další doporučení putuje malému pivovaru zvanému Rooster, který se také nachází na okraji Hastings. Pokud vám už nechutná pivo Tui, vydejte se po Omahu Rd, směrem od Hastings a sledujte levou stranu silnice. Nedaleko za Hastings narazíte na malou červenou plechovou budovu, se stoly venku. Zastavte se na jedno, koneckonců, na Novém Zélandu je legální, dáte li si před jízdou malé pivo. V třicetistupňových vedrech vám studený Rooster přide k duhu.
letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy