Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Jezero Taupo, chladivá relaxace

Taupo je hodně skloňovaným pojmem při cestě vetšiny cestovatelů na Novém Zélandu. Ačkoliv kromě adrenalinových sportů v podstatě nic nenabízí, jeho poloha bude důvodem, že Taupo na své cestě minimálně jednou navštívíte. Pro komerčněji založené cestovatele se Taupo stane Mekkou adrenalinových zážitků nebo rybaření na severním ostrově Nového Zélandu.

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo - Největší jezero Nového Zélandu

Jezero Taupo je největším jezerem na Novém Zélandu s plochou více než 616 km2. Jezero Taupo vzniklo výbuchem supervulkánu Taupo, zhruba před 26.500 a vzhledem k jeho velikosti se pravděpodobně jednalo o největší výbuch na světě. Obří kalderové jezero, nyní nazývané Taupo které vzniklo zatopením jeho kráteru je toho jasným důkazem. [stačí se na oblast Taupo podívat v programu Google Earth a máte jasno.] Poslední známá erupce vulkánu Taupo se odehrála zhruba před 1.800 lety v roce 181 nl a jednalo o jednu z nejsilnějších vulkanickou explozi v psaných dějinách lidstva. Při výbuchu sopka Taupo vyvrhla 100 km2 materiálu, který zbarvil západy slunce do červena až v daleké Evropě a Číně. Exploze sopky Taupo zničila většinu severního ostrova Nového Zélandu, a pokryla ji popelem. Po druhém výbuchu jezero Taupo podstatně zvětšilo svou plochu. Poslední erupce vulkánu Taupo byla v roce 210, nebyla však tak silná.

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo - Pláže s teplou vodou

Termální aktivita pod jezerem Taupo neustále pokračuje, v současnosti se Taupo považuje spíše za spící vulkán než vyhaslý. [Některé pláže jezera Taupo jsou zespodu vyhřívané termální aktivitou, proto je voda i v zimě teplá]

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, vodní aktivity v Taupo

Geotermální aktivita okolo jezera Taupo dala vzniknout několika termálním lázním [například Wairakei] a její energie se využívá i v energetice. Nedaleko města Taupo vznikla první elektrárna tohoto druhu na Novém Zélandu, Wairakei, která zásobuje elektrickou energií oblast Napier a Hastings. Odhaduje se, že zemská kůra je ve vulkanické oblasti Taupo široká jen nějakých 16 kilometrů.

Před osídlením Evropany bylo okolí jezera Taupo sporadicky osídleno maorskými kmeny. Název Taupo pochází z maorského Taupō-nui-a-Tia [Velký plášť Tia (Tia byl objevitel jezera Taupo, který na jeho břehu nocoval)]. První maorští osadníci se s největší pravděpodobností oddělili od svých příbuzných na severu iwi Te Arawa. Byli to především lovci ptáků Moa, nejstarší archeologické vykopávky pochází z let kolem roku 600 nl., z jeskyně Whakamoenga cave, nedaleko Taupo a zahrnují právě pozůstatky ptáků Moa.

Město Taupo

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo je vyhledávaným cílem turistů

Město Taupo se nachází v místě, kde z jezera vytéká řeka Waikato Bylo založeno okolo roku 1869, po skončení války o území. Během několika následujících let byly díky geotermální aktivitě založeny první lázně a už kolem roku 1880 přijížděli první turisté. Termální prameny nedaleko maorské vesnice Wairakei byly poprvé využity roku 1878 a vznikl zde resort Wairakei. Dnes je vesnice Wairakei veřejně přístupná a hojně navštěvovaná, i přilehlé lázně se těší vysoké návštěvnosti turistů. Ještě v poválečném období kolem roku 1945 mělo Taupo něco necelých 800 obyvatel. Vzestup město Taupo zaznamenalo v 50. letech 20. století, zejména díky výstavbě geotermální elektrárny Wairakei.

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, kulturní vyžití v Taupo

V dnešní době je jezero Taupo oblíbeným cílem turistů a to nejen zahraničních, ale i novozélandských. Zejména přítomnost geotermální energie a několika termálních lázní činí z města Taupo víkendový cíl obyvatel Nového Zélandu. Hlavně díky turistickému ruchu je Taupo v sezóně doslova nacpáno turisty lačnícími po adrenalinových zážitcích, rybaření nebo lenošení v lázeňských zahradách. Komerce se městu Taupo rozhodně upřít nedá a tak už při zběžné prohlídce města a infocentra narazíte na desítky nabídek různých adrenalinových zážitků, včetně parasailingu, bungy jumpu nebo skydivingu. Taupo je i oblíbeným cílem backpackerů, a nabídky slibující backpackerské slevy jsou toho jen důkazem.

Co podniknout v Taupo

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo je vyhledávaným cílem turistů

Taupo bude pravděpodobně vaší základnou alespoň na několik nocí, protože se nachází hned na dvou oblíbených trasách. První vede z Rotorua a Tauranga dolů na jih přes Turangi do Palmerstonu a Wellingtonu. Druhá trasa vede z Aucklandu přes Hamilton do Napier a Hastings. Poloha jezera Taupo pohodlně na středu těchto tras přímo svádí k zastavení. V parném létě je osvěžení v chladných vodách jezera Taupo, nebo řeky Waikato to pravé osvěžení. Ve městě můžete pohodlně doplnit zásoby, nachází se zde několik supermarketů a také Warehouse. Zejména přítomnost free campu Reeds Farm, který se nachází nedaleko Taupo, činí z Taupo výhodnou zastávku. Dávejte si ale pozor, díky přítomnosti velkého počtu turistů si místní zvykli dost nadsazovat ceny. [Nám se stalo, že si v několika autoservisech v Taupo řekli za výměnu oleje 250 NZD. Vzhledem k tomu že běžná cena je okolo 100 NZD se nám to zdálo kapku předražené]

Kromě zmíněných hlavních atrakcí můžete ještě navštívit Krevetovou Farmu, centrum pro výzkum vulkanické a geotermální aktivity, nebo ostrov Cherry, který se nachází na řece Waikaato asi deset minut chůze od Taupo. Každý den v 10:00 se otevírají průtoková vrata na přehradě v Aratiatia. Voda, která z přehrady vytéká, zvedne hladinu řeky Waikato o několik desítek centimetrů. Nedaleko krevetové farmy se nachází Honey Hive Taupo, což je vlastně velká replika včelího úlu. Nečekejte nic jiného než med a včely.

Huka Falls

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo je vyhledávaným cílem turistů

Na nejdelší řece Nového Zélandu Waikato, nedaleko města Taupo, najdete vodopád, kterému Maorové říkají Hukanui [Velká sprška], zkráceně Huka Falls. Neuvěřitelných 220.000 litrů vody a sekundu protéká úzkou soutěskou mezi dvěma skalami a pak se s burácením vrhá dolů do mělké tůně. Z přilehlé lávky se dají udělat nádherné fotky a je to také krásná procházka. Nedaleko Huka Falls je parkoviště, kde můžete nechat auto a k vodopádům je to jen 5 minut cesty. Nezapoměňte se podívat na zavíračku, nám se totiž stalo, že zavřeli bránu a nás nechali napospas. Museli jsme volat na správu parkoviště, aby přijeli a za 100 NZD nám ji otevřeli! V okolí Huka Falls se dají podniknout různé procházky, pokud půjdete kolem řeky Waikato, můžete dojít až k horkému potoku, kde se můžete večer osvěžit, viz dále.

Geotermální elektrárna Wairakei

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo, Geotermální elektrárna Wairakei

Nedaleko za městem Taupo se nachází první geotermální elektrárna na Novém Zélandu, Wairakei. Můžete se zde dozvědět, jak se geotermální energie ze země získává, jakým způsobem elektrárna vznikla a jaký má výkon. Můžete si zaplatit organizovanou prohlídku elektrárny, časy si ověřte v informačce v Taupo, nebo přímo v elektrárně. Druhou část elektrárny, parní pole Wairakei, kde se ze země získává přehřátá pára, můžete obdivovat zdarma. Na vyhlídce, která přehlíží celé údolí Wairakei, který bylo kdysi známé jako údolí gejzírů, naleznete i informační tabuli, kde jsou vysvětlené jednotlivé pojmy. Zajímavá ukázka zpracování přírodní geotermální energie, nedaleko Taupo, kterou můžete obdivovat bezplatně.

Craters of the Moon

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo, Craters of the Moon

Craters of the Moon jsou geotermální oblastí, která vznikla v důsledku vybudování geotermální elektrárny Wairakei asi 2 km od Craters of the Moon. Právě využitím geotermální energie klesla hladina spodní vody která ochlazovala přehřáté magma a geotermální aktivita se stala viditelnější. V tomto parku za nízké vstupné [5NZD], uvidíte sopečné čmoudíky, bublající bahno a celkově zdejší krajina, která je protkána sopečnými průduchy a komíny dostává neobydlený, takřka mrtvý charakter. [Proto ten příznačný název, Měsíční krátery] Pokud jste ještě nenavštívili žádnou podobnou geotermální oblast, pro začátek vás Craters of The Moon nezklamou. Pokud přijíždíte od Rotorua, raději Craters of The Moon vynechte, mohly by vám připadat nudné a nezajímavé. Více info najdete na www.cratersofthemoon.co.nz, oficiálním webu Craters of the Moon Taupo

Terasy Wairakei

Další oblíbenou atrakcí v Taupo jsou terasy Wairakei a přilehlá maorská vesnička. Jsou situovány nedaleko silnice SH5 a nedaleko elektrárny. Přímo přes cestu najdete slavný hotel a lázně Wairakei. Terasy Wairakei jsou uměle vytvořenou napodobeninou Růžové a bílé terasy z Rotorua, které byly zničeny výbuchem sopky Tarawera. Termální potok, který zde protéká pramení na nedalekém parním poli geotermální elektrárny Wairakei. Kromě zmíněných teras zde najdete maorskou vesnici, kde se každý večer pořádají kulturní vystoupení a také hangi. Více informací o Terasách Wairakei naleznete na www.wairakeiterraces.co.nz

Maori Carvings

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo, maorské skalní rytiny

Maorské skalní rytiny jsou přístupné pouze při vyhlídkové plavbě po jezeře Taupo. Možnost vidět je z pevniny neexistuje. Zajímavý výtvor vzniknul v sedmdesátých letech 20. století a je vyhledávanou atrakcí v Taupo. Výlet na parníku nebo soukromé lodi si můžete domluvit v informačním centru v Taupo, které najdete přímo u hlavní silnice v centru města Taupo, nebo přímo v přístavu. My jsme si našli na internetu soukromého průvodce s vlastní lodí, jménem Gus Te Moana. Z něho se vyklubal bezvadný průvodce, během plavby nám vyprávěl maorské legendy, a i když jsme neměli speciální rybářské povolení, které je na Taupo vyžadováno, přesto nás nechal chytat. Pokud vás to zajímá, rozhodně ho doporučujeme. www.gusgrace.orconhosting.net.nz/

Muzeum Taupo a galerie umění a zahrada Ora

Centrem muzea Taupo je nádherně vyřezávané maorské marae Te Aroha o Rongoheikume. Mezi exponáty muzea Taupo patří i třímetrová kostra vyhynulého ptáka Moa, replika obchodu z 19. století a expozice o evropském osidlování regionu Taupo. Pravidelně jsou zde také pořádány výstavy umění. Návštěvu muzea doporučujeme za deštivých dnů. Jinak je v Taupo spousta jiných, pravděpodobně zajímavějších atrakci. Součástí muzea je i krásná a udržovaná zahrada Ora. Vstupné 5NZD. Více informací najdete na www.taupomuseum.co.nz, oficiálním webu Taupo museum.

Rybaření na jezeře Taupo

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-rybareni-nNový Zéland, Taupo, rybaření na jezeře Taupo, pstruh duhový

Při zmínce o jezeře Taupo samozřejmě nesmím zapomenout na rybaření. Voda jezera Taupo je tak čistá, že se zde výborně daří pstruhům duhovým, kteří zde byli v 50. tých letech uměle vysazeni. Od té doby se Taupo a jeho okolí stalo cílem tisíců rybářů z celého světa. Projížďku k maorským skalním řezbám si proto můžete zpestřit právě chytáním pstruhů duhových. Většina operátorů vám půjčí i vybavení. Na Taupo a okolní řeky také existuje speciální rybářská licence, kterou však dostanete na palubě. A i když my sami rybáři nejsme, naši společníci si na jezeře Taupo dobře zachytali. Musím upřímně podotkout, že čerstvý pstruh duhový chutná opravdu báječně.

Procházky a treky v Taupo a okolo

V regionu Taupo se samozřejmě nachází i spousta oblíbených treků a procházek. Pro podrobné informace si zajděte do informační kanceláře v Taupo, mají podrobné DOC mapy a aktuální informace. Pro zajímavost uvedu několik nejoblíbenějších procházek.

Okolo řeky Waikato

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-prochazka-Nový Zéland, Taupo, procházka kolem řeky Waikato

Tato nenáročná asi 2km dlouhá procházka končí (nebo začíná) u vodopádu Huka Falls. Provede vás malebným údolím řeky Waikato. Cesta vede po zpevněném povrchu a neměla by vám zabrat více než hodinu. Končí u termálního potoka, který se vlévá do řeky Waikato. Za chladnějších nocí je zde úžasné koupání! Dávejte pozor, a nepřehánějte to s alkoholem, termální voda kombinovaná s alkoholem = rychlá opice :) Pokud vám bude příliš horko [a to bude!], jděte do míst, kde se potok vlévá do řeky Waikato, voda je zde chladnější. Dávejte však pozor a neplavte příliš daleko, Waikato má silný proud a právě v kombinaci s alkoholem se zde staly tragické nehody. Pokud si chcete procházku prodloužit, můžete vyrazit z města Taupo, pokračovat přes vodopády Huka Falls, kolem termálního potoka až do Aratiatia.

Z Taupo do Five Mile Bay

Další nenáročná trasa víceméně po rovině vede z města Taupo do zátoky Five Mile Bay. Po cestě je několik možností koupání v jezeře Taupo, například cestou na Two Mile Bay je pláž s teplou vodou. [Zajímavý úkaz geotermální aktivity jezera Taupo]. Ve Two Mile Bay se trasa spojuje s trasou Lions Walk, která vede až do Five Mile Bay. Celá procházka má asi 11 km, pokud vycházíte z Taupo.

Výstup na Mt. Tauhara

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo, výhled na jezero Taupo z Mt. Tauhara

Výstup na Mt. Tauhara je další oblíbenou procházkou v okolí jezera Taupo. Horu, která z hladiny jezera vypadá jako těhotná žena, ležící na zádech najdete asi 6 km od Taupo směrem po dálnici Thermal Explorer, směrem na Napier. Výstup trvá asi 2-2,5 hodiny, záleží na kondici a z vrcholu je úžasný panoramatický rozhled po dřevařské krajině kolem jezera Taupo, na samotné jezero Taupo a vzdálený NP. Tongariro. Cesta je relativně náročná, úzká místy zpevněná stezka vede lesem stromových kapradin. Užasný rozhled je zde zejména při západu slunce, nezapomeňte si ale čelovku, dolů dorazíte za tmy.

Adrenalinové zážitky v Taupo

Co se týče adrenalinových zážitků, v poslední době Taupo soupeří se sousední Rotorua a nutno podotknout, že se mu v mnoha aspektech daří vyhrávat. V sezóně je Taupo k prasknutí nacpané zahraničními turisty, zejména z UK, kteří většinou nemají na práci nic jiného, než utrácet peníze svých rodičů za různé adrenalinové taháky, nebo za alkohol. A kde je poptávka, je samozřejmě i nabídka, proto se jednotlivé atrakce předhánějí v poskytovaných slevách a kombinací "SuperCombos". I když nejste komerčně založení a raději své vzrušení hledáte na hřebeni hor, v Taupo se této komerci nevyhnete. Pojďte se s námi podívat co všechno můžete v Taupo podniknout.

Bungy Jump Taupo

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo, skok bungy

Jedničkou v adrenalinových zážitcích bude pravděpodobně bungy. Taupo bungy se nachází 5 minut jízdy od města Taupo a i když není nejvyšší, zaručeně je situováno v nejhezčím prostředí. Podle mnohých návštěvníků je Taupo Bungy nejkrásnějším skokem na celém světě. Taupo bungy se skáče z visuté rampy v malebném ohbí řeky Waikato. Jeden skok stojí 100 NZD a otevřeno je po celý rok kromě vánoc. Nově nabízí Taupo bungy i atrakci nazvanou Clifffhanger, který je velmí podobný atrakci Swoop v Rotorua. Pokud vás to zajímá, www.taupobungy.co.nz, oficiální website Taupo Bungy vám poskytne více informací.

Skydive Taupo

Další z řady oblíbených aktivit v Taupo je zaručeně tandemový seskok z letadla, Taupo skydiving. V krásném vulkanickém okolí jezera Taupo je tandemový seskok určitě neopakovatelným zážitkem. Za necelých 400 NZD budete mít jeden seskok ze 4.000 metrů a DVD s nahrávkou vašeho skoku. Pokud budete chtít jen tandemový seskok bez fotek a videa, přijde vás to na 339 NZD. Super nabídka! Fotky i video si budete moci objednat dodatečně přes internet, pokud se rozhodnete později. Stránky Skydive Taupo najdete na www.taupotandemskydiving.com.

Huka Falls jet

Třicetiminutová projížďka tryskovým člunem po řece Waikato patří k další z oblíbených adrenalinových atrakcí v Taupo. Nutno podotknout, že projížďky tryskovým člunem jsou pro Nový Zéland opravdu příznačné, zejména proto, že tryskový člun neboli Jet-Boat, byl vymyšlen na Novém Zélandu. Jeho předností je úžasná ovladatelnost, díky které je možno udělat otočku o 180 stupňů na místě. Předtavte si to ještě v 80 km/h rychlosti a máte zhruba představu o tom, co vás čeká. Pokud se chcete zúčastnit, nezapomeňte, že je důležité zabookovat si projížďku dopředu. Na základě bookingu vás agentura vyzvedne na vašem ubytování v Taupo. Uvědomte si, že se namočíte, nezapomeňte se podle toho také obléct. Při projížďce se dostanete přímo k vodopádu Huka Falls, budete si mcoi tohoto obra prohlédnout z jiné perspektivy. Pokud vás to zajímá, další informace naleznete na webu Huka Falls Jet, www.hukafallsjet.com

Kde přespat v Taupo?

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo freecam Reids Farm

V Taupo je spousta levných hostelů, díky oblíbenosti mezi backpackery. Veškeré informace o levném ubytování hledejte v infocentru v Taupo. Co nás ale příjemně překvapilo, byla možnost kempovat zdarma. Ve městě jako je Taupo, plného komerčních atrakcí, se kemp zdarma určitě hodí. Kemp Reids Farm leží přímo u řeky Waikato, v horkých letních dnech se můžete smočit v řece. Dávejte ale pozor, řeka má v těchto místech opravdu silný proud. Do Freecampu Reids Farm se dostanete, když pojedete po SH1 směrem na Hamilton a kousek za Taupo, v místě, kde je scénická vyhlídka na Taupo odbočíte doprava směrem na Huka Falls. Minete vinici Wishart Huka winery a po levé straně budete sledovat odbočku dolů do freecampu. Pozor, je docela nenápadná, ale poznáte ji podle cedule.

Novy-Zeland-cestovni-pruvodce-Novy-ZelanNový Zéland, Taupo termální potok nedaleko Taupo

[Náš tip:
Nedaleko Taupo se nachází přírodní termální potok, kde si můžete zdarma zarelaxovat. Místo je hodně oblíbené mezi backpackery i mezi místní mládeží, zvláště po západu slunce. Koupání v termálním potoku je zážitkem, na který jen tak nezapomenete, je to jedno z Must DO na Novém Zélandu. Už jsme zmiňovali na jiném místě webu, při koupání v termálních pramenech držte hlavu nad vodou. V termální vodě se totiž mlhou vyskytovat bakterie způsobující meningitidu. K termálnímu potoku v Taupo se dostanete, pokud v centru Taupo odbočíte na Spa Rd a dáte se po ní směrem od města až dojedete do Spa Thermal Park. Zde na parkovišti necháte auto a krátkou procházkou se dostanete až k termálnímu potoku. Pokud si nejste jistí, zajděte do infocentra v Taupo, a ptejte se na Thermal Park nebo horké prameny. ]

Taupo na internetu

Nejznámější hotel a lázně v Taupo, Wairakei | Taupo na Wikipedia | Jezero Taupo na Wikipedii | Komerční průvodce Taupo| Komerční průvodce Taupo

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,961 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy